Hírek, aktualitások

Öttusa: Érmeket hozott a Héraklészesekkel felálló magyar válogatott a moszkvai vébéről

Szerző: MTI - pentathlon.hu - nupi.hu - 2011. szeptember 14.

Kiválóan teljesít a magyar válogatott az oroszországi felnőtt öttusa világbajnokságon. Moszkvában Kasza Róbert a KSI-t képviseli, a nyolc sportolóból 4 korábbi, 4 jelenlegi Héraklészes áll rajthoz. A magyar mérleg 2 arany-, 3 ezüst- és 1 bronzérem. Az alábbiakban a Magyar Távirati Iroda részletes beszámolói olvashatóak.

image.jpg

Fotó: pentathlon.org

 

Két arany-, három ezüst- és egy bronzéremmel a moszkvai olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokság legeredményesebb csapatának bizonyult a magyar válogatott, amely egyben történelmi sikert ért el. Korábban ugyanis még sohasem fordult elő, hogy egy éven belül az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is a férfi és a női váltót is a magyarok nyerjék.


Ennek alapján nyugodtan nevezhető sikerkapitánynak Pálvölgyi Miklós, akinek irányításával 2001 óta a 12. vb-aranyat szerezték meg a férfiak az orosz fővárosban.
"Nem örültünk, amikor Kairó helyett Moszkva kapta meg a rendezést, mert az oroszországi vb-k korábban is mindig rendkívül nehéznek számítottak, ráadásul az oroszokkal együtt készülnek Moszkvában a szovjet utódállamok - elemezte a helyzetet az MTI-nek Pálvölgyi Miklós. - De hozzáteszem, más országok, így a csehek, de még a brazilok is rendelkeznek olyan központi létesítménnyel, ahol minden számot egy helyen tudnak gyakorolni. Mi pedig vándorlunk a helyszínek között, ami már csak a pihenés szempontjából sem ideális."
A kapitány hozzátette: tartott a vb-től a tavalyi, sikertelen kínai vb-szereplés miatt, ugyanakkor bizakodásra adott okot az idei Eb.
"Moszkvában az egész vb alatt mindenki nagyon jól küzdött, az összes versenyző motivált és céltudatos volt. Döntőnek bizonyult, hogy mindenki nagyszerűen +kombájnozott+, azaz a lövészettel kombinált futásban, ahol korábban voltak problémáink, remekeltünk. Márpedig itt két számot kell teljesíteni egyszerre, s félóra alatt megfordulhat a verseny" - hangsúlyozta Pálvölgyi, kiemelve, hogy Marosi Ádám olimpiai kvótát szerzett, így jelenleg a férfiaknál és a nőknél is két-két indulási jog áll rendelkezésre. Londonban nemenként két öttusázó nevethető, de a kvóta névre szól.
"Gyenesei Leila esetében eldőlt a nemzetközi szövetség állásfoglalása alapján, hogy nem jutott kvótához, mivel a vb-n fel nem használt helyek nem az Eb-re, hanem a világranglistára szállnak vissza. De szerintem szerzünk még kvótát, s terveim szerint jövőre együtt versenyeztetem majd az olimpiai részvételre aspirálókat."

 

Győzött a Kovács Sarolta, Gyenesei Leila, Tóth Adrienn alkotta női váltó, valamint a Marosi Ádám, Kasza Róbert, Tibolya Péter összeállítású férfi staféta. Második lett a Kovács, Gyenesei, Tóth hármas a hagyományos versenyben, illetve Kovács egyéniben, továbbá a Kasza, Marosi, Demeter Bence trió, ugyancsak a hagyományos küzdelemben. A dobogó harmadik fokára állhatott fel Marosi Ádám egyéniben.


