Hírek, aktualitások

Torna: Berki ismét világbajnok, a KSI-s Hidvégi negyedik Tokióban

Szerző: matsz.hu - MTI - nupi.hu - 2011. október 18.

image.jpg

Fotók: matsz.hu/tornasport.hu

 

Fantasztikus teljesítmény nyújtottak a magyarok Tokióban, a tornászok olimpiai kvalifikációs világbajnokságán a lólengés döntőjében, Berki Krisztián megvédte világbajnoki címét és olimpiai kvótát szerzett, míg Hídvégi Vid épphogy lecsúszott a dobogóról, a negyedik helyen végzett.

 

Berki a döntőben 15,833 pontot kapott gyakorlatára, Hidvégi 15,000-val zárt. A magyar csapat számítása szerint Berki ezzel indulási jogot szerzett a jövő évi londoni olimpiára. Ehhez a lovon érmet kellett szereznie, s a másik két szeren - esetében nyújtón és gyűrűn - az összes versenyző által elért pontszám átlagának a 85 százalékát kellett teljesítenie.

A kétszeres világbajnok, többszörös Európa-bajnok Berki egykoron a KSI tornásza és a Csillagprogram támogatotta volt, a jelenleg is KSI-s Hidvégi (Laufer Béla tanítványa) még most is tagja a Héraklész Programnak.

 

A magyar tornasportban utoljára az 1974-es vb-n fordult elő ehhez hasonló jó eredmény, Magyar Zoltán első lett lólengésben, míg Donát Ferenc negyedik.

 

A magyarok a tornászok olimpiai kvalifikációs világbajnokságán Tokióban az 5. helyen végeztek az éremtáblázaton a 83 nemzetből.

 

A világbajnok lógyakorlata:

http://matsz.hu/tornasport/matsz/index.php?option=com_content&view=article&Itemid=142&id=3057

 

 

image.jpg

 

Berki Krisztián: Nagyon boldog vagyok, szavakban nem lehet leírni. Bevallom őszintén, életemben először izgultam. Senkinek nem kívánom, hogy ekkora téttel kelljen odaállnia versenyezni. A reggelem jól telt, a melegítés is jól sikerült. A többieket nem néztem, se a gyakorlatukat, se a pontszámukat nem tudtam, csak a közönség reakcióiból éreztem, hogy ronthattak. Amikor megfogtam a szert, megnyugodtam, jó lendületben tudtam végigcsinálni az egész gyakit, de most nagyon-nagyon fáradt vagyok, úgy érzem az utolsó cseppig kifacsartam mindent magamból. Fantasztikus volt az egész magyar delegáció, az egész vb alatt teljesen összefogott és egységes volt az egész magyar csapat. Összességében csak azt tudom ismételni, nagyon boldog vagyok.

 

image.jpg

 

Hidvégi Vid: Nagyon-nagyon örülök, végre lejött rólam ez a nagy teher. Volt egy kicsi hibám, de téthelyzetben meg tudtam csinálni a gyakorlatomat, ráadásul egy nehezített leugrással, amit az Eb óta építettünk be. Örülök a negyedik helynek, most úgy érzem magam, mint annak idején Gál Robi, aki vb-n talajon és ugrásban is negyedik lett, és onnan indult be a pályafutása. Persze bosszankodhatnék azon, hogy 66 ezreden múlt a bronzérem, de őszintén szólva az érmet simán becseréltem volna az olimpiai kvótára. De ezzel nem szeretnék most foglalkozni, boldog vagyok, és januárban a londoni tesztversenyen egyéni összetettben szeretném megszerezni a kvótát.

 

Kovács István, férfi vezetőedző: Hú, most nagyon jól érzem magam. Óriási teher volt rajtunk, ezt én senkinek nem kívánom. Mi már egyszer lemaradtunk az olimpiáról, úgyhogy ez tudjuk, mit jelent. De hála az égnek, Krisztián fantasztikus teljesítményt nyújtott, minden energiájával a gyakorlatra összepontosított. Kívülről úgy láttam, hogy a közepén nagyon elfáradt, de végig tudta csinálni, minden energiáját beleadta, ezért lett világbajnok. Nem melegített rosszul, de a selejtezőnél talán jobb volt a melegítése. Most egy kicsit tompább volt, de hidegfront jött itt Japánban, és elárulom, hogy az elmúlt időszakban megfigyeltem, ha hidegfront van, az hat egy kicsit Krisztiánra. Vidnek is nagyon örülök, kiválóan megállta a helyét élete első vb-fináléjában, nagyon jó teljesítményt nyújtott. Összességében mind a kettőjükkel rendkívül elégedett vagyok.

