Hírek, aktualitások

Torna: Több mint tíz ország versenyzői a Kanyó Éva Emlékversenyen

Szerző: nupi.hu - 2011. december 01.

image.jpg

Fotó: Takács Tamás

 

Szabó Tamás, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium háttérintézményeként működő Nemzeti Sport Intézet főigazgatója, a MOB alelnöke december 3-án, 15.00. órától nyitja meg a Kanyó Éva Emlékversenyt, melyet kilencedik alkalommal rendeznek meg a budapesti Tornacsarnokban. A KSI Torna Szakosztálya és a Kanyó Éva Torna Alapítvány által kiírt eseményre a hazai élmezőny képviselőit, továbbá több mint 10 ország tornászait és egykori olimpiai bajnokokat várnak a szervezők.


A rangos tornaversenyen a magyarok részéről az élmezőnyből, többek közt a tokiói vb-n és a berlini Eb-n negyedik helyet szerző, ez alkalommal a vendéglátó klub színeiben szereplő Hidvégi Videt, valamint a vb-résztvevő Divéky Lucát, illetve a KSI ifjúsági és serdülőkorú válogatott versenyzőit láthatják az érdeklődők.

 

Az esemény fővédnöke Schmittné Makray Katalin a ’64-es tokiói olimpia ezüstérmese, az államfő felesége. A védnökséget Tarlós István Budapest főpolgármestere és Papcsák Ferenc, Zugló polgármestere vállalta el.

A versenyre meghívást kapott Egerszegi Krisztina, Kulcsár Győző, Magyar Zoltán, Csollány Szilveszter, Gergely Gábor, Martinek János és Balzsay Károly; továbbá az ukrán olimpiai bajnok Bogdan Makuc és a világbajnok Okszana Omeljancsik, valamint az orosz olimpiai aranyérmes Jelena Zamolodchikova. A tornasport külföldi, egykori csillagai ezúttal edzői és pontozóbírói feladatokat látnak majd el.

image.jpg

A rendezvényre várhatóan Oroszországból, Ukrajnából, Svájcból, Izlandról, Ausztráliából, Portugáliából, Ausztriából, Szlovéniából, Horvátországból és Szlovákiából is érkeznek versenyzők.

Kanyó Éva sportpályafutását a Központi Sportiskolában kezdte. A többszörös magyar bajnok, Ifjúsági Barátság Verseny- és Amerika Kupa-győztes gerendán, a ’78-as strasbourgi vb csapatversenyének negyedik helyezettje volt.

image.jpg

A IX. Kanyó Éva Emlékverseny december 3-án délelőtt tízkor a serdülők versenyeivel kezdődik. A felnőtteket és az ifjúságiakat délután a hivatalos megnyitó ünnepséget követően szólítják majd a szerekhez.

 


Kapcsolódó linkek:

2011 decemberi híreink

Az utanpotlassport.hu portál interjút készített Verrasztó Gabriellával, a Héraklész program triatlon sportági vezetőjével "Héraklésztől az olimpiáig" címmel. A beszélgetés szövegét változtatás nélkül adjuk közre.

Egy hónap múlva, 2012. január 27-én, pénteken délután kerül megrendezésre a 2011-es eredményeik alapján legjobb utánpótlás-korú sportolók és edzőik tiszteletére rendezendő díjátadó ünnepség, a Héraklész Gála. Ezúttal az előző eseményről készült videót tesszük közzé.

Legjobbjait ünnepelte szerdán a Magyar Öttusa Szövetség. A felnőtt és utánpótlás korosztályok versenyzői összesen 28 érmet - köztük 14 aranyat, 8 ezüstöt és 6 bronzot - szereztek a világ-, illetve Európa-bajnokságokon.

Jelen állás szerint - a csak B szinttel rendelkező úszókat nem számítva - 82 magyar versenyző indulhatna a jövő évi olimpián. A kvótát már megszerző, vagy olimpiai "A" szintet teljesítők között több, a Héraklész programban szereplő sportoló is van.

