Hírek, aktualitások

Öttusa: Két arany- és két bronzérem a junior vébéről

Szerző: MTI - 2011. november 22.

image.jpg

Fotó: pentathlon.org

 

A Kovács Sarolta, Demeter Bence kettős nyerte a vegyes váltók versenyét a junior öttusázók Buenos Aires-i világbajnokságán. A hétfői zárónapon jutott még egy érem a magyaroknak: a Tóth Adrienn, Földházi Zsófia (KSI SE) duó harmadik lett a női váltók küzdelmében. Fiataljaink két arany-, és két bronzéremmel fejezték be a világbajnokságot.

 

Kovács és Demeter 1000 pontos vívással második volt az első szám után, majd a medencében is a második legjobb eredményt érte el, ezután megnyerte a lovaglást, így nagyon jó helyzetből vághatott neki  a kombinált számnak. Ebben - a nemzetközi szövetség honlapja szerint - az ötödik legjobb teljesítményt nyújtotta a magyar páros, de ezzel együtt is magabiztos győzelmet aratott. Előzőleg, egyéniben Kovács győzött, így megvédte címét, Demeter pedig - aki tavaly szintén a korosztály világbajnoka volt - szoros versenyben negyedikként zárt.
A kétfős női váltóban is harcban voltak a győzelemért a magyarok, Tóth és Földházi 818 pontos vívással indította a napot, ezzel a hatodik helyen állt, majd az úszásban első, a lovaglásban pedig második lett, s a lövészetekkel megszakított futásban is az élmezőnyhöz tartozott, ideje a harmadik legjobb volt, ez összesítésben bronzérmet ért a brit és a német páros mögött.


A férfiaknál a Demeter Gergely, Harangozó Bence kettős tizedikként zárt.
A magyarok két arany-, és két bronzéremmel fejezték be a világbajnokságot.

 

Bővebb, képes beszámolók: http://www.pentathlon.org/

 

Tíz arany-, öt ezüst- és négy bronzérmet nyertek a magyar öttusázók az idei felnőtt és junior Európa-, illetve világbajnokságokon, ez az utóbbi évek egyik legeredményesebb szereplését jelenti.

 

"Nehéz objektív mércét felállítani. 2001, amikor a felnőttek világbajnokságán, a férfiak mezőnyében három arany és egy ezüst összejött, vagy 2006, amikor a budakalászi Európa-bajnokságon a férfiak három aranyat nyertek és ehhez jött még Vörös Zsuzsa elsősége, számomra eredményesebb, attól függetlenül, hogy mit értek el a juniorok - mondta az MTI érdeklődésére Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány. - Elsősorban az egyéni szereplést nézzük, mert az az olimpiai szám. Igaz, ebben a tekintetben sem állunk rosszul az idei évet tekintve. Azt mondom, sose legyen gyengébb idényünk" - utalt a szakvezető arra, hogy a felnőtt vb-n Kovács Sarolta második, Marosi Ádám harmadik, az Eb-n pedig Tóth Adrienn második lett.


Pálvölgyi Miklós külön kiemelte a felnőtt vb-ezüstje mellé junior vb- és Eb-aranyat is begyűjtő Kovács Saroltát, aki mint mondta: "ahol elindult, helyt állt". 
Arra a felvetésre, hogy a sok érmet jórészt ugyanazok szállították, vagyis a kiemelkedő felnőtt versenyzők mellé a legjobb juniorok kerültek be, akik a saját korosztályukban taroltak, a kapitány így reagált:
"Mindig is mondtam, hogy van egy szűk élmezőny, de van egy minőségi utánpótlás is, és ez nemcsak a junior korosztályra vonatkozik, hanem az ifjúságiaknál is így van. E tekintetben viszonylag nyugodtak lehetünk. Ugyanakkor a cél az, hogy különböző ösztönzőkkel rávegyük a szakosztályokat, bővítsék a létszámokat, hogy ne csak minőség, mennyiség is legyen, könnyebben tudjunk meríteni."


Idén a felnőtt csapat történelmi sikert ért el, korábban ugyanis még sohasem fordult elő, hogy egy éven belül az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is a férfi és a női váltót is a magyarok nyerjék.
Ezen túlmenően Pálvölgyi Miklós annak is örülhetett, hogy szeptemberben, Moszkvában az ő irányításával 2001 óta a 12. vb-aranyat szerezték meg a férfiak.


