Hírek, aktualitások

TAO: A MOB átcsoportosít a TAO-pénzek terén

Szerző: MTI - 2012. március 07.

image.jpg

 

A MOB átcsoportosít

 

Az öt látványsport mellett a kibővült hatáskörrel rendelkező Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) is gazdálkodhat a társaságiadó-kedvezményből (TAO) kapott pénzből. A MOB emellett szeretné az utánpótlásprogramokra szánt összegeket átcsoportosítani, hogy a többi sportág is plusz bevételekhez jusson.

 

Molnár Zoltán MOB-főtitkár az MTI-nek elmondta, hogy három feladatra igényeltek TAO-s pénzt.
"Az első az érintett területeken dolgozó szakemberek képzése és továbbképzése, a második a szintén ezen a területen dolgozók Gerevich-ösztöndíja, a harmadik pedig egy szerényebb összeg, a MOB-irodában a fenti területekkel foglalkozók számára" - mondta Molnár Zoltán, jelezve, hogy összesen évi 110 millió forintról van szó.
A főtitkár kiemelte: nagyon fontosnak tartják a szakemberek képzését, akiknek kétnapos, bennlakásos szemináriumot tartanak Tatán.
"Ha már ekkora összeg lett rájuk bízva, legyen meg hozzá a szükséges tudásuk" - tette hozzá.
A főtitkár hangsúlyozta, a MOB a saját utánpótlásprogramjaira, így a Héraklész-programra és a Sport XXI. programra szánt pénzt szeretné átcsoportosítani, hogy a nem TAO-s sportágak is plusz összegekhez juthassanak.
"Arra kértük a TAO-s sportágakat, hogy mivel ők jelentős bevételhez jutnak, ebből segítsék a MOB utánpótlásprogramjait is. Ily módon az első félévben mintegy 100 milliót, a következő félévben 200 milliót tervezünk átcsoportosítani a nem TAO-s sportágak javára" - mondta Molnár Zoltán.

 

Közel hatmilliárd forint érkezett a szövetségekhez tavaly

A labdarúgásba négymilliárd, a további négy látványsportágba pedig egyenként több száz milliós tételek érkeztek be tavaly az első körben a társaságiadó-kedvezményből (TAO) a szövetségi pályázatok eredményeként. Az érintett szövetségek mindegyike tervezi, hogy a következő határidőre újabb programmal áll elő.

A július 1. és 2013. június 30. közötti időszakra április 1-ig kell jelezni az igényeket. A kosárlabdázók és a kézilabdázók szövetsége (MKOSZ, MKSZ) az elsőhöz hasonló nagyságrendű pályázatra készül, a jégkorong-szövetség (MJSZ) egyelőre csak annyit közölt, hogy még nincs döntés a tételeket illetően, és igaz ez a vízilabda (MVLSZ) és a labdarúgó-szövetségre (MLSZ) is azzal a kiegészítéssel, hogy a lehetőségeket igyekeznek maximálisan kihasználni. Ezt a célt persze nyilván a többi érintett is szem előtt tartja, de a lehetőségeket meghatározza, hogy önrész is szükségeltetik a pályázati pénzek elnyeréséhez.
Az MKOSZ-hez csaknem 700 millió, az MKSZ-hez közel 500 millió, az MJSZ-hez megközelítőleg 400 millió, az MVLSZ-hez pedig majdnem 200 millió forint TAO-pénz jutott el tavaly.
Ennél jóval nagyobb összegek - összesítve milliárdos tételek - érkeztek-érkezhettek ugyanakkor az adott sportágak önállóan pályázó szereplőihez, a klubokhoz, egyesületekhez. Januárban Lukács Zsuzsanna, a Nemzeti Sport Intézet (NSI) főigazgató-helyettese a T-Mobile Sporthír Szolgálatnak azt mondta, hogy 34 milliárd a jóváhagyott kérelmek nagyságrendje.  

