Hírek, aktualitások

Sportiskolák: Névadó ünnepség az egri Kemény iskolában

Szerző: agriasport.hu - 2011. augusztus 31.

image.jpg
Fotók: agriasport.hu/Zagyi Tibor
Kemény Ferenc Sportiskola és Általános Iskola néven működik tovább Eger sporttagozatos általános iskolája, az egykori 10-es. Az intézmény az Egri Városi Sportiskola bázisát adja, emellett a közoktatási típusú iskolák között országosan a harmadik legjobbnak bizonyult a 2011 áprilisában tartott egri díjkiosztó gálán. A Kemény diákjait sportos életvitelre nevelik, mind az igazgató, Kékesi László, mind a kollektíva - köztük több ismert, kiváló sportoló és edző - rengeteget tett Eger sportjáért. Az iskola már régóta méltó arra, hogy Kemény Ferenc neve és az olimpiai jelző mellett hivatalosan is viselje a sportiskola elnevezést – hangsúlyozta köszöntőjében Habis László polgármester. A Körcsarnokban tartott névadó egyben városi tanévnyitó is volt, közel 800 gyermek részvételével.

Dr. Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára nyitotta meg a sportiskolás tanévet, és köszöntőjében kiemelte: hazánkban 22 olimpiai iskola működik, melyek az ötkarikás mozgalom nagyjainak nevét viselik. Ezekben az intézményekben összesen 10.800 gyermek találkozhat rendszeresen az olimpiai eszmeiséggel, beszélgethet nagy magyar bajnokokkal, tanulhat a magyar sikerekről.


Lehmann László, a Nemzeti Sportintézet pedagógiai csoportjának vezetője egy tanulságos mesét hozott útravalóul az ünnepelt egri iskolának, és elmondta: hazánkban 55 településen van közoktatási típusú sportiskola.

 

Kékesi László igazgató elmondta: majd két évtizedes álma, hogy sportiskola legyen a 10-esből, s amikor az EVSI megalakult, ez az álom igen távol került a valóságtól. Teltek-múltak az évek, s a Kemény egyre jobban és jobban szerepelt a különböző megmérettetéseken, és valóra vált a régóta dédelgetett terv. A névadón az Imola-cégcsoport vezetője, az egykori 10-es diákja, Tóth Imre adta át az iskola új zászlaját az intézményvezetőnek.

Az egri Kemény Ferenc Sportiskola és Általános Iskola nem egy a sok közül, ezt erősítette meg beszédében Habis László polgármester is. Kifejtette ugyanakkor: nem közhely, hogy Eger iskolaváros, sőt, ez a kifejezés igen jól szimbolizálja a város szellemiségének, mindennapjainak a lényegét. Szent-Györgyi Albertet idézve úgy fogalmazott: „olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája. Eger első embere büszkeséggel mondta el: tapasztalata mondatja vele azt, hogy Eger iskolái kitűnőek, alkalmasak a hivatásuk betöltésére, a fiatalok felkészítésére, versenyszellemre, becsületre és tartásra nevelnek, minőséget képviselnek. Bizonyíték erre az az évente megtartott ünnepség, ahol a megye diáksága sereglik össze és a tanulmányi versenyek helyezettjeinek dukáló díjakat adják át. Az elismerések, oklevelek 2/3-át egri iskolák tanulói kapják – mondta büszkén Eger polgármestere.

Habis László aláhúzta: az eredmények mögött ott a felkészítő tanárok munkája, Eger pedagógusainak elkötelezettsége, áldozatkészsége, a fiatalok szorgalma, ambíciója és ott van a szülők támogatása, figyelme is. Persze az iskolák sem mentesek a gondoktól, mégis oda kell figyelni az eredményekre, szükséges bíztatni azokat, akik a szép sikerek kovácsai, hogy folytassák áldozatos munkájukat.
A megyeszékhely vezetője hangsúlyozta: a mai névadó és tanévnyitó Szent-Györgyi Albert két értékes gondolata köré csoportosítható: „olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája”, valamint „a sport a test útján nyitja meg a lelket.” Az iskola az életre tanít, a sport pedig „a legfontosabb polgári erényekre, az összetartásra, az önfeláldozásra, az egyéni érdek teljes alárendelésére, a kitartásra, a tettrekészségre, a gyors elhatározásra, az önálló megítélésre, az abszolút tisztességre, és mindenekelőtt a "fair play", a nemes küzdelem szabályaira.” – idézte ismét Szent-Györgyi professzort Eger polgármestere.

