Hírek, aktualitások

Könyvbemutató: Hogyan válasszak sportágat?

Szerző: NEFMI - sportaglexikon.hu - nupi.hu - 2011. november 23.

image.jpg image.jpg

Szerdán mutatták be a "Hogyan Válasszak sportágat" című könyv második kiadását. A sajtótájékoztatón Nagy János szerkesztő mellett megjelent többek közt Czene Attila államtitkár, Molnár Zoltán MOB-főtitkár, Dr. Szabó Tamás, NSI-főigazgató és Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A lexikon jellegű kiadványt a Nemzeti Sport Intézet is támogatta, a szerző köszönetét fejezte ki ezért Szabó Tamásnak és Lehmann Lászlónak.

 

Dr. Szabó Tamás köszöntője: http://sportaglexikon.hu/rolunk/koszonto-dr-szabo-tamas/

 

image.jpgimage.jpg

Czene Attila, sportért felelős államtitkár (NEFMI) hangsúlyozta, hogy a kormány célja és országunk elemi érdeke, hogy sportnemzetből mielőbb sportoló nemzetté is legyünk.  A szemléletváltás mindannyiunk közös ügye – hívta fel a figyelmet az államtitkár. „Egykoron azt a kérdést, hogy ha már sportoljon a gyerek, mit is űzzön, a véletlen, a vak szerencse, vagy a közösségben fellelhető lehetőségek, esetleg a családi, baráti körben lévő sportkedvelő emberek vonzása döntötte el.” – mondta Czene Attila. Az államtitkár felszólalásában kitért arra is, hogy a XXI. század kihívásainak megfelelve a jövőben az interneten elinduló Nemzeti Sportinformációs Rendszer (NSR) is segíti majd a sportágválasztást. Az adattartalom feltöltését követően induló NSR a könyv szerzőjének felajánlásával élve felhasználja majd „Hogyan válasszak sportágat?” című lexikon tartalmát is, hogy a sportlehetőségekről, infrastruktúráról, szabad kapacitásokról is tájékoztatást adó adatbázis használata során ne csupán a szerencsén múljon a sikeres sportágválasztás.

image.jpgimage.jpg

A könyvbemutatón felszólalt Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára is, aki kifejtette: ahhoz, hogy Magyarország a kilencedik helyen maradjon vagy akár fentebb jusson az olimpiai örökrangsorban, halaszhatatlan változtatások szükségesek sportéletünkben. Hozzátette, elszomorító, hogy a gyerekek mozgásának gyakorisága szempontjából Magyarország az utolsók között van Európában.

image.jpgimage.jpg

Szabó Tamás, a NEFMI háttérintézményeként működő Nemzeti Sport Intézet főigazgatója szerint az új lexikon valóban hasznos segítséget nyújthat a sportágválasztásnál. Saját példaként említette, hogy számos szülő hívja fel nap mint nap azzal a problémával, hogy gyermeke számára mely sportág lehet a legmegfelelőbb. "Úgy vélem, ebben a könyvben mindenki választ találhat e kérdésre" – összegzett a főigazgató.

 

Nagy János, olimpikon és Eb-ezüstérmes birkózó, a könyv főszerkesztője elmondta, hogy a második kiadás 18 sportággal többet tartalmaz, mint a tavalyi év áprilisában kiadott első kötet, így az érdeklődők immáron 113 sportágról tájékozódhatnak.

A Kossuth Kiadó Zrt. elnök-vezérigazgatója, Kocsis András Sándor kiemelte, hogy nemzetközi szinten példátlan tartalmú a könyv, majd megköszönte a sportvezetés hozzáállását a megjelenéshez.

image.jpgimage.jpg

A sajtótájékoztató végén több meghívott élsportoló felidézte a kezdeteket: a korábbi nagyságok közül Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok tornász, a jelen legjobbjainak részéről pedig Vass Dóra ritmikus gimnasztikázó és Miklósvári Ambrus freeski-versenyző számolt be személyes indíttatásukról és tapasztalataikról.

 

image.jpgimage.jpg

 

A most elkészült bővített kiadásban további 18 hazai sportággal ismerkedhetünk meg, melyben összesen 113 sportág szerepel.