Éremtáblázat:
ARANY         EZÜST        BRONZ
Magyarország           2             3            1
Oroszország            2             2            1
Ukrajna                2             -            2
Németország            1             1            -
Koreai Köztársaság     -             1            -
Litvánia               -             -            2
Olaszország            -             -            1

 

 

 

Aranyérmet nyert a magyar férfi váltó a moszkvai öttusa-világbajnokságon

 

A lövészettel nehezített futás során Marosi Ádám 11 mp előnnyel rajolt dél-koreai és 14-gyel ukrán vetélytársa előtt. Az első kör végén az ukrán megelőzte a koreai futót, de a második sorozatot követően visszaállt a sorrend, viszont az egyéniben harmadik Marosi jobban célzott, így némi plusz előnyre tett szert. A váltás után Tibolya Péter hibátlanul lőtt, s már csaknem fél perccel vezetett a koreai-ukrán kettős előtt, miközben az oroszok folyamatosan jöttek előre. A második - összességében a negyedik - kör után Tibolya még jobban ellépett a többiektől, s így váltotta Kasza Róbertet, aki hibátlan sorozattal kezdett. Azonban hasonlóan cselekedett a tavaly vb-második dél-koreai trió befutó embere is, nyomában ukrán riválisával. Az utolsó sorozat után 32 mp volt Kasza előnye, s ekkor már nem volt esélye az üldözőknek. Amikor Kasza a külső szakasz után visszaért a csarnokba, Marosi és Tibolya már a célban fogadhatta a gratulációkat, majd mindketten tárt karokkal várták a magyar zászlóval érkező társukat. A második helyre a koreaiak, a harmadikra az ukránok érkeztek.  
Az idei, angliai Európa-bajnokság után tehát ismét a dobogó legfelső fokára állhatott fel a férfi váltó - csak annyi a különbség, hogy az Eb-n Demeter Bence szerepelt Tibolya helyett.
A magyar válogatott két arany-, három ezüst- és egy bronzéremmel zárta a világbajnokságot, amelyen Marosi olimpiai kvótát is szerzett.

 

Aranyérmes a magyar női váltó a vb-n


A Kovács Sarolta, Gyenesei Leila, Tóth Adrienn összeállítású magyar csapat kedden aranyérmet szerzett a nők váltóversenyében a moszkvai öttusa-világbajnokságon.

A magyarok két pont előnnyel várták a lövészettel kombinált futást, így Kovács Sarolta és a csehek első embere egyszerre rajtolhatott, őket három másodperc múlva követte a brit csapatból Katy Burke.

Az egyéniben második Kovács kiválóan futott, két kör után 14 mp előnnyel adta át a váltást Gyenesei Leilának, aki tartotta a távolságot üldözőivel szemben. Burke nem remekelt, viszont vészesen közeledni látszott a német csapat második tagja, Eva Trautmann, aki feljött a második helyre. A befutó Tóth Adrienn az első sorozatban többet is hibázott, a németek utolsó versenyzője, az olimpiai bajnok Lena Schöneborn viszont jól célzott, s 10 mp-re csökkentette a különbséget.

Az Eb-ezüstérmes Tóth a második sorozatban pontosabban lőtt, Schöneborn keze ugyanakkor megremegett, így 27 mp-re nőtt a magyar csapat előnye. Amikor Tóth a csarnokon kívüli szakasz után ismét befutott az Olimpijszkijbe, már látszott, hogy a német nem éri utol.

A magyar női együttes tehát a hagyományos csapatversenyben szerzett ezüstérem után ezúttal a dobogó tetejére állhatott fel, egyben visszavágott a németeknek.

A magyarok egy arany-, három ezüst- és egy bronzéremmel állnak a vb szerdai záró napja előtt, amelyen a férfiváltók versenyére kerül sor.

"A németekkel szemben legalább másfél perces előny az, ami elég szokott lenni, most csak 40 mp volt - mondta Tóth Adrienn az MTI-nek. - A lövészet első sorozatánál is azért izgultam, mert 20 mp körüli volt az előnyöm. Bevillant, hogy az Eb-n 28 mp-em volt, s Schöneborn leelőzött. A második körben már jobban céloztam, ő hibázott, én még futásban kiadtam magamból mindent."

"A kombinált számon múlott a siker - nyilatkozott az egyéniben ezüstérmes Kovács Sarolta. - A vívásban jó lett volna nagyobb előnyt szerezni a németekkel szemben, velük számoltunk az első pillanattól kezdve, ők a nagy ellenfelek. Remélem még vár ránk sok-sok hasonló győzelem."

