Hírek, aktualitások

Evezés: Bírói ítélet miatt nem lett döntős a tengeri vébén a tavaly héraklészesként ezüstérmes páros

Szerző: hunrowing.hu - nupi.hu - 2011. október 25.

image.jpg

Az olaszországi Bariban rendezték az elmúlt hétvégén az idei tengeri evezős világbajnokságot. A tavaly héraklészesként ezüstéremmel záró, idén kvótát szerző magyar duó, Simon Béla és Juhász Adrián esélyesként utazott a három magyar egység egyikeként a vébére, az előfutam alkalmával azonban büntetőpercet kaptak, mellyel elszálltak döntős esélyeik.


A Szolnoki Főiskola Tisza Evezős Egylet SI kétpárevezős egysége győzni ment az olasz tengerparti városba, azonban a 18 fős „A” döntőben nem állhattak rajthoz, így csalódottságuk jogos. A magyar egység az előfutam során – ahonnan az első hat jutott tovább – egy fordulónál, a mezőny előtt az olaszokkal együtt érkezett a bójához, a két hajó összeakadt, a bírók azonban csak a magyarokat büntették.

 

„Az egyik fordulóba összeakadtunk egy olasz csapattal. Igazából az eredményeken semmit nem változtatott, mert ők lettek az elsők, mi a másodikok, a többiek messze voltak. A bírók úgy ítélték meg, hogy ezzel hátráltattuk a csapatot, ezért kaptunk egy perc büntetést, így a 7. helyre kerültünk. Hat egység jutott a döntőbe” – kommentálta a csillagprogramos Juhász Adrián.

 


Kapcsolódó galéria:


Kapcsolódó linkek:

2011 októberi híreink

Honlapunkról letölthető a NUPinfo újabb száma. Témái között a sportági beszámolók mellett sporttudományos és sportiskolai témákról is tájékozódhatnak az olvasók, illetve ismét közre adunk egy Héraklész eredményességi táblázatot.

A nők mezőnyében az amerikai Margaux Isaksen bizonyult a legjobbnak a bajnokok bajnoka elnevezésű meghívásos öttusaversenyen, melyen az egyetlen magyar induló, Kovács Sarolta negyedikként végzett. Cataniában a férfiak közt a KSI-s Kasza Róbert hetedik lett.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkára Czene Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere Páva Zsolt, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Borkai Zsolt fővédnökségével Pécsett tartotta ötödik országos kongresszusát a Magyar Edzők Társasága. A kétnapos eseményen a Nemzeti Sport Intézet (NSI) több munkatársa is előadást tartott.

Csütörtökön hivatalossá vált, hogy a lólengésben világbajnok - csillagprogramos - Berki Krisztián indulhat a jövő évi, londoni olimpián. A Nemzetközi Torna Szövetség honlapján nyilvánosságra hozta a játékokra kvótát szerzett versenyzők listáját, s a névsorban - a várakozásoknak megfelelően - a két hete, Tokióban vb-címét megvédő Berki neve is szerepel.

A Pécsi Tudományegyetemen október 27-én és 28-án kerül sor a Magyar Edzők Társaságának V. Országos Kongresszusára. Az eseményen a Nemzeti Sport Intézet munkatársai is előadnak.

A Központi Sportiskola (KSI) egyesülete úgy határozott: 2011 november közepén újjáéleszti jégkorong-szakosztályát. Ennek vezetőjévé Balogh Tibort, a sportági szövetség utánpótlás-irányítóját nevezték ki, aki Szongoth Kristóffal és Katona Tiborral együtt hamarosan elkezdi a hokispalánták nevelését. Fogl Balázs interjúját olvashatják.

A Héraklész sportági vezetőknek rendeztek értekezletet szerda délelőtt a Nemzeti Sport Intézetben. Az eseményen megjelent többek közt Dr. Szabó Tamás NSI-főigazgató, MOB-alelnök, Lukács Zsuzsanna főigazgató-helyettes és Tóth József, a Héraklész Program igazgatója is.

