Hírek, aktualitások

MOB: A sportigazgató az utánpótlásról adott elő az Európai Olimpiai Bizottság konferenciáján

Szerző: mob.hu - 2012. április 28.

image.jpgimage.jpg

Fotó: mob.hu

 

Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója a nemzeti utánpótlás-nevelési programok elmúlt évtizedéről tartott prezentációt az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) konferenciájának pénteki munkaértekezletén. A nemzetközi fórumon a programok vezetői – Tóth József, Pignitzky Dorottya és Lehmann László, valamint dr. Géczi Mariann jogász – is részt vettek.

 

A workshopnak két témája volt: egyik az utánpótlás-neveléssel, tehetséggondozással, másik a kommunikáció, a social media új lehetőségeivel foglalkozott. Mindkét szekcióban neves sportvezetők, szakemberek mondták el tapasztalataikat, a témát országuk példáján keresztül feldolgozva.

 

Az ülésen Raffaele Pagnozzi, az EOC főtitkára beszédében felhívta a jelenlévők figyelmét a fiatal sportolók tehetséggondozásának fontosságára.

 

Az olimpiai bajnok sportvezető bevezetőjében elmondta, az új sporttörvény 2011. december 5-ei parlamenti elfogadása értelmében a magyar sport strukturális változásokon megy át. 2012-től több új feladatot kapott a MOB, köztük az állami utánpótlás-nevelési programok kezelését. Ezeket a programokat 2001. és 2011. között a sportot felügyelő minisztérium állami háttérintézménye, kezdetben a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet, majd a NUSI-UPI, végül a Nemzeti Sport Intézet működtette.

image.jpgimage.jpg 

A sportigazgató bemutatta a 6-23 éves fiatalokat menedzselő programokat, azok egymásra épülését. Mint az előadásból is kiderült, a Sport XXI. program 14-15 éves korig a képzést, felkészítést, fejlesztést, kiválasztást és a versenyeztetést finanszírozza; a Héraklész program 23 éves korig a korosztályos elitszintű sportolóvá válást segíti elő, majd a nemzetközi élmezőnybe való bekerülést támogatja közvetlenül az olimpiai csapat mellett. A Sportiskolai program a közoktatási hátteret biztosítja 1-12 évfolyamos rendszerben. A programok jelenleg 20 nyári és 1 téli olimpiai sportágat támogatnak, melyek főbb területei az edzők díjazása, edzőtáborok, sportesemények, versenyek, egészségügyi szolgáltatások, edzőtovábbképzések, eszközbeszerzés, felszerelések finanszírozása.

 

Szabó Bence előadásában térinformatikai rendszer segítségével prezentálta a programok országos, területi eloszlását. A térképek megmutatták a központi forrásból támogatott 55 közoktatási típusú és 20 fenntartói finanszírozású sportiskola elhelyezkedését. A Sport XXI. program közel 550 egyesületet támogat évente, a Héraklész által érintett sportolók közel 300 egyesületből kerülnek ki az esztendők során.

 

A sportvezető ábrákkal, táblázatokkal szemléltette a fiatalok világversenyeken mérhető eredményességét, 20 olimpiai sportág tekintetében; terítékre kerültek a vébék, Eb-k, ifjúsági olimpiák. A nyári, korosztályos ötkarikás játékokon Magyarország az éremtáblázat 8. helyén zárt 45 darab 1-8. helyezéssel, a téli játékokról 2 ezüstéremmel, egy 5. és egy 10. helyezéssel tértek haza a fiatalok. 2011-ben összesen 342 darab 1-8. hely valamelyikét érték el a korosztályok képviselői.

 


Kapcsolódó linkek:

2012 áprilisi híreink

Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója a nemzeti utánpótlás-nevelési programok elmúlt évtizedéről tartott prezentációt az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) konferenciájának pénteki munkaértekezletén. A nemzetközi fórumon a programok vezetői – Tóth József, Pignitzky Dorottya és Lehmann László – is részt vettek.

Az ifjúsági olimpiai játékok témája állt a középpontban az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) Budapesten zajló 33. konferenciájának szombati, harmadik napján.

Remek magyar eredményekkel folytatódott az oroszországi Cseljabinszkban zajló 61. Judo Európa-bajnokság, az olimpiai kvalifikációs sorozat utolsó állomása. A 78 kilogrammosok között a KSI-s Joó Abigél négy ippongyőzelemmel megszerezte pályafutásának második Európa-bajnoki címét.

