Hírek, aktualitások

Öttusa: Tibolya Péter 3., Tóth Adrienn 7. a hazai világkupán

Szerző: MTI - nupi.hu - 2012. április 16.

image.jpg

Fotó: MTI

 

Tibolya Péter a harmadik, a héraklészes Tóth Adrienn a hetedik helyen végzett hétvégén, a százhalombattai Trigránit öttusa Világkupa-versenyen.

Gyenesei Leila 11., Kovács Sarolta 20., a KSI-s Földházi Zsófia 30., Cseh Krisztina pedig 33. lett szombaton; Marosi Ádám tizedik, Demeter Gergely pedig 28. lett vasárnap.

 

Nőknél győzött a francia Amélie Cazé, melléje a dobogóra még az orosz Donata Rimsaite és a litván Laura Asadauskaite állhatott fel.
A tavaly egyéniben Európa-bajnoki ezüstérmes és ezzel olimpiai kvótás Tóth 1000 pontos vívással kezdett, majd jól is úszott, így két szám után a második helyen állt, a lovaglásban viszont nem remekelt, öt verőhibával ment végig a pályán. Ezzel ugyan megőrizte pozícióját, de értékes pontokat veszített, aztán a lövészetes futásban gyenge eredményt ért el, így visszacsúszott. Gyenesei Tóthénál gyengébb vívópontszámmal indította a napot, de önmagához képest nem szerepelt rosszul a pástokon. A medencében a második legjobb időt érte el, ezzel feljött az ötödik pozícióba, s a kombinált számot is az élmezőny tagjaként - hetedikként - kezdte meg, de nem tudta megőrizni helyezését. Az elmúlt évben vb-második, s Tóthhoz hasonlóan londoni kvótás, de a közelmúltban térdproblémával kezelt Kovács ezúttal mérsékelt eredményt hozott össze vívásban, csak 27. volt az első szám után, innen pedig nem tudott már felzárkózni az élbolyba. A fiatal Földházi megnyerte az úszást, Cseh pedig vívásban végzett a legjobbak között.
A csütörtöki selejtezőben 74-en kezdték meg a küzdelmeket három csoportban, mindegyikből az első 12 jutott a döntőbe.

 

Férfiaknél győzött az olasz Nicola Benedetti, s a dobogóra még - Tibolyával együtt - az orosz Andrej Mojszejev állhatott fel.
Tibolya remek vívással alapozta meg a napot, a kétszeres olimpiai bajnok Mojszejevvel együtt elérte az ezerpontos határt. Az úszásban a papírformának megfelelően nem került a leggyorsabbak közé, bár önmagához képest jó időt ért el, de aztán a lovaspályán csak egy akadályt vert le, így a lövészetekkel kombinált futásnak harmadikként vághatott neki. Ezt a pozícióját végül azzal együtt megőrizte, hogy Benedetti hetedikként startolva került az élre, a három szám után vezető Mojszejevet is lefutva. A kombinált szám előtt második japán Nogucsi Hajato szorult ki az élcsoportból. "Ez az első érmem Világkupán, eddig a legjobb eredményem egy negyedik hely volt, amit 2007-ben, a csúcsévemben, életem első szereplése alkalmával, Kairóban értem el" - mondta az MTI-nek Tibolya. "Sokat jelentett, hogy jó vívással kezdtem a napot, az ezer pont lendületet adott. Azt úsztam, amit tudok, a lovaglásban pedig szerencsém is volt, többször kisegített a ló. Úgy érzem, az élet kiegyenlíti a számlát, mert tavaly ugyanitt balszerencsés voltam a lovaglásban, és buktam. A kombinált számban igyekeztem kizárni a külső körülményeket, csak arra figyeltem, hogy megcsináljam azt, amit az edzéseken."

Az egyéniben 2009-ben világbajnok, tavaly vb-harmadik, már olimpiai kvótás Marosi, aki az idei első Vk-fordulón, az egyesült államokbeli Charlotte-ban negyedik volt, ezúttal a páston csak 804 pontos eredményt ért el, ami azt jelentette, hogy a 19. helyről kellett megkezdenie a felzárkózást. Jól úszott, kevésbé jól lovagolt, a kombinált számban viszont nagyot küzdött: nyolc hellyel lépett előrébb az előző pozíciójához képest.
"Tibolya már a selejtezőben is nagyon harcos volt, s aztán a döntőben is türelmesen, okosan vívott, azután pedig jól úszott" - értékelt Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány. "Eredményes, egy verőhibás lovaglás után a kombinált számban minden lövészetből jól jött ki, azonban korábbi talpsérülése miatt nem tudott erősebben futni. Marosi küzdelmes, nagyon hullámzó vívás után jól úszott. Bár kiváló lovas, ezúttal nem találta meg az összhangot lovával, ez eredményezte az öt verőhibás teljesítményt. A kombinált számban nagyot küzdött, számára talán éppen az a legnagyobb eredménye a versenynek, hogy gyakorolta a küzdést. A harmadik döntős versenyzőnktől, a junior korú Demeter Gergelytől már a fináléba jutás is remek teljesítmény volt" - tette hozzá a szakvezető, aki kitért a nők szombati versenyére is. "A lányok jól kezdtek, a lovaglásig jól szerepeltek, ott azonban egy-két fával többet vertek a kelleténél."
A pénteki férfi selejtezőben 99-es kezdték meg a küzdelmeket három csoportban, mindegyikből az első 12 jutott a döntőbe.


