Hírek, aktualitások

Judo: Joó Abigél bronzérmes a Hungária-kupán

Szerző: judoinfo.hu - 2012. február 12.

image.jpg 

Fotó: Záhonyi Tamás/IJF

 

A 78 kilogrammos Joó Abigél tűzbe hozta a Körcsarnok közönségét: a KSI SE Európa-bajnok judósa az ukrán Turksz és az olimpiai ezüstérmes kubai Castillo legyőzésével jutott el az elődöntőig, ahol az orosz Moszkaljuk bizonyult jobbnak. A bronzéremért a kanadai Roberge ellen ipponnal nyert a magyar judós.

Hét magyar judós lépett tatamira vasárnap, a Hungária-kupa második versenynapján. Kiemelt figyelem övezte Joó Abigél szereplését: a világranglista ötödik helyezettjétől reméltük az áhított érem megszerzését. A KSI SE 78 kilogrammos judósa remekül kezdett, előbb az Universiade-győztes ukrán Turksz ellen nyert ipponnal, majd a kubaiak egyik legjobbját, az olimpiai ezüstérmes Castillót múlta felül, ugyancsak a lehető legnagyobb különbséggel, vagyis ipponnal.

Pánczél Gábor tanítványa az elődöntőben a rutinos orosz Moszkaljukkal csapott össze. Bár a felek előző két csatáját Joó Abigél nyerte, a 2006-ban Európa-bajnok oroszt senki sem veheti félvállról. Vélhetően nagyon felkészült a magar judósból, s miután egy dobásból vazarival előnyt szerzett, nem is engedte érvényesülni ellenfelét. Joó Abigél mindent kiadott magából, a hajrában még két ígéretes akciója is volt, ám Moszkaljuk mindkétszer ki tudott fordulni a dobásból, így ő jutott be a döntőbe.

Huszonegy esztendős Európa-bajnokunk a bronzmeccsen léphetett tatamira a kontinensbajnoki ezüstérmes kanadai Roberge ellen, s már a mérkőzés első felében döntésre vitte a dolgot, gyönyörű ipponnal szerezte meg az első érmét a Hungária-kupán, nagy örömöt szerezve ezzel a hazai publikumnak.
 

„Az utóbbi három versenyemhez képest jól sikerült a Hungária-kupa, legutóbb ugyanis nem jött ki a lépés, ma háromszor annyi meccset nyertem, mint akkor összesen. Tény, hogy olyan ellenféltől kaptam ki, akitől nem kellett volna, az amerikaival így nem találkoztam, jövő héten talán összejön vele is egy mérkőzés” – nyilatkozta Joó Abigél az MTI munkatársának, Matusz Endrének.

A KSI SE sportolójának edzője, Pánczél Gábor nagyrészt elégedetten értékelte tanítványának szereplését: „Abigél mai teljesítménye az olimpiai felkészülés jelen szakaszában jónak mondható. Voltak kötelező győzelmek, akad még javítanivaló, az elvesztett meccset azért sajnálom, mert nekünk utána a favorit amerikai kellett volna, hogy tétmeccsen menjen vele. Jövő hétvégén Düsseldorfban remélhetőleg találkoznak.”


A 70 kilogrammosok között Kákonyi Ninetta (UTE) a luxemburgi Mossong ellen győzelemmel kezdett, majd kikapott a remek formát mutató, kétszeres GP-győztes kínai Csen Fejtől, így a kilencedik helyen végzett.

A többieknek sajnos nem sikerült meccset nyerniük az idei Hungária-kupán, Polyák Krisztinát (63, Kecskeméti JC), a japán Tanaka, Kiss Vivien (63, Paksi Atomerőmű SE) a német Trajdos, Baczkó Bernadettet (63, KSI SE) a mongol Tsedevsuren, Gercsák Szabinát (63, Miskolci VSC) az olasz Gwend, Nagy Kittit (+78, Szegedi JSE) pedig a lengyel Sadkowska búcsúztatta.

Az olimpiai kvalifikációs sorozat a következő hétvégén Düsseldorfban, a német Grand Prix-vel folytatódik.

A magyarok eredményei
63 KG. 1. forduló:
Polyák Krisztina–Tanaka Miki (japán) 0–10, Kiss Vivien–Martyna Trajdos (német) 0–10, Baczkó Bernadett–Munkhuraya Tsedevsuren (mongol) 0–5, Gercsák Szabina–Edwige Gwend (olasz) 0–10
70 KG. 1. forduló: Kákonyi Ninetta erőnyerő. 2. forduló: Kákonyi Ninetta–Lynn Mossong (luxemburgi) 7–0. 3. forduló: Kákonyi Ninetta–Csen Fej (kínai) 0–10
78 KG. 1. forduló: Joó Abigél erőnyerő. 2. forduló: Joó Abigél–Viktoria Turksz (ukrán) 10–0. Negyeddöntő: Joó Abigél–Yelennis Castillo (kubai) 10–0. Elődöntő: Joó Abigél–Vera Moszkaljuk (orosz) 0–7. A 3. helyért: Joó Abigél–Catherine Roberge (kanadai) 10–0
+78 KG. 1. forduló: Nagy Kitti erőnyerő. 2. forduló: Nagy Kitti–Ursula Sadkowska (lengyel) 0–10


Kapcsolódó linkek:

2012 februári híreink

Az NSI honlapja, a nupi.hu júniusban új külsővel, és a korábbiakhoz képest jelentősen bővebb tartalommal mutatkozott be az érdeklődőknek. Intézetünk hivatalos weboldalát - 9 hónapra visszamenőleg számolva - átlagosan 9 ezren keresik fel havonta; ez a szám idén már 13 ezer körül van.