Április 28. és 28. között rendezi a Magyar Olimpiai Bizottság az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) 33. szakmai konferenciáját, melyen a 47 európai tagállam delegáltjai, vezetői, az olimpiai szervezőbizottságok, a nemzetközi és a kontinentális olimpiai bizottságok vezetői, képviselői, valamint társ- és sportszervezetek vesznek részt. A témák közt utánpótlás-vonatkozások is szerepelnek.

Kialakult a májusi női torna Európa-bajnokságra utazó magyar csapat, amelyben szerepel a londoni olimpiai kvótát januárban megszerző héraklészes Böczögő Dorina, továbbá a ksi-s Divéky Luca és Al-Salty Dália is.

Csütörtökön rajtol a 61. Európa-bajnokság, a Budapesttől háromezer kilométerre fekvő orosz városban, Cseljabinszkban. A dél-uráli településen kilenc judósunk képviseli majd a magyar színeket, köztük a héraklészes, ksi-s Európa-bajnok, Joó Abigél.

A héraklészes Fuchs Renáta 5., a Szingapúrban ifjúsági olimpiai bajnokságot nyerő Dudás Eszter 26. helyen végzett az izraeli Eilatban zajló triatlon Európa-bajnokságon, a nők mezőnyében. A junior Papp Dávid 6. lett.

A hazai doppingellenes tevékenységet ellátó Magyar Antidopping Csoport (MACS) kedden sajtótájékoztatót tartott a Magyar Sport Házában. Az elhangzottak a londoni olimpiai kerettel, köztük a fiatalokkal kapcsolatban is komoly jelentőséggel bírnak.

A magyar U18-as jégkorong-válogatott a 6. helyen zárt a székesfehérvári, korosztályos divízió I/B csoportos világbajnokságon; csapatunk helyezése a csoportból való kiesést eredményezte.

Sajtóreggelit szervezett a Magyar Olimpiai Bizottság annak kapcsán, hogy alig több mint 100 nap múlva kezdődik a londoni olimpia. A hétfői eseményen a már kvótát szerző, és várható londoni résztvevők mellett újságírók is részt vettek; sportolók közül több jelenlegi, vagy korábbi héraklészes is megjelent.

Pupp Réka ragyogóan szerepelt az oroszországi ifjúsági Európa-kupa viadalon: a paksi Atomerőmű SE 44 kilogrammos judósa megszerezte második érmét a korosztályos sorozatban, a zágrábi győzelem után Tverben ezüstérmet vehetett át.

Tibolya Péter a harmadik, a héraklészes Tóth Adrienn a hetedik helyen végzett hétvégén, a százhalombattai Trigránit öttusa Világkupa-versenyen.

A Magyar Olimpiai Bizottság április 13-ai ülésén az utánpótlás-nevelés is napirendre került. A grémium többek közt egyhangúlag elfogadta a Héraklész-, a Sport XXI. és a Sportiskolai programok idei támogatását.

A korábban tervezett harminc helyett 34 fős csapatot hagyott jóvá a május 21. és 27. közötti debreceni Európa-bajnokságra a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöksége. A testületi döntés értelmében 19 férfi és 15 nő alkotja a reményteljes fiatalokkal bővült hazai válogatottat a magyarországi kontinensviadalon.

Székesfehérváron megkezdődött az U18-as korosztály divízió 1/b csoportjának jégkorong világbajnoksága. Az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban a nyitónapon a magyar válogatott is pályára lépett.

A nemzetek éremtáblázatán a hatodik helyen végzett a magyar héraklészes válogatott a moszkvai kadet és junior világbajnokságon. Fiataljaink 1 arany-, 2 ezüst- és 2 bronzéremmel tértek haza húsvétkor az orosz fővárosból.

Berki Krisztián győzött lólengésben a kínai Cepóban (Zibo) rendezett A-kategóriás, meghívásos tornász világkupán. A KSI SE kvótása, Hidvégi Vid nyolcadikként fejezte be a viadalt.

Már működik az átalakuló Nemzeti Sport Intézet (NSI) TAO Irodája. Az NSI új székhelye a Magyar Sport Háza. Az elérhetőségeket alább közöljük.


Hírarchivum

2012 - április (18)
2012 - március (38)
2012 - február (34)
2012 - január (27)
2011 - december (38)
2011 - november (30)
2011 - október (26)
2011 - szeptember (31)
2011 - augusztus (26)
2011 - július (23)
2011 - június (13)
2011 - május (1)
2011 - április (1)
2011 - március (3)