Hírek, aktualitások

Kézilabda: Beindult a KSI!

Szerző: utanpotlassport.hu - 2011. augusztus 26.

image.jpg

Szépreményű újszülött

A kisebb klubok, egyesületek megszűnéséről szóló hírek között örömteli arról értesülni, ha egy új közösség jön létre. Főként Budapesten, hiszen a fővárosban különösen ritka az ilyesmi. Márpedig most ez történt, ugyanis a nyáron a Központi Sportiskolában fiú kézilabda-szakosztály alakult! Az együttes szakvezetőjét, Szabóné Jutka mesterfokozatú okleveles szakedzőt kérdeztük a kezdetekről.

dzs – Honnan származik az ötlet, és mi tette lehetővé a szakosztály létrehozását?

– A KSI 1963 óta a magyar utánpótláskorú sportolók egyesülete. Kezdettől fogva sikeres, kiemelkedően jó eredményeket felmutató sportolókat neveltek szakosztályai, akik felnőtt versenyzőként magyar válogatottak, olimpikonok, sőt ötkarikás bajnokok lettek. A mi szakosztályunk létrehozását a 2011. júniusi közgyűlési határozat tette lehetővé, mely Hazsik Endre ügyvezető elnök javaslatára egyhangúlag a férfi kézilabda mellett tette le voksát.

– A nagy múltú KSI repertoárjában korábban nem is volt kézilabda?

– A KSI-ben a kézilabda újszülöttnek tekinthető, így szakosztályunknak egyelőre jelene és jövője van. Reméljük, néhány éven belül már sikeres múltról is beszélhetünk.

– Hány korosztályban lesz csapatuk?

– A tagtoborzás, a létszám növelése jelenleg is zajlik, de a munka már elindult a 95-97-esekkel. A kisebb korosztályokkal a szeptemberi iskolakezdéssel startolunk. Várunk minden olyan fiatalt, aki a mi egyesületünkben szeretne megismerkedni ezzel a szép sportággal. Természetesen minden korosztályt szeretnénk megfelelő minőségű és mennyiségű versenylehetőséghez juttatni.

– Kik, és miként jelentkezhetnek?

– Azoknak az 1995-ben vagy később született fiúknak a jelentkezését várjuk, akik kellő erőt és kitartást éreznek magukban a kiemelkedő teljesítmény elérésére. Az érdeklődőket örömmel tájékoztatjuk a 06-20/66-11-595-ös telefonszámon, az egyjutka@freemail.hu e-mail címen, illetve személyesen a Siketek Könyves Kálmán körúti sportcsarnokában, edzésidőben hétfőn 14.30-16, kedden 16-17.30, szerdán 15.30-17 és pénteken 16-18 óráig.

– El is indulnak az ősszel kezdődő bajnokságban?

– Természetesen igen, hiszen a versenyzés a sava-borsa a felkészítésnek.

– Hol tartják az edzéseket, illetve a hazai mérkőzéseiket?

– Az edzések egyenlőre két helyszínen vannak, a Siketek Sportcsarnokában, valamint a Ciszterci Gimnáziumban a fiatalabb korosztálynak. Mérkőzéseinket a Siketek Sportcsarnokában rendezzük.

– Mit kínálnak még a fiataloknak?

– A rendszeres edzéslehetőség és a Magyar Kézilabda Szövetség versenyrendszerében, azaz a bajnoki mérkőzéseken való részvétel mellett edzőtáborokban és hazai, illetve külföldi kupákon, tornákon is szerepelhetnek a nálunk játszó fiatalok.

– Ön mellett kik vesznek részt az irányításban?

– A szakmai munkát Kovács László európai mesteredző felügyeli, és minden korosztály edzéseit szakedzők irányítják. A ’95-’97 születésűekkel én foglalkozom, a további csapataink Tengely László és Kovács Andrea irányításával készülnek a bajnoki megméretésekre. Edzői létszámunk bővítését a korosztályok és a létszám függvényében tervezzük

– Ön honnan érkezett?

