Hírek, aktualitások

Pályázat a fiatalok sportos életmódjáért

Szerző: MTI - kormany.hu - nupi.hu - 2011. december 15.

image.jpg

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

 

Előreláthatólag nyolcszázmillió forintos pályázatot ír ki az Új Széchenyi Terv keretében a fiatalok egészségre, sportos életmódra való nevelése érdekében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).
Az ezzel kapcsolatos szerdai sajtótájékoztatón Balogh Gábor miniszterelnöki tanácsadó kifejtette, hogy az Európai Uniótól származó összeg egyik fele módszertani-szakmai anyagok készítésével nyerhető el, míg a másikat országos sportrendezvényekre lehet majd fordítani.

image.jpg

Fotó: archív

 

"Ezzel a mintegy kilencezer főt érintő pályázati konstrukcióval indítjuk útjára a diák- és szabadidősportot megújítani kívánó, hosszú távú programot" - jelentette be Balogh Gábor. "Néhány hónapja együttműködési szándéknyilatkozatot írtunk alá Szócska Miklóssal, a NEFMI egészségügyért felelős államtitkárával, eszerint az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programjának egészségfejlesztést célzó konstrukciói révén megkezdődhet az a program, amely a fizikai aktivitási szint növelését és a testmozgás életmódba épülését helyezi középpontba. A végső változat elkészítésében szakmai támogatást nyújtott a NEFMI Czene Attila vezette sportért felelős államtitkársága is."
A miniszterelnöki tanácsadó hozzátette: a konstrukció - melynek hátterében a kormány első, ilyen jellegű intézkedése áll az EU-csatlakozás óta - válaszokat keres olyan kérdésekre is, mint a hátrányos helyzetű és veszélyeztetett célcsoportok társadalmi beilleszkedése.
A diákokat megcélzó, szemléletformáló program célja, hogy a rendszeresen sportolók lakossági aránya szempontjából Magyarország a jelenlegi tíz százalékról felzárkózzon a 30-35 százalék EU-átlaghoz.

 

A népegészségügyi programok részeként a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség társadalmi egyeztetésre bocsájtotta az Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok sporttal kapcsolatos pályázati konstrukcióit. Annak érdekében, hogy a lakosság általános egészségügyi állapota javuljon fókuszba kell állítani a sportot, a rendszeres sport fontosságát - fogalmazott Szócska Miklós a programot bemutató sajtótájékoztatón.

Balogh Gábor rámutatott: a program azért is jelentős, mert Magyarország uniós csatlakozása óta a Kormány első alkalommal döntött úgy, hogy önálló támogatási konstrukciót indít az Európai Szociális Alapon keresztül, kifejezetten az egészséges életmód és a sport ösztönzésének érdekében.

 

Bővebben (a pályázatok feltüntetésével):

http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-eroforras-miniszterium/egeszsegugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/uj-palyazatok-hozzak-mozgasba-magyarorszagot

 

Háttér:

Mintegy 18,078 milliárd forintos keretösszegben jelennek meg életmód- és humánerőforrás fejlesztési programok december második felében. Az érintett felhívások - 4 egészségfejlesztési és 1 egészségügyi humánerőforrás-fejlesztési célt szolgáló kiírás - társadalmi egyeztetés céljából már részletesen is olvashatók a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és az Új Széchenyi Terv honlapján.

A megjelent 5 pályázati felhívás főbb adatait a következőek (2011. decemberben megjelent TÁMOP 6. felhívások) :

TAMOP-6.1.2/LHH/11/A 
Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben 
1 033 325 000 Ft

TAMOP-6.1.2/LHH/11/B 
Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben 
2 182 586 370 Ft

TÁMOP-6.1.2/11/3 
Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok a kistérségekben  
5 000 000 000 Ft

TÁMOP-6.1.2/11/2 
Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok – A lakosság egészségfejlesztését szolgáló fizikai aktivitás szakmai támogatása és a szabadidő-sportolói közösségek bővítése 
800 000 000 Ft

TÁMOP-6.2.2/A/11/1 
Képzési programok az egészségügyi ágazat szolgáltatás-fejlesztése érdekében 
9 062 316 322 Ft

A pályázatokat az Ügynökség Infovonalán és az Új Széchényi Terv honlap Partnerség aloldalán lehet véleményezni.

(kormany.hu)

 

 

 

 


Kapcsolódó linkek:

2011 decemberi híreink

Egy hónap múlva, 2012. január 27-én, pénteken délután kerül megrendezésre a 2011-es eredményeik alapján legjobb utánpótlás-korú sportolók és edzőik tiszteletére rendezendő díjátadó ünnepség, a Héraklész Gála. Ezúttal az előző eseményről készült videót tesszük közzé.

