Hírek, aktualitások

Öttusa: A Héraklész-díjas Kovács Saroltáéknak hétvégén kezdődik a szezon

Szerző: MTI - nupi.hu - 2012. február 16.

image.jpg

Fotók: Földi IMre/MTI

 

Az olimpia közelsége miatt a szokásosnál nagyobb mezőny jött össze az öttusázók budapesti fedettpályás idénynyitó versenyére, melyre szombaton és vasárnap kerül sor három helyszínen.

"Nem készültünk külön erre a hétvégére, az alapozás közben vagyunk, nincs eredményelvárás, a lényeg az, hogy lehetőséget biztosítsunk a versenyzésre - mondta Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány az esemény szerdai felvezető sajtótájékoztatóján. A szakvezető még hozzátette, hogy Gyenesei Leila, aki már a spanyolországi edzőtáborban összeszedett egy kisebb betegséget, valószínűleg csak az első három számot vállalja, ugyanakkor kérdéses Tóth Adrienn indulása, aki "most kezdett el köhögni".


Pálvölgyi Miklós emlékeztetett arra, hogy a budapesti verseny után kezdődik a válogatást meghatározó Világkupa-sorozat, amelyen még pontokat lehet gyűjteni az olimpiai kvótaszerzéshez. 
A magyar válogatott - Kovács Sarolta és Tóth Adrienn, valamint Marosi Ádám és a KSI-s Kasza Róbert - jóvoltából négy részvételi joggal rendelkezik, de a sportág szakmai vezetése szerint jó esély van további kvóták begyűjtésére. Egy-egy országból legfeljebb két versenyző lehet ott nemenként a londoni játékok öttusaversenyén, így amennyiben több lehetőség gyűlik össze, a szövetség dönti el, kinek a nevezését támogatja.


Molnár Gábor versenyigazgató többek között arról beszélt, hogy számukra is kicsit váratlanul a korábbi évekhez képest nagyobb mezőny jött össze. A viadalon várhatóan 60 férfi és 47-48 női öttusázó indul majd. A bizonytalanságot a Malév kiesése okozza. Előzetesen 19 országból küldtek el nevezést, de egy finn női versenyző már biztosan nem jön, az egyetlen svéd női induló érkezése bizonytalan, a lettek férfi öttusázójáról pedig egyelőre nincs híre a szövetségnek.


A sorrendben 26. fedettpályás viadalon lesznek újdonságok. Egyrészt precíziós táblákra lőnek majd a versenyzők, ez a korábbi rendszer továbbfejlesztett változata, amely nemcsak azt jelzi, hogy talált-e valaki vagy nem, hanem információt szolgáltat arra vonatkozóan is, hogy hova ment a lövés. Másrészt a Syma-csarnokon belül most nem vehetik igénybe az atlétikai pályát, így egy kicsi, 500 méteres kört alakítanak ki.
"Igyekszünk úgy kijelölni a pályát, hogy a versenyzőknek ne kelljen túlságosan sokat kanyarogniuk. A helyszűke ugyanakkor előnnyel is jár, a lőtér a lelátóhoz közel lesz, így nagyon jól követhető majd a zárószám - tette hozzá Molnár Gábor.

image.jpg
A sajtótájékoztatón ott volt a válogatott keret két tagja, Kasza Róbert és Tibolya Péter, akik kérdésre válaszolva elmondták, hogy jól sikerült a hétvégén véget ért kéthetes spanyolországi edzőtáborozás, alapozás közben vannak, nem készültek külön a mostani versenyre, de a lényeg az, hogy a későbbi komolyabb próbatételekre jó állapotban érkezzenek.
A budapesti verseny első napján a nők és a férfiak vívását, illetve úszását bonyolítják le, emellett a nők a lovagláson is túljutnak, a hét utolsó napján pedig a férfiak lovaglására, valamint a két kombinációs versenyszámra kerül sor. A vívás és az úszás helyszíne az FTC népligeti központja - a kézilabdacsarnok, illetve az uszoda - lesz, a lovaglást a Nemzeti Lovardában bonyolítják le, a lövészettel megszakított futások pedig a Syma-csarnokban zajlanak majd. A program szombaton 8, vasárnap pedig 9 órakor kezdődik, a kombinált számok bemelegítésének kezdete vasárnap 14, illetve 15:30 óra.
A sajtótájékoztatón Pálvölgyi Miklós megemlékezett a január 27-én, életének 82. évében elhunyt Rózsavölgyi István hétszeres világcsúcstartó, olimpiai bronzérmes középtávfutóról, aki sokáig volt az öttusázók futóedzője.
"Akkoriban terepfutás volt, erre készültünk, Rózsavölgyi Pista viszont valami újat hozott, és ért is el sikereket. Emlékszem arra, hogy a 600-as körön egy délután 80x100 métert futtatott velünk ..."
A Magyar Sport Házában tartott sajtótájékoztató résztvevői néma felállással adóztak Rózsavölgyi emlékének, miközben "pár méterrel" arrébb, a Puskás Ferenc Stadionban a hivatalos búcsúztatása zajlott az egykori kiváló középtávfutónak.