– Edzői tevékenységet folytattam Kecskeméten, abban az időszakban, amikor a szakosztály még az NB I/B-ben és az NB II-ben szerepelt. Aztán Budapesten, a Csanádi iskola igazgatóhelyetteseként megalakítottam a Csanádi kézilabda sportiskolát. A nyílt országos serdülő bajnokság döntőjében harmadik helyezést értünk el, míg a ’93-as korosztállyal magyar bajnoki címet szereztünk. A PLER NB I-es serdülő csapatával a bajnokság 3. helyén, az NB I/B ifi bajnokságában a 2. helyen végeztünk. Az iskolai versenyrendszerben ötszörös diákolimpiai bajnokok voltunk tanítványaimmal, és képviselhettük Magyarországot a középiskolás világjátékokon is, amelyen 24 nemzet között a 6. helyen végeztünk. Büszke vagyok minden kézilabdázóra, akinek sportbeli tudását gyarapíthattam, a korosztályos válogatottbeli teljesítményét segíthettem.

– Melyek a rövidebb, illetve a hosszabb távú céljaik? Mivel lennének elégedettek az első idény végén, jövő nyáron?

– Az első lépés a szakosztály szervezeti struktúrájának kialakítása. A következő a sportiskolai képzésre épülő akadémiai rendszer kiépítése. A budapesti központ létrehozása a KSI kézilabda szakosztályában az utolsó nagy feladat. Az eredményeket tekintve, más célunk nem lehet, mint a KSI hagyományaihoz hűen, az utánpótlás élvonalába tartozni. Edzőkollégáimmal munkánkat e cél mentén szervezzük.

– Látványcsapatsportág lévén nyilván tervezik igénybe venni a társasági adókedvezmény által nyújtott új lehetőségeket. Mire fordítják a remélhetőleg befolyó plusz forrásokat?

– Elsősorban terembérleti díjakra, a versenyeztetés, a felkészülés feltételeinek megteremtésére. Szeretnénk lehetőséget adni játékosainknak arra, hogy minél több színvonalas hazai és nemzetközi kupán mutathassák meg tudásukat. Természetesen szakembereink tudását, munkáját is szeretnénk tisztességes edzői bérekkel elismerni.

Kedvcsinálóként, álljon itt pár idézet a néhány hete már a KSI-ben pallérozódó fiúktól arról, hogy miért is jó ebben a csapatban kézilabdázni: „Mert összetartó közösséget ismertem meg.” „Mert jó a hangulat.”„Mert rövid idő alatt jó barátságok alakultak ki.” „Mert sokat játszunk”„Mert fegyelem, és következetes munka zajlik az edzéseken.”
Végül egy szülői vélemény: „Az edző munkáját sokszor volt alkalmam látni a nézőtérről, amikor korábbi csapataival játszott. Szimpatikusnak találtam, így örömmel bíztam rá a fiamat, mikor lehetőség nyílt erre. Mi Veresegyházáról járunk hozzá edzésre.”

 

A cikk és más utánpótlás-témájú írások olvashatóak:

http://www.utanpotlassport.hu/

 


 


Kapcsolódó linkek:

2011 augusztusi híreink

Sikeresen szerepelt a MOL Kajak-kenu Világbajnokságon a magyar válogatott. A keretben több U23-as, ifjúsági korú, Héraklészes, vagy a programnak korábbi támogatottja is megméretett, az érmes helyezések számához hozzájárult. A vébén 12 Héraklészes és összesen 3 KSI-s vett részt. Ezúttal egy képgalériát is bemutatunk.

Nyáron a KSI SE-ben fiú kézilabda-szakosztály alakult. Az együttes szakvezetőjét, Szabó Lászlónét, mesterfokozatú okleveles szakedzőt kérdezte az utanpotlassport.hu portál a kezdetekről. A cikket teljes terjedelmében, változtatás nélkül közöljük.

