Hírek, aktualitások

Kajak-kenu: Szakmai konferencia az utánpótlásképzésről

Szerző: kajakkenusport.hu - 2011. november 29.

image.jpg
Fotó: MKKSZ
125 edző részvételével zajlott le a hétvégén, Százhalombattán a hagyományos év végi szakmai konferencia, amelynek a témája ezúttal elsősorban az utánpótlásképzés volt.

Az MKKSZ minden évben más helyszínen rendezi meg az eseményt, hogy ezzel is megerősítse az adott településen a sportág pozícióját. Az rendezvény helyi elismertségére jellemző, hogy konferenciát a város polgármestere, Vezér Mihály nyitotta meg. A szervezésben részt vett és a rendezvény házigazdája lett a Százhalombattán működő Dunafüredi Vizisport Club, amely évek óta végez eredményes utánpótlásnevelő munkát. A konferenciát Vaskuti István, az MKKSZ szakmai alelnöke vezette.

 

„A másfél napos tanácskozás apropóját az adta, hogy próbáltuk közösen megkeresni azokat a gondokat, problémákat, amelyek a felnőtt versenyzők eredményességének csökkenéséhez vezettek – meséli Weisz Róbert. Azt próbáltuk megfejteni, hogy magában az utánpótlásképzésben van-e a probléma, vagy csak akkor kezdődnek a bajok, amikor az eredményes ifi versenyzők a felnőttek közé kerülnek. Természetesen megoszlottak a vélemények, mégis eredményes volt a szakmai vitafórum és nagyon jó előadásokat hallgattunk meg.”

 

A leghosszabb, edzéselméletről szóló előadást Dubecz József, a Testnevelési Egyetem docense tartotta, aki mélységében elemezte a kajak-kenu sportág edzéselméleti sajátosságait. Az utánpótláskorúak képzéséről két gyakorló edző, Borsodi Géza és Varga Béla beszélt, akik saját módszereikről és az általuk használt szisztémákról számoltak be.

Parti Zoltán, az iskolai képzés és sportági utánpótlásképzés kapcsolódási pontjairól és az ezt fejlesztő versenyrendszerről tartott előadást, a Sportrendszer Nonprofit Kft. ügyvezetője, Antal Ferenc pedig arról mesélt a szakembereknek, milyen lehetőségek adódhatnak arra, hogy klubok és szakosztályok külső pályázati források bevonásával is finanszírozhassák a működésüket.

 

Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkára, akit a közelmúltban az elnökség szakmai beleszólást biztosító jogokkal is felruházott, arról beszélt, hogy milyen úton, milyen irányba újítaná meg a szövetség a sportági képzést, amely maga után vonzza a versenyrendszer és támogatási rendszer átalakítását is a sportág hosszú távú eredményességének fenntarthatósága érdekében.

 

„Ez a tanácskozás a kezdete annak a szakmai stratégiai alkotó munkának, amelyről az elnökség a legutóbbi ülésén döntött. Ennek fókuszában elsősorban a képzési rendszer megújítása áll és ehhez alkalmassá szeretnénk tenni a versenyrendszert is. A szövetség ennek a kettőnek a segítésére továbbra is fenn fog tartani egy ösztönzési és támogatási rendszert” – foglalta össze saját előadásának legfontosabb elemeit Schmidt Gábor.

A konferencián felszólalt Dr. Baráth Etele, az MKKSZ elnöke is, aki a felnőtt versenyzők eredményességét elemezte, felhívta a figyelmet a negatív tendenciákra és kérte a szakembereket, hogy minél gyorsabban reagáljanak a fennálló problémákra. Horváth Péter sportágfejlesztési alelnök is tartott előadást a sportági képzés jellemzőiről és az edzői műhelyekben történő felkészítés lehetőségeiről.

Gondolatébresztő volt Moldvay Ildikó gyógytornász előadása is.

 

„Ildikó egy egész más szemszögből nézi az edzésmódszereinket. Arról beszélt, hogy milyen gyakorlatokat kerüljenek az edzők a különböző életkorú versenyzőknél. A legfontosabb cél, hogy a szakemberek az utánpótlás korú sportolók izomzatát olyan irányba erősítsék, hogy felnőttként is legyenek jól terhelhetőek és elkerüljék a sérüléseket” – mondta az előadásról Weisz Róbert, aki a konferencia utolsó részében értékelte az idei versenyrendszer változásainak hatásait és felvázolta, hogy jövőre milyen újabb változások lesznek, valamint beszélt a 2012-es versenynaptárról is.