Kapcsolódó linkek:

2012 áprilisi híreink

Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója a nemzeti utánpótlás-nevelési programok elmúlt évtizedéről tartott prezentációt az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) konferenciájának pénteki munkaértekezletén. A nemzetközi fórumon a programok vezetői – Tóth József, Pignitzky Dorottya és Lehmann László – is részt vettek.

Az ifjúsági olimpiai játékok témája állt a középpontban az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) Budapesten zajló 33. konferenciájának szombati, harmadik napján.

Remek magyar eredményekkel folytatódott az oroszországi Cseljabinszkban zajló 61. Judo Európa-bajnokság, az olimpiai kvalifikációs sorozat utolsó állomása. A 78 kilogrammosok között a KSI-s Joó Abigél négy ippongyőzelemmel megszerezte pályafutásának második Európa-bajnoki címét.

Április 28. és 28. között rendezi a Magyar Olimpiai Bizottság az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) 33. szakmai konferenciáját, melyen a 47 európai tagállam delegáltjai, vezetői, az olimpiai szervezőbizottságok, a nemzetközi és a kontinentális olimpiai bizottságok vezetői, képviselői, valamint társ- és sportszervezetek vesznek részt. A témák közt utánpótlás-vonatkozások is szerepelnek.

Kialakult a májusi női torna Európa-bajnokságra utazó magyar csapat, amelyben szerepel a londoni olimpiai kvótát januárban megszerző héraklészes Böczögő Dorina, továbbá a ksi-s Divéky Luca és Al-Salty Dália is.

Csütörtökön rajtol a 61. Európa-bajnokság, a Budapesttől háromezer kilométerre fekvő orosz városban, Cseljabinszkban. A dél-uráli településen kilenc judósunk képviseli majd a magyar színeket, köztük a héraklészes, ksi-s Európa-bajnok, Joó Abigél.

A héraklészes Fuchs Renáta 5., a Szingapúrban ifjúsági olimpiai bajnokságot nyerő Dudás Eszter 26. helyen végzett az izraeli Eilatban zajló triatlon Európa-bajnokságon, a nők mezőnyében. A junior Papp Dávid 6. lett.

A hazai doppingellenes tevékenységet ellátó Magyar Antidopping Csoport (MACS) kedden sajtótájékoztatót tartott a Magyar Sport Házában. Az elhangzottak a londoni olimpiai kerettel, köztük a fiatalokkal kapcsolatban is komoly jelentőséggel bírnak.

A magyar U18-as jégkorong-válogatott a 6. helyen zárt a székesfehérvári, korosztályos divízió I/B csoportos világbajnokságon; csapatunk helyezése a csoportból való kiesést eredményezte.

Sajtóreggelit szervezett a Magyar Olimpiai Bizottság annak kapcsán, hogy alig több mint 100 nap múlva kezdődik a londoni olimpia. A hétfői eseményen a már kvótát szerző, és várható londoni résztvevők mellett újságírók is részt vettek; sportolók közül több jelenlegi, vagy korábbi héraklészes is megjelent.

Pupp Réka ragyogóan szerepelt az oroszországi ifjúsági Európa-kupa viadalon: a paksi Atomerőmű SE 44 kilogrammos judósa megszerezte második érmét a korosztályos sorozatban, a zágrábi győzelem után Tverben ezüstérmet vehetett át.

Tibolya Péter a harmadik, a héraklészes Tóth Adrienn a hetedik helyen végzett hétvégén, a százhalombattai Trigránit öttusa Világkupa-versenyen.

A Magyar Olimpiai Bizottság április 13-ai ülésén az utánpótlás-nevelés is napirendre került. A grémium többek közt egyhangúlag elfogadta a Héraklész-, a Sport XXI. és a Sportiskolai programok idei támogatását.

A korábban tervezett harminc helyett 34 fős csapatot hagyott jóvá a május 21. és 27. közötti debreceni Európa-bajnokságra a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöksége. A testületi döntés értelmében 19 férfi és 15 nő alkotja a reményteljes fiatalokkal bővült hazai válogatottat a magyarországi kontinensviadalon.

Székesfehérváron megkezdődött az U18-as korosztály divízió 1/b csoportjának jégkorong világbajnoksága. Az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban a nyitónapon a magyar válogatott is pályára lépett.

A nemzetek éremtáblázatán a hatodik helyen végzett a magyar héraklészes válogatott a moszkvai kadet és junior világbajnokságon. Fiataljaink 1 arany-, 2 ezüst- és 2 bronzéremmel tértek haza húsvétkor az orosz fővárosból.

Berki Krisztián győzött lólengésben a kínai Cepóban (Zibo) rendezett A-kategóriás, meghívásos tornász világkupán. A KSI SE kvótása, Hidvégi Vid nyolcadikként fejezte be a viadalt.

Már működik az átalakuló Nemzeti Sport Intézet (NSI) TAO Irodája. Az NSI új székhelye a Magyar Sport Háza. Az elérhetőségeket alább közöljük.


Hírarchivum

2012 - április (18)
2012 - március (38)
2012 - február (34)
2012 - január (27)
2011 - december (38)
2011 - november (30)
2011 - október (26)
2011 - szeptember (31)
2011 - augusztus (26)
2011 - július (23)
2011 - június (13)
2011 - május (1)
2011 - április (1)
2011 - március (3)