Hírek, aktualitások

Atlétika: „Fókuszban a legfiatalabbak” - szakmai konferencia Dunaújvárosban

Szerző: nupi.hu - 2011. november 10.

image.jpg

 

A Magyar Atlétikai Szövetség kétnapos szakmai konferenciát szervez a Nemzeti Sport Intézet támogatásával. Az utánpótlás-nevelést fókuszba állító eseményre november 12-13-án, a Dunaújvárosi Főiskolán kerül sor. Az előzetes jelentkezések alapján mintegy 100 szakemberre számítanak a szervezők.


„Örömünkre szolgál, hogy a jelentkezési határidő lejártával 100 fölötti részvételi szándékot regisztrálhatott a MASZ. Ez is csak azt az egyre gyakrabban felismerhető megállapítást támasztja alá, hogy a fokozatosan nehezedő körülmények közepette is az edzőink állhatatossága és rendületlen ügyszeretete tartja életben a sportágat. Bízunk benne, hogy a magas színvonalúnak ígérkező előadások és a közös szakmai beszélgetések tartalmassá és a szakmai munka számára eredményessé teszik majd a hétvégét” – fogalmaz Dornbach Ildikó, a Magyar Atlétikai Szövetség szakmai igazgatója.

 

Értesítő, benne részletes információkkal:

http://www.masz.hu/images/stories/pdf-anyagok/2011/szakmai_anyagok/szakm_konf/szakmai%20konferencia.pdf

 

A konferencia részletes programja:

http://www.masz.hu/images/stories/pdf-anyagok/2011/szakmai_anyagok/szakm_konf/tematika.pdf

 

„A szakmai továbbképzést teljes mértékben a Nemzeti Sport Intézet Sport XXI. Programja támogatja. A kétnapos rendezvény mellett az atlétikai utánpótlás-képzéshez módszertani anyagok gyártásához, kiadásához is hozzásegítjük a szövetséget, ezek a szakmai kiadványok az utánpótlás-edzők munkáját segítik. Hamarosan elkészül a nemzetközi szövetség, az IAAF Kid's Athletics Programja következő két módszertani könyvének magyar fordítása: a több mint 200 oldalas módszertani könyv edzőknek és egy rövidebb tehetségkutató paraméter füzet, segédanyag. Korábban a „Futás! Ugrás! Dobás!”, az „Oktatási kézikönyv, 13-15 évesek bajnoksága” és a „Gyerek csapatversenyek” címmel kerültek kiadásra a lefordított IAAF szakmai anyagok. A Sport XXI. Program finanszírozása több területre terjed ki a kiadványokkal kapcsolatban: fordításra, nyomdai előkészítésre, sokszorosításra és eszközbeszerzésre” – foglalta össze Pignitzky Dorottya  osztályvezető.

 

image.jpg

A Kid's Athletics programról:

http://www.iaaf.org/development/kids/index.html

 

A NUPinfo 2009. decemberi számának 6. oldalán:

http://www.nupi.hu/nupinfo/Nupinfo_086_2009_december.pdf

 

Az atlétikai oktatókönyvekről a NUPinfo 2011. áprilisi számának 2. oldalán:

http://www.nupi.hu/nupinfo/Nupinfo_102_2011_aprilis.pdf

 

image.jpgimage.jpgimage.jpg

 


Kapcsolódó galéria:


Kapcsolódó linkek:

2011 novemberi híreink

A Magyar Sporttudományi Társaság Sporttáplálkozási Szakbizottsága, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Edzõk Társasága és a Coca-Cola TESTÉBRESZTÕ, "Hidratáció a klinikai és a sportági gyakorlatban" címmel szervez konferenciát a Magyar Sport Házában december 7-én.

