Hírek, aktualitások

Dopping: Képzés a doppingellenőrzésről

Szerző: antidopping.hu - 2011. november 18.

image.jpg

 

Összefoglaló képekkel a konferenciáról:

http://www.mob.hu/engine.aspx?page=showcontent&content=dopping_bunozok

 

 

Magyar Antidopping Csoport Hírlevél 2011/18

 

A jövőben a doppingdílerekre is lecsapnak a hatóságok, ha a parlament elfogadja a büntető törvénykönyv módosítását - hangsúlyozta Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a Magyar Antidopping Csoport konferenciáján. Czene Attila sportért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a magyar soros uniós elnökség idején három évre szóló doppingellenes munkatervet dolgoztak ki.

 

A doppingszerek terjesztőire akár öt év börtön várhat a megfelelő jogi szabályozással. A Btk. tervezett módosítása alapján egy-egy bűnszövetkezet dílereit kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik – jelezte Molnár Zoltán, a MOB főtitkára.

A sportvezető jelentős eredménynek nevezte, hogy az államtitkárság munkájának köszönhetően - az olimpiai bizottság korábbi tervei alapján - hamarosan a hatóságok is üldözik majd a dílereket.

Moln ár Zoltán megjegyezte, hogy a sportolókra ez nem vonatkozik, kivéve ha maguk is terjesztik a tiltott szereket, a versenyzők továbbra sem a polgári bíróságok, hanem a doppingeljárást lefolytató testület előtt felelnek.

Kiemelte, hogy az ellenőrzések szigorát nem lehet mérsékelni, a magyar sportnak nincs szüksége csalással elért eredményekre.

A főtitkár fontosnak nevezte a felvilágosító munkát, az olimpiai kerettagoknak részt kell venniük ilyen előadásokon, a jövő júliusi londoni kiutazásig pedig három negatív tesztre van szükségük.

Az olimpikonoknak nyilatkozatot is kell tenniük, hogy tisztán és fegyelmezetten, a szabályokat betartva készülnek és versenyeznek, a dokumentumokat pedig alá kell írniuk az érintett orvosoknak, edzőknek, csapatvezetőknek, szövetségi kapitányoknak, valamint az egyesületi és a szövetségi vezetőknek is.

Molnár Zoltán hoz zátette, hogy csak a közvetlen érintettek után vethető fel a MOB vagy az állami sportvezetés felelőssége az egyes esetekben.

Arról is beszélt, hogy a szabályokat kijátszókra, a visszavonulásukat doppingolásra felhasználókra, majd vigyorogva visszatérőkre is lesújtanak. Akik trükköznek, nem tartják be az előírásokat, azokat kizárhatják az olimpiáról - hangsúlyozta.

A MOB a jövőben sem támogatja étrend-kiegészítőkkel a sportolókat, nem is fogalmaznak meg ajánlásokat, de felhívják a versenyzők figyelmét a táplálék-kiegészítők alapos bevizsgálására – mondta kérdésre válaszolva Molnár Zoltán.

 

Czene Attila sportért felelős államtitkár arról beszélt a Magyar Antidopping Csoport konferenciáján, hogy a doppingellenes küzdelemben az uniós elnöki ciklus alatt számos egyeztetésen kellett vezető szerepet betöltenie. A magyar elnökség három évre uniós munkatervet dolgozott k i.

Azt az álláspontot támogatta ő maga és az unió is, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, hogy a WADA kiadásai nem emelkedhetnek, a tagállamoknak ne kelljen több pénzt fizetniük – hangsúlyozta Czene Attila.

 

A WADA alapító ülésének (Foundation Board) most hétvégi témái között ez a kérdés is központi szerepet kap majd, ahogy a szervezet kódexének előírásai, a követelményeknek való megfelelés és az ADAMS adatszolgáltató rendszer is.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője megjegyezte, hogy a nemzetközi tárgyalásokon, konferenciákon és a WADA alapító testületének ülésein a résztvevők megkülönböztetett figyelemmel kísérték Czene Attila felszólalásait, hiszen ő egyszerre képviselte hitelesen az állami sportvezetést és olimpiai bajnokként versenyzőket, a hitelességéhez így nem férhetett kétség.

Tiszeker Ágnes megjegyezte, hogy a WADA ellenő ;rzése is a fontos kérdések között lesz a hétvégén, hiszen az ügynökség állam az államban, nyomást gyakorolhat országokra.

A Magyar Antidopping Csoport ellenőrzéséről azt mondta, hogy a WADA évenként vizsgálja a tagszervezetek tevékenységét, és a szervezet kötelezően elvárja az ISO-minősítést is. (A WADA legutóbb szeptemberben ellenőrizte a MACS munkáját, az ISO-minősítést pedig már áprilisban megkapta a szervezet.)