"A 40 mp nagyon karcsú előnynek számít a németekkel szemben, de most nem tudták behozni - mondta Gyenesei Leila. - Voltak mélypontok a nap során, de a győzelemnél nem ezzel foglalkozik az ember. Három éve is nyertünk vb-t, de akkor az év csapata szavazáson nem volt esélyünk, mert olimpiai esztendő volt. Idén viszont szeretnénk nyerni, a vb-arany és -ezüst mellett ott van a két Eb-arany váltóban és a hagyományos csapatversenyben."

Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány szerint a három versenyző végig csapatként küzdött.

"Nagyon izgalmas versenyt láttunk, hihetetlenül szoros rajttal az utolsó számban. Sokesélyes volt a váltó, de a lányok visszavertek minden támadást, előbb az angolokét, majd a németekét. Ez egy nagyon fiatal csapat, amely már bizonyított, még sok lehetőség van benne."

 

ÖTTUSA-VB, MOSZKVA

NŐI VÁLTÓ

1. Magyarország (Gyenesei Leila, Kovács Sarolta, Tóth Adrienn) 5726 pont (846, 1148, 1100, 2632)

2. Németország 5620 (832, 1020, 1080, 2688)

3. Ukrajna 5576 (748, 1108, 1100, 2620)

 

 

Tizedik lett a magyar vegyes páros, az ukránoké az arany


A tizedik helyen végzett hétfőn a Demeter Bence, Cseh Krisztina vegyes páros a moszkvai öttusa-világbajnokságon. A számot az ukránok nyerték.

 

A magyar duó, pontosabban Cseh a 11. helyről kezdhette a lövészettel nehezített futást, hátránya több mint fél perc volt a harmadik helyen álló ír kettőshöz képest. Cseh jól célzott, ennek köszönhetően az első kör végén tartotta a pozícióját a nálánál jobb futókkal szemben, majd a második sorozat után egy versenyző megelőzte, így a 12. helyen váltotta Demetert. A vasárnapi férfidöntőben hatodik junior-világbajnok végül a 10. helyre hozta be a váltót.

Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány higgadtan értékelte az eredményt:

"Bence nagyon fáradt volt, 24 órával ezelőtt még óriási harcot vívott. Krisztináról tudtuk, hogy az úszás nem az erőssége, és ez ebben a versenyformában nagy hátrányt jelent. Ráadásul kihúztuk azt a lócsoportot, amivel a finnek nem is tudtak menni, be kellett tenni egy tartalék lovat, ott is sok pontot vesztettünk. Mi is azért indultunk el ebben a vegyes váltóban, hogy tapasztalatot szerezzük, mert ha kinövi magát, ez lehet az olimpiai szám, de egyelőre még gyerekcipőben jár."

A moszkvai világbajnok ukrán Viktorija Terescsuk ismét nagyot futott, lerázta orosz riválisát és jókora előnyt szerzett társának, Dmitro Kirpuljanszkijnak, amit annak üldözője, Szergej Karjakin nem is tudott ledolgozni. A litvánok a hetedik helyről felfutottak a dobogóra.

 

ÖTTUSA-VB, MOSZKVA

VEGYES VÁLTÓ

1. Ukrajna (Szergej Karjakin, Victoria Terescsuk) 6212 pont (940, 1436, 1140, 2696)

2. Oroszország (Szergej Karjakin, Jevdokija Grecsisnyikova) 6148 (952, 1352, 1180, 2664)

3. Litvánia (Justinas Kinderis, Laura Asadauskaité) 6096 (952, 1344, 1040, 2760)

...10. Magyarország (Demeter Bence, Cseh Krisztina) 5884 (928, 1304, 1060, 2592)

A vb-n kedden a női váltók versenyére kerül sor.

 

Marosi Ádám bronzérmes, a magyar csapat második


Marosi Ádám bronzérmet és ezzel ötkarikás kvótát szerzett a moszkvai olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságon vasárnap.