Beszédében az egri városvezető kitért Kemény Ferenc életművére, kifejtve, hogy mindaz, amit Kemény tett, hallhatatlan, és ezért az újkori olimpiai mozgalom egyik életre hívója, a Magyar Olimpiai Bizottság alapítója méltó arra, hogy Egerben is sportcsarnok és iskola viselje a nevét. „Kemény Ferenc egészen biztosan teljes mellszélességgel támogatná az ötletet és széles bajsza alatt megjelenne egy elégedett mosoly, ha hallhatná, hogy az 1996 óta Kemény Ferenc Általános Iskolaként működő, a pályán elért sikerekben gazdag intézményünk pecsétjében az ő neve mellett mától hivatalosan is ott szerepel a Sportiskola kifejezés. Büszke lenne, ahogyan mi is büszkék vagyunk.” – szögezte le Habis László. 
Hozzátette: „Kemény Ferenc életműve méltó arra is, hogy mellszobra ékesítse Egerben a Megyeháza udvarát, az egykori vármegyebörtön, a jelenlegi Heves Megyei Sportmúzeum épületét. Olimpiai szentélyről van szó. Itt ragadom meg az alkalmat, hogy ünnepélyesen bejelentsem: ezt a messze földön híres, páratlan olimpiai ereklyéket, magyar, heves megyei és egri sikereknek örök emléket állító gyűjteményt - egri polgárok kezdeményezésére - hamarosan az alapítóról, gyűjtőről, igazgatóról, a Sportmúzeum kedves mindeneséről, Dr. Székely Ferencről nevezzük el.
Vannak Egerben olimpiai bajnokaink, olimpikonjaink, de talán nincs még egy olyan egri polgár, aki az ötkarikás eszme fenntartásáért, terjesztéséért, a helyi sportsikerek ápolásáért ennyit tett volna. Kitartó és áldozatos munkájáért Dr. Székely Ferencnek régóta kijár már ez az elismerés, s ezt a tervünket Kemény Ferenc valószínűleg szintúgy büszke bólintással nyugtázná.”

A névadó gyorsan átment "városi tanévnyitóba": külön bevonuló zene és nagy taps dukált az új egri elsősöknek, akik közül többen - köztük Biros Péter olimpiai bajnok pólós nagyobbik fia, Samu is - verset mondtak. A szakmai üzenetet és az egri önkormányzat iránymutatását Rázsi Botond alpolgármester osztotta meg az egybegyűlt pedagógusokkal és diákokkal: az iskola sikere közös teljesítmény függvénye, nincs tanári boldogság sikeres diákok és támogató szülők nélkül.

Zentai L
Képek: Zagyi Tibor


Kapcsolódó galéria:


Kapcsolódó linkek:

2011 augusztusi híreink

Kemény Ferenc Sportiskola és Általános Iskola néven működik tovább Eger sporttagozatos általános iskolája, az egykori 10-es. Az intézmény az Egri Városi Sportiskola bázisát adja, emellett a közoktatási típusú iskolák között országosan a harmadik legjobbnak bizonyult a 2011 áprilisában tartott egri díjkiosztó gálán.

Sikeresen szerepelt a MOL Kajak-kenu Világbajnokságon a magyar válogatott. A keretben több U23-as, ifjúsági korú, Héraklészes, vagy a programnak korábbi támogatottja is megméretett, az érmes helyezések számához hozzájárult. A vébén 12 Héraklészes és összesen 3 KSI-s vett részt. Ezúttal egy képgalériát is bemutatunk.

A Madridban megrendezett női ifjúsági Európa-bajnokság záró napján a magyar válogatott 11:4 arányú vereséget szenvedett a döntőben Görögország csapatától, ezzel ezüstérmet szerzett. A kontinensviadalon 16 nemzet U17-es leányai vettek részt.

Az alábbiakban a Magyar Röplabda Szövetség Szakmai Kollégiumának tájékoztatóját olvashatják az Edzői licencekről és a továbbképzésről. A továbbképzésen való részvételért külön díj nem fizetendő, mivel az a Sport XXI. Program támogatásával valósul meg.

Nyáron a KSI SE-ben fiú kézilabda-szakosztály alakult. Az együttes szakvezetőjét, Szabó Lászlónét, mesterfokozatú okleveles szakedzőt kérdezte az utanpotlassport.hu portál a kezdetekről. A cikket teljes terjedelmében, változtatás nélkül közöljük.

Három olimpiai számban indul a 12 fős magyar válogatott a bledi olimpiai kvalifikációs evezős-világbajnokságon. A keretben Héraklészesek is jelen vannak. A hazai szövetség (MESZ) sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy elsősorban a Simon, Juhász kormányos nélküli kettestől és a Varga, Galambos könnyűsúlyú kétpárevezőstől várják az ötkarikás indulási jog kiharcolását.

Információs központban várja a Magyar Antidopping Csoport az érdeklődőket az augusztus 23-án, Szombathelyen kezdődött, e héten zajló kadet birkózó világbajnokságon. A kampány lényege, hogy minél több nemzetközi és hazai sporteseményen legyen doppingellenes felvilágosítás, amelynek során a megelőzésről, a hatályos Tiltólistáról és a doppingellenőrzés lényegéről adnak széleskörű információt a Csoport munkatársai.

