Hírek, aktualitások

Sportvezetés: Szabó Tamás és Lukács Zsuzsanna is előadott a tatai főtitkári értekezleten

Szerző: sportolonemzet.hu - nupi.hu - 2011. december 07.

image.jpgimage.jpg

Kétnapos szövetségi főtitkári értekezletet tart a Tatai Edzőtáborban a Nemzeti Sportszövetség és a NEFMI Sportért Felelős Államtitkársága. A konferencia témáját a magyar sport szervezeti és koncepcionális kérdései adták. A nyitónapon Dr. Szabó Tamás, a Nemzeti Sport Intézet (NSI) főigazgatója és Lukács Zsuzsanna főigazgató-helyettes is előadást tartott.

image.jpgimage.jpg

A sportszövetségek tisztségviselői számára rendezett eseményen a hétfő este elfogadott új Sporttörvény részleteiről is tájékoztatta a NEFMI Sportért Felelős Államtitkársága a sportszövetségek illetékeseit. A kedden kezdődött, a sportszakma civil oldalának vezetői részvételével zajló egyeztetésen Szekeres Pál, a NEFMI sportért
felelős helyettes államtitkára és Gémesi György, az NSSZ elnöke köszöntötte a megjelenteket.

image.jpgimage.jpg

 

A konferencián Dr. Szabó Tamás, a NEFMI háttérintézményeként működő NSI főigazgatója, a MOB alelnöke, a hazai utánpótlás-nevelés helyzetéről adott átfogó ismertetést. Előadásában a tehetségmenedzselés aktualitásait, lehetőségeit elemezte. Az intézetvezető ábrákon keresztül szemléltette a Sport XXI. és a Héraklész program működésének eredményeit, röviden kitért a társasági adóval kapcsolatos támogatások sportági igényeire és az akadémiai programokra is. Szabó Tamás a hallgatóság felé jövőképet is vázolt, melyben a londoni olimpia kvótaesélyeit is elemezte sportági bontásban, a Héraklész programban való részvétel és eredményesség tükrében.

Dr Szabó Tamás előadása letölthető innen.

image.jpgimage.jpg

A főtitkári értekezleten Lukács Zsuzsanna, az NSI főigazgató-helyettese tájékoztatást adott a látvány csapatsportok társasági adóból történő támogatásának legfontosabb elemeiről. Előadásában bemutatta az új finanszírozási konstrukció legfőbb jellemzőit, összefoglalta az eddigi tapasztalatokat, és kitért a támogatásnak a magyar sportéletre tapasztalható hatásaira. Lukács Zsuzsanna beszélt a jogszabályi háttérről, a támogatás folyamatáról, ismertette az eddig beérkezett kérelmeket. Előadásában részletezte a jogcímeket, melyek lehetnek személyi jellegű ráfordítások, kapcsolódhatnak képzéshez, versenyeztetéshez, tárgyi eszközbeszerzéshez, utánpótlásneveléshez. A főigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy az öt kiemelt sportág mellett közvetetten más sportágak is profitálhatnak az infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően.

image.jpgimage.jpg

A zártkörű szimpóziumon Szekeres Pál kiemelte, hogy hétfő este pont került azon hosszas folyamat végére, amely alapjaiban változtatja meg sportéletünket. „Az új struktúra kialakítását hosszas munkafolyamatok előzték meg, melyeket a sport köztestületekkel (azokkal, akik ma is itt vannak), valamint a magyar sportélet különféle ágazatainak irányításában, koordinálásában szerepet vállaló szakmai szervezetekkel közösen tekintett át az állami sportvezetés” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Szekeres Pál arról is szólt, hogy a közel 1,5 éve zajló társadalmi egyeztetések során kialakított sporttörvény egyszerűsíti, átláthatóbbá, hatékonyabbá, összességében várhatóan eredményesebbé teszi a hazai sportélet működését. „A módosítások hozzájárulnak a sportszakmai érdekek erőteljesebb érdekérvényesítéséhez és áttekinthetőbbé teszik a sport finanszírozási rendszerét is” - mondta a helyettes államtitkár, aki kitért arra is, hogy: „A szakmai szervezetekkel közösen kialakított új rendszer megszünteti az indokolatlan szervezeti túltagoltságot, az abból fakadó átfedéseket és a sportszakmán belüli információ áramlás javításával segíti a sportszakmai elveken alapuló döntéshozatalt is. Az új dokumentum eredményeképp a jövőben követhetőbbé válik a sport támogatási és finanszírozási rendszere, a sportingatlan- és infrastruktúra területe, a sporttudomány, a sportegészségügy, a doppingellenes küzdelem.” Szekeres hozzátette, hogy Európai Uniós tagállam lévén pedig a képviseleti és diplomáciai feladatcsoport és a sport kommunikációja is teret kaphat.