Az idei felnőtt és junior Eb, illetve vb-eredmények:


felnőtt Eb (London, július 28-augusztus 1.):
1. hagyományos női csapat (Tóth Adrienn, Kovács Sarolta, Gyenesei Leila)
1. női váltócsapat (Tóth, Kovács, Gyenesei)
1. férfi váltócsapat (Marosi Ádám, Kasza Róbert, Demeter Bence)
2. Tóth - női egyéni verseny


felnőtt vb (Moszkva, szeptember 8-14.):
1. női váltócsapat (Kovács, Gyenesei, Tóth)
1. férfi váltócsapat (Marosi, Kasza, Tibolya Péter)
2. hagyományos női csapat (Kovács, Gyenesei, Tóth)
2. hagyományos férfi csapat (Kasza, Marosi, Demeter B.)
2. Kovács - női egyéni verseny
3. Marosi - férfi egyéni verseny


junior Eb (Drzonków, szeptember 19-25.):
1. Kovács - női egyéni verseny
1. Demeter B. - férfi egyéni verseny
1. hagyományos női csapat (Kovács, Tóth, Földházi Zsófia)
2. női váltócsapat (Kovács, Tóth, Földházi Zs.)
3. férfi váltócsapat (Demeter, Prill Péter, Harangozó Bence)


junior vb (Buenos Aires, november 17-21.):
1. Kovács - női egyéni verseny
1. vegyes váltó (Kovács, Demeter B.)
3. hagyományos női csapat (Kovács, Tóth, Földházi Zs.)
3. női váltó (Tóth, Földházi Zs.)

 

 

 

 


Kapcsolódó linkek:

2011 novemberi híreink

A Magyar Sporttudományi Társaság Sporttáplálkozási Szakbizottsága, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Edzõk Társasága és a Coca-Cola TESTÉBRESZTÕ, "Hidratáció a klinikai és a sportági gyakorlatban" címmel szervez konferenciát a Magyar Sport Házában december 7-én.

A Nemzeti Sportszövetség és Nemzeti Erõforrás Minisztérium Sportért Felelõs Államtitkársága közös szervezésű első digitális konferenciájára december elsején, a Magyar Sport Házában kerül sor. Téma: a Kooperációk és szinergiák a megváltozó magyar sportban. Az előadások mellett sportszakmai kerekasztal beszélgetésre is sor kerül. Az előadók közt Dr. Szabó Tamás, NSI-főigazgató is szerepel.

125 edző részvételével zajlott le a hétvégén, Százhalombattán a hagyományos év végi szakmai konferencia, amelynek a témája ezúttal elsősorban az utánpótlásképzés volt.

Az EOC (European Olympic Committees, Európai Olimpia Bizottság) idei közgyűlése Szocsiban befogadta, kiválóra értékelte és alkalmasnak találta a 2017. évi XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) megrendezésére benyújtott magyar pályázatot, győri helyszínnel.

A bahreini Manamaban rendezték az ifjúsági asztaliteniszezők idei világeseményét. Az egyes versenyszámokat tekintve a várakozásnak megfelelően Madarász Dóra volt a legeredményesebb magyar versenyző. A KSI-s Lakatos Tamás, csapatban a 11. helyen zárt.

Az Országgyűlés Sport és turizmusbizottságának szerdai ülésén a magyar utánpótlás-nevelés is napirendre került. A Magyar Sport Házában tartott megbeszélésen az utánpótlás helyzetéről, eredményeiről, a Nemzeti Sport Intézet munkájáról Dr. Szabó Tamás főigazgató, a MOB alelnöke tartott előadással egybekötött tájékoztatást.

Szerdán mutatták be a "Hogyan Válasszak sportágat" című könyv második kiadását. A sajtótájékoztatón Nagy János szerkesztő mellett megjelent többek közt Czene Attila államtitkár, Molnár Zoltán MOB-főtitkár, Dr. Szabó Tamás, NSI-főigazgató és Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Nagyszabású szakmai konferenciát szervez a MediaBook Kiadó – az utanpotlassport.hu kiadója – az utánpótlássportról, az utánpótlás-nevelésről, annak legégetőbb kérdéseiről azzal a szándékkal, hogy a témakörök legjelesebb hazai szakértőinek bevonásával segítséget nyújtson a fiatal sportolók felkészítésével foglalkozók számára mindennapi munkájukhoz. A konferencia keretében a résztvevők számára lehetőség nyílik kérdéseket intézni az előadókhoz, s aktív szerepelt vállalhatnak az úgynevezett kerekasztal-beszélgetések közben is. Az esemény egyik támogatója a Nemzeti Sport Intézet.

A Kovács Sarolta, Demeter Bence kettős nyerte a vegyes váltók versenyét a junior öttusázók Buenos Aires-i világbajnokságán. A hétfői zárónapon jutott még egy érem a magyaroknak: a Tóth Adrienn, Földházi Zsófia duó harmadik lett a női váltók küzdelmében. Fiataljaink két arany-, és két bronzéremmel fejezték be a világbajnokságot.

