Hírek, aktualitások

Judo: Remekül teljesítettek a magyar fiatalok az U23-as Eb-n

Szerző: judoinfo.hu - 2011. november 20.

image.jpg

Fotók: Záhonyi Tamás / IJF

 

Halomozzák az érmeket a magyar cselgáncsozók a tyumeni U23-as kontinensviadalon. Pénteken Zámbori Bence Európa-bajnok lett, Gorjánácz Zsolt pedig bronzérmet szerzett. Szombaton a KSI-s Tóth Krisztián ért Európa tetejére és Gáspár Eszter lett bronzérmes. Joó Abigél (KSI SE) a zárónapon lett aranyérmes.

 

A 66 kilogramm magyar szempontból eddig is kedves súlycsoport volt, amióta ez a súlyhatár Csák József, majd Ungvári Miklós révén rengeteg szép sikert értek el a mieink ebben a kategóriában. Ami pénteken Tyumenyben történt, arra azonban korábban nem volt példa: Európa-bajnokságon egy súlycsoportban két magyar judós is dobogóra állhatott!

Erre az adott lehetőséget, hogy immár a kontinensbajnokságon is indíthat egy kategóriában két versenyzőt egy-egy ország. A magyar U23-as válogatott a 66 kilogrammban Zámbori Bencét és Gorjánácz Zsoltot is indította, s utólag láthatjuk, a magyar finálé sem lett volna elképzelhetetlen…
image.jpg
Zámbori Bence lett, montenegrói és francia ellenfelét győzte le magától értetődően ipponnal, de a Honvéd-Kipex judósa az elődöntőben is idő előtt vetett véget a küzdelemnek a német Seidl ellenében, így pályafutása során másodszor vívhatott Eb-döntőt (az elsőt 2008-ban, a varsói junior Eb-n vívta).

A másik ágon Gorjánácz Zsolt osztrák és orosz judós skalpját begyűjtve jutott el a negyeddöntőig, ott azonban kissé figyelmetlen volt, jukós előnyét nem tudta megőrizni, ipponnal kikapott a török Durmaztól.

A vigaszágon aztán sikerül javítania, legyőzte a holland De Jongot, így ő is bejutott a délutáni programba.

A 66 kilós éremcsatákat magyar részről Gorjánácz Zsolt kezdte, aki esélyt sem adott a német Seidlnek, ipponnal nyert, s ezzel bronzérmet szerzett.

A döntő, ha lehet még egyoldalúbb volt: Zámbori Bence két vazarival egy percen belül visszavágott a török Durmaznak honfitársa legyőzéséért, s így Toncs Péter tanítványa megszerezte az U23-as Európa-bajnoki címet!

A többi pénteki magyar induló számára olyan volt a tyumenyi viadal, mint egy rémálom, egy judós számára talán nincs is rosszabb, mint az első körben kikapva kiesni. Majer Tibor (60, Restart-Ceglédi VSE) az ukrán Burdun, Maros Barbara (52, KSI SE) a finn Ikala „áldozata” lett, Erdélyi Lilla (48, Ippon Judo Tatabánya) és Szabó Katinka (57, Leányvár-Egerági Üstökös SE) hosszabbításban veszített, előbbi a brit Edwards, Szabó Katinka pedig az orosz Rizsova ellen.

A mieink ott folytatták, ahol pénteken abbahagyták: a tyumenyi U23-as Európa-bajnokság második versenynapján is felcsendült a Himnusz!

Ezúttal a „titkos favorit”, Tóth Krisztián tiszteletére. A KSI SE 81 kilogramos judósa az elmúlt két évben az ifjúsági és a junior korcsoportban is letette a névjegyét, korosztályos olimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki érmekkel – amelyek közül csak az arany hiányzott, egészen november 19-ig!

A mindössze tizenhét esztendős reménység ipponnal verte fehérorosz és litván ellenfelét, majd a negyeddöntőben jukóval győzte le a néhány hete a bakui felnőtt Világkupán ezüstérmes olasz Marconcinit.

Következett az elődöntő, az orosz Szemjonov ellen, amely Tóth-parádét hozott: az intésekkel megszerzett jukó mellett még egy jukó, majd ippon került fel a táblára.

