Hírek, aktualitások

Dopping: Sajtótájékoztató 100 nappal az olimpia előtt - héraklészeseknek is!

Szerző: MTI - antidopping.hu - mob.hu - nupi.hu - 2012. április 18.

image.jpg

Fotók: mob.hu

 

A hazai doppingellenes tevékenységet ellátó Magyar Antidopping Csoport (MACS) kedden sajtótájékoztatót tartott a Magyar Sport Házában. Az elhangzottak a londoni olimpiai kerettel, köztük a fiatalokkal kapcsolatban is komoly jelentőséggel bírnak.

 

Több magyar doppingellenőr is hivatalos minőségben lesz jelen a londoni nyári játékokon, ahol a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megbízásából fognak dolgozni. Számuk jelenleg tizenkettő – hangzott el a hazai doppingellenes tevékenységet ellátó Magyar Antidopping Csoport (MACS) keddi sajtótájékoztatóján. A MACS vezetője, dr. Tiszeker Ágnes elmondta, hogy az olimpián közreműködő munkatársai valamennyien szigorú vizsgát téve érdemelték ki a londoni megbízást, amire okkal büszkék.

image.jpg

Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára arról beszélt, hogy a magyar pozitív esetekkel szolgáló athéni játékok után szerinte a világon legszigorúbbnak számító szankciókat léptetett életbe a MOB. London előtt a magyar olimpiai csapat tagjainak legalább három, a paralimpikonoknak két vizsgálaton kell részt venniük, a legjobbak pedig még több mintavételre számíthatnak.

Lesznek, akiket tíznél is többször vetnek alá „tisztaságvizsgálatnak" – fűzte hozzá a MACS vezetője, aki szerint 900 és 1001 között várható az idei hazai ellenőrzések teljes száma. Felhívta a figyelmet arra, hogy az olimpiai időszakra külön NOB-szabályzat vonatkozik.

Ez július 16-ától, az olimpiai falu megnyitásától az augusztus 12-i zárónapig tart, ebben a periódusban bárki bárhol – akár itthon, akár külföldön – mintaadásra kötelezhető, s ha bármilyen tiltott listás anyagot találnak a szervezetében, még ha netán már leversenyzett is, doppingvétséget követ el. Ugyanígy az is, aki a holléti nyilvántartásban általa megadott órában nem elérhető az ellenőrök számára.

Ugyancsak szankcionálandónak minősül, ha – és ez a sportolók mellett a sportszakemberekre is vonatkozik – valakinél doppingnak minősülő tiltott szert találnak, annak puszta birtoklása is büntetést von maga után. A megbukott versenyzőre eltiltás vár, eredményeit törlik.

 


 

 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) Doppingellenes Szabályzata a Londoni Olimpiára vonatkozóan

Az Olimpia ideje alatt versenyidőszaknak minősül a 2012. július 16. (az olimpiai falu megnyitásának időpontja) és 2012. augusztus 12. (a záró ünnepély időpontja) közötti időszak. Ez azt jelenti, hogy ezen időszak alatt végzett valamennyi doppingellenőrzés versenyen történő, „in-competition” mintavételnek minősül, és ennek megfelelően, - a laboratóriumi analízis során -, a Tiltólista versenyen tiltott szerek és módszerek csoportjába sorolt anyagok vizsgálata történik.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság Doppingellenes Szabályzata teljes egészében elfogadja a WADA Kódex által meghatározott doppingvétségek definícióját, kiegészítve a következő meghatározással:

„Doppingvétségnek minősül tiltott szer vagy módszer birtoklása, amennyiben a szerre vonatkozóan a sportoló nem rendelkezik érvényes TUE engedéllyel.
Ezt a doppingvétséget megvalósíthatja sportoló, vagy a sportoló környezetében lévő sportszakember is, a sportolóval, versennyel, vagy edzéssel összefüggésben.