 

image.jpg

Fotó: Földi Imre/MTI

 

A lövészettel kombinált futást a kétszeres olimpiai bajnok Andrej Mojszejev kezdhette az élről, aki a hazai közönség biztatása közepette nem is engedte át másnak az első helyet. A már kvótás Kasza Róbert fél perccel mögötte rajtolt, nyakában az orosz Alekszandr Leszunnal, majd 15 másodperc múlva indult Marosi, nyomában egy harmadik orosz, Ilja Frolov. Leszun már az első körben megelőzte Kaszát, Marosit pedig Frolov üldözte. Mojszejev és Leszun elhúzott a többiektől, Marosi tartotta a távolságot Frolovval szemben, sőt az utolsó sorozatban jobban célzott, így kezdte lerázni riválisát. Mindketten befogták Kaszát, majd a célba Marosi biztos előnnyel érkezett be, s a vb-bronzérem mellett olimpiai kvótának is örülhetett. Nagyot futott Demeter Bence, aki hatodik lett, s az egyéni induló Tibolya Péter is, aki nem mellesleg megnyerte a számot, és feljött a 10. helyre.

"A gyenge vívás után nem gondolkoztam azon, mi lesz a folytatásban, mert éreztem a versenyt. Sokkal dinamikusabb voltam, mint a selejtezőben, jól bírtam fizikailag, nem viselt meg a vb előtti betegség és kihagyás - mondta az MTI-nek az eredményhirdetés előtt Marosi. - Aztán életem lovaspályáját mentem. Megvan a kvóta és ez nagyon jó dolog, nagyon boldog vagyok."

Csapatban a kiválóan futó oroszok (Leszun, Frolov, Karjakin) 28 ponttal a magyarok elé kerültek, a harmadik Olaszország triója lett.

A magyarok négy éremnél tartanak a vb-n, szombaton Kovács Sarolta és a csapat második lett a női döntőben.

A vb hétfőn a vegyespárosok vetélkedésével folytatódik.

 

ÖTTUSA-VB, MOSZKVA

FÉRFIAK, DÖNTŐ

1. Andrej Mojszejev (orosz) 5964 pont (1024, 1340, 1180, 2420)

2. Alekszandr Leszun (orosz) 5944 (976, 1296, 1140, 2532)

3. Marosi Ádám 5924 (832, 1332, 1200, 2560)

...5. Kasza Róbert 5820 (952, 1332, 1140, 2396)

6. Demeter Bence 5816 (784, 1328, 1180, 2524)

...10. Tibolya Péter 5784 (856, 1244, 1088, 2540)

CSAPAT

1. Oroszország 17588

2. Magyarország (Marosi Ádám, Kasza Róbert, Demeter Bence) 17560

3. Olaszország 16956

 

 

Kovács Sarolta és a csapat is második a vb-n

 

A Kovács Sarolta, Gyenesei Leila, Tóth Adrienn összeállítású magyar csapat szombaton ezüstérmet szerzett a moszkvai olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságon. Kovács egyéniben is a második helyen végzett. A tavaly junior világbajnok Kovács (5512 pont) az élről kezdhette a lövészettel kombinált futást, amelynek során az utolsó körben előzte meg őt az ukrán Victoria Terescsuk (5544), viszont nagy hajrával visszaverte a litván Laura Asadauskaite (5504) támadását.

 

A tavaly junior világbajnok Kovács hét másodperc előnnyel kezdhette az élről a lövészettel kombinált futást a francia Elodie Clouvel előtt, mivel jobban célzott vetélytársánál a második sorozatra már 22 mp-re növelte előnyét, ám ekkor az is kiderült, hogy nem elsősorban Clouvellel, hanem a tizedik helyről rajtoló ukrán Victoria Terescsukkal és a szülés után visszatért litván Laura Asadauskaitével kell számolnia. A jobb futónak számító Terescsuk az utolsó körben meg is előzte, sőt, a litván öttusázó is utolérte, ám az ő támadását Kovács nagy hajrával visszaverte és másodikként ért célba (5512 pont).