A 2011-12-es tanévtől Zugló önkormányzatának fenntartásába kerül a Csanádi Árpád Általános Iskola, Sportiskola, Középiskola és Pedagógiai Intézet. A a kiemelkedő hagyományokkal rendelkező iskola nemcsak Zuglónak és a fővárosnak, hanem olimpiai, világ- és Európa-bajnokai révén Magyarországnak is hírnevet szerzett. Az intézmény - az általuk kidolgozott és akkreditált sportiskolai tanterv révén - szinte valamennyi magyarországi sportiskola sportszakmai munkáját segíti.

A hétvége egyik nagy meglepetésembere és a MOL Kajak-Kenu Világbajnokság legfiatalabb női érmese (C-2 500 m, 3. hely) Takács Kincső lett, aki vasárnap átvehette a MOL különdíját. Szeptemberben ünnepli 18. születésnapját.

Az elmúlt tíz év legjobb szereplését produkálta a magyar Universiade-csapat Sencsenben, hiszen 151 ország 7132 sportolója vett részt a 26. nyári Universiadén. Több éremmel zártunk...

A magyar kadett birkózók eddig 73 érmet, köztük 19 aranyat szereztek a világbajnokságok történetében, és Szombathelyen a huszadik győzelem elérésében bízik a válogatott. A kedden kezdődő, vasárnapig tartó vb sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy az Aréna Savariában jelen állás szerint 53 ország közel 700 versenyzője lép szőnyegre, de a létszám még nőhet.

A Nemzeti Sport Intézet Sport XXI. Programjának keretén belül az idei évben a Magyar Röplabda Szövetség megkezdte a következő korosztályos válogatott kialakítását. A júliusi, gödöllői tábor után, ezúttal augusztus végén, Izsákon kerül sor. A tábor keretein belül a fiatalok elmennek Kecskemétre, ahol találkoznak a felnőtt válogatottal, majd megnézik a Magyarország-Litvánia férfi felnőtt olimpiai selejtező mérkőzést.

Kovács Zsófia kitűnő tiszaújvárosi szereplése után Lausanne-nak vette az irányt, ugyanis ezen a hétvégén rendezték a sprinttávú triatlon vb-t, ahol a 71 fős mezőnyből a 36. helyen ért célba.

Megjelent a NUPinfo júliusi száma, mely honlapunkról letöltve pdf formátumban is olvasható. A tartalmak köz olvashatnak más mellett az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) magyar vonatkozásairól is.

Az egyik legrangosabb junior tornára került sor a hétvégén Berlinben, a viadalon a KSI judokája, Tóth Krisztián ezüstérmet szerzett. A tavalyi junior-világbajnokság bronzérmese a 81 kilogrammosok negyvenöt fős mezőnyében lengyel, svéd, izraeli és orosz ellenfelét legyőzve menetelt a fináléig, ahol a tavalyi Eb-bronzérmes orosz Albert Kosztojevtől kapott ki hosszabbításos mérkőzésen.

A sikeres magyar szereplések folytatásaként Orbán Éva női kalapácsvetésben második lett, majd a 110 gátas Baji Balázs és a súlylökő Márton Anita révén egy hatodik és egy hetedik hely a szombati magyar mérleg a kínai Sencsenben (Shenzhen) zajló Universiadén, az egyetemi és főiskolás sportolók világjátékán. Hétfőn tekvondóban és sportlövészetben újabb bronzérmek születtek.

Bronzérmet nyert pénteken Földházi Zsófia az ifjúsági korú öttusázók isztambuli világbajnokságán. A lányok csapatban negyedikek lettek, a fiúknál egyéniben és csapatban egyaránt hatodik hely jutott.

Folytatják sikeres szereplésüket a nyári Universiádén résztvevő magyar egyetemisták és főiskolások. A shenzheni világjátékokon Cseh László újabb aranyérmet szerzett, a Héraklészes futó, Deák Nagy Marcell szintén a dobogó tetejére állhatott, a párbajtőrözők harmadikok lettek. Nagy Péter súlyemelésben aratott.

Augusztus 23. és 28. között rendezik meg az idei judo világbajnokságot, az olimpiai kvalifikációs sorozat egyik legfontosabb, legtöbb pontot adó eseményét. A párizsi világbajnokságon hatalmas mezőny vesz részt, az előzetes nevezések alapján 136 ország 949 versenyzője lép tatamira! A KSI-t Baczkó Bernadett és Joó Abigél képviseli.

Egy ötödik, egy hetedik és két nyolcadik hely a magyarok mérlege a keddi napon a shenzheni universiádén. A KSI tornásza, Hidvégi Vid nyolcadikként zárt.