Az Olimpia időtartama alatt, a tiltott szer vagy módszer birtoklása d
oppingvétség üldözése érdekében, fokozott ellenőrzésre lehet számítani, mind az Olimpiai faluban, mind a versenyek helyszínén.”
Az Olimpiai mintákat továbbra is 8 évig őrzik, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság bármikor újravizsgáltathatja őket.
Minden sportolónak joga van bármely betegség, vagy egészségügyi probléma esetén a legjobb, és legszakszerűbb orvosi ellátáshoz.

Amennyiben gyógyulásához olyan gyógyszerre, vagy egyéb készítményre van szüksége, mely megtalálható a hatályos Tiltólistán, úgy ez csak TUE engedély birtokában alkalmazható.

Mivel az Olimpia időtartamára vonatkozóan, a korábban kiadott TUE engedélyeket a WADA és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, Orvos Bizottságának jóvá kell hagynia, ezért tájékoztatjuk valamennyi Olimpiai és Paralimpiai kerettagot, hogy 2012. június 30-ig, a kérelmeket a Magyar TUE Bizottság részére el kell juttatniuk.

A Magyar Antidopping Csoport a hatályos nemzetközi Tiltólistát a honlapján teszi közzé, és folyamatosan karbantartja, illetve frissíti.

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Antidopping Csoport együttműködése

A Magyar Olimpiai Bizottság döntése alapján, az Olimpiára kvalifikált sportolóknak minimum 3; a Paralimpiára kvalifikált sportolóknak minimum 2 doppingellenőrzésen kell részt venniük ahhoz, hogy a kiutazó csapat tagjai lehessenek. Természetesen lesznek olyan kiemelt sportágak, ahol a minimálisan elvárt 3, illetve 2 mintavételnél jóval több doppingellenőrzésre számíthatnak a sportolók. Jelenleg a Londoni Olimpiára kvalifikált sportolók száma 107.

A mintavételeken kívül, az Olimpiára történő kiutazás feltétele a Magyar  Antidopping Csoport által kiállított igazolás arra vonatkozóan, hogy a sportoló doppingellenes tájékoztatón vett részt. A doppingellenes tájékoztatón való részvételhez a Magyar Antidopping Csoport több lehetőséget biztosít:

- Május 10-11.: két napos, 15 órás, oklevelet adó, akkreditált szakmai képzés, doppingellenőrzési ismeretek címmel
- az Olimpiai kiutazást megelőzően egy alkalommal megrendezésre kerülő doppingellenes tájékoztató
- indokolt esetben egyéni konzultáció

Az elvégzett doppingellenőrzések eredményeinek, és a kiutazás feltételeként meghatározott doppingellenes tájékoztatón való részvétel igazolásainak ünnepélyes átadása (sajtótájékoztatóval egybekötve), 2012. július 17-én kerül megrendezésre, a Budapesti Olimpiai Központ – Puskás Ferenc Stadion Iharos termében, melyre valamennyi érdeklődőt szeretettel várunk.

Nemzeti Nyilvántartott Vizsgálati Csoport (RTP)

A Magyar Antidopping Csoport, a doppingellenes tevékenységet szabályzó 43/2011-es Kormányrendelet értelmében, a Magyar Olimpiai Bizottság és a hazai Sportszövetségek javaslatai alapján összeállította, és honlapján közzétette (www.antidopping.hu) a Nemzeti Nyilvántartott Vizsgálati Csoport tagjainak névsorát. A Nemzeti Nyilvántartott Vizsgálati Csoportba tartozó valamennyi sportoló holléti (whereabouts) információ szolgáltatására kötelezett. A holléti információ szolgáltatásának elmulasztása, vagy nem teljesítése (sikertelen mintavétel) egyaránt írásbeli figyelmeztetést von maga után. 18 hónapon belül, 3 figyelmeztetés összegyűjtése, doppingvétséget alapoz meg, és dopping fegyelmi eljárás kezdeményezését vonja maga után!

