Hírek, aktualitások

Judo: Héraklészes ötödik helyek a Mesterek tornájáról

Szerző: judoinfo.hu - 2012. január 16.

image.jpg

Fotó: Záhonyi Tamás/IJF

 

Bor Barna, Karakas Hedvig és Joó Abigél is az ötödik helyen végzett a Kazahsztánban megrendezett World Judo Masters versenyén. Mindhárman közel álltak a továbbjutáshoz, s igazi klasszistól szenvedtek vereséget.

A kazahsztáni Almatiban rendezték meg az idei World Judo Masters-t, vagyis a Mesterek tornáját, amelyen a világranglistáról valamennyi súlycsoport legjobb tizenhat judósa kapott meghívást. Köztük volt hat magyar is, ám Ungvári Miklós, Csernoviczki Éva és Mészáros Anett kihagyta az idei viadalt.

A torna első versenynapján az immár UTE-színekben versenyző 57 kilogrammos Karakas Hedvig lépett tatamira. Nagyon harcos meccset vívott az orosz Zablugyina ellen, az első percekben még a rivális akarata látszott érvényesülni, ám a vb-bronzérmes Karakas Hedvig a mérkőzés második felére, majd a ráadásban is valósággal felőrölte Zablugyina ellenállását, amit a döntésnél értékeltek is a bírók, akik a magyar versenyző győzelmére szavaztak.

A negyeddöntőben a súlycsoport egyik legnagyobb csillaga, a háromszoros vb-ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok portugál Telma Monteiro következett. A várakozással ellentétben a magyar judós volt sokkal aktívabb, s a támadásai is veszélyesebbnek bizonyultak, ám a rutinos portugál a magyar judós egyetlen megingását kihasználva az utolsó percben egy gyönyörű akcióval véget vetett a csatának. Karakas Hedvig az ötödik helyen végzett, ezzel nyolcvan olimpiai kvalifikációs ponthoz jutott, ami sokat érhet majd a végelszámolásnál.

 

Vasárnap két magyar judós lépett tatamira, közülük a +100 kilogrammban szereplő vb-ezüstérmes Bor Barna (Atomerőmű SE) a szlovén Ceraj elleni diadallal kezdett, majd a negyeddöntőben a japán Kamikavával nézhetett farkasszemet. Néhány hete már összemérte az erejét a japánok világbajnokával, tavaly novemberben az open-világbajnokságon a paksi judós nyert.

Ezúttal is közel állt hozzá, jól kézben tartotta a meccset egészen a hosszabbításig, amikor egy kontra akcióból a japán ért el ippont, így ő jutott tovább. Bor Barna az ötödik helyen zárta a viadalt.

A 78 kilogrammban az Európa-bajnok Joó Abigél talán be sem melegedett igazán az első mérkőzése során, néhány másodperc alatt ipponnal győzte le a kanadai Cottont. A KSI SE fiatal csillaga a negyeddöntőben az olimpiai bajnok kínai Jang Hsziu-li ellen is fergetegesen kezdett, előbb jukóra, majd vazarira dobta ellenfelét, aki sokáig nem találta az ellenszert. Aztán váratlanul fordult a kocka, a kínai a földre kényszerítette a magyar judóst, aki a földharc során nem tudott szabadulni, így ipponnal Jang nyert, Joó Abigél pedig az ötödik helyen végzett.

 

Mindhárom magyar judós ellenfele ezüstérmes lett Almatiban, s bár akár fényes érmeket is hozhattak volna a mieink, ezúttal az ötödik helyek is igen értékesek. Mindhárom judósunk derekasan helyt állt, egy kicsit több rutinnal mindhárman hozhatták volna sorsdöntő mérkőzésüket – ahogyan erre a kazahsztáninál sokkal rangosabb tornákon lesz még lehetőségük.

A magyarok eredményei
FÉRFIAK
+100 KG. 1. forduló: Bor Barna–Matjaz Ceraj (szlovén) aranyponttal 7–0.Negyeddöntő: Bor Barna–Kamikava Daiki (japán) aranyponttal 0–10
NŐK
57 KG. 1. forduló: Karakas Hedvig erőnyerő. 2. forduló: Karakas Hedvig–Irina Zablugyina (orosz) bírói döntéssel 1–0. Negyeddöntő:Karakas Hedvig–Telma Monteiro (portugál) 0–10
78 KG. 1. forduló: Joó Abigél erőnyerő. 2. forduló: Joó Abigél–Amy Cotton (kanadai) 10–0. Negyeddöntő: Joó Abigél–Jang Hsziu-li (kínai) 0–10Kapcsolódó linkek:

2012 januári híreink

A héraklészes Nagyváradi Mercédesz bronzérmet szerzett az ifjúsági lányok versenyében az utánpótlás asztalitenisz Európa TOP 10-bajnokságon, a romániai Bodzán (Buzau). A KSI-s Lakatos Tamás 7. lett.