Az exhéraklészes Berki Krisztián tornászt és a héraklészes Csipes Tamara kajakost választották az év legjobbjának a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) 54. alkalommal kiírt szavazásán. A két fiatal nyerte az "év sportolója" címet 2011-ben. Több héraklészes versenyző, illetve edzője is dobogón végzett a hétfői díjátadó alkalmával, a Sportcsillagok Gálaestjén.

Győzelemmel fejezte be a donecki U20-as divízió II-es A-csoportos világbajnokságot a magyar junior jégkorong-válogatott. Eric Thurston együttese a vasárnapi záró napon kiütötte a spanyolokat, a tornát végül bronzéremmel zárta.

Alapításának tízéves jubileumát ünnepelte az egri városháza dísztermében az Egri Városi Sportiskola. A 2001-es „születésű” EVSI évfordulóján az NSI részéről jelen volt Lehmann László Sportiskolai programvezető mellett Lukács Zsuzsanna főigazgató-helyettes is.

Az NSI által támogatott sportpszichológiai előadássorozat negyedik és idén egyben utolsó előadását tartotta meg dr. Szabó Attila december 9-én az Nemzeti Sport Intézet tárgyalóban.

Steiner László, a Semmelweis Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója a keddi héraklészes értekezleten, lehetőségként kínálta az általa vezetett oktatási intézményben való tanulást, ahol az egyéni tanrendet is alakítva élsportolói osztályt működtetnek, a sportiskolai rendszerhez kívánnak csatlakozni.

Megjelent a Nemzeti Sport Intézet tájékoztató kiadványának, a NUPinfo-nak a novemberi száma, mely honlapunkról letölthető. Főtt témái: Sportbizottság előtt az utánpótlás; Konferencia: Sport az oktatásban - oktatás a sportban II.

Háromnapos szakmai ökölvívó edző-továbbképzésre kerül sor Tatán. Az NSI keretei között működő Sport XXI. program által támogatott rendezvényen az intézet vezetői, munkatársai is előadást tartanak. Az eseményen kiemelt szerepet kap az utánpótlás-nevelés.

Hármas ünnepségre hívta meg az idén 70 éves Magyar Kajak-Kenu Szövetség a sajtó képviselőit a közelmúltban megújult Latorca utcai székházába. Az esemény kezdetén Dr. Baráth Etele és Szabó Szilvia, 13-szoros világbajnok kajakos méltatta a sportág 45. örökös bajnokát, Kozák Danutát, aki 24 évesen már öt világbajnoki aranyérem tulajdonosa.

Eredményesen zárják az esztendőt a KSI ökölvívói. A fiatalok a Torma Gyula Emlékverseny után a felnőtt ob-n is érmet éremre halmoztak; az országos bajnokságokon minden korosztályban dobogón végeztek, a legtöbbről aranyat is hoztak.

A jövő évi londoni olimpiára és paralimpiára készülő magyar sportolók kiemelt egészségügyi ellátásban részesülnek a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban (NEFMI) hétfőn aláírt megállapodás értelmében.

A korábban héraklészes Nagy Péter nyert a brit fővárosban, a londoni olimpia hivatalos súlyemelő tesztversenyének számító viadalon az ólomsúlyúak mezőnyében. A héraklészes Magát Krisztina a plusz 75 kilogrammosok között a kilencedik helyen végzett.

A magyar válogatott büntetők után nyert a litván csapat ellen a donyecki U20-as divízió II-es jégkorong-világbajnokság hétfői nyitófordulójában.

Idei utolsó értekezletüket tartották a Nemzeti Sport Intézetben (NSI) a Héraklész program sportági vezetői. A megbeszélésen a program idei működése, aktualitásai és értékelése mellett a sportirányításban várható változások is napirendre kerültek. A program 2012-től a Magyar Olimpiai Bizottság szervezeti keretein belül fog működni.

Három magyar birkózó végzett dobogós helyen a londoni olimpia vasárnapi sportági tesztversenyén. A szabadfogásúak között a 120 kilós Ligeti Dániel első, a 96 kilós Kiss Gergely második lett, míg a kötöttfogásúaknál a szintén 96 kg-os Rizmajer György harmadikként zárt.