 

 


Kapcsolódó linkek:

2012 februári híreink

Az NSI honlapja, a nupi.hu júniusban új külsővel, és a korábbiakhoz képest jelentősen bővebb tartalommal mutatkozott be az érdeklődőknek. Intézetünk hivatalos weboldalát - 9 hónapra visszamenőleg számolva - átlagosan 9 ezren keresik fel havonta; ez a szám idén már 13 ezer körül van.

Külön pavilont kap a csütörtöktől vasárnapig sorra kerülő Utazás kiállításon az olimpia. A kiállításon a KSI szakosztályai is megmutatkozhatnak. Az esemény sajtótájékoztatójára hétfőn került sor.

A Semmelweis Egyetem Nevelési- és Sporttudományi Doktori Iskolájában sikerrel védte meg társadalomtudományi témában írt tudományos, PhD doktori értekezését az NSI Kutató és Informatikai Osztályának munkatársa, Velenczei Attila, február 27-én.

A KSI a MOB-bal közös pavilonban lesz megtalálható az idei Utazás kiállításon, a Hungexpo F pavilonjában, március 1. és 4. között. A kilátogató érdeklődők így a zuglói klub szakosztályaival is megismerkedhetnek.

A KSI-s Kasza Róbert aranyérmet nyert az öttusázók budapesti fedettpályás idénynyitó versenyén; nőknél a Héraklész-díjas Kovács Sarolta legjobb magyarként hatodik lett.

Az olimpiai kvalifikációs sorozat düsseldorfi állomásán, a német Grand Prix-n Joó Abigél az ötödik helyen végzett, a KSI SE 78 kilogrammos Európa-bajnok judósa ezúttal csupán egy hajszálra volt az éremszerzéstől.

Megjelent az NSI tájékoztató hírlevelének januári száma. A NUPinfo beszámol többek közt a Héraklész Gáláról, az első téli ifjúsági olimpiáról; a kiadvány tartalomában a sportiskolai és TAO-s cikkek éppúgy megtalálhatóak, mint a sportági hírek.

Az olimpia közelsége miatt a szokásosnál nagyobb mezőny jött össze az öttusázók budapesti fedettpályás idénynyitó versenyére, melyre szombaton és vasárnap kerül sor három helyszínen. A budapesti verseny után kezdődik a válogatást meghatározó Világkupa-sorozat, amelyen még pontokat lehet gyűjteni az olimpiai kvótaszerzéshez.

Hosszan tartó, súlyos betegség után hétfőn 82 éves korában elhunyt Barbacsy Imre, a Központi Sportiskola korábbi igazgatója. A testnevelőtanár és labdarúgó szakedző a sporthivatal munkatársa volt, majd a Vasas, később a Honvéd módszertani osztályán dolgozott. A Központi Sportiskola igazgatói teendőit 1986-tól nyugdíjba vonulásáig látta el.

A 78 kilogrammos Joó Abigél tűzbe hozta a Körcsarnok közönségét: a KSI SE Európa-bajnok judósa az ukrán Turksz és az olimpiai ezüstérmes kubai Castillo legyőzésével jutott el az elődöntőig, ahol az orosz Moszkaljuk bizonyult jobbnak. A bronzéremért a kanadai Roberge ellen ipponnal nyert a magyar judós.

Ismét nagy ünnepre készül a magyar judo: február 11-én és 12-én, e hét szombaton és vasárnap olimpiai kvalifikációs viadalra kerül sor Budapesten: a Körcsarnokban a 49. Hungária Női Judo Világkupa résztvevői lépnek majd tatamira.

A tavaly októberi, tokiói világbajnokságon elért negyedik helyét tekinti kiindulópontnak a londoni olimpiára a KSI SE tornásza, Hidvégi Vid (edzője Laufer Béla), akinek alapvető célja az, hogy ott legyen a lólengés ötkarikás fináléjában.

Szerdától szombatig rendezik az 56. alkalommal kiírt Bocskai István ökölvívó emlékversenyt. A világ egyik legerősebb, magyar rendezésű amatőr tornájára 22 ország 134 bokszolója nevezett. A debreceni eseményen fiatalok is szorítóba lépnek.

A Nemzeti Sport Intézet, a Graboplast Győri Vízisport Egyesület Kajak-kenu Szakosztálya és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, a téli felkészülés végéhez közeledve 2012-ben is megrendezi a hagyományos fizikai felmérő versenyt

A SYMA Csarnokban került megrendezésre a Magyar World Tour Nemzetközi Bajnokság, mely a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) 2012. évi versenysorozatának első állomása volt. Az eseményen mintegy 50 ország 360 sportolója vett részt, köztük héraklészes fiatalok. Ambrus Krisztina bronzéremig jutott.

Sajtónyilvános keretedzést tartottak kedden délután a Tüzér utcai Honvéd-Kipex Küzdősport Centrumban a cselgáncsozók. A judokák között olimpiai és világbajnok érmesek, köztük az utánpótlás kiválóságai is tatamira léptek. Jelen volt többek közt Tóth Krisztián, Karakas Hedvig, Baczkó Bernadett és Kovács Antal.


Hírarchivum

2012 - április (18)
2012 - március (13)
2012 - február (16)
2012 - január (15)
2011 - december (25)
2011 - november (22)
2011 - október (18)
2011 - szeptember (15)
2011 - augusztus (13)
2011 - július (6)
2011 - június (7)
2011 - március (1)