 

Dr. Magyar Zoltán, MATSZ-elnök: Újraélesztettek! Fantasztikus volt ez az egész! Krisztiánon láttam a gyakorlat előtt, hogy ideges, pedig ez nem jellemző rá. De tudtam, hogy megcsinálja. Nagyon örülök, hogy nem ragadta el a többiek hibája, mert tapasztalatból mondom, sokszor előfordul, hogy az egymás után rontott gyakorlatok úgymond behúzzák az embert is. Vidnek is nagyon örülök, nagyon jó gyakorlatot mutatott be, és ő is bekerült a teljes körforgásba, a világ elitjébe. Azt a 66 ezredpontot én is nagyon sajnálom, de éppen Berki egyik legnagyobb ellenfelét, az angolt Smith-t kellett volna megvernie, ez pedig várható volt, hogy nem fog menni.

 

Borkai Zsolt, MOB-elnök: Szép volt! Én is nagyon izgultam a fiúkért, Magyar Zolival az első sorban ültünk, ennél közelebb már csak a bírók voltak. Berki fantasztikus teljesítményt nyújtott, mit mondhat ilyenkor egy MOB-elnök. Nagyon boldog vagyok, hiszen a vb-arany mellett az olimpiai kvóta is megvan, úgyhogy nyugodtan készülhet Londonra, ahol nagyot alkothat.  Vid megérdemelte volna a bronzot, ezáltal az olimpiai kvótát is, de sejthető volt, hogy a bírók egy országból két versenyzőt nem engednek fel a dobogóra. Mindenesetre az én örömöm is óriási!

 

image.jpg

 

Altorjai Sándor, csapatvezető: Az álmok valóra váltak, sőt talán egy kicsit több is. Előre aláírtuk volna ezt az eredményt, persze ahogy mondani szokás, evés közben jön meg az étvágy, így jó lett volna Vid bronzérme és ezzel még egy olimpiai kvóta. Megmondom őszintén már sokan idejöttek hozzám, hogy miért nem Vid lett a harmadik, 66 ezreden múlott, hiszen Smith teljesen elrontotta a leugrását, a szakma tehát kicsit értetlenül áll ez előtt. Vid miatt egy picit az egyik szemem sír, a másik nevet. De nem panaszkodom, nagyon elégedett vagyok.

 

Csapatverseny-eredmények:

A Berki, Hídvégi, Rácz Attila, Vlacsil Attila, Babos Ádám és Kállai Zoltán összeállítású férfi válogatott a 21., a Divéky Luca, Böczögő Dorina, Sheppard Austin, Lónai Hajnalka, Gombás Laura, Szabadfi Szilvia, Nagy Orsolya alkotta női együttes pedig 20. lett a csapatok versenyében.

 

 

Egyéni összetett eredmények, nők:

52.  Austin Sheppard   ugrás 14.533  felemáskorlát 12.933  gerenda 12.366  talaj12.633 52.465

57. Böczögő Dorina ugrás14.000 felemáskorlát 12.933 gerenda 12.266 talaj 13.066 52.265

90. Gombás Laura ugrás 13.066 felemáskorlát 12.000  gerenda12.791 talaj 11.500 49.357

115. Divéky Luca ugrás13.133 felemáskorlát 10.266 gerenda 12.400 talaj 11.300  47.099

Nagy Orsolya ugrás 13.500 felemáskorlát 11.433

Lónai Hajnalka gerenda 12.433 talaj 12.000

 

Összességében a magyar női válogatott előrelépett, hiszen az elmúlt 10 év legjobb helyezése a 2003-as annaheimi vb-n volt, a 21., most pedig a 20. pozíciót szerezte meg az együttes. Mindez az olimpiai kvóta szempontjából azt jelenti, hogy csapatként nem szereztünk kvalifikációt, itt a legjobb 16 érdekelt, de ez nem is volt elvárás, így a magyarok  két női versenyzője indítható majd a januári londoni tesztversenyen.

 

 

 

 


Kapcsolódó linkek:

2011 októberi híreink

Honlapunkról letölthető a NUPinfo újabb száma. Témái között a sportági beszámolók mellett sporttudományos és sportiskolai témákról is tájékozódhatnak az olvasók, illetve ismét közre adunk egy Héraklész eredményességi táblázatot.

A nők mezőnyében az amerikai Margaux Isaksen bizonyult a legjobbnak a bajnokok bajnoka elnevezésű meghívásos öttusaversenyen, melyen az egyetlen magyar induló, Kovács Sarolta negyedikként végzett. Cataniában a férfiak közt a KSI-s Kasza Róbert hetedik lett.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkára Czene Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere Páva Zsolt, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Borkai Zsolt fővédnökségével Pécsett tartotta ötödik országos kongresszusát a Magyar Edzők Társasága. A kétnapos eseményen a Nemzeti Sport Intézet (NSI) több munkatársa is előadást tartott.

A Központi Sportiskola (KSI) egyesülete úgy határozott: 2011 november közepén újjáéleszti jégkorong-szakosztályát. Ennek vezetőjévé Balogh Tibort, a sportági szövetség utánpótlás-irányítóját nevezték ki, aki Szongoth Kristóffal és Katona Tiborral együtt hamarosan elkezdi a hokispalánták nevelését. Fogl Balázs interjúját olvashatják.