LABDARÚGÁS
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) összesen 8 milliárd forintos elfogadott programmal rendelkezik tavalyról. Gudra Tamás gazdasági igazgató arról számolt be, hogy ebből 4 milliárd már befolyt a szövetséghez, a másik, pályaépítési programra szánt 4 milliárd forint esetében pedig tavaly az eljárás felfüggesztését kérte a szövetség, s az idén szeretné ezt megvalósítani.
A már beérkezett 4-ből 2,1 milliárdot az amatőr sportszervezetek versenyeztetési költségeinek támogatására fordított az MLSZ, amely így az alacsonyabb osztályú bajnokságokban játszó amatőrcsapatok költségeit csaknem 90 százalékban fedezte az ősszel díjvisszatérítés formájában. A tervek szerint ezt a gyakorlatot folytatni kívánja a szövetség.
További 1,4 milliárd forintot az újraindított OTP-MOL-Bozsik program kiadásaira biztosított a szövetség, s ezt szintén folytatni kívánja, akár még nagyobb költségvetéssel a következő években. A maradék félmilliárd forintot a szövetség működési, elsősorban személyi jellegű kiadásaira, játékvezetői díjakra, sportegészségügyre és képzési költségekre fordítják.

KOSÁRLABDA
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségéhez eddig 688 162 447 forint érkezett be, egy 51 milliós - a Körcsarnok felújítását is magában foglaló - jogcím kifizetése maradt csak hátra, ehhez jelenleg még zajlik a szükséges dokumentumok beszerzése.
Az igényeket tavaly szeptember 15-ig kellett leadni, és a pénzt a jóváhagyott tételekre kell elkölteni. Ezek közül a legnagyobb az utánpótlásra fordítandó összeg, amely 498 millió forintot tesz ki, és magában foglalja többek között a "Dobd a kosárba!" elnevezésű akciót, az utánpótlás-válogatottak működtetését és a palánkprogramot is.
Az előzetes számítások alapján nagyságrendileg a mostanihoz hasonló összeg igénylése várható a következő időszakra is.

KÉZILABDA
A Magyar Kézilabda Szövetség tavaly 484 millió forint támogatásra pályázott, és 2011 decemberében be is folyt ez az összeg.         
Ez a pénz tartalmazza többek között a sportfelszerelések és -eszközök vásárlását, utazási, nevezési és képzési költségeket, a pályák bérleti díját, és az MKSZ utánpótlás-nevelési programjában résztvevő szakemberek személyi jellegű ráfordításait is.
Az MKSZ idén hasonló volumenű program benyújtására készül.

JÉGKORONG
A Magyar Jégkorong Szövetség 387 632 640 forintot igényelt az első pályázat során, s ezt az összeget sikerült szinte teljes mértékben lehívni, még egy 9 milliós tételre vár az MJSZ, az ígéret szerint ez május 31-ig beérkezik.
Az MJSZ a TAO-s pályázatában többek között a felnőttválogatott számára tárgyi eszközöket igényelt - például videó-gólbírót, számítógépes elemző programokat, illetve a metodikai központ fejlesztéséhez szükséges eszközöket -, míg az utánpótlás számára pálya- és jégbérlés, gyógyszerek, felszerelés beszerzése szerepelt a pályázati anyagban. Ezeken kívül sportszakember- és játékvezető-képzési, szállás-, utaztatási költségek, bírók, zsűrik, orvosok járandósága és egyéb közreműködői - könyvelői, könyvvizsgálói, adminisztrátori - költségek is elszámolhatók.
A szövetségben egyelőre nincs döntés, hogy a következő pályázatban milyen tételek és milyen összegek szerepelnek. 

VÍZILABDA
A Magyar Vízilabda Szövetséghez eddig 196 131 896 forint TAO-támogatás folyt be.                            
Az MVLSZ a beadott programot kívánja végrehajtani, ami döntően a versenyeztetési és utánpótlás-nevelési feladatok ellátását jelenti. Az utánpótlás-válogatott keretek felkészítésére, versenyeztetésére, edzőtáborokra, tornákra, medencebérre, továbbá sportfelszerelések, sporteszközök beszerzésére is jut az összegből, valamint a szövetség támogatni szeretné a klubcsapatokat is, például nevezési díjak visszatérítésével.
Az MVLSZ a következő támogatási időszakra is benyújtja a programját, s igyekszik maximálisan kihasználni a lehetőségeket.