 

A fináléban a két évvel ezelőtti junior Európa-bajnok örmény Bagdaszarjan volt Tóth Krisztián ellenfele, s az első három percben keményen oda is állt a magyar judósnak, ám Pánczél Gábor tanítványa láthatóan jobban bírta a nyomást, mind fizikailag, mind mentálisan ellenfele fölé nőtt, olyannyira, hogy a hosszabbításban a bírók nem várták meg a dudaszót, fél perccel a befejezés előtt másodszor is intették az örményt.

Ez azt jelentette, hogy Tóth Krisztián tizenhét évesen megnyerte az U23-as Európa-bajnokságot. A korábbi ifjúsági olimpiai bronz-, ifjúsági világbajnoki ezüst- és Eb-bronz-, a junior-világbajnoki bronz- és Eb-bronzérem mellé most egy újabb érmet szerzett, sokadszor is bizonyítva, hogy a magyar judósport egy újabb nagy tehetséggel gazdagodott!

Mellesleg Bagdaszarjan egy kicsit el is rontotta a kedvünk, hiszen a második körben ő búcsúztatta a súlycsoport másik magyar indulóját, a kétszeres U23-as Eb-ezüstérmes Krizsán Szabolcsot (Honvéd-Kipex).

image.jpg

Volt ünnepelni valónk a nők versenyében is: a miskolci Gáspár Eszter remekül szerepelt. Osztrák, portugál és holland ellenfelét egyaránt magabiztos judóval, ipponnal győzte le, így menetelt az elődöntőig. Ott a lengyel Mohamed-Seghir – aki később az aranyérmet is megszerezte – feltartóztatta Illyés Miklós tanítványát, de a bronzmeccsen sikerült javítani, Gáspár Eszter ipponnal nyert az orosz Kazenyuk ellen, s így megérdemelten szerezte meg pályafutásának második U23-as Európa-bajnoki bronzérmét.

A nap másik magyar női indulója, Szabó Franciska a későbbi ezüstérmes szlovén Pogacnikkal találkozott az első mérkőzésen, veresége után pedig nem volt lehetősége a javításra.

 

image.jpg

A tyumenyi U23-as Európa-bajnokság zárónapján is elhangzott a Himnusz: Joó Abigél 2009-es és 2010-es győzelme után sorozatban harmadszor is megszerezte a korosztályos Európa-bajnoki címet! A mieink közül Cirjenics Miklós ötödik, Juhász Ádám hetedik lett a zárónapon.

Joó Abigél még csak huszonegy esztendős, de láthatóan kinőtte ezt a korcsoportot. Nem a magasságára utalunk (a magyar lány átlát valamennyi ellenfelének feje felett), hanem a magabiztosságára: Tyumenyben úgy nyerte egymás után a meccseit, hogy még felszisszenni sem volt miért, az ellenfelek nem találtak fogást rajta.

A KSI SE judósa a spanyol Talarn és az ukrán Makuka ellen éppen csak eltöltött egy-egy percet a tatamin, mindkét riválisát könnyedén, ipponnal győzte le. Az elődöntőben a holland Lemmen már szívóskodott egy kicsit, de ez csak arra volt elég, hogy háromszor intsék, ám Joó Abigél az így kapott vazarival sem érte be, őt is ipponra dobta.

Következett a finálé, amelyben a Tyumenyben ragyogóan szereplő izraeli Kenyon volt az ellenfél. Hiába híres máris remek kontratechnikáiról az izraeli versenyző, Joó Abigéllel szemben tehetetlen volt, előbb jukót érően dobta el a magyar judós, majd következett a „szokásos” Joó-féle ippon.

Pánczél Gábor tanítványa pályafutása során harmadszor nyerte meg az U23-as Európa-bajnokságot, erre mindeddig csak egy másik magyar sportoló, Bor Barna volt képes…

Volt lehetőség rá, hogy a magyar válogatott lemásolja a pénteki és a szombati teljesítményét, vagyis, hogy minden versenynapon egy arany- és egy bronzérmet szerezzen! A 100 kilogrammosok versenyében ugyanis nagy meglepetésre remekül szerepelt a honvédos Cirjenics Miklós, aki az ukrán Lucsit vesztett állásból győzte le, majd a negyeddöntőben elszenvedett vereség után a vigaszágon a lengyel Wojcik ellen tudott javítani, s így ő is éremért küzdhetett.