A hétvégén Cataniában gyűlik össze a nemzetközi öttusaélmezőny: a szombat-vasárnapi versenyen a bajnokok bajnoka címért küzd meg a sportág 18 női és 18 férfi képviselője. A meghívásos versenyre a világranglista alapján öt magyart invitáltak, Kovács Sarolta, Gyenesei Leila, illetve Kasza Róbert (KSI) és Demeter Bence el is utazik Szicíliába, a pihenőidejét töltő Marosi Ádám viszont nem.

Az olaszországi Bariban rendezték az elmúlt hétvégén az idei tengeri evezős világbajnokságot. A tavaly ezüstéremmel záró, idén kvótát szerző magyar duó, Simon Béla és Juhász Adrián esélyesként utazott a három magyar egység egyikeként a vébére, az előfutam alkalmával azonban büntetőpercet kaptak, mellyel elszálltak döntős esélyeik.

Újabb éremhalmozás a kajak-kenusoknál: a kiváló eredményeknek, ragyogó helyezéseknek köszönhetően Magyarország nyerte Szingapúrban a maraton vébé nemzetek közötti pontversenyét. A magyar válogatottat ezúttal is héraklészesek erősítették.

Az ifjúságiaknál a KSI-s Rózsa Balázs győzelmét hozta a második alkalommal útjára indított SuperCross Sorozat első eseménye, az EthicSport – Barcika Kupa. A kazincbarcikai Jubileumi Parkban megrendezett eseményen több mint százan álltak rajtvonal mögé a 10 kategória valamelyikében – ami az elmúlt évek hazai krossz-életét ismerve kiemelkedő nagyságrendnek tekinthető.

A csillagprogramos Nagy Tímea 81 kg-ban bronzérmet szerzett a női ökölvívók Európa-bajnokságán, Rotterdamban. A DVSC 23 éves kiválósága ezzel korábbi vb-bronzérme és európai uniós aranyérme mellé egy Eb-bronzérmet is begyűjtött.

Kecskemét adott otthont a junior-korú ökölvívók országos bajnokságának. A KSI fiataljai közül hatan álltak a szorítóba, végül Csutak Dániel bajnoki címet, Schull Dániel pedig bajnoki ezüstérmet szerzett.

Szegeden folytatódtak az őszi kézilabda utánpótlás-edzői továbbképzések. A Nemzeti Sport Intézet támogatásával bonyolítódnak le az őszi utánpótlás szakmai napok, melyeken a hazai utánpótlás területén tevékenykedő edzők egy egységes szakmai alapokra épülő képzési rendszer keretében kapnak tájékoztatást a jövő edzésmódszereiről.

Hétfő délután elutazott Szingapúrba a maratoni kajak-kenu világbajnokságon induló magyar válogatott. 36 ifjúsági illetve felnőtt versenyző kvalifikálta magát a viadalra, az ifik között nagy többségben vannak a síkvízi versenyzők. A világbajnokságot október 21. és 23. között különleges helyszínen, Szingapúr központjában rendezik.

Szerdán Szombathely, Győr, Pécs, Szeged, Nyíregyháza, Eger és Budapest helyszínekkel rendezték meg azt a videokonferenciát, melyen többek között Dr. Szabó Tamás, a Nemzeti Sport Intézet főigazgatója, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke is előadást tartott.

A Benkó Réka, Márton Anna, Várhelyi Kata, Damu Dóra négyes várakozáson felül szerepelt már azzal, hogy a legjobb nyolc közé jutott, s aztán még egy váratlan eredménnyel szolgált: a házigazdák alakulata elleni sikerrel az ötödik helyért vívhatott. Negyeddöntőbeli vereségét követően az első mérkőzését megnyerte, a másodikat pedig elvesztette a magyar női kardválogatott, ezzel hatodik helyen végzett a cataniai vívó-világbajnokságon.

Az olimpiai kvalifikációs sorozat egyik kiemelt versenyére került sor vasárnaptól keddig Abu-Dzabiban, ahol a zárónapon a KSI SE Európa-bajnoknője, Joó Abigél aranyérmet szerzett!