A héraklészesekkel felálló magyar csapat négy első, három második és öt harmadik helyezéssel hatodikként zárták az elmúlt hétvégén a lengyelországi Szczecinben rendezett rövidpályás úszó Európa-bajnokságot.

Az állam megbízásából a következő négy esztendőben is a Magyar Antidopping Csoport(MACS) látja el teljes körűen a nemzeti doppingellenes szervezet (NADO) feladatait idehaza. A friss megbízásról a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára számolt be azon a pénteki sajtótájékoztatón, amelyet a MACS tartott elmúlt négy évi tevékenységéről.

Schmitt Pál szerint a 2011-es év mérföldkő a magyar sport történetében, hiszen olyan új sporttörvényt fogadott el az Országgyűlés, amely óriási lehetőséget és egyben óriási felelősséget ad a Magyar Olimpiai Bizottságnak – a köztársasági elnök ezt a MOB szombati közgyűlésén megtartott beszédében mondta el.

Cseh László aranyérmet, Verrasztó Evelyn pedig ezüstöt nyert 200 m vegyesen, míg Bernek Péter bronzzal zárt 200 m háton az úszók lengyelországi Szczecinben zajló rövidpályás Európa-bajnokságának csütörtöki nyitónapján.

A Magyar Távirati Iroda Sportszerkesztőségének felkérésére a hazai szövetségek 1964 óta minden esztendőben eldöntik: kik sportágukban az év legjobbjai. Így történt idén is. A megválasztottak közt több egykori, vagy mai héraklészes és KSI-s sportoló is a felsorolásba került.

A KSI SE 2011-ben legjobban teljesítő sportolóit díjazták szerda este a Bajnokok vacsorája alkalmával. A Stefánia Palota és Honvéd Kulturális Központban, mintegy százfős ünnepség alkalmával a zuglói klub „Év sportolója” díját – a tavalyi évhez hasonlóan – a cselgáncsozó Joó Abigél és az öttusázó Kasza Róbert vehette át.

„Pszichológia a sportban” címmel tart előadássorozatot az NSI tudományos tanácsadója, Dr. habil. Szabó Attila. Az edzőknek, sportoktatóknak kiírt, térítésmentes előadásokra idén eddig három alkalommal került sor, az idei záró esemény december 9-én „Verseny előtti szorongás: megfigyelés és mérés” címmel.

Kétnapos szövetségi főtitkári értekezletet tart a Tatai Edzőtáborban a Nemzeti Sportszövetség és a NEFMI Sportért Felelős Államtitkársága. A konferencia témáját a magyar sport szervezeti és koncepcionális kérdései adták. A nyitónapon Dr. Szabó Tamás NSI-főigazgató és Lukács Zsuzsanna főigazgató-helyettes is előadást tartott.

Értékes, 2002-ig visszatekintő eredményességi táblázatot is olvashatnak hírünkben, melyben a KSI SE sportolóinak eredményei lettek összegyűjtve, kiemelve a 2011-es nemzetközi teljesítményeket. A KSI fiataljai idén, világ- és Európa-bajnokságokon összesen 28 érmet szereztek.

Kedden utazik el a héraklészesekkel felálló magyar úszóválogatott a lengyelországi rövidpályás Európa-bajnokságra, amelyen eredményes szereplést, öt-hat érmet, közte aranyat is vár Kiss László szövetségi kapitány. A csütörtöktől vasárnapig tartó szczecini kontinensviadalon 21 magyar indul, s a "nyerő számból" a szakember szerint Gyurta Dániel, Cseh László, Verrasztó Dávid, Kis Gergő, illetve a női részlegből Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Evelyn hozhat haza medált.

Az eddigi öt helyett január 1-jétől egyetlen köztestület, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) irányítja a magyar sportéletet, állami feladatokat ellátó civil szervezetként. A sporttörvény erről rendelkező módosítását hétfőn fogadta el a parlament, szigorítva egyúttal a doppingszabályokat.

