Hírek, aktualitások

Kimagasló sportdiplomáciai egyeztetés folyt ma Lausanne-ban

Szerző: Vasvári Ferenc - 2011. március 31.

Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) magyar tagja és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) örökös tiszteletbeli elnöke, Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára, az Európai Unió Tanácsa magyar elnökségének képviselője, a WADA Alapító Tanácsának tagja és Borkai Zsolt, a MOB elnöke ma hivatalos látogatást tett Jacques Rogge-nál, a NOB elnökénél, mely esemény kifejezi a kormányzati és civil sportirányítás szoros és kölcsönös együttműködését a magyar sport érdekében.

 

image.jpgA NOB-elnökénél tett bemutatkozó találkozón elhangzott: Magyarországon új alkotmány készül. Ebben a magyar sport érdekeinek érvényesítéséért rögzíteni kívánják az Olimpiai Charta alapelvét is, mely így szól: a sport alapvető emberei jog.

Az egyeztetésen szó esett a készülő új magyar sporttörvényről is. Ebben meghatározzák majd az itthoni új sportstruktúrát, melyben a MOB-nak (az állami sportirányítás kiemelt partnereként) ismét markáns szerep jut. A változásoknak megfelelően módosulnia kell a MOB Alapszabályának is, a szervezet nemzetközi jogállásának megtartása mellett. Borkai Zsolt az egyeztetésen elmondta: „A NOB által előírt követelményeknek az új MOB Alapszabály maradéktalanul meg tud majd felelni, hiszen a MOB változatlan formában magára nézve kötelezőnek ismeri el a NOB fennhatóságát és az Olimpiai Chartát, mint az olimpiai mozgalom alapokmányát. A MOB miként eddig, a jövőben is maradéktalanul betartja és betartatja a Magyar Köztársaság területén a NOB szabályzatokat és határozatokat. Együttműködik az Olimpiai Charta jogalanyaival, így a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, a Nemzetközi Sportági Szakszövetségekkel, a Nemzeti Olimpiai Bizottságokkal és Olimpiai Szervezőbizottságokkal.”

 

Az egyeztetésen a magyar küldöttség leszögezte: a Magyar Kormány és a Magyar Olimpiai Bizottság egyaránt, töretlenül elkötelezett a tiltott teljesítményfokozók (dopping) használata elleni harc mellett.

Czene Attila hangsúlyozta: „Az EU-tagállamok közül eddig összesen 11 tagállam nyerte el a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) Szabályzatnak és a nemzetközi doppingellenes szabályozásnak való teljes megfelelőségi, úgynevezett, „fully compliant” státuszt. A korábban David Howman-nel, a WADA főigazgatójával, valamint Rune Andersennel (a WADA nemzetközi jogharmonizációért felelős igazgatójával) folytatott tárgyalásaink után megerősíthetjük, hogy a magyar doppingellenes szabályozás is teljes mértékben megfelel a WADA előírásainak.”

A MOB doppingelleni elkötelezettsége a szervezet elnöke szerint tetten érhető a hatékony ellenőrzés, az oktatás, a nevelés és a prevenciós jogszabályalkotás valamennyi területén. „A MOB hatályos és a WADA által elismert doppingellenes szabályzata szigorúan, de objektíven rendezi olimpiai csapattagjaink kötelezettségeit és jogait, s kellően szankcionálja a doppingvétség elkövetőit.” hangoztatta Borkai Zsolt, jelezve: a MOB változatlan formában és határozottan kiáll a zéró tolerancia elve mellett.

 

A tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy a magyar EU elnökség sikerrel végzi feladatait. A magyar elnökség az Európai Bizottság szakmapolitikai közleménye alapján olyan hároméves munkaterv elfogadtatásán dolgozik, amely jelentősen elősegíti majd a jövőben kidolgozandó önálló EU-s Sport Program kialakítását a 2014-gyel kezdődő uniós költségvetési periódusban. A magyar elnökség rendezvényei közül kiemelkedik a nagy sikerrel zárult informális sportminiszteri értekezlet (Budapest, Gödöllő 2011. február 22-23.), amelyen a nemzetközi sportmozgalom vezetői mellett megjelent Androulla Vassiliou európai biztos, valamint számos sportért felelős európai miniszter és államtitkár is.

A MOB az uniós soros elnökség sportszakmai munkájában is aktívan részt kíván venni, ezért szorosan együttműködik majd a Sportért Felelős Államtitkársággal, valamint az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) EU képviseleti irodájával is.