Pénteken délután az Uránia Filmszínházban díjazták 2011-es eredményeik alapján a Héraklész programban szereplő legeredményesebb utánpótláskorú sportolókat. A Héraklész Gálán összesen 108 sportolót és edzőt jutalmaztak. Az összetett legjobbnak járó díjat az úszó Gyurta Dániel és az öttusázó Kovács Sarolta vihette haza.

A január 27-ei Héraklész Gálán a 2011-ben, 20 olimpiai héraklészes sportágban legjobban teljesítő utánpótlás-korú sportolók elismerésére került sor, az Uránia Filmszínházban. A díjazottak teljes listáját ezúton adjuk közre.

Pénteken délután az Uránia Filmszínházban kerül sor 20 sportág legeredményesebb utánpótlás-korú sportolóinak ünnepére, a Héraklész Gálára. A 2002-ben indult Héraklész program sportolói 2011-ben rekordszámú, 342 darab 1-8. helyezést értek el a különböző korosztályos világ- és Európa-bajnokságokon; a gálán a legsikeresebb fiatalokat és edzőiket jutalmazzák.

Ezúton adjuk közre a Héraklész program sportolóinak, 2011-ben elért kiemelkedő eredményeit tartalmazó táblázatát. A tabella a fiatalok világ- és Európa-bajnokságokon elért első 8 helyezését tartalmazza, sportági bontásban.

A Magyar Antidopping Csoport január 19-ei hírlevelén keresztül elérhetővé tette az aktuális, 2012-es tiltólistát. A felsorolás honlapunkról is elérhető.

Megjelent az Nemzeti Sport Intézet tájékoztató kiadványának decemberi, sorrendben 110. száma.A lapban többek közt beszámolót olvashatnak a tatai főtitkári értekezletről, a KSI Bajnokok vacsorájáról, az Év sportolója választásról, továbbá megtekinthetik a Héraklész-sportolók 2011-es eredményességi táblázatát, benne sportági bontásban a 342 darab 1-8. helyezést.

Bor Barna, Karakas Hedvig és Joó Abigél is az ötödik helyen végzett a Kazahsztánban megrendezett World Judo Masters versenyén. Mindhárman közel álltak a továbbjutáshoz, s igazi klasszistól szenvedtek vereséget.

A KSI-s Hidvégi Vid és a héraklészes Böczögő Dorina e heti londoni kvótaszerzésével 85-re nőtt - a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) összesítése szerint - az idei nyári játékokra nevezhető versenyzők száma. A keretben több héraklészes sportoló is jelen van.

Laufer Béla tanítványa, a KSI-s Hidvégi Vid, miután kvótát szerzett a londoni olimpiára, az ötödik helyen zárta a lólengés csütörtöki döntőjét a tornászok londoni, olimpiai kvalifikációs tesztversenyén.

"Útmutató a látvány-csapatsportok társasági adóból való közvetett állami támogatásának felhasználásához és elszámolásához" címmel került fel honlapunkra értékes előadás-anyag, melyet Lukács Zsuzsanna, az NSI főigazgató-helyettese adott elő.

A hazai szövetség számítása szerint Hidvégi Vid, a KSI tornásza a Londonban zajló olimpiai tesztversenyen kvótát szerzett a nyári, londoni olimpiára. Laufer Béla tanítványa így a világbajnok Berki Krisztiánnal együtt utazhat az angol fővárosba, az ötkarikás játékokra.

Hétvégén Kerekegyházán zárult az ötfutamos, második alkalommal kiírt SuperCross terepkerékpár-verseny sorozat. Az U19-es fiúk versenyét 100 százalékos teljesítménnyel Rózsa Balázs, a KSI Schwinn – Csepel SE kerekese nyerte.

A férfiaknál a KSI-s Hidvégi Vid (Laufer Béla tanítványa) és Rácz Attila, a nőknél Böczögő Dorina és Gombás Laura utazik szombaton a tornászok londoni előolimpiájára, amelyen ötkarikás kvótát lehet szerezni.

Alapvető változás állt be január elsején a hazai sportéletben: a hónap elején az eddigi öt helyett egyetlen köztestület, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) veszi át az irányító szerepet, állami feladatokat ellátó civil szervezetként. Az utánpótlás-programok szintén a MOB égisze alatt fognak működni.


Hírarchivum

2012 - április (18)
2012 - március (13)
2012 - február (16)
2012 - január (15)
2011 - december (25)
2011 - november (22)
2011 - október (18)
2011 - szeptember (15)
2011 - augusztus (13)
2011 - július (6)
2011 - június (7)
2011 - március (1)