Az Egyesült Államokban tanuló Erdélyi Zsófia nyerte meg a nők versenyét a vasárnapi Las Vegas Marathonon. A gödöllői U23-as korú atléta 2005 óta a Héraklész program támogatottja, korábban sportágában Héraklész-díjban is részesült.

Már zajlanak az előkészítő munkák a január 27-ei Héraklész Gálát illetően, ahol 20 sportág legeredményesebb fiatal sportolóinak díjazására fog sor kerülni. Az esemény helyszíne ismét az Uránia Filmszínház lesz. A hagyományoknak megfelelően a díjátadók között olimpiai bajnokok, neves sportvezetők fognak színpadra lépni.

Mintegy tíz ország versenyzőivel rendezték december 3-án a kilencedik alkalommal kiírt Kanyó Éva Emlékversenyt. Az orosz versenyzők minden kategóriában a dobogó tetejére állhattak a budapesti Tornacsarnokban, míg a legjobb hazai eredményt – a tavalyi évhez hasonlóan – a vendéglátó KSI tornászának, a vb-negyedik Hidvégi Vid összetett második helye jelentette. A csapatversenyben az oroszok után mindkét nemben a KSI együttese szerezte az ezüstérmet.

A Nemzeti Sport Intézet támogatásával zajló őszi utánpótlás szakmai napok utolsó állomása Csurgó volt. A Zákányi Bálint régiót Baranya, Somogy és Zala megye alkotja. A szakmai továbbképzésen a 35 testnevelő tanár, edző hasznos és értékes előadásokat, bemutatókat láthatott, hallhatott.

Az Európai Olimpiai Bizottságok Szervezete (EOC) a múlt héten, Szocsiban megtartott közgyűlésén alkalmasnak találta, egyúttal kiválóra értékelte Győr pályázati szándékát, amelyet a város a 2017-es nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) megrendezésére nyújtott be - hangzott el a győri városházán, pénteken megtartott sajtótájékoztatón.

Márton Anna nyerte meg a 2011. évi FIE összetett junior női kard világranglistát. A héraklészes sportoló győzelemmel zárta a kadet körversenyt és a junior mezőnyben pedig elhódította a legjobbaknak kijáró címet. Gárdos Gábor tanítványa, a 16 éves magyar kardozónő, a vívásban igazán nagyhatalomnak számító oroszokat is maga mögé utasította.

A triatlonisták hagyományos év végi szakmai továbbképzésére december 3-4-én Százhalombattán, a Hotel Trainingben kerül sor. Az előadások kiemelt témái idén a futással lesznek kapcsolatosak. A részvételi költségeket az NSI Sport XXI. program biztosítja. Az előadók a triatlon sportág és a futás hazai prominensei közül kerülnek ki.

Szabó Tamás, a Nemzeti Sport Intézet főigazgatója, a MOB alelnöke december 3-án, 15.00. órától nyitja meg a Kanyó Éva Emlékversenyt, melyet kilencedik alkalommal rendeznek meg a budapesti Tornacsarnokban. A KSI Torna Szakosztálya és a Kanyó Éva Torna Alapítvány által kiírt eseményre a hazai élmezőny képviselőit, továbbá több mint 10 ország tornászait és egykori olimpiai bajnokokat várnak a szervezők.

Bardóczy Gábor, a NEFMI Sportért Felelős Államtitkárság Sportszakmai Főosztályának vezetője Berényi Jánossal, a Nemzeti Sportszövetség alelnökével közösen nyitotta meg és köszöntötte a NEFMI és az NSSZ által közösen szervezett digitális konferencia résztvevőit és az interneten érdeklődőket. A konferencia előadói között Szabó Tamás NSI-főigazgató is szerepelt.


Hírarchivum

2012 - április (18)
2012 - március (38)
2012 - február (34)
2012 - január (27)
2011 - december (38)
2011 - november (30)
2011 - október (26)
2011 - szeptember (31)
2011 - augusztus (26)
2011 - július (23)
2011 - június (13)
2011 - május (1)
2011 - április (1)
2011 - március (3)