A könyv színes felépítésű, képekkel illusztrált, a sportág kiválasztásának személyes szempontjait összefoglaló szakkönyv. A sportágakat bemutató kiadvány történeti visszatekintést is tartalmaz, részletezi az egyes sportágak előnyeit, esetleges hátrányait, de arról is tájékoztat, hogy milyen adottságok szükségesek azok űzéséhez, milyen képességeket fejleszt. Végül a megadott válaszok alapján a legjobban dönthetünk.

 

A könyv elsődleges célja a magyar sportkultúra szellemi értékének a gyarapítása, az utánpótlás nevelés/oktatás, aminek segítségével minden gyermek és szülő a saját személyes igényének, fizikai ás szellemi adottságának, és céljának megfelelően tud választani sportágat.

image.jpgimage.jpg

 

Cél, hogy a 2012-es londoni olimpiáig a könyvből minden oktatási intézménybe eljuttassunk egy-egy példányt. Egyet az iskolai könyvtárba, a másikat a testnevelő tanárok kezébe, azért, hogy minél közvetlenebbül, minél gyorsabban érjék el a gyermekeket és szüleiket a sportágválasztással kapcsolatos információk; továbbá célunk, a Magyarországon található települések könyvtárába is eljuttatni a könyvet.

 

Az önkormányzatok, sportintézmények, szponzorok, és az országos könyvtárak közreműködősével, Magyarországon jelenleg közel 50 településen, több mint 300 Iskolában és 34 település könyvtárában már elérhető a könyv - Budapest Kerületi Önkormányzatok segítségével: II., III., VI., VIII., IX., X., XIV., XVI., XVII., XIX., kerületi iskolákban, az V., XVIII., XX.,XXI. kerületekben pedig folyamatban van a könyv elérhetősége.

image.jpgimage.jpg

Ma Magyarországon a lakosság 60%-a nem mozog rendszeresen. A WHO legutóbbi felmérése szerint Magyarország a legegészségtelenebb országok között van az Európai Unió államai között. Ennek része a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód. Mit lehet ezzel tenni? A 10-14 éves gyerekek 40%-a túlsúlyos.

 

A mai modern világban a számítógépes játékok, filmek nagymértékben lekötik a gyerekeket, így jobban a négy fal közé szorulnak. Ezért van talán az, hogy egyre kevésbé nyitottak a sportok felé?

 

Egyre kevesebb pénz jut a szakemberekre, a sport népszerűsítésére. Ez által a szülőkre egyre nagyobb felelősség hárul, hogy ők adják át, ismertessék meg a mozgás örömét a gyerekekkel.

Sok olyan kezdeményezés van, aminek segítségével a gyerekek elkezdhetnek sportolni, de még mindig lehet látni, hogy a szülők és a gyerekek továbbra is bizonytalanok abban, hogy vajon jó-e  nekik az a sportág, amit kipróbáltak.

image.jpgimage.jpg

Az új, 2. kiadás széles skálában mutatja be a sportágakat, előnyöket, hátrányokat, minden szükséges adatot, ami segít megtalálni azt, ami hozzánk illik, amit öröm lesz végezni. Amellett, hogy melyik sportág tetszik, vannak fizikai követelmények és alkati sajátosságok minden sportban. Mielőtt dönteni tudnánk, ezeket mind számításba kell venni és ezzel időt és pénzt spórolunk meg magunknak. Kevesebb feleslegesen megvásárolt sporteszköz lesz majd a pincében, ami a mai gazdasági helyzetben fontos szerepet játszik minden család életében.

Gyorsan áttekinthető, megragadó fotókkal illusztrált könyv, amelyben rengeteg információt kapnak mind a felnőttek mind a gyerekek és reméljük így részesei lehetünk majd abban, hogy többen választják majd a mozgást szabadidejükben.

image.jpgimage.jpg

Szerző és főszerkesztő:

Nagy János olimpikon, Európa-bajnoki ezüstérmes birkózó

Kiemelten közreműködtek a könyv létrejöttében: Kozmann György kétszeres olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok kenus, dr. Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó.

A Könyvet lektorálta: dr. Hammerl László olimpiai bajnok sportlövő, a Nemzet Sportolója és dr. Kamuti Jenő világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes vívó, a Nemzetközi Fair Play világszövetség elnöke, főigazgató főorvos.