 

A labdarúgás 29 milliárddal éllovas


Az öt látványsportág közül a futball kapja a legtöbb TAO-pénzt: a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) több mint 21 milliárd forint (21 044 146 753) begyűjtésének lehetőségét hagyta jóvá a pályázó sportszervezeteknek, ebből több mint 12,5 milliárd (12 729 496 626) támogatási igazolást állított ki a támogató cégek részére, amelyek már megegyeztek az adott sportszervezetekkel, hogy utalnak részükre társaságiadó-kedvezmény (TAO) biztosította támogatási pénzt.

Gudra Tamás gazdasági igazgató tájékoztatása szerint a pénzek pontos beérkezésére nincs rálátása, de nagy valószínűséggel döntő többsége, becslése szerint 12 milliárd be is folyt a csapatokhoz. Hozzátette, ehhez jön még az MLSZ 4 milliárd forintja, amely már megérkezett, tehát a szövetség pénzével együtt 15-16 milliárd forintot kapott eddig a labdarúgás.
A sportszervezetekhez befolyt összeg nagy részét - több mint 7,5 milliárdot - az utánpótlás-nevelés fejlesztésére fordították, és szintén jelentős, több mint 4 milliárdos tétel a tárgyieszköz-beruházás, amelyen elsősorban pályaépítés értendő.
"A tavalyi elfogadott sportfejlesztési programra még le nem hívott összeg, azaz 8,3 milliárd forint elvileg még felhasználható. Ez jelenti azt, akinek elfogadtuk a programját, de nem talált még támogatót. Biztos, hogy sokan fognak még idén találni támogatót a tavaly jóváhagyott összeg után, ebből szerintem 4-5 milliárd lesz még kihasználva" - válaszolt Gudra arra a kérdésre, hogy még mekkora összegre számítanak idén.
Hozzátette, az MLSZ összesen 8 milliárdos elfogadott programmal rendelkezik tavalyról, ebből a 4 milliárd értékű pályaépítési program esetében tavaly az eljárás felfüggesztését kérte, idén ezt szeretné megvalósítani. Így összesen 8-9 milliárd forint, ami még befolyhat.
Az MLSZ-hez már beérkezett 4-ből 2,1 milliárdot az amatőr sportszervezetek versenyeztetési költségeinek támogatására fordítottak, ezzel a szövetség az alacsonyabb osztályú bajnokságokban játszó amatőr csapatok költségeit közel 90 százalékban fedezte az ősszel díjvisszatérítés formájában. A tervek szerint ezt folytatni kívánják.
További 1,4 milliárd forintot az újraindított OTP-MOL-Bozsik program kiadásainak fedezésére költöttek, s ezt szintén folytatni kívánja az MLSZ, akár még nagyobb költségvetéssel a következő években. A maradék félmilliárd forintot a szövetség működési, elsősorban személyi jellegű kiadásai, játékvezetői díjak, sportegészségügyi és képzési költségek támogatása teszi ki.
"Az április-május során elbírálásra kerülő 2012/13-as pályázatoknál az előző évinél valamivel magasabb igényekre számítunk, de hogy ebből mennyit fogadunk el, azt nem lehet tudni. Ha a tavalyi tendencia folytatódik, akkor nagyjából 15 milliárd lehet a támogatóktól begyűjtött pénz" - mondta Gudra.

 Kapcsolódó linkek:

2012 márciusi híreink

Kállai Zoltán az ötödik, a KSI-s Hidvégi Vid (Laufer Béla tanítványa) a hetedik helyet szerezte meg a lólengés fináléjában a tornászok Dohában zajló világkupáján.