"Úgy voltam vele a futás előtt, hogy igyekszem megcsinálni amit tudok, nem számolgattam. Tudtam, nagy "futógépek", rutinos versenyzők vannak mögöttem, ezért elsősorban a lövészetre koncentráltam" -  mondta a távirati irodának Kovács Sarolta.

Gyenesei Leila végül a 17. (5252), Tóth Adrienn pedig a 26. (5164) helyen végzett. A hagyományos csapatversenyt az olimpia bajnok Lena Schöneborn vezette német együttes nyerte (16 044) a Kovács, Gyenesei Leila, Tóth Adrienn összeállítású magyar válogatott előtt (15 928). A harmadik helyen az orosz gárda végzett (15 788).

"Saci (Kovács Sarolta) kiváló napot csinált, nagyon nagy eredménynek tartom az ezüstérmet. Vívásban keményen, harcosan ment előre, úszásban hozta magát, hibátlanul lovagolt, s fantasztikus hajrával szerezte vissza a második helyet. A csapat gyenge kezdés után felállt, s nagyot küzdött, ráadásul egy fiatal együttesről van szó" - értékelt Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány.

"Tavaly is úgy nyert junior vb-t, hogy nála jobb futókat hajrázott le, nagy szíve van. Még jövőre is juniorkorú, a dinamikus fejlődés szakaszában van, óriási tartalékai vannak minden számban. Idén még hátra van neki a junior Eb és a vb is, jövőre pedig az olimpiát szem előtt tartva állítjuk össze a programját" - mondta Korponai István, Kovács Sarolta edzője.

"Saci ismét megmutatta, hogy milyen jó versenyzőtípus. Még egy éve van a juniorok között, s most olyan öttusázók között állhatott fel a dobogóra, akik már jó néhány versenyen voltak érmesek. Jól vívott, az úszást egyéni legjobbjával nyerte meg, a lovaglását élmény volt nézni, s elbírta fejben a lövészetet is, végig kontrolálta a versenyt" - összegezte Kovács Sarolta versenyzését az olimpiai bajnok Vörös Zsuzsanna, aki szintén edzője a most ezüstérmes magyar sportolónak.

 

MOSZKVA 2011, ÖTTUSA-VILÁGBAJNOKSÁG

NŐI EGYÉNI

1. Victoria Terescsuk (Ukrajna)

5544 pont (784, 1200, 1160, 2400)

2. Kovács Sarolta

5512 (904, 1248, 1200, 2160)

3. Laura Asadauskaite (Litvánia)

5504 (880, 1120, 1140, 2364)

...17. Gyenesei Leila

5252 (784, 1240, 1140, 2088)

...26. Tóth Adrienn

5164 (760, 1132, 1140, 2132)

 

 

CSAPAT

 

1. Németország

16 044

2. Magyarország (Kovács Sarolta, Gyenesei Leila, Tóth Adrienn)

15 928

3. Oroszország

15 788

 


Kapcsolódó linkek:

2011 szeptemberi híreink

Szerdán elutazott a magyar tornász válogatott a tokiói kvalifikációs világbajnokságra. A keretnek a KSI-s Hidvégi Vid és Divéky Luca is tagja. Mint Laufer Béla, a KSI szakvezetője elmondta, Videt lovon döntőbe várja.

E héten rendezik Bakuban az ökölvívók idei felnőtt világbajnokságát. A vébé az olimpiai kvalifikáció jegyében zajlik. A világversenyen a magyar válogatottban fiatal Héraklészesek, KSI-s sportolók is szorítóba lépnek.

Szeptember végén Koppenhága látta vendégül az országúti kerékpározás elitjét. A világbajnokságon a felnőttek mellett az U23-asok és az ifik is bringára ültek. Az ifjúsági korosztályúak 170 fős mezőnyében három magyar – köztük két KSI-s – is rajthoz állt, végül mind a középmezőnyben fejezték be a több mint 120 kilométeres viadalt.

Karakas Hedvig visszatért a győztes útra: a Miskolci VSC 57 kilogrammos judósa az Almatiban rendezet Világkupa-viadalon a dobogó legfelső fokára állhatott fel. A KSI-s Maros Barabara, sérülése után, ötödik hellyel tért vissza a nemzetközi elitbe.