A Nemzeti Sportszövetség és Nemzeti Erõforrás Minisztérium Sportért Felelõs Államtitkársága közös szervezésű első digitális konferenciájára december elsején, a Magyar Sport Házában kerül sor. Téma: a Kooperációk és szinergiák a megváltozó magyar sportban. Az előadások mellett sportszakmai kerekasztal beszélgetésre is sor kerül. Az előadók közt Dr. Szabó Tamás, NSI-főigazgató is szerepel.

A papírformának megfelelő győzelmet aratott hétvégén Babos Tímea a 25.000 dolláros helsinki tenisztornán. A 18 éves héraklészes magyar játékos második kiemeltként indult a keménypályás versenyen és 200-on belüli játékossal nem találkozott, a győzelem tehát borítékolható volt. Babos a 150. a világranglistán.

125 edző részvételével zajlott le a hétvégén, Százhalombattán a hagyományos év végi szakmai konferencia, amelynek a témája ezúttal elsősorban az utánpótlásképzés volt.

A KSI-s Hidvégi Vid mellett Rácz Attila vesz részt a tornászok januárban sorra kerülő tesztversenyén, amelyen a londoni olimpiai kvóta megszerzése lesz a tét.

A Nemzeti Sport Intézet támogatásával zajló őszi utánpótlás szakmai napok soron következő állomása Győr volt. A Tóth László régiót Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye alkotja.

Az EOC (European Olympic Committees, Európai Olimpia Bizottság) idei közgyűlése Szocsiban befogadta, kiválóra értékelte és alkalmasnak találta a 2017. évi XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) megrendezésére benyújtott magyar pályázatot, győri helyszínnel.

Ötödik alkalommal adták át csütörtökön a Junior Prima Díjakat sport kategóriában. Idén is tíz eredményes fiatal versenyző részesült elismerésben, ők kimagasló teljesítményükért fejenként 7000 eurót kaptak. A díjazottak között van több héraklészes között a KSI cselgáncsozója, Joó Abigél is.

A Magyar Evezős Szövetség (MESZ) elnöksége felnőtt és utánpótlás-korosztályokban, öt kategóriában, összesen nyolc sportolót választott az év evezősének. Az elismertek között van több Héraklészes sportoló is.

Megjelent a NUPinfo októberi száma. A kiadványban hírt adunk a pécsi edzői konferenciáról, a sportiskolai igazgatók értekezletéről és több sportági eseményről.

A bahreini Manamaban rendezték az ifjúsági asztaliteniszezők idei világeseményét. Az egyes versenyszámokat tekintve a várakozásnak megfelelően Madarász Dóra volt a legeredményesebb magyar versenyző. A KSI-s Lakatos Tamás, csapatban a 11. helyen zárt.

Az Országgyűlés Sport és turizmusbizottságának szerdai ülésén a magyar utánpótlás-nevelés is napirendre került. A Magyar Sport Házában tartott megbeszélésen az utánpótlás helyzetéről, eredményeiről, a Nemzeti Sport Intézet munkájáról Dr. Szabó Tamás főigazgató, a MOB alelnöke tartott előadással egybekötött tájékoztatást.

Szerdán mutatták be a "Hogyan Válasszak sportágat" című könyv második kiadását. A sajtótájékoztatón Nagy János szerkesztő mellett megjelent többek közt Czene Attila államtitkár, Molnár Zoltán MOB-főtitkár, Dr. Szabó Tamás, NSI-főigazgató és Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Nagyszabású szakmai konferenciát szervez a MediaBook Kiadó – az utanpotlassport.hu kiadója – az utánpótlássportról, az utánpótlás-nevelésről, annak legégetőbb kérdéseiről azzal a szándékkal, hogy a témakörök legjelesebb hazai szakértőinek bevonásával segítséget nyújtson a fiatal sportolók felkészítésével foglalkozók számára mindennapi munkájukhoz. A konferencia keretében a résztvevők számára lehetőség nyílik kérdéseket intézni az előadókhoz, s aktív szerepelt vállalhatnak az úgynevezett kerekasztal-beszélgetések közben is. Az esemény egyik támogatója a Nemzeti Sport Intézet.