image.jpgimage.jpg

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, Molnár Zoltán az átvett feladatokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy az új Sporttörvény szerint a közeljövőben bővül a MOB feladat- és hatásköre. Az eddigi öt helyett január elsejétől egyetlen köztestület, a Magyar Olimpiai Bizottság irányítja a civil magyar sportéletet. „A siker kulcsa az
lehet, ha a MOB nagy hangsúlyt fektet a civil szakszervezetekkel és az állami sportirányítással történő együttműködésre” – mondta a főtitkár. Az öt szakmai tagozat az olimpiai és a nem olimpai sportágak, a fogyatékkal élők sportja, a szabadidősport és a diák-, egyetemi és főiskolai sport lesz.

image.jpgimage.jpg

A NEFMI háttérintézményeként működő Nemzeti Sportközpontok (NSK) irányítását is ellátó kormánybiztos, Vígh László beszámolt az (NSK vagyonkezelésébe tartozó, kormányrendeletben nevesített) Olimpiai Központok jelenlegi helyzetéről, az elmúlt másfél évben elvégzett munkáról, valamint az olimpiai felkészülés támogatásáról. A kormánybiztos felszólalásában tájékoztatást adott a jelenleg futó fejlesztésekről, valamint a következő évek fejlesztési elképzeléseiről is.

image.jpgimage.jpg

Bardóczy Gábor, a NEFMI Sportért Felelős Államtitkárságának sportszakmai főosztályvezetője az új Sporttörvény szerint megváltozott struktúrával kapcsolatban elmondta, hogy a sportszakmai feladat- és hatáskörök felelősségi jogköreinek megosztása, letisztázása segíti a szakmai műhelyek és programok eddigieknél intenzívebb, stabilabb és a gazdasági lehetőségeket jobban kiaknázó támogatását is. A főosztályvezető ismertette az eddig kormánygaranciával rendelkező, pályázat előtt álló, hazai rendezésű eseményeket 2017-ig. A felsorolásban helyet kapott a - jelenleg pályázati szakaszban lévő - 2017-es győri EYOF is.

 

Az OSEI (Sportkórház) főigazgató főorvosa, Dr. Soós Ágnes a kórház fő feladatairól: a szűrővizsgálatokról, teljesítmény-dagnosztikai vizsgálatokról, táplálkozástudományi tanácsadásról, a rehabilitációról és az oktatásról (masszőr továbbképzés és újraélesztési tanfolyam); a hirtelen halálról és a Call Centerről beszélt. Előadását statisztikákkal színesítette.

 

A konferencián a szervezetek közötti - így az állami sportirányítással való - együttműködést több előadó is hangsúlyozta.

A keddi napot kerekasztal-beszélgetés zárta.

 

Lukács Zsuzsanna  NSI főigazgató-helyettes előadása letölthető innen.


Kapcsolódó linkek:

2011 decemberi híreink

Egy hónap múlva, 2012. január 27-én, pénteken délután kerül megrendezésre a 2011-es eredményeik alapján legjobb utánpótlás-korú sportolók és edzőik tiszteletére rendezendő díjátadó ünnepség, a Héraklész Gála. Ezúttal az előző eseményről készült videót tesszük közzé.

Legjobbjait ünnepelte szerdán a Magyar Öttusa Szövetség. A felnőtt és utánpótlás korosztályok versenyzői összesen 28 érmet - köztük 14 aranyat, 8 ezüstöt és 6 bronzot - szereztek a világ-, illetve Európa-bajnokságokon.

Jelen állás szerint - a csak B szinttel rendelkező úszókat nem számítva - 82 magyar versenyző indulhatna a jövő évi olimpián. A kvótát már megszerző, vagy olimpiai "A" szintet teljesítők között több, a Héraklész programban szereplő sportoló is van.