 

A következő időszakban a Magyar Olimpiai Bizottság orvosi testületének szakemberei is figyelemmel kísérik a nemzeti doppingellenes szervezet működését - jelentette be Tiszeker Ágnes és Molnár Zoltán.

A Magyar Antidopping Csoport vezetője a tanfolyammal egybekötött konferencia első szakaszában a doppingolás történetéről, a tiltott szerekről, az egészségi kockázatokról és az ellenőrzések fontosságáról beszélt.

Kiemelte, hogy nem legalizálható a doppingolás, nem lehet hagyni, hogy a sportolók veszélyes anyagokkal rombolják szervezetüket.

Az ingyenes tanfolyamra csaknem kétszázan jelentkeztek, a 15 órás OKJ-s képzés végén a tesztet megfelelően kitöltők oklevelet kapnak.


 


Kapcsolódó linkek:

2011 novemberi híreink

A Magyar Sporttudományi Társaság Sporttáplálkozási Szakbizottsága, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Edzõk Társasága és a Coca-Cola TESTÉBRESZTÕ, "Hidratáció a klinikai és a sportági gyakorlatban" címmel szervez konferenciát a Magyar Sport Házában december 7-én.

A Nemzeti Sportszövetség és Nemzeti Erõforrás Minisztérium Sportért Felelõs Államtitkársága közös szervezésű első digitális konferenciájára december elsején, a Magyar Sport Házában kerül sor. Téma: a Kooperációk és szinergiák a megváltozó magyar sportban. Az előadások mellett sportszakmai kerekasztal beszélgetésre is sor kerül. Az előadók közt Dr. Szabó Tamás, NSI-főigazgató is szerepel.

125 edző részvételével zajlott le a hétvégén, Százhalombattán a hagyományos év végi szakmai konferencia, amelynek a témája ezúttal elsősorban az utánpótlásképzés volt.

Az EOC (European Olympic Committees, Európai Olimpia Bizottság) idei közgyűlése Szocsiban befogadta, kiválóra értékelte és alkalmasnak találta a 2017. évi XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) megrendezésére benyújtott magyar pályázatot, győri helyszínnel.

A bahreini Manamaban rendezték az ifjúsági asztaliteniszezők idei világeseményét. Az egyes versenyszámokat tekintve a várakozásnak megfelelően Madarász Dóra volt a legeredményesebb magyar versenyző. A KSI-s Lakatos Tamás, csapatban a 11. helyen zárt.

Az Országgyűlés Sport és turizmusbizottságának szerdai ülésén a magyar utánpótlás-nevelés is napirendre került. A Magyar Sport Házában tartott megbeszélésen az utánpótlás helyzetéről, eredményeiről, a Nemzeti Sport Intézet munkájáról Dr. Szabó Tamás főigazgató, a MOB alelnöke tartott előadással egybekötött tájékoztatást.

Szerdán mutatták be a "Hogyan Válasszak sportágat" című könyv második kiadását. A sajtótájékoztatón Nagy János szerkesztő mellett megjelent többek közt Czene Attila államtitkár, Molnár Zoltán MOB-főtitkár, Dr. Szabó Tamás, NSI-főigazgató és Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Nagyszabású szakmai konferenciát szervez a MediaBook Kiadó – az utanpotlassport.hu kiadója – az utánpótlássportról, az utánpótlás-nevelésről, annak legégetőbb kérdéseiről azzal a szándékkal, hogy a témakörök legjelesebb hazai szakértőinek bevonásával segítséget nyújtson a fiatal sportolók felkészítésével foglalkozók számára mindennapi munkájukhoz. A konferencia keretében a résztvevők számára lehetőség nyílik kérdéseket intézni az előadókhoz, s aktív szerepelt vállalhatnak az úgynevezett kerekasztal-beszélgetések közben is. Az esemény egyik támogatója a Nemzeti Sport Intézet.

A Kovács Sarolta, Demeter Bence kettős nyerte a vegyes váltók versenyét a junior öttusázók Buenos Aires-i világbajnokságán. A hétfői zárónapon jutott még egy érem a magyaroknak: a Tóth Adrienn, Földházi Zsófia duó harmadik lett a női váltók küzdelmében. Fiataljaink két arany-, és két bronzéremmel fejezték be a világbajnokságot.

A magyar junior öttusa válogatottat Argentínában, a junior világbajnokságon Kovács Sarolta, Tóth Adrienn, a KSI-s Földházi Zsófia, Demeter Bence, Demeter Gergely és Harangozó Bence képviseli. A hölgyek között Kovács Sarolta, megvédve címét, ismét a világ legjobbja lett. Demeter Bence negyedikként zárt.