Mintegy 150 résztvevője volt a sportiskolai igazgatók első alkalommal rendezett országos értekezletének, melynek egyik fő témája a Sportiskolai program működésének monitoring-programja volt. A Magyar Sport Házában, a Nemzeti Sport Intézet (NSI) által szervezett szerdai rendezvényre meghívást kaptak a programban szereplő sportiskolák vezetői, kapcsolattartói.

Fantasztikus teljesítmény nyújtottak a magyarok Tokióban, a tornászok olimpiai kvalifikációs világbajnokságán a lólengés döntőjében, Berki Krisztián megvédte világbajnoki címét és olimpiai kvótát szerzett, míg Hídvégi Vid épphogy lecsúszott a dobogóról, a negyedik helyen végzett.

Egy arany- és egy bronzérmet nyert a Verrasztó testvérpár szombaton, az úszók rövidpályás Világkupájának svédországi állomásán. Jakabos Zsuzsanna győzött a 400 méteres vegyesúszás vasárnapi döntőjében, ugyanitt a bronzérem is magyaré lett: Verrasztó Evelyn tudta le a távot a harmadik legjobb idővel .

„SportTudás Egyeteme” – Országos sportszakember továbbképzési videokonferenciára kerül sor október 19-én, szerdán 10.00 és 13.00 óra között. A konferencia témája a magyar utánpótlás fejlesztésének lehetőségei. Az esemény alkalmával "bejelentkezik" Dr. Szabó Tamás, az NSI főigzgatója is.

A tatabányai Dózsa György Általános Iskolában regionális sportszakmai konferenciát tartottak október 14-én. Az eseményen a Nemzeti Sport Intézet képviseletében Lehmann László, a Sportiskolai program pedagógiaicsoport-vezetője "Utánpótlás-sportolók gondozási rendszere" címmel tartott előadást. Az NSI programvezetőjének következő előadására szerdán a Magyar Sport Házában kerül sor.

A Nagy Sportágválasztó rendezvénysorozat jóvoltából tavasszal már nyolc helyszínen is a sportágválasztásé volt a terep, ősszel pedig még ennél is sűrűbb volt a program, hiszen Budapest mellett 15 városban is találkozhattak az érdeklődők a rendezvénnyel.

Picit visszatekintve hírt adunk a súlyemelők junior és U23-as Európa-bajnokságának hazai vonatkozásairól. A magyar válogatottat 9 fiatal alkotta a bukaresti kontinensviadalon, többen dobogó közelben végeztek.

Montenegróban szerepeltek fiatal sportlövőink október 7. és 9. között. A budvai ESC Ifjúsági Liga-döntőben több dobogós helyezést is szereztek a magyarok: Szijj Katinka második, Péni István harmadik lett.

A Magyar Köztársaság országos ifjúsági fiú és leány csapatbajnokságát és az országos ifjúsági fiú és leány diákolimpiát október elején rendezték. A fiúknál több KSI-s vonatkozású siker is született.

Budapesten, a Nemzeti Sport Intézet támogatásával megkezdődtek az őszi utánpótlás szakmai napok, amelyek keretében a hazai utánpótlás területén tevékenykedő edzők egy egységes szakmai alapokra épülő képzési rendszer keretében kapnak iránymutatást a jövő edzésmódszereiről.

A hatodik helyen végzett a férfi kardozók versenyében Szilágyi Áron a cataniai vívó-világbajnokságon. A most 21 esztendős Szilágyi a Héraklész Csillagprogram támogatottja, korábbi teljesítményeiért többször is díjazták a Héraklész Gálák alkalmával.

A Sportiskolai programban résztvevő közoktatási típusú sportiskolák (sportiskolai módszertani központok és sportiskolai követőiskolák) vezetői és szakmai kapcsolattartói számára országos szakmai értekezletet tart a Nemzeti Sport Intézet 2011. október 19-én, szerdán, 10-12 óra között a Magyar Sport Háza I. emeleti konferenciatermében.