Az NSI által támogatott sportpszichológiai előadássorozat negyedik és idén egyben utolsó előadását tartotta meg dr. Szabó Attila december 9-én az Nemzeti Sport Intézet tárgyalóban.

Steiner László, a Semmelweis Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója a keddi héraklészes értekezleten, lehetőségként kínálta az általa vezetett oktatási intézményben való tanulást, ahol az egyéni tanrendet is alakítva élsportolói osztályt működtetnek, a sportiskolai rendszerhez kívánnak csatlakozni.

Előreláthatólag nyolcszázmillió forintos pályázatot ír ki az Új Széchenyi Terv keretében a fiatalok egészségre, sportos életmódra való nevelése érdekében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Sajtótájékoztatón Balogh Gábor miniszterelnöki tanácsadó kifejtette, hogy az Európai Uniótól származó összeg egyik fele módszertani-szakmai anyagok készítésével nyerhető el, míg a másikat országos sportrendezvényekre lehet majd fordítani.

Megjelent a Nemzeti Sport Intézet tájékoztató kiadványának, a NUPinfo-nak a novemberi száma, mely honlapunkról letölthető. Főtt témái: Sportbizottság előtt az utánpótlás; Konferencia: Sport az oktatásban - oktatás a sportban II.

Háromnapos szakmai ökölvívó edző-továbbképzésre kerül sor Tatán. Az NSI keretei között működő Sport XXI. program által támogatott rendezvényen az intézet vezetői, munkatársai is előadást tartanak. Az eseményen kiemelt szerepet kap az utánpótlás-nevelés.

Hármas ünnepségre hívta meg az idén 70 éves Magyar Kajak-Kenu Szövetség a sajtó képviselőit a közelmúltban megújult Latorca utcai székházába. Az esemény kezdetén Dr. Baráth Etele és Szabó Szilvia, 13-szoros világbajnok kajakos méltatta a sportág 45. örökös bajnokát, Kozák Danutát, aki 24 évesen már öt világbajnoki aranyérem tulajdonosa.

Eredményesen zárják az esztendőt a KSI ökölvívói. A fiatalok a Torma Gyula Emlékverseny után a felnőtt ob-n is érmet éremre halmoztak; az országos bajnokságokon minden korosztályban dobogón végeztek, a legtöbbről aranyat is hoztak.

A jövő évi londoni olimpiára és paralimpiára készülő magyar sportolók kiemelt egészségügyi ellátásban részesülnek a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban (NEFMI) hétfőn aláírt megállapodás értelmében.

Az állam megbízásából a következő négy esztendőben is a Magyar Antidopping Csoport(MACS) látja el teljes körűen a nemzeti doppingellenes szervezet (NADO) feladatait idehaza. A friss megbízásról a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára számolt be azon a pénteki sajtótájékoztatón, amelyet a MACS tartott elmúlt négy évi tevékenységéről.

Schmitt Pál szerint a 2011-es év mérföldkő a magyar sport történetében, hiszen olyan új sporttörvényt fogadott el az Országgyűlés, amely óriási lehetőséget és egyben óriási felelősséget ad a Magyar Olimpiai Bizottságnak – a köztársasági elnök ezt a MOB szombati közgyűlésén megtartott beszédében mondta el.

A Magyar Távirati Iroda Sportszerkesztőségének felkérésére a hazai szövetségek 1964 óta minden esztendőben eldöntik: kik sportágukban az év legjobbjai. Így történt idén is. A megválasztottak közt több egykori, vagy mai héraklészes és KSI-s sportoló is a felsorolásba került.

A KSI SE 2011-ben legjobban teljesítő sportolóit díjazták szerda este a Bajnokok vacsorája alkalmával. A Stefánia Palota és Honvéd Kulturális Központban, mintegy százfős ünnepség alkalmával a zuglói klub „Év sportolója” díját – a tavalyi évhez hasonlóan – a cselgáncsozó Joó Abigél és az öttusázó Kasza Róbert vehette át.