Halomozzák az érmeket a magyar cselgáncsozók a tyumeni U23-as kontinensviadalon. Pénteken Zámbori Bence Európa-bajnok lett, Gorjánácz Zsolt pedig bronzérmet szerzett. Szombaton a KSI-s Tóth Krisztián ért Európa tetejére és Gáspár Eszter lett bronzérmes. Joó Abigél a zárónapon lett aranyérmes.

A jövőben a doppingdílerekre is lecsapnak a hatóságok, ha a parlament elfogadja a büntető törvénykönyv módosítását - hangsúlyozta Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a Magyar Antidopping Csoport konferenciáján. Czene Attila sportért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a magyar soros uniós elnökség idején három évre szóló doppingellenes munkatervet dolgoztak ki.

A kormány támogatja Győr városának a 2017-es Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megrendezésére irányuló szándékát. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében hangsúlyozta: a pályázat sikeressége amellett, hogy komoly gazdasági és sportdiplomáciai sikert jelentene Magyarország számára, egy jelentős sportlétesítmény-fejlesztési programot indítana el Győrött és környékén.

Oktatás a sportban - sport az oktatásban II. címmel újabb konferencia kerül megrendezésre. A szakmai összejövetel témája a sport- és az oktatásfejlesztés közös feladatai lesznek. Az esemény az ELTE Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetében, az ELTE SPORT Kft. szervezésében valósul meg november 17-én. A rendezvényen az NSI ismét képviselteti magát.

A KSI Schwinn-Csepel SE kerékpárversenyzője, Szalontay Sándor az új magyar csúcs mellett egy bronzérmet is szerzett és egy egyéni rekordot is beállított hétvégén Bécsben, a Grand Prix Wienna elnevezésű pályakerékpáros versenyen.

A KSI Schwinn-Csepel versenyzője, Szalontay Sándor új magyar csúcsot futott a 200 méteres repülő időfutamban a Bécsben zajló Grand Prix Wienna elnevezésű versenyen. Ideje 10.687 mp, a régit is ő tartotta.

Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta a látvány-csapatsportágak támogatását ösztönző, Magyarország által beterjesztett társasági adókedvezményeket. Ma megjelenő sajtóközleményében az EB jelezte: a magyarok által kidolgozott új finanszírozási eljárás közérdekű célt szolgál és az unió számára teljes mértékben elfogadható.

Kétnapos tanfolyamot szervez a Magyar Antidopping Csoport. November 16-án és 17-én a Magyar Sportok Házában a képzésre jelentkezők minden fontos információt megtudhatnak a doppingolás történetéről, a szerek típusairól, a várható hatásokról és egészségügyi következményekről, a magyar doppingellenes programról, a jogi szabályozásról, az ellenőrzésről, a minták analíziséről, a táplálék-kiegészítők veszélyeiről és a londoni olimpia előtti felkészülésről.

Borkai Zsolt 140 fős magyar csapatlétszámot tart elérhetőnek a 2012-es londoni ötkarikás játékokon, ahol tíz érem, közte három arany megszerzése a kitűzött cél – a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke ezt az Országgyűlés sport- és turizmus bizottságának szerdai ülésén mondta el, melyen az ötkarikás felkészülés állása volt az egyik napirendi pont.

Tóth Krisztián karnyújtásnyira volt második junior-világbajnoki érmétől, végül az ötödik helyen fejezte be a Dél-Afrikában zajló korosztályos világversenyt.

Egerben és Békéscsabán tart november 3-án előadást a társaságiadó sportra vonatkozó támogatási lehetőségeit illetően Lukács Zsuzsanna, a Nemzeti Sport Intézet főigazgató-helyettese. A kedvezmény a látvány-csapatsportokkal kapcsolatos.

Hét érmet szereztek a magyar judósok a hétvégi belgrádi Szerb Openen, a tornáról a KSI-s Tóth Krisztián a legfényesebb érmet hozta haza. A viadalon huszonegy ország csaknem kétszáz judósa szerepelt, igen szép eredmény, hogy Magyarország egy arany-, egy ezüst- és öt bronzéremmel az ötödik helyen zárta az éremtáblázatot.


Hírarchivum

2012 - április (18)
2012 - március (13)
2012 - február (16)
2012 - január (15)
2011 - december (25)
2011 - november (22)
2011 - október (18)
2011 - szeptember (15)
2011 - augusztus (13)
2011 - július (6)
2011 - június (7)
2011 - március (1)