 

Kiemelt közreműködő partnereink:

Magyar Olimpiai Bizottság, Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkár, Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkár, Nemzeti Sport Intézet, Nemzeti Sportszövetség, Nemzeti Sport, Magyar Sportmúzeum, Egri Sportmúzeum.

image.jpgimage.jpg

 

Belépőt sorsolt ki a megjelentek között a Holmes Place, Móczán Mónika marketinges.
Az újságírók és a vendégek is egynapos belépőt kaptak a Holmes Place-től, továbbá a Kossuth Kiadó Zrt.  Karinthy Frigyes: Budapesti emlék c. könyvét adta ajándékba!
A sportbemutatót a Canne de Comabat sportág részéről Lovászi Viktor, a Magyar Francia -box Savate Szövetség elnöke mutatta be, kommentálta a látottakat.

 

image.jpgimage.jpg


Kapcsolódó linkek:

2011 novemberi híreink

A Magyar Sporttudományi Társaság Sporttáplálkozási Szakbizottsága, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Edzõk Társasága és a Coca-Cola TESTÉBRESZTÕ, "Hidratáció a klinikai és a sportági gyakorlatban" címmel szervez konferenciát a Magyar Sport Házában december 7-én.

A Nemzeti Sportszövetség és Nemzeti Erõforrás Minisztérium Sportért Felelõs Államtitkársága közös szervezésű első digitális konferenciájára december elsején, a Magyar Sport Házában kerül sor. Téma: a Kooperációk és szinergiák a megváltozó magyar sportban. Az előadások mellett sportszakmai kerekasztal beszélgetésre is sor kerül. Az előadók közt Dr. Szabó Tamás, NSI-főigazgató is szerepel.

125 edző részvételével zajlott le a hétvégén, Százhalombattán a hagyományos év végi szakmai konferencia, amelynek a témája ezúttal elsősorban az utánpótlásképzés volt.

Az EOC (European Olympic Committees, Európai Olimpia Bizottság) idei közgyűlése Szocsiban befogadta, kiválóra értékelte és alkalmasnak találta a 2017. évi XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) megrendezésére benyújtott magyar pályázatot, győri helyszínnel.

A bahreini Manamaban rendezték az ifjúsági asztaliteniszezők idei világeseményét. Az egyes versenyszámokat tekintve a várakozásnak megfelelően Madarász Dóra volt a legeredményesebb magyar versenyző. A KSI-s Lakatos Tamás, csapatban a 11. helyen zárt.

Az Országgyűlés Sport és turizmusbizottságának szerdai ülésén a magyar utánpótlás-nevelés is napirendre került. A Magyar Sport Házában tartott megbeszélésen az utánpótlás helyzetéről, eredményeiről, a Nemzeti Sport Intézet munkájáról Dr. Szabó Tamás főigazgató, a MOB alelnöke tartott előadással egybekötött tájékoztatást.

Szerdán mutatták be a "Hogyan Válasszak sportágat" című könyv második kiadását. A sajtótájékoztatón Nagy János szerkesztő mellett megjelent többek közt Czene Attila államtitkár, Molnár Zoltán MOB-főtitkár, Dr. Szabó Tamás, NSI-főigazgató és Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Nagyszabású szakmai konferenciát szervez a MediaBook Kiadó – az utanpotlassport.hu kiadója – az utánpótlássportról, az utánpótlás-nevelésről, annak legégetőbb kérdéseiről azzal a szándékkal, hogy a témakörök legjelesebb hazai szakértőinek bevonásával segítséget nyújtson a fiatal sportolók felkészítésével foglalkozók számára mindennapi munkájukhoz. A konferencia keretében a résztvevők számára lehetőség nyílik kérdéseket intézni az előadókhoz, s aktív szerepelt vállalhatnak az úgynevezett kerekasztal-beszélgetések közben is. Az esemény egyik támogatója a Nemzeti Sport Intézet.

A Kovács Sarolta, Demeter Bence kettős nyerte a vegyes váltók versenyét a junior öttusázók Buenos Aires-i világbajnokságán. A hétfői zárónapon jutott még egy érem a magyaroknak: a Tóth Adrienn, Földházi Zsófia duó harmadik lett a női váltók küzdelmében. Fiataljaink két arany-, és két bronzéremmel fejezték be a világbajnokságot.

A magyar junior öttusa válogatottat Argentínában, a junior világbajnokságon Kovács Sarolta, Tóth Adrienn, a KSI-s Földházi Zsófia, Demeter Bence, Demeter Gergely és Harangozó Bence képviseli. A hölgyek között Kovács Sarolta, megvédve címét, ismét a világ legjobbja lett. Demeter Bence negyedikként zárt.