Legjobbjait ünnepelte szerdán a Magyar Öttusa Szövetség. A felnőtt és utánpótlás korosztályok versenyzői összesen 28 érmet - köztük 14 aranyat, 8 ezüstöt és 6 bronzot - szereztek a világ-, illetve Európa-bajnokságokon.

Jelen állás szerint - a csak B szinttel rendelkező úszókat nem számítva - 82 magyar versenyző indulhatna a jövő évi olimpián. A kvótát már megszerző, vagy olimpiai "A" szintet teljesítők között több, a Héraklész programban szereplő sportoló is van.

Az NSI által támogatott sportpszichológiai előadássorozat negyedik és idén egyben utolsó előadását tartotta meg dr. Szabó Attila december 9-én az Nemzeti Sport Intézet tárgyalóban.

Steiner László, a Semmelweis Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója a keddi héraklészes értekezleten, lehetőségként kínálta az általa vezetett oktatási intézményben való tanulást, ahol az egyéni tanrendet is alakítva élsportolói osztályt működtetnek, a sportiskolai rendszerhez kívánnak csatlakozni.

Előreláthatólag nyolcszázmillió forintos pályázatot ír ki az Új Széchenyi Terv keretében a fiatalok egészségre, sportos életmódra való nevelése érdekében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Sajtótájékoztatón Balogh Gábor miniszterelnöki tanácsadó kifejtette, hogy az Európai Uniótól származó összeg egyik fele módszertani-szakmai anyagok készítésével nyerhető el, míg a másikat országos sportrendezvényekre lehet majd fordítani.

Megjelent a Nemzeti Sport Intézet tájékoztató kiadványának, a NUPinfo-nak a novemberi száma, mely honlapunkról letölthető. Főtt témái: Sportbizottság előtt az utánpótlás; Konferencia: Sport az oktatásban - oktatás a sportban II.

Háromnapos szakmai ökölvívó edző-továbbképzésre kerül sor Tatán. Az NSI keretei között működő Sport XXI. program által támogatott rendezvényen az intézet vezetői, munkatársai is előadást tartanak. Az eseményen kiemelt szerepet kap az utánpótlás-nevelés.

Hármas ünnepségre hívta meg az idén 70 éves Magyar Kajak-Kenu Szövetség a sajtó képviselőit a közelmúltban megújult Latorca utcai székházába. Az esemény kezdetén Dr. Baráth Etele és Szabó Szilvia, 13-szoros világbajnok kajakos méltatta a sportág 45. örökös bajnokát, Kozák Danutát, aki 24 évesen már öt világbajnoki aranyérem tulajdonosa.

Eredményesen zárják az esztendőt a KSI ökölvívói. A fiatalok a Torma Gyula Emlékverseny után a felnőtt ob-n is érmet éremre halmoztak; az országos bajnokságokon minden korosztályban dobogón végeztek, a legtöbbről aranyat is hoztak.

A jövő évi londoni olimpiára és paralimpiára készülő magyar sportolók kiemelt egészségügyi ellátásban részesülnek a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban (NEFMI) hétfőn aláírt megállapodás értelmében.

Az állam megbízásából a következő négy esztendőben is a Magyar Antidopping Csoport(MACS) látja el teljes körűen a nemzeti doppingellenes szervezet (NADO) feladatait idehaza. A friss megbízásról a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára számolt be azon a pénteki sajtótájékoztatón, amelyet a MACS tartott elmúlt négy évi tevékenységéről.

Schmitt Pál szerint a 2011-es év mérföldkő a magyar sport történetében, hiszen olyan új sporttörvényt fogadott el az Országgyűlés, amely óriási lehetőséget és egyben óriási felelősséget ad a Magyar Olimpiai Bizottságnak – a köztársasági elnök ezt a MOB szombati közgyűlésén megtartott beszédében mondta el.

A Magyar Távirati Iroda Sportszerkesztőségének felkérésére a hazai szövetségek 1964 óta minden esztendőben eldöntik: kik sportágukban az év legjobbjai. Így történt idén is. A megválasztottak közt több egykori, vagy mai héraklészes és KSI-s sportoló is a felsorolásba került.

A KSI SE 2011-ben legjobban teljesítő sportolóit díjazták szerda este a Bajnokok vacsorája alkalmával. A Stefánia Palota és Honvéd Kulturális Központban, mintegy százfős ünnepség alkalmával a zuglói klub „Év sportolója” díját – a tavalyi évhez hasonlóan – a cselgáncsozó Joó Abigél és az öttusázó Kasza Róbert vehette át.