Jelenleg a Nemzeti Nyilvántartott Vizsgálati Csoport 409 főből áll, és teljes egészében tartalmazza az Olimpiai Játékokra már kvalifikált, vagy a kvalifikációra még esélyes sportolók névsorát (olimpiai bő keret).
A névsor a MACS honlapján kedden került frissítésre.

Táplálék-kiegészítők szedésének veszélye

A táplálék-kiegészítők továbbra is nagy veszélyt jelentenek, hiszen forgalomba kerülhetnek olyan készítmények (elsősorban zsírégetők, fogyókúrás szerek, izomtömeg-növelők, potencia-fokozók és energiaitalok), amelyek WADA Tiltólistán szereplő szert is tartalmazhatnak.

A Magyar Antidopping Csoport nyomatékosan felhívja minden sportoló figyelmét a Meghatározott Stimulánsok közé tartozó (WADA Tiltólista S6. csoport) methylhexanamine és sibutramine hatóanyagokra, mivel a legutóbbi fegyelmi tárgyalások tapasztalatai alapján, a sportolók még mindig nem kellően körültekintően, és gondosan járnak el táplálék-kiegészítők alkalmazásakor, holott a WADA Kódex egyértelműen kimondja, hogy kizárólag a sportoló felel azért, hogy mi kerül a szervezetébe, így neki kell vállalnia a fogyasztott tiltott szerek következményeit is - az egészségkárosító hatásoktól az esetleges eltiltásig.

A Magyar Antidopping Csoport arra kéri a versenyzőket, hogy minden esetben tájékozódjanak, mielőtt egy szer szedését megkezdenék, a különféle zsírégetőket és izomtömeg-növelőket a kereskedelmi forgalomban ugyanis bárki legálisan elérheti. Természetes muskátliolaj vagy muskátliolaj-kivonat - így szerepel több, zsírégető készítményen az a szer, amely az elmúlt években több pozitív doppingeset okozója volt. A muskátliolaj-kivonatban található methylhexaneamine ugyanakkor szerepel a Tiltólistán is. Ez az anyag több táplálék-kiegészítőben, - zsírégetőkben és fogyasztószerekben is benne van.
Érdemes tudni, hogy ez a stimuláns hatású szer parti-drogként is jól ismert, és már Magyarországon is felkerült a Kábítószer-listára.

Tiltó lista itt megtalálható

 


Kapcsolódó linkek:

2012 áprilisi híreink

Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója a nemzeti utánpótlás-nevelési programok elmúlt évtizedéről tartott prezentációt az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) konferenciájának pénteki munkaértekezletén. A nemzetközi fórumon a programok vezetői – Tóth József, Pignitzky Dorottya és Lehmann László – is részt vettek.

Az ifjúsági olimpiai játékok témája állt a középpontban az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) Budapesten zajló 33. konferenciájának szombati, harmadik napján.

Remek magyar eredményekkel folytatódott az oroszországi Cseljabinszkban zajló 61. Judo Európa-bajnokság, az olimpiai kvalifikációs sorozat utolsó állomása. A 78 kilogrammosok között a KSI-s Joó Abigél négy ippongyőzelemmel megszerezte pályafutásának második Európa-bajnoki címét.

Április 28. és 28. között rendezi a Magyar Olimpiai Bizottság az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) 33. szakmai konferenciáját, melyen a 47 európai tagállam delegáltjai, vezetői, az olimpiai szervezőbizottságok, a nemzetközi és a kontinentális olimpiai bizottságok vezetői, képviselői, valamint társ- és sportszervezetek vesznek részt. A témák közt utánpótlás-vonatkozások is szerepelnek.

Kialakult a májusi női torna Európa-bajnokságra utazó magyar csapat, amelyben szerepel a londoni olimpiai kvótát januárban megszerző héraklészes Böczögő Dorina, továbbá a ksi-s Divéky Luca és Al-Salty Dália is.