A Kovács Sarolta, Demeter Bence kettős nyerte a vegyes váltók versenyét a junior öttusázók Buenos Aires-i világbajnokságán. A hétfői zárónapon jutott még egy érem a magyaroknak: a Tóth Adrienn, Földházi Zsófia duó harmadik lett a női váltók küzdelmében. Fiataljaink két arany-, és két bronzéremmel fejezték be a világbajnokságot.

A magyar junior öttusa válogatottat Argentínában, a junior világbajnokságon Kovács Sarolta, Tóth Adrienn, a KSI-s Földházi Zsófia, Demeter Bence, Demeter Gergely és Harangozó Bence képviseli. A hölgyek között Kovács Sarolta, megvédve címét, ismét a világ legjobbja lett. Demeter Bence negyedikként zárt.

Több mint 100 csapat vett részt Szegeden, a Sport XXI. Markovits-kupa röplabdatornán. A szervezők a mini és gyermek-korosztályú fiataloknak írták ki a viadalt, melyet az NSI Sport XXI. Programja esztendők óta támogat. A torna győztesei Kaposvárról, Kecskemétről, Békéscsabáról, Nyíregyházáról és Egerből kerültek ki.

Halomozzák az érmeket a magyar cselgáncsozók a tyumeni U23-as kontinensviadalon. Pénteken Zámbori Bence Európa-bajnok lett, Gorjánácz Zsolt pedig bronzérmet szerzett. Szombaton a KSI-s Tóth Krisztián ért Európa tetejére és Gáspár Eszter lett bronzérmes. Joó Abigél a zárónapon lett aranyérmes.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézete és az ELTE Sport Kft. a Nemzeti Sport Intézet (NSI) közreműködésével szakmai konferenciát szervezett az „Oktatás a Sportban – Sport az Oktatásban” címmel. Az eseményen a testnevelés és az iskolai sport témakörén belül, a sport- és az oktatásfejlesztés, a sportiskolák kerültek középpontba. Az NSI részéről előadást tartott Lehmann László, moderátori feladatokat az előadó mellett Dr. Szabó Attila és Velenczei Attila látott el.

Sport XXI. Markovits-kupa röplabdatornára kerül sor ezen a hétvégén, Szegeden. A szervezők a mini és gyermek-korosztályú fiataloknak írták ki a viadalt, melyet az NSI Sport XXI. Programja esztendők óta támogat.

A jövőben a doppingdílerekre is lecsapnak a hatóságok, ha a parlament elfogadja a büntető törvénykönyv módosítását - hangsúlyozta Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a Magyar Antidopping Csoport konferenciáján. Czene Attila sportért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a magyar soros uniós elnökség idején három évre szóló doppingellenes munkatervet dolgoztak ki.

A kormány támogatja Győr városának a 2017-es Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megrendezésére irányuló szándékát. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében hangsúlyozta: a pályázat sikeressége amellett, hogy komoly gazdasági és sportdiplomáciai sikert jelentene Magyarország számára, egy jelentős sportlétesítmény-fejlesztési programot indítana el Győrött és környékén.

A Magyar Sportmúzeumban kedden megnyílt és december 20-ig látható az Ezüstgerely 2011 művészeti pályázatra érkezett alkotásokat bemutató kiállítás. Szabó Lajos, a múzeum igazgatója köszöntőjében szólt arról, hogy ismét minden kategóriában ki tudták írni az Ezüstgerely pályázatot.

A Nemzeti Sport Intézet támogatásával zajló őszi kézilabda utánpótlás szakmai napok soron következő állomása Békés volt. A Sterbinszky Amália régióhoz tartozó Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből szépszámú testnevelő tanár és edző érkezett a szakmai napra.

Az elmúlt hétvégén az U20-as jégkorong-válogatottunk a szlovéniai Bledben a Négy Nemzet Tornáján vett részt. A magyar fiatalok a vendéglátó szlovének mellett Franciaország és Olaszország ellenében léptek jégre; mérlegünk egy győzelem és két vereség.