„Pszichológia a sportban” címmel tart előadássorozatot az NSI tudományos tanácsadója, Dr. habil. Szabó Attila. Az edzőknek, sportoktatóknak kiírt, térítésmentes előadásokra idén eddig három alkalommal került sor, az idei záró esemény december 9-én „Verseny előtti szorongás: megfigyelés és mérés” címmel.

Kétnapos szövetségi főtitkári értekezletet tart a Tatai Edzőtáborban a Nemzeti Sportszövetség és a NEFMI Sportért Felelős Államtitkársága. A konferencia témáját a magyar sport szervezeti és koncepcionális kérdései adták. A nyitónapon Dr. Szabó Tamás NSI-főigazgató és Lukács Zsuzsanna főigazgató-helyettes is előadást tartott.

Értékes, 2002-ig visszatekintő eredményességi táblázatot is olvashatnak hírünkben, melyben a KSI SE sportolóinak eredményei lettek összegyűjtve, kiemelve a 2011-es nemzetközi teljesítményeket. A KSI fiataljai idén, világ- és Európa-bajnokságokon összesen 28 érmet szereztek.

Az eddigi öt helyett január 1-jétől egyetlen köztestület, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) irányítja a magyar sportéletet, állami feladatokat ellátó civil szervezetként. A sporttörvény erről rendelkező módosítását hétfőn fogadta el a parlament, szigorítva egyúttal a doppingszabályokat.

Már zajlanak az előkészítő munkák a január 27-ei Héraklész Gálát illetően, ahol 20 sportág legeredményesebb fiatal sportolóinak díjazására fog sor kerülni. Az esemény helyszíne ismét az Uránia Filmszínház lesz. A hagyományoknak megfelelően a díjátadók között olimpiai bajnokok, neves sportvezetők fognak színpadra lépni.

Mintegy tíz ország versenyzőivel rendezték december 3-án a kilencedik alkalommal kiírt Kanyó Éva Emlékversenyt. Az orosz versenyzők minden kategóriában a dobogó tetejére állhattak a budapesti Tornacsarnokban, míg a legjobb hazai eredményt – a tavalyi évhez hasonlóan – a vendéglátó KSI tornászának, a vb-negyedik Hidvégi Vid összetett második helye jelentette. A csapatversenyben az oroszok után mindkét nemben a KSI együttese szerezte az ezüstérmet.

A Nemzeti Sport Intézet támogatásával zajló őszi utánpótlás szakmai napok utolsó állomása Csurgó volt. A Zákányi Bálint régiót Baranya, Somogy és Zala megye alkotja. A szakmai továbbképzésen a 35 testnevelő tanár, edző hasznos és értékes előadásokat, bemutatókat láthatott, hallhatott.

Az Európai Olimpiai Bizottságok Szervezete (EOC) a múlt héten, Szocsiban megtartott közgyűlésén alkalmasnak találta, egyúttal kiválóra értékelte Győr pályázati szándékát, amelyet a város a 2017-es nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) megrendezésére nyújtott be - hangzott el a győri városházán, pénteken megtartott sajtótájékoztatón.

Szabó Tamás, a Nemzeti Sport Intézet főigazgatója, a MOB alelnöke december 3-án, 15.00. órától nyitja meg a Kanyó Éva Emlékversenyt, melyet kilencedik alkalommal rendeznek meg a budapesti Tornacsarnokban. A KSI Torna Szakosztálya és a Kanyó Éva Torna Alapítvány által kiírt eseményre a hazai élmezőny képviselőit, továbbá több mint 10 ország tornászait és egykori olimpiai bajnokokat várnak a szervezők.

Bardóczy Gábor, a NEFMI Sportért Felelős Államtitkárság Sportszakmai Főosztályának vezetője Berényi Jánossal, a Nemzeti Sportszövetség alelnökével közösen nyitotta meg és köszöntötte a NEFMI és az NSSZ által közösen szervezett digitális konferencia résztvevőit és az interneten érdeklődőket. A konferencia előadói között Szabó Tamás NSI-főigazgató is szerepelt.


Hírarchivum

2012 - április (18)
2012 - március (13)
2012 - február (16)
2012 - január (15)
2011 - december (25)
2011 - november (22)
2011 - október (18)
2011 - szeptember (15)
2011 - augusztus (13)
2011 - július (6)
2011 - június (7)
2011 - március (1)