A magyar junior öttusa válogatottat Argentínában, a junior világbajnokságon Kovács Sarolta, Tóth Adrienn, a KSI-s Földházi Zsófia, Demeter Bence, Demeter Gergely és Harangozó Bence képviseli. A hölgyek között Kovács Sarolta, megvédve címét, ismét a világ legjobbja lett. Demeter Bence negyedikként zárt.

Halomozzák az érmeket a magyar cselgáncsozók a tyumeni U23-as kontinensviadalon. Pénteken Zámbori Bence Európa-bajnok lett, Gorjánácz Zsolt pedig bronzérmet szerzett. Szombaton a KSI-s Tóth Krisztián ért Európa tetejére és Gáspár Eszter lett bronzérmes. Joó Abigél a zárónapon lett aranyérmes.

A jövőben a doppingdílerekre is lecsapnak a hatóságok, ha a parlament elfogadja a büntető törvénykönyv módosítását - hangsúlyozta Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a Magyar Antidopping Csoport konferenciáján. Czene Attila sportért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a magyar soros uniós elnökség idején három évre szóló doppingellenes munkatervet dolgoztak ki.

A kormány támogatja Győr városának a 2017-es Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megrendezésére irányuló szándékát. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében hangsúlyozta: a pályázat sikeressége amellett, hogy komoly gazdasági és sportdiplomáciai sikert jelentene Magyarország számára, egy jelentős sportlétesítmény-fejlesztési programot indítana el Győrött és környékén.

Oktatás a sportban - sport az oktatásban II. címmel újabb konferencia kerül megrendezésre. A szakmai összejövetel témája a sport- és az oktatásfejlesztés közös feladatai lesznek. Az esemény az ELTE Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetében, az ELTE SPORT Kft. szervezésében valósul meg november 17-én. A rendezvényen az NSI ismét képviselteti magát.

A KSI Schwinn-Csepel SE kerékpárversenyzője, Szalontay Sándor az új magyar csúcs mellett egy bronzérmet is szerzett és egy egyéni rekordot is beállított hétvégén Bécsben, a Grand Prix Wienna elnevezésű pályakerékpáros versenyen.

A KSI Schwinn-Csepel versenyzője, Szalontay Sándor új magyar csúcsot futott a 200 méteres repülő időfutamban a Bécsben zajló Grand Prix Wienna elnevezésű versenyen. Ideje 10.687 mp, a régit is ő tartotta.

Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta a látvány-csapatsportágak támogatását ösztönző, Magyarország által beterjesztett társasági adókedvezményeket. Ma megjelenő sajtóközleményében az EB jelezte: a magyarok által kidolgozott új finanszírozási eljárás közérdekű célt szolgál és az unió számára teljes mértékben elfogadható.

Kétnapos tanfolyamot szervez a Magyar Antidopping Csoport. November 16-án és 17-én a Magyar Sportok Házában a képzésre jelentkezők minden fontos információt megtudhatnak a doppingolás történetéről, a szerek típusairól, a várható hatásokról és egészségügyi következményekről, a magyar doppingellenes programról, a jogi szabályozásról, az ellenőrzésről, a minták analíziséről, a táplálék-kiegészítők veszélyeiről és a londoni olimpia előtti felkészülésről.

Borkai Zsolt 140 fős magyar csapatlétszámot tart elérhetőnek a 2012-es londoni ötkarikás játékokon, ahol tíz érem, közte három arany megszerzése a kitűzött cél – a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke ezt az Országgyűlés sport- és turizmus bizottságának szerdai ülésén mondta el, melyen az ötkarikás felkészülés állása volt az egyik napirendi pont.

Tóth Krisztián karnyújtásnyira volt második junior-világbajnoki érmétől, végül az ötödik helyen fejezte be a Dél-Afrikában zajló korosztályos világversenyt.

Egerben és Békéscsabán tart november 3-án előadást a társaságiadó sportra vonatkozó támogatási lehetőségeit illetően Lukács Zsuzsanna, a Nemzeti Sport Intézet főigazgató-helyettese. A kedvezmény a látvány-csapatsportokkal kapcsolatos.

Hét érmet szereztek a magyar judósok a hétvégi belgrádi Szerb Openen, a tornáról a KSI-s Tóth Krisztián a legfényesebb érmet hozta haza. A viadalon huszonegy ország csaknem kétszáz judósa szerepelt, igen szép eredmény, hogy Magyarország egy arany-, egy ezüst- és öt bronzéremmel az ötödik helyen zárta az éremtáblázatot.


Hírarchivum

2012 - április (18)
2012 - március (13)
2012 - február (16)
2012 - január (15)
2011 - december (25)
2011 - november (22)
2011 - október (18)
2011 - szeptember (15)
2011 - augusztus (13)
2011 - július (6)
2011 - június (7)
2011 - március (1)