Külön pavilont kap a csütörtöktől vasárnapig sorra kerülő Utazás kiállításon az olimpia. A kiállításon a KSI szakosztályai is megmutatkozhatnak. Az esemény sajtótájékoztatójára hétfőn került sor.

A Semmelweis Egyetem Nevelési- és Sporttudományi Doktori Iskolájában sikerrel védte meg társadalomtudományi témában írt tudományos, PhD doktori értekezését az NSI Kutató és Informatikai Osztályának munkatársa, Velenczei Attila, február 27-én.

A KSI a MOB-bal közös pavilonban lesz megtalálható az idei Utazás kiállításon, a Hungexpo F pavilonjában, március 1. és 4. között. A kilátogató érdeklődők így a zuglói klub szakosztályaival is megismerkedhetnek.

A KSI-s Kasza Róbert aranyérmet nyert az öttusázók budapesti fedettpályás idénynyitó versenyén; nőknél a Héraklész-díjas Kovács Sarolta legjobb magyarként hatodik lett.

Az olimpiai kvalifikációs sorozat düsseldorfi állomásán, a német Grand Prix-n Joó Abigél az ötödik helyen végzett, a KSI SE 78 kilogrammos Európa-bajnok judósa ezúttal csupán egy hajszálra volt az éremszerzéstől.

Megjelent az NSI tájékoztató hírlevelének januári száma. A NUPinfo beszámol többek közt a Héraklész Gáláról, az első téli ifjúsági olimpiáról; a kiadvány tartalomában a sportiskolai és TAO-s cikkek éppúgy megtalálhatóak, mint a sportági hírek.

Az olimpia közelsége miatt a szokásosnál nagyobb mezőny jött össze az öttusázók budapesti fedettpályás idénynyitó versenyére, melyre szombaton és vasárnap kerül sor három helyszínen. A budapesti verseny után kezdődik a válogatást meghatározó Világkupa-sorozat, amelyen még pontokat lehet gyűjteni az olimpiai kvótaszerzéshez.

Hosszan tartó, súlyos betegség után hétfőn 82 éves korában elhunyt Barbacsy Imre, a Központi Sportiskola korábbi igazgatója. A testnevelőtanár és labdarúgó szakedző a sporthivatal munkatársa volt, majd a Vasas, később a Honvéd módszertani osztályán dolgozott. A Központi Sportiskola igazgatói teendőit 1986-tól nyugdíjba vonulásáig látta el.

A 78 kilogrammos Joó Abigél tűzbe hozta a Körcsarnok közönségét: a KSI SE Európa-bajnok judósa az ukrán Turksz és az olimpiai ezüstérmes kubai Castillo legyőzésével jutott el az elődöntőig, ahol az orosz Moszkaljuk bizonyult jobbnak. A bronzéremért a kanadai Roberge ellen ipponnal nyert a magyar judós.

Ismét nagy ünnepre készül a magyar judo: február 11-én és 12-én, e hét szombaton és vasárnap olimpiai kvalifikációs viadalra kerül sor Budapesten: a Körcsarnokban a 49. Hungária Női Judo Világkupa résztvevői lépnek majd tatamira.

A tavaly októberi, tokiói világbajnokságon elért negyedik helyét tekinti kiindulópontnak a londoni olimpiára a KSI SE tornásza, Hidvégi Vid (edzője Laufer Béla), akinek alapvető célja az, hogy ott legyen a lólengés ötkarikás fináléjában.

Szerdától szombatig rendezik az 56. alkalommal kiírt Bocskai István ökölvívó emlékversenyt. A világ egyik legerősebb, magyar rendezésű amatőr tornájára 22 ország 134 bokszolója nevezett. A debreceni eseményen fiatalok is szorítóba lépnek.

A Nemzeti Sport Intézet, a Graboplast Győri Vízisport Egyesület Kajak-kenu Szakosztálya és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, a téli felkészülés végéhez közeledve 2012-ben is megrendezi a hagyományos fizikai felmérő versenyt

A SYMA Csarnokban került megrendezésre a Magyar World Tour Nemzetközi Bajnokság, mely a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) 2012. évi versenysorozatának első állomása volt. Az eseményen mintegy 50 ország 360 sportolója vett részt, köztük héraklészes fiatalok. Ambrus Krisztina bronzéremig jutott.

Sajtónyilvános keretedzést tartottak kedden délután a Tüzér utcai Honvéd-Kipex Küzdősport Centrumban a cselgáncsozók. A judokák között olimpiai és világbajnok érmesek, köztük az utánpótlás kiválóságai is tatamira léptek. Jelen volt többek közt Tóth Krisztián, Karakas Hedvig, Baczkó Bernadett és Kovács Antal.


Hírarchivum

2012 - április (18)
2012 - március (13)
2012 - február (16)
2012 - január (15)
2011 - december (25)
2011 - november (22)
2011 - október (18)
2011 - szeptember (15)
2011 - augusztus (13)
2011 - július (6)
2011 - június (7)
2011 - március (1)