„Pszichológia a sportban” címmel tart előadássorozatot az NSI tudományos tanácsadója, Dr. habil. Szabó Attila. Az edzőknek, sportoktatóknak kiírt, térítésmentes előadásokra idén eddig három alkalommal került sor, az idei záró esemény december 9-én „Verseny előtti szorongás: megfigyelés és mérés” címmel.

Kétnapos szövetségi főtitkári értekezletet tart a Tatai Edzőtáborban a Nemzeti Sportszövetség és a NEFMI Sportért Felelős Államtitkársága. A konferencia témáját a magyar sport szervezeti és koncepcionális kérdései adták. A nyitónapon Dr. Szabó Tamás NSI-főigazgató és Lukács Zsuzsanna főigazgató-helyettes is előadást tartott.

Értékes, 2002-ig visszatekintő eredményességi táblázatot is olvashatnak hírünkben, melyben a KSI SE sportolóinak eredményei lettek összegyűjtve, kiemelve a 2011-es nemzetközi teljesítményeket. A KSI fiataljai idén, világ- és Európa-bajnokságokon összesen 28 érmet szereztek.

Az eddigi öt helyett január 1-jétől egyetlen köztestület, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) irányítja a magyar sportéletet, állami feladatokat ellátó civil szervezetként. A sporttörvény erről rendelkező módosítását hétfőn fogadta el a parlament, szigorítva egyúttal a doppingszabályokat.

Már zajlanak az előkészítő munkák a január 27-ei Héraklész Gálát illetően, ahol 20 sportág legeredményesebb fiatal sportolóinak díjazására fog sor kerülni. Az esemény helyszíne ismét az Uránia Filmszínház lesz. A hagyományoknak megfelelően a díjátadók között olimpiai bajnokok, neves sportvezetők fognak színpadra lépni.

Mintegy tíz ország versenyzőivel rendezték december 3-án a kilencedik alkalommal kiírt Kanyó Éva Emlékversenyt. Az orosz versenyzők minden kategóriában a dobogó tetejére állhattak a budapesti Tornacsarnokban, míg a legjobb hazai eredményt – a tavalyi évhez hasonlóan – a vendéglátó KSI tornászának, a vb-negyedik Hidvégi Vid összetett második helye jelentette. A csapatversenyben az oroszok után mindkét nemben a KSI együttese szerezte az ezüstérmet.

A Nemzeti Sport Intézet támogatásával zajló őszi utánpótlás szakmai napok utolsó állomása Csurgó volt. A Zákányi Bálint régiót Baranya, Somogy és Zala megye alkotja. A szakmai továbbképzésen a 35 testnevelő tanár, edző hasznos és értékes előadásokat, bemutatókat láthatott, hallhatott.

Az Európai Olimpiai Bizottságok Szervezete (EOC) a múlt héten, Szocsiban megtartott közgyűlésén alkalmasnak találta, egyúttal kiválóra értékelte Győr pályázati szándékát, amelyet a város a 2017-es nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) megrendezésére nyújtott be - hangzott el a győri városházán, pénteken megtartott sajtótájékoztatón.

Szabó Tamás, a Nemzeti Sport Intézet főigazgatója, a MOB alelnöke december 3-án, 15.00. órától nyitja meg a Kanyó Éva Emlékversenyt, melyet kilencedik alkalommal rendeznek meg a budapesti Tornacsarnokban. A KSI Torna Szakosztálya és a Kanyó Éva Torna Alapítvány által kiírt eseményre a hazai élmezőny képviselőit, továbbá több mint 10 ország tornászait és egykori olimpiai bajnokokat várnak a szervezők.

Bardóczy Gábor, a NEFMI Sportért Felelős Államtitkárság Sportszakmai Főosztályának vezetője Berényi Jánossal, a Nemzeti Sportszövetség alelnökével közösen nyitotta meg és köszöntötte a NEFMI és az NSSZ által közösen szervezett digitális konferencia résztvevőit és az interneten érdeklődőket. A konferencia előadói között Szabó Tamás NSI-főigazgató is szerepelt.


Hírarchivum

2012 - április (18)
2012 - március (13)
2012 - február (16)
2012 - január (15)
2011 - december (25)
2011 - november (22)
2011 - október (18)
2011 - szeptember (15)
2011 - augusztus (13)
2011 - július (6)
2011 - június (7)
2011 - március (1)