Sárospatakon rendezték szeptember 22. és 25. között a serdülő-korú ökölvívók országos bajnokságát. A KSI fiatal öklözői remekül szerepeltek: öt érmük a csapatok között összesítésben pontverseny-győzelmet eredményezett.

A lengyelországi Dronzkow-ban rendezték a junior korosztály számára kiírt öttusa Európa-bajnokságot. A magyar fiatalok szenzációsan szerepeltek: Demeter Bence, Kovács Sarolta és a női csapat arany-, a női váltó ezüst, a férfi bronzérmes lett.

Tizenegy magyar asztaliteniszező utazik az október 8-án kezdődő gdanski Európa-bajnokságra. A keretben helyet kapott a KSI-s Lakatos Tamás is, aki az egyéni versenyben üti majd a kaucsuklabdát. A Héraklészes játékos, az első ifjúsági olimpián, Szingapúrban a negyedik helyig jutott.

A magyar férfi tornászválogatott Berki Krisztián kivételével Portugáliában edzőtáborzott, Sangalhosban az utolsó napon portugál-magyar összecsapásra került sor. A magyarok közt szerekhez lépett Hidvégi Vid, aki remek lógyakorlatot mutatott be. A hölgyek Dániában "léptek fel".

Kiválóan teljesít a magyar válogatott az oroszországi felnőtt öttusa világbajnokságon. Moszkvában Kasza Róbert a KSI-t képviseli, a nyolc sportolóból 4 korábbi, 4 jelenlegi Héraklészes áll rajthoz. A magyar mérleg 2 arany-, 3 ezüst- és 1 bronzérem. Az alábbiakban a Magyar Távirati Iroda részletes beszámolói olvashatóak.

Szombaton rendezték meg a tornászok összetett országos bajnokságát a Swietelsky-Vasúttechnika Kupáért, amely egyben selejtező volt a vasárnapi szerenkénti fináléra. A férfiaknál a KSI-s Hidvégi Vid, a nőknél Csillag Tümde nyerte Swietelsky-Vasúttechnika Kupát.

Szeptember 10-én szombaton 13.15-kor a Sport1 Televízió műsorán bemutatkozik a Hajime Judo Magazin, az olimpiai sportágak között egyedülálló kezdeményezés történelmi esemény lesz a hazai judósport számára. A műsor révén - várhatóan - a héraklészes és KSI-s sportolók is is bemutatást nyernek.

Akárcsak a júliusi angliai Európa-bajnokságon, a ma kezdődő moszkvai öttusa-világbajnokságon is elsősorban az olimpiai kvótaszerzés a magyar csapat célja. Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány emellett érmeket, köztük aranyat is vár az orosz fővárosban. A vébén Kasza Robi is rajthoz áll.

Az olimpiai kvalifikációs sorozat legfontosabb állomása volt az augusztusi párizsi világbajnokság, amelyet követően a legfrissebb világranglistán továbbra is hat magyar judóst jegyeznek a legjobb tíz között. Köztük van néhány Héraklészes is, na meg Joó Abigél, a KSI judokája is...

Bacskai Balázs, a 69 kg tavalyi Európa-bajnoka két sima győzelemmel megnyerte a Bécsújhelyen rendezett ökölvívó Nemzetek Kupáját. A fiatal Héraklészes sportolót a a torna legjobbjának is megválasztották.

A pálya országos bajnokságot a Millenáris betonteknőjében augusztus utolsó napjaiban rendezték meg. A KSI Schwinn-Csepel SE kerekesei a különböző korosztályokban összesen 32 érmet szereztek; a klub az egyesületek éremtáblázatán második lett a BVSC mögött. A KSI kerekesei közül kiemelkedik Szalontay Sándor, Bedike Marcell és Tóth Barnabás teljesítménye.


Hírarchivum

2012 - április (18)
2012 - március (13)
2012 - február (16)
2012 - január (15)
2011 - december (25)
2011 - november (22)
2011 - október (18)
2011 - szeptember (15)
2011 - augusztus (13)
2011 - július (6)
2011 - június (7)
2011 - március (1)