A bronzmeccsen sajnos nem sikerült az újabb bravúr, igaz, csak intésekkel, de ellenfele, a török Yazici szerezte meg a bronzérmet. Cirjenics Miklós – akinek eddigi legjobb eredménye a magyar bajnoki bronzérem volt – így az ötödik helyen végzett az U23-as Európa-bajnokságon.

 

Cirjenics klubtársa, Juhász Ádám (+100, Honvéd-Kipex) egy győzelemmel és két vereséggel a hetedik helyen zárt. Kersics Dávid (90, Pécsi VSK) szép győzelemmel kezdett az ukrán Retinszkij ellen, ám a második körben a svájci Grosskraus búcsúztatta, míg Kaszás Andrással (100, Honvéd-Kipex) nem volt kegyes a sors(olás), a junior-világbajnoki ezüstérmes olasz Di Guidával kellett kezdenie, akitől néhány hete Fokvárosban is kikapott, sajnos ezúttal sem kapott javítási lehetőséget.

A magyar válogatott a várakozáson felüli kiemelkedő teljesítményt nyújtott a tyumenyi U23-as Európa-bajnokságon, a mieink három arany- és két bronzéremmel a rendező Oroszország mögött a második helyen zártak az éremtáblázaton!

  

MAGYAR ÉRMESEK AZ U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁGOK TÖRTÉNETÉBEN
 
ARANY (15)
 Csernoviczki Éva (48 kg; 2003, Jereván – nem hivatalos Eb)
Neu Gábor (66; 2003, Jereván – nem hivatalos Eb)
 Hadfi Dániel (100; 2004, Ljubljana)
Csernoviczki Éva (48; 2006, Moszkva)
Bor Barna (+100; 2006, Moszkva)
Burján László (60; 2007, Salzburg)
Baczkó Bernadett (57; 2007, Salzburg)
Bor Barna (+100; 2007, Salzburg)
Csernoviczki Éva (48; 2008, Zágráb)
Baczkó Bernadett (57; 2008, Zágráb)
Bor Barna (+100; 2008, Zágráb)
Joó Abigél (70; 2009, Antalya)
Ungvári Attila (73; 2010, Szarajevó)
Joó Abigél (78; 2010, Szarajevó)
Zámbori Bence (66; 2011, Tyumeny)
Tóth Krisztián (81; 2011, Tyumeny)
Joó Abigél (78; 2011, Tyumeny)

EZÜST (6)
Baczkó Bernadett (57; 2003, Jereván – nem hivatalos Eb)
Szabó Brigitta (63; 2006, Moszkva)
Mészáros Anett (70; 2006, Moszkva)
Csernoviczki Éva (48; 2007, Salzburg)
Ungvári Attila (73; 2009, Antalya)
Krizsán Szabolcs (81; 2009, Antalya)
Krizsán Szabolcs (81; 2010, Szarajevó)

BRONZ (16)
Budai Anita (70; 2003, Jereván – nem hivatalos Eb)
Budai Anita (70; 2004, Ljubljana)
Bor Barna (+100; 2004, Ljubljana)
Perge Ilona (48; 2005, Kijev)
Baczkó Bernadett (57; 2005, Kijev)
Szabó Brigitta (63; 2005, Kijev)
Mészáros Anett (70; 2005, Kijev)
Perge Ilona (52; 2006, Moszkva)
Baczkó Bernadett (57; 2006, Moszkva)
Burján László (60; 2006, Moszkva)
Ungvári Attila (66; 2007, Salzburg)
Joó Abigél (63; 2007, Salzburg)
Mészáros Anett (70; 2008, Zágráb)
Maros Barbara (52; 2009, Antalya)
Gáspár Eszter (63; 2009, Antalya)
Gorjánácz Zsolt (66; 2011, Tyumeny)
Gáspár Eszter (63; 2011, Tyumeny)

 

Forrás és több információ: www.judoinfo.hu

 

 


Kapcsolódó linkek:

2011 novemberi híreink

A Magyar Sporttudományi Társaság Sporttáplálkozási Szakbizottsága, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Edzõk Társasága és a Coca-Cola TESTÉBRESZTÕ, "Hidratáció a klinikai és a sportági gyakorlatban" címmel szervez konferenciát a Magyar Sport Házában december 7-én.