Halomozzák az érmeket a magyar cselgáncsozók a tyumeni U23-as kontinensviadalon. Pénteken Zámbori Bence Európa-bajnok lett, Gorjánácz Zsolt pedig bronzérmet szerzett. Szombaton a KSI-s Tóth Krisztián ért Európa tetejére és Gáspár Eszter lett bronzérmes. Joó Abigél a zárónapon lett aranyérmes.

A jövőben a doppingdílerekre is lecsapnak a hatóságok, ha a parlament elfogadja a büntető törvénykönyv módosítását - hangsúlyozta Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a Magyar Antidopping Csoport konferenciáján. Czene Attila sportért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a magyar soros uniós elnökség idején három évre szóló doppingellenes munkatervet dolgoztak ki.

A kormány támogatja Győr városának a 2017-es Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megrendezésére irányuló szándékát. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében hangsúlyozta: a pályázat sikeressége amellett, hogy komoly gazdasági és sportdiplomáciai sikert jelentene Magyarország számára, egy jelentős sportlétesítmény-fejlesztési programot indítana el Győrött és környékén.

Oktatás a sportban - sport az oktatásban II. címmel újabb konferencia kerül megrendezésre. A szakmai összejövetel témája a sport- és az oktatásfejlesztés közös feladatai lesznek. Az esemény az ELTE Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetében, az ELTE SPORT Kft. szervezésében valósul meg november 17-én. A rendezvényen az NSI ismét képviselteti magát.

A KSI Schwinn-Csepel SE kerékpárversenyzője, Szalontay Sándor az új magyar csúcs mellett egy bronzérmet is szerzett és egy egyéni rekordot is beállított hétvégén Bécsben, a Grand Prix Wienna elnevezésű pályakerékpáros versenyen.

A KSI Schwinn-Csepel versenyzője, Szalontay Sándor új magyar csúcsot futott a 200 méteres repülő időfutamban a Bécsben zajló Grand Prix Wienna elnevezésű versenyen. Ideje 10.687 mp, a régit is ő tartotta.

Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta a látvány-csapatsportágak támogatását ösztönző, Magyarország által beterjesztett társasági adókedvezményeket. Ma megjelenő sajtóközleményében az EB jelezte: a magyarok által kidolgozott új finanszírozási eljárás közérdekű célt szolgál és az unió számára teljes mértékben elfogadható.

Kétnapos tanfolyamot szervez a Magyar Antidopping Csoport. November 16-án és 17-én a Magyar Sportok Házában a képzésre jelentkezők minden fontos információt megtudhatnak a doppingolás történetéről, a szerek típusairól, a várható hatásokról és egészségügyi következményekről, a magyar doppingellenes programról, a jogi szabályozásról, az ellenőrzésről, a minták analíziséről, a táplálék-kiegészítők veszélyeiről és a londoni olimpia előtti felkészülésről.

Borkai Zsolt 140 fős magyar csapatlétszámot tart elérhetőnek a 2012-es londoni ötkarikás játékokon, ahol tíz érem, közte három arany megszerzése a kitűzött cél – a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke ezt az Országgyűlés sport- és turizmus bizottságának szerdai ülésén mondta el, melyen az ötkarikás felkészülés állása volt az egyik napirendi pont.

Tóth Krisztián karnyújtásnyira volt második junior-világbajnoki érmétől, végül az ötödik helyen fejezte be a Dél-Afrikában zajló korosztályos világversenyt.

Egerben és Békéscsabán tart november 3-án előadást a társaságiadó sportra vonatkozó támogatási lehetőségeit illetően Lukács Zsuzsanna, a Nemzeti Sport Intézet főigazgató-helyettese. A kedvezmény a látvány-csapatsportokkal kapcsolatos.

Hét érmet szereztek a magyar judósok a hétvégi belgrádi Szerb Openen, a tornáról a KSI-s Tóth Krisztián a legfényesebb érmet hozta haza. A viadalon huszonegy ország csaknem kétszáz judósa szerepelt, igen szép eredmény, hogy Magyarország egy arany-, egy ezüst- és öt bronzéremmel az ötödik helyen zárta az éremtáblázatot.


Hírarchivum

2012 - április (18)
2012 - március (13)
2012 - február (16)
2012 - január (15)
2011 - december (25)
2011 - november (22)
2011 - október (18)
2011 - szeptember (15)
2011 - augusztus (13)
2011 - július (6)
2011 - június (7)
2011 - március (1)