A kadet-korosztályú vívók az elmúlt hétvégén, a különböző fegyvernemekben Németországban és Ausztriában léptek pástra. A magyar héraklészes fiatalok remekül szerepeltek, több alkalommal is dobogós helyen zártak.

Oktatás a sportban - sport az oktatásban II. címmel újabb konferencia kerül megrendezésre. A szakmai összejövetel témája a sport- és az oktatásfejlesztés közös feladatai lesznek. Az esemény az ELTE Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetében, az ELTE SPORT Kft. szervezésében valósul meg november 17-én. A rendezvényen az NSI ismét képviselteti magát.

A KSI Schwinn-Csepel SE kerékpárversenyzője, Szalontay Sándor az új magyar csúcs mellett egy bronzérmet is szerzett és egy egyéni rekordot is beállított hétvégén Bécsben, a Grand Prix Wienna elnevezésű pályakerékpáros versenyen.

Két napos regionális sporttalálkozót és sportszakmai fórumot tartott az ország keleti régiójában található, közoktatási és egyesületi típusú sportiskolák részére november 11. és 12. között a nyíregyházi Arany János Gimnázium és Általános Iskola, Diákotthon és Gyermekek Átmeneti Otthona. A rendezvényt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárság háttérintézményeként működő Nemzeti Sport Intézet (NSI) is támogatta. Az NSI részéről Lehmann László Sportiskolai programvezető adott elő.

Negyedik alkalommal rendezte meg az Alba Regia Atlétikai Klub Utánpótlás Atlétikai Központ az AKTIV versenysorozat döntőjét. A két éve futó programban 8 székesfehérvári általános iskola több mint 2000 tanulója vett már részt, a szombati városi döntőn 4 fiú és 4 lány alkotta csapatok küzdöttek a „Fehérvár „LegAKTIVabb” Iskolája” címért.

Az Arany János Gimnázium és Általános Iskola, Diákotthon és Gyermekek Átmeneti Otthona szervezésében megvalósuló kétnapos, regionális Sportiskolák Napja alkalmával, a pénteki fórumot szombaton a fiatalok összecsapásai követték. Az ország keleti régiójának sportiskolásai négy sportágban mérkőztek.

Nagy Péter 415 kilós összteljesítménnyel a 8. lett a férfiak plusz 105 kg-os versenyében a franciaországi olimpiai kvalifikációs súlyemelő-világbajnokság vasárnapi zárónapján. A szegediek 25 éves erős embere, aki idén Universiade-győztes lett, négy kiváló gyakorlattal, élete eddigi legjobbjával érdemelte ki a dicséretes helyezést.

Megnyitották Dabóczi Mihály szobrászművész, magyar bajnok vívó sportvonatkozású műveinek kiállítását a Magyar Sportmúzeum kiállító épületében, a SportAgórában, november 9-én.

A londoni olimpiai kvalifikációs sorozat 2010. június 1-én indult és 2012. május 31-én zárul. A játékokon várhatóan a nők augusztus 4-én, a férfiak augusztus 7-én 55-55 fővel állhatnak rajthoz. A Héraklész Program támogatottjai közül többen kvóta-esélyesek.

A KSI Schwinn-Csepel versenyzője, Szalontay Sándor új magyar csúcsot futott a 200 méteres repülő időfutamban a Bécsben zajló Grand Prix Wienna elnevezésű versenyen. Ideje 10.687 mp, a régit is ő tartotta.

Nemzetközi tornára utaznak a korosztályos jégkorong-válogatottak. Az ifjúságiak Franciaországban, a juniorok Szlovéniában szerepelnek a hét második felében.

Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta a látvány-csapatsportágak támogatását ösztönző, Magyarország által beterjesztett társasági adókedvezményeket. Ma megjelenő sajtóközleményében az EB jelezte: a magyarok által kidolgozott új finanszírozási eljárás közérdekű célt szolgál és az unió számára teljes mértékben elfogadható.