Módosul a látvány-csapatsportok támogatását is érintő 1996. évi LXXXI. törvény. Ezzel összhangban megváltozik a látvány-csapatsportok támogatásához kapcsolódó támogatási igazolások kiállításáról, felhasználásáról, a támogatás elszámolásának és ellenőrzésének, valamint visszafizetésének szabályairól szóló 107/2011. (VI. 30.) kormányrendelet is.

A KSI SE Kerékpáros Szakosztályának szervezésében 35. alkalommal kerül sor április 7-én, a KSI Kupa országúti kerékpárversenyre. Délelőttre időfutamot, délutánra kritériumversenyt írnak ki a szervezők.

Megjelent a NUPinfo februári száma, a kiadvány honlapunkról letölthető. Főbb témáink közt beszámolunk a MOB közgyűléséről, az Utazás kiállításról, az NSSZ Gáláról, továbbá hírt adunk a fiatalok sportági sikereiről és a TAO-s újdonságokról.

Megkezdte működését az átalakuló Nemzeti Sport Intézet (NSI) TAO Irodája. Az NSI új székhelye a Magyar Sport Háza (1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.).

A hétvégén a férfi kardcsapatnak és a párbajtőröző Boczkó Gábornak nem sikerült olimpiai kvótához jutnia, így a két szakágat csupán egy-egy magyar, a már egy hete kvótát szerzett Szilágyi Áron (kard), illetve Imre Géza (párbajtőr) képviseli majd a londoni olimpián, melyre jelenleg 88 magyar versenyző nevezhető - köztük héraklészes fiatalok.

Elkészült a 2012/2013-as támogatási időszakot felölelő, látvány csapatsportágakra vonatkozó társasági-adókedvezményt érintő, szakszövetségek, valamint a MOB részére vonatkozó adatlap, mely a Nemzeti Sport Intézet honlapjáról letölthető.

MOL Tehetséggondozásért Díjat kapott a KSI SE mesteredzője, Agócs Mihály. A magyar kajak-kenu sport egyik legsikeresebb nevelőedzője 22 éve dolgozik a KSI-nél, versenyzői több mint 100 magyar bajnoki címet nyertek eddig, és az általa felnevelt kajakosok később a felnőtt mezőnyben is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

Az ország minden részéről érkeztek versenyzők a győri Héraklész fizikai felmérőre. A fiú kajakosoknál tarolt Dunafüred, nagyot futott Bodonyi András. Nagyjából 50 egyesület, közel 1000 fiatal sportolója vett részt a viadalon.

Az öt látványsport mellett a kibővült hatáskörrel rendelkező Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) is gazdálkodhat a társaságiadó-kedvezményből (TAO) kapott pénzből. A MOB emellett szeretné az utánpótlásprogramokra szánt összegeket átcsoportosítani, hogy a többi sportág is plusz bevételekhez jusson.

Elkészült a 2012/2013-as támogatási időszakra vonatkozó, társasági-adókedvezményt érintő, látvány csapatsportágakra vonatkozó adatlap, mely a Nemzeti Sport Intézet honlapjáról letölthető.

A Hungexpo területén március 1. és 4. között rendezték az Utazás kiállítást, melyen az olimpia évéhez csatlakozva a sport is jelentősen megmutatkozhatott. A KSI önálló standdal volt jelen a rendezvényen. A kiállításokra mintegy 50 ezer látogató volt kíváncsi.

Tizenhárom cselgáncsozó képviseli a magyar színeket az április végén sorra kerülő cseljabinszki Európa-bajnokságon, amely az olimpiai kvalifikációs sorozat utolsó állomása lesz. A keretben számítanak a KSI-s Joó Abigélre és a héraklészes Karakas Hedvigre is.


Hírarchivum

2012 - április (18)
2012 - március (13)
2012 - február (16)
2012 - január (15)
2011 - december (25)
2011 - november (22)
2011 - október (18)
2011 - szeptember (15)
2011 - augusztus (13)
2011 - július (6)
2011 - június (7)
2011 - március (1)