A Nemzeti Sportszövetség és Nemzeti Erõforrás Minisztérium Sportért Felelõs Államtitkársága közös szervezésű első digitális konferenciájára december elsején, a Magyar Sport Házában kerül sor. Téma: a Kooperációk és szinergiák a megváltozó magyar sportban. Az előadások mellett sportszakmai kerekasztal beszélgetésre is sor kerül. Az előadók közt Dr. Szabó Tamás, NSI-főigazgató is szerepel.

125 edző részvételével zajlott le a hétvégén, Százhalombattán a hagyományos év végi szakmai konferencia, amelynek a témája ezúttal elsősorban az utánpótlásképzés volt.

Az EOC (European Olympic Committees, Európai Olimpia Bizottság) idei közgyűlése Szocsiban befogadta, kiválóra értékelte és alkalmasnak találta a 2017. évi XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) megrendezésére benyújtott magyar pályázatot, győri helyszínnel.

A bahreini Manamaban rendezték az ifjúsági asztaliteniszezők idei világeseményét. Az egyes versenyszámokat tekintve a várakozásnak megfelelően Madarász Dóra volt a legeredményesebb magyar versenyző. A KSI-s Lakatos Tamás, csapatban a 11. helyen zárt.

Az Országgyűlés Sport és turizmusbizottságának szerdai ülésén a magyar utánpótlás-nevelés is napirendre került. A Magyar Sport Házában tartott megbeszélésen az utánpótlás helyzetéről, eredményeiről, a Nemzeti Sport Intézet munkájáról Dr. Szabó Tamás főigazgató, a MOB alelnöke tartott előadással egybekötött tájékoztatást.

Szerdán mutatták be a "Hogyan Válasszak sportágat" című könyv második kiadását. A sajtótájékoztatón Nagy János szerkesztő mellett megjelent többek közt Czene Attila államtitkár, Molnár Zoltán MOB-főtitkár, Dr. Szabó Tamás, NSI-főigazgató és Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Nagyszabású szakmai konferenciát szervez a MediaBook Kiadó – az utanpotlassport.hu kiadója – az utánpótlássportról, az utánpótlás-nevelésről, annak legégetőbb kérdéseiről azzal a szándékkal, hogy a témakörök legjelesebb hazai szakértőinek bevonásával segítséget nyújtson a fiatal sportolók felkészítésével foglalkozók számára mindennapi munkájukhoz. A konferencia keretében a résztvevők számára lehetőség nyílik kérdéseket intézni az előadókhoz, s aktív szerepelt vállalhatnak az úgynevezett kerekasztal-beszélgetések közben is. Az esemény egyik támogatója a Nemzeti Sport Intézet.

A Kovács Sarolta, Demeter Bence kettős nyerte a vegyes váltók versenyét a junior öttusázók Buenos Aires-i világbajnokságán. A hétfői zárónapon jutott még egy érem a magyaroknak: a Tóth Adrienn, Földházi Zsófia duó harmadik lett a női váltók küzdelmében. Fiataljaink két arany-, és két bronzéremmel fejezték be a világbajnokságot.

A magyar junior öttusa válogatottat Argentínában, a junior világbajnokságon Kovács Sarolta, Tóth Adrienn, a KSI-s Földházi Zsófia, Demeter Bence, Demeter Gergely és Harangozó Bence képviseli. A hölgyek között Kovács Sarolta, megvédve címét, ismét a világ legjobbja lett. Demeter Bence negyedikként zárt.

Halomozzák az érmeket a magyar cselgáncsozók a tyumeni U23-as kontinensviadalon. Pénteken Zámbori Bence Európa-bajnok lett, Gorjánácz Zsolt pedig bronzérmet szerzett. Szombaton a KSI-s Tóth Krisztián ért Európa tetejére és Gáspár Eszter lett bronzérmes. Joó Abigél a zárónapon lett aranyérmes.