Csütörtökön rajtol a 61. Európa-bajnokság, a Budapesttől háromezer kilométerre fekvő orosz városban, Cseljabinszkban. A dél-uráli településen kilenc judósunk képviseli majd a magyar színeket, köztük a héraklészes, ksi-s Európa-bajnok, Joó Abigél.

A héraklészes Fuchs Renáta 5., a Szingapúrban ifjúsági olimpiai bajnokságot nyerő Dudás Eszter 26. helyen végzett az izraeli Eilatban zajló triatlon Európa-bajnokságon, a nők mezőnyében. A junior Papp Dávid 6. lett.

A hazai doppingellenes tevékenységet ellátó Magyar Antidopping Csoport (MACS) kedden sajtótájékoztatót tartott a Magyar Sport Házában. Az elhangzottak a londoni olimpiai kerettel, köztük a fiatalokkal kapcsolatban is komoly jelentőséggel bírnak.

A magyar U18-as jégkorong-válogatott a 6. helyen zárt a székesfehérvári, korosztályos divízió I/B csoportos világbajnokságon; csapatunk helyezése a csoportból való kiesést eredményezte.

Sajtóreggelit szervezett a Magyar Olimpiai Bizottság annak kapcsán, hogy alig több mint 100 nap múlva kezdődik a londoni olimpia. A hétfői eseményen a már kvótát szerző, és várható londoni résztvevők mellett újságírók is részt vettek; sportolók közül több jelenlegi, vagy korábbi héraklészes is megjelent.

Pupp Réka ragyogóan szerepelt az oroszországi ifjúsági Európa-kupa viadalon: a paksi Atomerőmű SE 44 kilogrammos judósa megszerezte második érmét a korosztályos sorozatban, a zágrábi győzelem után Tverben ezüstérmet vehetett át.

Tibolya Péter a harmadik, a héraklészes Tóth Adrienn a hetedik helyen végzett hétvégén, a százhalombattai Trigránit öttusa Világkupa-versenyen.

A Magyar Olimpiai Bizottság április 13-ai ülésén az utánpótlás-nevelés is napirendre került. A grémium többek közt egyhangúlag elfogadta a Héraklész-, a Sport XXI. és a Sportiskolai programok idei támogatását.

A korábban tervezett harminc helyett 34 fős csapatot hagyott jóvá a május 21. és 27. közötti debreceni Európa-bajnokságra a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöksége. A testületi döntés értelmében 19 férfi és 15 nő alkotja a reményteljes fiatalokkal bővült hazai válogatottat a magyarországi kontinensviadalon.

Székesfehérváron megkezdődött az U18-as korosztály divízió 1/b csoportjának jégkorong világbajnoksága. Az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban a nyitónapon a magyar válogatott is pályára lépett.

A nemzetek éremtáblázatán a hatodik helyen végzett a magyar héraklészes válogatott a moszkvai kadet és junior világbajnokságon. Fiataljaink 1 arany-, 2 ezüst- és 2 bronzéremmel tértek haza húsvétkor az orosz fővárosból.

Berki Krisztián győzött lólengésben a kínai Cepóban (Zibo) rendezett A-kategóriás, meghívásos tornász világkupán. A KSI SE kvótása, Hidvégi Vid nyolcadikként fejezte be a viadalt.

Már működik az átalakuló Nemzeti Sport Intézet (NSI) TAO Irodája. Az NSI új székhelye a Magyar Sport Háza. Az elérhetőségeket alább közöljük.


Hírarchivum

2012 - április (18)
2012 - március (38)
2012 - február (34)
2012 - január (27)
2011 - december (38)
2011 - november (30)
2011 - október (26)
2011 - szeptember (31)
2011 - augusztus (26)
2011 - július (23)
2011 - június (13)
2011 - május (1)
2011 - április (1)
2011 - március (3)