 

A konferencia a résztvevők szerint jól sikerült, a legtöbb edző jelezte, hogy egyre nagyobb az igény az ilyen jellegű szakmai továbbképzésekre. A szervezők a rendezvény létrejöttének segítéséért ezúttal is köszönetet mondanak Dr. Hegedűs Róbert világbajnok kajakosnak, Százhalombatta képviselő testületi tagjának és a Dunafüredi Vizisport Club elnökének, Valkusz Pálnak.

 

 

 


Kapcsolódó linkek:

2011 novemberi híreink

A Magyar Sporttudományi Társaság Sporttáplálkozási Szakbizottsága, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Edzõk Társasága és a Coca-Cola TESTÉBRESZTÕ, "Hidratáció a klinikai és a sportági gyakorlatban" címmel szervez konferenciát a Magyar Sport Házában december 7-én.

A Nemzeti Sportszövetség és Nemzeti Erõforrás Minisztérium Sportért Felelõs Államtitkársága közös szervezésű első digitális konferenciájára december elsején, a Magyar Sport Házában kerül sor. Téma: a Kooperációk és szinergiák a megváltozó magyar sportban. Az előadások mellett sportszakmai kerekasztal beszélgetésre is sor kerül. Az előadók közt Dr. Szabó Tamás, NSI-főigazgató is szerepel.

125 edző részvételével zajlott le a hétvégén, Százhalombattán a hagyományos év végi szakmai konferencia, amelynek a témája ezúttal elsősorban az utánpótlásképzés volt.

Az EOC (European Olympic Committees, Európai Olimpia Bizottság) idei közgyűlése Szocsiban befogadta, kiválóra értékelte és alkalmasnak találta a 2017. évi XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) megrendezésére benyújtott magyar pályázatot, győri helyszínnel.

A bahreini Manamaban rendezték az ifjúsági asztaliteniszezők idei világeseményét. Az egyes versenyszámokat tekintve a várakozásnak megfelelően Madarász Dóra volt a legeredményesebb magyar versenyző. A KSI-s Lakatos Tamás, csapatban a 11. helyen zárt.

Az Országgyűlés Sport és turizmusbizottságának szerdai ülésén a magyar utánpótlás-nevelés is napirendre került. A Magyar Sport Házában tartott megbeszélésen az utánpótlás helyzetéről, eredményeiről, a Nemzeti Sport Intézet munkájáról Dr. Szabó Tamás főigazgató, a MOB alelnöke tartott előadással egybekötött tájékoztatást.

Szerdán mutatták be a "Hogyan Válasszak sportágat" című könyv második kiadását. A sajtótájékoztatón Nagy János szerkesztő mellett megjelent többek közt Czene Attila államtitkár, Molnár Zoltán MOB-főtitkár, Dr. Szabó Tamás, NSI-főigazgató és Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Nagyszabású szakmai konferenciát szervez a MediaBook Kiadó – az utanpotlassport.hu kiadója – az utánpótlássportról, az utánpótlás-nevelésről, annak legégetőbb kérdéseiről azzal a szándékkal, hogy a témakörök legjelesebb hazai szakértőinek bevonásával segítséget nyújtson a fiatal sportolók felkészítésével foglalkozók számára mindennapi munkájukhoz. A konferencia keretében a résztvevők számára lehetőség nyílik kérdéseket intézni az előadókhoz, s aktív szerepelt vállalhatnak az úgynevezett kerekasztal-beszélgetések közben is. Az esemény egyik támogatója a Nemzeti Sport Intézet.

A Kovács Sarolta, Demeter Bence kettős nyerte a vegyes váltók versenyét a junior öttusázók Buenos Aires-i világbajnokságán. A hétfői zárónapon jutott még egy érem a magyaroknak: a Tóth Adrienn, Földházi Zsófia duó harmadik lett a női váltók küzdelmében. Fiataljaink két arany-, és két bronzéremmel fejezték be a világbajnokságot.

A magyar junior öttusa válogatottat Argentínában, a junior világbajnokságon Kovács Sarolta, Tóth Adrienn, a KSI-s Földházi Zsófia, Demeter Bence, Demeter Gergely és Harangozó Bence képviseli. A hölgyek között Kovács Sarolta, megvédve címét, ismét a világ legjobbja lett. Demeter Bence negyedikként zárt.