A Szekszárdi Sport és Szabadidő Központban rendezték az NSI Sport XXI. Programja által támogatott duatlon utánpótlás olimpia döntőjét. Az országos finálén újonc, gyermek, serdülő, ifjúsági és junior korosztályokban hirdettek bajnokokat.

Szabó Franciska az ötödik helyen végzett a minszki olimpiai kvalifikációs Világkupa-viadalon. A hétvégi Világkupa-versenyeken egyetlen judós képviselte a magyar színeket: a Leányvár-Egerági Üstökös SE korábban Héraklészes sportolója, Szabó Franciska lépett tatamira Fehéroroszországban.

Bakuban véget ért a kvalifikációs ökölvívó világbajnokság, melyen 92 olimpiai kvóta talált gazdára – ebből hármat a magyarok szereztek. A még szabad európai helyekért 2012. április 13. és 22. között Isztambulban versengenek. A három magyar kvótaszerzőből egy még most is, egy pedig tavalyig volt a Héraklész Program támogatottja.

Az október 8-9-ei hétvégén az utánpótlás legfiatalabb korosztályai számára rendezett kritérium-versenyeket a KSI Schwinn-Csepel SE Kerékpáros Szakosztálya. A KSI Kupa 2011-ben, sorrendben a 34. alkalommal került a naptárba.

Az egri Bitskey Aladár 50x21 méteres, 8 pályás fedett uszodában a Magyar Olimpiai Akadémia, Eger Város Önkormányzata és a Eger Thermál Kft.rendezésében került sor az olimpiai iskolák hagyományos úszóversenyére. A résztvevők közt több sportiskola diákja is vízbe ugrott.

Hat újonc is helyet kapott a világbajnokságra utazó magyar vívóválogatottban, mellyel szemben három-négy érem megszerzése a szövetségi elvárás. Az olaszországi Cataniában debütál felnőtt vb-n Márton Anna, Várhelyi Kata, Damu Dóra (kard), Szabados Kristóf (tőr), valamint Békefi Edina és Szényi Péter (párbajtőr). Utóbbi friss Universiade-győztesként a sérüléséből még nem teljesen felépült Rédli András helyére került be a csapatba.

Pontosan 100 nap múlva kezdődik az első Ifjúsági Téli Olimpia, Innsbruckban. A téli versenyek 2012. január 13-án rajtolnak és 22-én fejeződnek be. A felkészülés során a MOB első számú partnerei a téli olimpiai sportágak szövetségei és az általuk kijelölt utánpótlás sportágfelelősök, valamint a NEFMI, az NSI és az OSEI.

Október másodikán, Mátyásföldön, az NSI Sport XXI. Programjának támogatásával rendezték a 2011. évi atlétikai gyermek csapat-bajnokságot. A korosztályos csb-t a Delfin SE nyerte, a KSI fiataljai a középmezőnyben zártak.

Október 2-án rendezte a KSI Schwinn-Csepel SE az országos hegyibajnokságot. A mátrai kerékpárversenyről a rendező klub kerekesei megannyi éremmel térhettek haza. Az eredmények bíztatóak a hétvégi KSI Kupa országúti verseny előtt.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Borkai Zsolt, tájékoztatást adott a londoni olimpiai felkészülésről a közelmúltban megtartott kormányülésen, a Parlamentben. A 2012-es ötkarikás játékokig természetesen az NSI-nek, az utánpótlás-nevelési programoknak is jelentős szerepük, feladatuk lesz.

Hétvégén Nyitrán szerepelt az U16-os serdülő válogatott. Az öt ország részvételével rendezett atlétikai viadalon a pontversenyben tizennégy első helyet szereztek a magyar serdülők, ebből négy volt kettős győzelem.


Hírarchivum

2012 - augusztus (2)
2012 - június (3)
2012 - május (5)
2012 - április (30)
2012 - március (45)
2012 - február (42)
2012 - január (36)
2011 - december (41)
2011 - november (47)
2011 - október (41)
2011 - szeptember (45)
2011 - augusztus (42)
2011 - július (31)
2011 - június (29)
2011 - május (4)
2011 - április (4)
2011 - március (9)