 

Sportbeli hagyományaink erősítéseként tevékenyen kívánunk részt venni a nemzetközi sportdiplomáciai életben és a 116 éves, sikereket hozó magyar olimpiai mozgalom folytatásaként Magyarország a közeljövőben több NOB, illetve EOC rendezvény házigazdája szeretne lenni. Az Olimpiai Szolidaritás és az EOC közös küldöttségét − márciusi látogatásukat követően − legközelebb 2011. június 6-9. között fogadja majd a MOB.

 

Pere Miro-val, a NOB nemzeti olimpiai bizottságok osztályának vezetőjével és az Olimpiai Szolidaritás igazgatójával folytatott kétoldalú megbeszélésen a tárgyaló felek zárásként rögzítették azt is, hogy a  MOB a magyar sportolók olimpiai felkészülésének és részvételének hatékonyabb segítése érdekében (pl. Londoni ösztöndíj) aktívan részt kíván venni az Olimpiai Szolidaritás pályázatain.

 


Kapcsolódó galéria:


Kapcsolódó linkek:

2011 márciusi híreink

Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) magyar tagja és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) örökös tiszteletbeli elnöke, Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára, az Európai Unió Tanácsa magyar elnökségének képviselője, a WADA Alapító Tanácsának tagja és Borkai Zsolt, a MOB elnöke ma hivatalos látogatást tett Jacques Rogge-nál, a NOB elnökénél, mely esemény kifejezi a kormányzati és civil sportirányítás szoros és kölcsönös együttműködését a magyar sport érdekében.

Márciusban Székesfehérvár nyolc általános iskolájában rendezett atlétikai versenyeket az ARAK Atlétikai Utánpótlás Központ. Az „AKTIV” névre keresztelt versenysorozat immár harmadik alkalommal, közel 1000 kisiskolást mozgatott meg. Az AKTIV Program egyik támogatója a Nemzeti Sport Intézet Sport XXI. Programja.

Második alkalommal kerül megrendezésre Egerben a Sportiskolák Országos Szövetségének (SIOSZ) díjátadó gálája, melyen a 2010-ben legjobban teljesítő sportiskolás-korúakat és az őket nevelő klubokat díjazzák. Mint az április 2-ai esemény egri sajtótájékoztatóján elhangzott, az egyesületi sportiskolai kategóriában a sportolók tavaly az országos bajnokságokon és diákolimpiákon összesen 450 darab 1-3. helyezést szereztek. A második SIOSZ Gálára a tagsági viszonnyal rendelkező 55 sportiskolából 33 pályázat érkezett.

Papcsák Ferenc zuglói polgármester és Mazsu Gergely, a helyi Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója száz darab vízilabdát ajándékozott a KSI SE fiatal vízilabdázóinak a Zuglói Önkormányzat házasságkötő termében március 17-én.

Március közepén új, a magyar médiában egyedülálló honlap jelent meg a világhálón, www.utanpotlassport.hu címen.

Idén is a Sakkszövetség adott otthont a 20 éven aluliak országos bajnokságának, melyen a fiúknál és a lányoknál is 10-10 versenyző csatázott körmérkőzéses formában a minél előkelőbb helyezésért. A hölgyek versenyében aranyérmes lett Kiskirály-csoportos tanuló, a 14 esztendős Varga Melinda 7/9 ponttal.

A vívó kadet Eb-n a Hamar Balázs (BVSC), Cho Teun Sándor (BHSE) és Sáfár Cirill (SZ-L BAU Balaton VK) összeállítású férfi párbajtőrcsapatunk a legjobb négy között 45:34-re megverte a franciákat, majd a döntőben egy tussal 45:44-re kikapott az olasz válogatottól és így ezüstérmet szerzett.

A Magyar Labdarúgó Szövetség 110 éves évfordulója alkalmából indított Magyar Labdarúgás Éve elnevezésű programsorozat nyitóeseményeként került megrendezésre a Magyar Labdarúgás Fóruma a Papp László Arénában, melyen a Nemzeti Sport Intézet részéről két előadótól is szerepelt egy-egy előadás a programban

Remekül kezdtek a magyarok a vívó kadet Európa-bajnokságon, Klagenfurtban. Az első nap női tőrben Szalai Szonja aranyérmet, míg férfi párbajtőr egyéni kűzdelmeiben Hamar Balázs bronzérmet szerzett.


Hírarchivum

2012 - augusztus (2)
2012 - június (3)
2012 - május (5)
2012 - április (30)
2012 - március (45)
2012 - február (42)
2012 - január (36)
2011 - december (41)
2011 - november (47)
2011 - október (41)
2011 - szeptember (45)
2011 - augusztus (42)
2011 - július (31)
2011 - június (29)
2011 - május (4)
2011 - április (4)
2011 - március (9)