A hétvégén Cataniában gyűlik össze a nemzetközi öttusaélmezőny: a szombat-vasárnapi versenyen a bajnokok bajnoka címért küzd meg a sportág 18 női és 18 férfi képviselője. A meghívásos versenyre a világranglista alapján öt magyart invitáltak, Kovács Sarolta, Gyenesei Leila, illetve Kasza Róbert (KSI) és Demeter Bence el is utazik Szicíliába, a pihenőidejét töltő Marosi Ádám viszont nem.

Az ifjúságiaknál a KSI-s Rózsa Balázs győzelmét hozta a második alkalommal útjára indított SuperCross Sorozat első eseménye, az EthicSport – Barcika Kupa. A kazincbarcikai Jubileumi Parkban megrendezett eseményen több mint százan álltak rajtvonal mögé a 10 kategória valamelyikében – ami az elmúlt évek hazai krossz-életét ismerve kiemelkedő nagyságrendnek tekinthető.

Kecskemét adott otthont a junior-korú ökölvívók országos bajnokságának. A KSI fiataljai közül hatan álltak a szorítóba, végül Csutak Dániel bajnoki címet, Schull Dániel pedig bajnoki ezüstérmet szerzett.

Szegeden folytatódtak az őszi kézilabda utánpótlás-edzői továbbképzések. A Nemzeti Sport Intézet támogatásával bonyolítódnak le az őszi utánpótlás szakmai napok, melyeken a hazai utánpótlás területén tevékenykedő edzők egy egységes szakmai alapokra épülő képzési rendszer keretében kapnak tájékoztatást a jövő edzésmódszereiről.

Hétfő délután elutazott Szingapúrba a maratoni kajak-kenu világbajnokságon induló magyar válogatott. 36 ifjúsági illetve felnőtt versenyző kvalifikálta magát a viadalra, az ifik között nagy többségben vannak a síkvízi versenyzők. A világbajnokságot október 21. és 23. között különleges helyszínen, Szingapúr központjában rendezik.

Szerdán Szombathely, Győr, Pécs, Szeged, Nyíregyháza, Eger és Budapest helyszínekkel rendezték meg azt a videokonferenciát, melyen többek között Dr. Szabó Tamás, a Nemzeti Sport Intézet főigazgatója, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke is előadást tartott.

Az olimpiai kvalifikációs sorozat egyik kiemelt versenyére került sor vasárnaptól keddig Abu-Dzabiban, ahol a zárónapon a KSI SE Európa-bajnoknője, Joó Abigél aranyérmet szerzett!

Fantasztikus teljesítmény nyújtottak a magyarok Tokióban, a tornászok olimpiai kvalifikációs világbajnokságán a lólengés döntőjében, Berki Krisztián megvédte világbajnoki címét és olimpiai kvótát szerzett, míg Hídvégi Vid épphogy lecsúszott a dobogóról, a negyedik helyen végzett.

A Magyar Köztársaság országos ifjúsági fiú és leány csapatbajnokságát és az országos ifjúsági fiú és leány diákolimpiát október elején rendezték. A fiúknál több KSI-s vonatkozású siker is született.

Budapesten, a Nemzeti Sport Intézet támogatásával megkezdődtek az őszi utánpótlás szakmai napok, amelyek keretében a hazai utánpótlás területén tevékenykedő edzők egy egységes szakmai alapokra épülő képzési rendszer keretében kapnak iránymutatást a jövő edzésmódszereiről.

Bakuban véget ért a kvalifikációs ökölvívó világbajnokság, melyen 92 olimpiai kvóta talált gazdára – ebből hármat a magyarok szereztek. A még szabad európai helyekért 2012. április 13. és 22. között Isztambulban versengenek. A három magyar kvótaszerzőből egy még most is, egy pedig tavalyig volt a Héraklész Program támogatottja.

Az október 8-9-ei hétvégén az utánpótlás legfiatalabb korosztályai számára rendezett kritérium-versenyeket a KSI Schwinn-Csepel SE Kerékpáros Szakosztálya. A KSI Kupa 2011-ben, sorrendben a 34. alkalommal került a naptárba.

Október másodikán, Mátyásföldön, az NSI Sport XXI. Programjának támogatásával rendezték a 2011. évi atlétikai gyermek csapat-bajnokságot. A korosztályos csb-t a Delfin SE nyerte, a KSI fiataljai a középmezőnyben zártak.

Október 2-án rendezte a KSI Schwinn-Csepel SE az országos hegyibajnokságot. A mátrai kerékpárversenyről a rendező klub kerekesei megannyi éremmel térhettek haza. Az eredmények bíztatóak a hétvégi KSI Kupa országúti verseny előtt.


Hírarchivum

2012 - április (18)
2012 - március (13)
2012 - február (16)
2012 - január (15)
2011 - december (25)
2011 - november (22)
2011 - október (18)
2011 - szeptember (15)
2011 - augusztus (13)
2011 - július (6)
2011 - június (7)
2011 - március (1)