A 2011-12-es tanévtől Zugló önkormányzatának fenntartásába kerül a Csanádi Árpád Általános Iskola, Sportiskola, Középiskola és Pedagógiai Intézet. A a kiemelkedő hagyományokkal rendelkező iskola nemcsak Zuglónak és a fővárosnak, hanem olimpiai, világ- és Európa-bajnokai révén Magyarországnak is hírnevet szerzett. Az intézmény - az általuk kidolgozott és akkreditált sportiskolai tanterv révén - szinte valamennyi magyarországi sportiskola sportszakmai munkáját segíti.

Az egyik legrangosabb junior tornára került sor a hétvégén Berlinben, a viadalon a KSI judokája, Tóth Krisztián ezüstérmet szerzett. A tavalyi junior-világbajnokság bronzérmese a 81 kilogrammosok negyvenöt fős mezőnyében lengyel, svéd, izraeli és orosz ellenfelét legyőzve menetelt a fináléig, ahol a tavalyi Eb-bronzérmes orosz Albert Kosztojevtől kapott ki hosszabbításos mérkőzésen.

Bronzérmet nyert pénteken Földházi Zsófia az ifjúsági korú öttusázók isztambuli világbajnokságán. A lányok csapatban negyedikek lettek, a fiúknál egyéniben és csapatban egyaránt hatodik hely jutott.

Augusztus 23. és 28. között rendezik meg az idei judo világbajnokságot, az olimpiai kvalifikációs sorozat egyik legfontosabb, legtöbb pontot adó eseményét. A párizsi világbajnokságon hatalmas mezőny vesz részt, az előzetes nevezések alapján 136 ország 949 versenyzője lép tatamira! A KSI-t Baczkó Bernadett és Joó Abigél képviseli.

Egy ötödik, egy hetedik és két nyolcadik hely a magyarok mérlege a keddi napon a shenzheni universiádén. A KSI tornásza, Hidvégi Vid nyolcadikként zárt.

A két egykori héraklészes, Cseh László és Szényi Péter révén két aranyérmet szerzett a magyar küldöttség a 26. nyári Universiade második napján: az úszók világklasszisa 200 pillangón diadalmaskodott, míg párbajtőrvívónk az egyéniben remekelt. Az exKSI-s Krizsán Szabolcs judóban hetedik lett.

A Maróczy Géza Központi Sakkiskolás Péczely Sebastian Zsombor az EU-Bajnokságon az első helyen végzett! Idén is Mureckben rendezték meg a sakktornát, amelyen 27 nemzet 160 versenyzője képviseltette magát; a tíz magyar versenyző közül három MGKSI-s volt.

Aranyérmet nyert a KSI-s Földházi Zsófia egyéniben, illetve Zics Adrienn-nel és Józan Beátával csapatban az ifjúsági korú öttusázók székesfehérvári Európa-bajnokságán.

Három arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel a magyar junior-válogatott szerezte meg Németország mögött a második helyezést az éremtáblázaton a prágai junior Európa-kupa-viadalon. A KSI-s Tóth Krisztián aranyérmes lett.

Szerdától Székesfehérváron rendezik az ifjúsági öttusázók Európa-bajnokságát, amelyen húsz ország 58 férfi és 52 női versenyzője áll rajthoz, köztük a szingapúri ifi olimpia ezüstérmese, a KSI-s Földházi Zsófia.

Három arannyal és egy ezüstéremmel, valamint két olimpiai kvótával sikeresen, a nemzetek rangsorában a legeredményesebbként fejezte be az angliai öttusa Európa-bajnokságot a Héraklészesekkel és KSI-s versenyzővel felálló magyar válogatott.


Hírarchivum

2012 - április (18)
2012 - március (13)
2012 - február (16)
2012 - január (15)
2011 - december (25)
2011 - november (22)
2011 - október (18)
2011 - szeptember (15)
2011 - augusztus (13)
2011 - július (6)
2011 - június (7)
2011 - március (1)