Halomozzák az érmeket a magyar cselgáncsozók a tyumeni U23-as kontinensviadalon. Pénteken Zámbori Bence Európa-bajnok lett, Gorjánácz Zsolt pedig bronzérmet szerzett. Szombaton a KSI-s Tóth Krisztián ért Európa tetejére és Gáspár Eszter lett bronzérmes. Joó Abigél a zárónapon lett aranyérmes.

A jövőben a doppingdílerekre is lecsapnak a hatóságok, ha a parlament elfogadja a büntető törvénykönyv módosítását - hangsúlyozta Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a Magyar Antidopping Csoport konferenciáján. Czene Attila sportért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a magyar soros uniós elnökség idején három évre szóló doppingellenes munkatervet dolgoztak ki.

A kormány támogatja Győr városának a 2017-es Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megrendezésére irányuló szándékát. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében hangsúlyozta: a pályázat sikeressége amellett, hogy komoly gazdasági és sportdiplomáciai sikert jelentene Magyarország számára, egy jelentős sportlétesítmény-fejlesztési programot indítana el Győrött és környékén.

Oktatás a sportban - sport az oktatásban II. címmel újabb konferencia kerül megrendezésre. A szakmai összejövetel témája a sport- és az oktatásfejlesztés közös feladatai lesznek. Az esemény az ELTE Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetében, az ELTE SPORT Kft. szervezésében valósul meg november 17-én. A rendezvényen az NSI ismét képviselteti magát.

A KSI Schwinn-Csepel SE kerékpárversenyzője, Szalontay Sándor az új magyar csúcs mellett egy bronzérmet is szerzett és egy egyéni rekordot is beállított hétvégén Bécsben, a Grand Prix Wienna elnevezésű pályakerékpáros versenyen.

A KSI Schwinn-Csepel versenyzője, Szalontay Sándor új magyar csúcsot futott a 200 méteres repülő időfutamban a Bécsben zajló Grand Prix Wienna elnevezésű versenyen. Ideje 10.687 mp, a régit is ő tartotta.

Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta a látvány-csapatsportágak támogatását ösztönző, Magyarország által beterjesztett társasági adókedvezményeket. Ma megjelenő sajtóközleményében az EB jelezte: a magyarok által kidolgozott új finanszírozási eljárás közérdekű célt szolgál és az unió számára teljes mértékben elfogadható.

Kétnapos tanfolyamot szervez a Magyar Antidopping Csoport. November 16-án és 17-én a Magyar Sportok Házában a képzésre jelentkezők minden fontos információt megtudhatnak a doppingolás történetéről, a szerek típusairól, a várható hatásokról és egészségügyi következményekről, a magyar doppingellenes programról, a jogi szabályozásról, az ellenőrzésről, a minták analíziséről, a táplálék-kiegészítők veszélyeiről és a londoni olimpia előtti felkészülésről.

Borkai Zsolt 140 fős magyar csapatlétszámot tart elérhetőnek a 2012-es londoni ötkarikás játékokon, ahol tíz érem, közte három arany megszerzése a kitűzött cél – a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke ezt az Országgyűlés sport- és turizmus bizottságának szerdai ülésén mondta el, melyen az ötkarikás felkészülés állása volt az egyik napirendi pont.

Tóth Krisztián karnyújtásnyira volt második junior-világbajnoki érmétől, végül az ötödik helyen fejezte be a Dél-Afrikában zajló korosztályos világversenyt.

Egerben és Békéscsabán tart november 3-án előadást a társaságiadó sportra vonatkozó támogatási lehetőségeit illetően Lukács Zsuzsanna, a Nemzeti Sport Intézet főigazgató-helyettese. A kedvezmény a látvány-csapatsportokkal kapcsolatos.

Hét érmet szereztek a magyar judósok a hétvégi belgrádi Szerb Openen, a tornáról a KSI-s Tóth Krisztián a legfényesebb érmet hozta haza. A viadalon huszonegy ország csaknem kétszáz judósa szerepelt, igen szép eredmény, hogy Magyarország egy arany-, egy ezüst- és öt bronzéremmel az ötödik helyen zárta az éremtáblázatot.


Hírarchivum

2012 - április (18)
2012 - március (13)
2012 - február (16)
2012 - január (15)
2011 - december (25)
2011 - november (22)
2011 - október (18)
2011 - szeptember (15)
2011 - augusztus (13)
2011 - július (6)
2011 - június (7)
2011 - március (1)