A Magyar Atlétikai Szövetség kétnapos szakmai konferenciát szervez a Nemzeti Sport Intézet támogatásával. Az utánpótlás-nevelést fókuszba állító eseményre november 12-13-án, a Dunaújvárosi Főiskolán kerül sor. Az előzetes jelentkezések alapján mintegy 100 szakemberre számítanak a szervezők.

Kétnapos tanfolyamot szervez a Magyar Antidopping Csoport. November 16-án és 17-én a Magyar Sportok Házában a képzésre jelentkezők minden fontos információt megtudhatnak a doppingolás történetéről, a szerek típusairól, a várható hatásokról és egészségügyi következményekről, a magyar doppingellenes programról, a jogi szabályozásról, az ellenőrzésről, a minták analíziséről, a táplálék-kiegészítők veszélyeiről és a londoni olimpia előtti felkészülésről.

Borkai Zsolt 140 fős magyar csapatlétszámot tart elérhetőnek a 2012-es londoni ötkarikás játékokon, ahol tíz érem, közte három arany megszerzése a kitűzött cél – a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke ezt az Országgyűlés sport- és turizmus bizottságának szerdai ülésén mondta el, melyen az ötkarikás felkészülés állása volt az egyik napirendi pont.

November 7-én délelőtt tartotta soros ülését a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége. A grémium többek közt az első ifjúsági téli olimpián induló csapatról is döntést hozott.

A csurgói nemzetközi torna nagyszerűen szolgálta a 2012-es Eb-selejtezőre való felkészülésünket, hiszen 3 különböző stílusban kézilabdázó válogatottal mérhettük össze erőnket. A csurgóiak kiváló feltételeket teremtettek az Olimpiai Reménységek Tornája alkalmával november 3. és 5. között.

Tóth Krisztián karnyújtásnyira volt második junior-világbajnoki érmétől, végül az ötödik helyen fejezte be a Dél-Afrikában zajló korosztályos világversenyt.

Regionális sporttalálkozót és sportszakmai fórumot szervez az ország keleti régiójában található közoktatási és egyesületi típusú sportiskolák részére a nyíregyházi Arany János Gimnázium és Általános Iskola november 11. és 12.-én. A programban szerepel többek közt Lehmann László NSI Pedagógiaicsoport-vezető előadása is.

A váci sportcsarnokban folytatódtak az őszi kézilabda utánpótlásedzői továbbképzések. A Nemzeti Sport Intézet Sport XXI. Programjának támogatásával megrendezésre kerülő őszi utánpótlás szakmai napok soron következő állomása Vác volt. A Kovács László régióhoz tartozó Pest és Nógrád megyéből szép számmal érkeztek testnevelő tanárok és edzők a szakmai napra.

Egerben és Békéscsabán tart november 3-án előadást a társaságiadó sportra vonatkozó támogatási lehetőségeit illetően Lukács Zsuzsanna, a Nemzeti Sport Intézet főigazgató-helyettese. A kedvezmény a látvány-csapatsportokkal kapcsolatos.

Hét érmet szereztek a magyar judósok a hétvégi belgrádi Szerb Openen, a tornáról a KSI-s Tóth Krisztián a legfényesebb érmet hozta haza. A viadalon huszonegy ország csaknem kétszáz judósa szerepelt, igen szép eredmény, hogy Magyarország egy arany-, egy ezüst- és öt bronzéremmel az ötödik helyen zárta az éremtáblázatot.


Hírarchivum

2012 - augusztus (2)
2012 - június (3)
2012 - május (5)
2012 - április (30)
2012 - március (45)
2012 - február (42)
2012 - január (36)
2011 - december (41)
2011 - november (47)
2011 - október (41)
2011 - szeptember (45)
2011 - augusztus (42)
2011 - július (31)
2011 - június (29)
2011 - május (4)
2011 - április (4)
2011 - március (9)