A jövőben a doppingdílerekre is lecsapnak a hatóságok, ha a parlament elfogadja a büntető törvénykönyv módosítását - hangsúlyozta Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a Magyar Antidopping Csoport konferenciáján. Czene Attila sportért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a magyar soros uniós elnökség idején három évre szóló doppingellenes munkatervet dolgoztak ki.

A kormány támogatja Győr városának a 2017-es Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megrendezésére irányuló szándékát. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében hangsúlyozta: a pályázat sikeressége amellett, hogy komoly gazdasági és sportdiplomáciai sikert jelentene Magyarország számára, egy jelentős sportlétesítmény-fejlesztési programot indítana el Győrött és környékén.

Oktatás a sportban - sport az oktatásban II. címmel újabb konferencia kerül megrendezésre. A szakmai összejövetel témája a sport- és az oktatásfejlesztés közös feladatai lesznek. Az esemény az ELTE Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetében, az ELTE SPORT Kft. szervezésében valósul meg november 17-én. A rendezvényen az NSI ismét képviselteti magát.

A KSI Schwinn-Csepel SE kerékpárversenyzője, Szalontay Sándor az új magyar csúcs mellett egy bronzérmet is szerzett és egy egyéni rekordot is beállított hétvégén Bécsben, a Grand Prix Wienna elnevezésű pályakerékpáros versenyen.

A KSI Schwinn-Csepel versenyzője, Szalontay Sándor új magyar csúcsot futott a 200 méteres repülő időfutamban a Bécsben zajló Grand Prix Wienna elnevezésű versenyen. Ideje 10.687 mp, a régit is ő tartotta.

Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta a látvány-csapatsportágak támogatását ösztönző, Magyarország által beterjesztett társasági adókedvezményeket. Ma megjelenő sajtóközleményében az EB jelezte: a magyarok által kidolgozott új finanszírozási eljárás közérdekű célt szolgál és az unió számára teljes mértékben elfogadható.

Kétnapos tanfolyamot szervez a Magyar Antidopping Csoport. November 16-án és 17-én a Magyar Sportok Házában a képzésre jelentkezők minden fontos információt megtudhatnak a doppingolás történetéről, a szerek típusairól, a várható hatásokról és egészségügyi következményekről, a magyar doppingellenes programról, a jogi szabályozásról, az ellenőrzésről, a minták analíziséről, a táplálék-kiegészítők veszélyeiről és a londoni olimpia előtti felkészülésről.

Borkai Zsolt 140 fős magyar csapatlétszámot tart elérhetőnek a 2012-es londoni ötkarikás játékokon, ahol tíz érem, közte három arany megszerzése a kitűzött cél – a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke ezt az Országgyűlés sport- és turizmus bizottságának szerdai ülésén mondta el, melyen az ötkarikás felkészülés állása volt az egyik napirendi pont.

Tóth Krisztián karnyújtásnyira volt második junior-világbajnoki érmétől, végül az ötödik helyen fejezte be a Dél-Afrikában zajló korosztályos világversenyt.

Egerben és Békéscsabán tart november 3-án előadást a társaságiadó sportra vonatkozó támogatási lehetőségeit illetően Lukács Zsuzsanna, a Nemzeti Sport Intézet főigazgató-helyettese. A kedvezmény a látvány-csapatsportokkal kapcsolatos.

Hét érmet szereztek a magyar judósok a hétvégi belgrádi Szerb Openen, a tornáról a KSI-s Tóth Krisztián a legfényesebb érmet hozta haza. A viadalon huszonegy ország csaknem kétszáz judósa szerepelt, igen szép eredmény, hogy Magyarország egy arany-, egy ezüst- és öt bronzéremmel az ötödik helyen zárta az éremtáblázatot.


Hírarchivum

2012 - április (18)
2012 - március (13)
2012 - február (16)
2012 - január (15)
2011 - december (25)
2011 - november (22)
2011 - október (18)
2011 - szeptember (15)
2011 - augusztus (13)
2011 - július (6)
2011 - június (7)
2011 - március (1)