A két egykori héraklészes, Cseh László és Szényi Péter révén két aranyérmet szerzett a magyar küldöttség a 26. nyári Universiade második napján: az úszók világklasszisa 200 pillangón diadalmaskodott, míg párbajtőrvívónk az egyéniben remekelt. Az exKSI-s Krizsán Szabolcs judóban hetedik lett.

A Maróczy Géza Központi Sakkiskolás Péczely Sebastian Zsombor az EU-Bajnokságon az első helyen végzett! Idén is Mureckben rendezték meg a sakktornát, amelyen 27 nemzet 160 versenyzője képviseltette magát; a tíz magyar versenyző közül három MGKSI-s volt.

Szerdán kezdődik, vasárnapig tart az idei - talán - legnagyobb hazai sportesemény, a Szegedi MOL Olimpiai Kvalifikációs Kajak-kenu Világbajnokság. A Matyi-éri pályán 48 magyar versenyző ül hajóba, köztük többen még a Héraklész Program támogatottjai. Rekordnak számító, 94 ország több mint 1300 versenyzője vesz részt a szegedi versenyen.

A tíz fős magyar válogatott a Bajnokprogramos Polyák Krisztina és Palej Tibor révén két hetedik helyezéssel zárta a kijevi ifjúsági világbajnokságot. A vb éremtáblázatát a várakozásoknak megfelelően Japán zárta az élen, a távol-keletiek fölénye már-már nyomasztó volt, második helyen Oroszország, a harmadikon pedig Grúzia zárt. A magyar válogatott nem tudott felkerülni az éremtáblázatra.

A 46 kilós Lévai Zoltán bronzérmet nyert a kadet kontinensbajnokság utolsó versenynapján. A fiatalok szépen teljesítettek Varsóban: a hölgyek három-, a fiúk egy bronzérmet szereztek; így négy bronzérem, egy ötödik és egy nyolcadik hely a magyar mérleg.

Pap Eszter második lett a junior Európa Kupa-futamon, amelyet a tiszaújvárosi Triatlon Nagyhét keretében szombaton rendeztek.

Megvannak az első magyar érmek a varsói kadet birkózó kontinensbajnokságon: a hölgyek eddig három bronzérmet szereztek. A fiatalok sokat nem pihenhetnek: augusztus végén Szombathely látja vendégül a korosztály legjobbjait - immár világbajnoki szinten.

A Magyar Edzők Társasága által szervezett V. Országos Kongresszusra a Pécsi Tudományegyetemen 2011. október 27-én és 28-án kerül sor. A témák között az utánpótlás-nevelés is szerepel. Előadónak még a napokban lehet jelentkezni.

A Nemzeti Sport Intézet kutató munkatársai ismét részt vettek a négyévente megrendezésre kerülő FEPSAC kongresszuson. A kongresszus tudományos bizottsága a beadott tanulmányokat elfogadta, magasra értékelte és a konferencia történetében első magyar kutatócsoportként felkérte munkatársainkat, hogy egy önálló szimpózium keretén belül mutassák be kutatási eredményeiket.

Az ukrán fővárosban, Kijevben rendezik meg a második ifjúsági világbajnokságot, amelyen tíz reménység képviseli Magyarországot. Az első korosztályos vb-t két esztendeje Budapesten, a Papp László Sportarénában rendezték meg, 528 indulóval; akkor a legeredményesebb magyar judoka - ezüstérmével - a KSI-s Tóth Krisztián volt. A küzdelmek csütörtökön négy súlycsoportban kezdődnek meg, a mieink közül a prágai junior Európa-kupán ezüstérmes paksi Pupp Réka lép tatamira az első napon.

Augusztus 10-én délután az egri Városházán tart nyilvános konzultációt Lukács Zsuzsanna, a Nemzeti Sport Intézet főigazgató-helyettese. A téma a látványsportok sportfinanszírozása, a társasági adó címkézésének kérdései.

Czene Attila sportért felelős államtitkár részvételével köszöntötték a Győztesek Versenyéről hazatérő sportolókat. Az oroszországi sporteseményen olyan daganatos, leukémiás megbetegedésből gyógyult 7 és 16 év közötti gyermekek versengtek egymással, akiknek az onkológiai kezelése sikerrel zárult. Az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány elnöke, Takácsné Stalter Judit elmondta: a magyarok 18 arany-, 6 ezüst-, és 9 bronzérmet, azaz összesen 33 medált szereztek.

Aranyérmet nyert a KSI-s Földházi Zsófia egyéniben, illetve Zics Adrienn-nel és Józan Beátával csapatban az ifjúsági korú öttusázók székesfehérvári Európa-bajnokságán.

Az angliai Etonban megrendezett ifjúsági evezős világbajnokságon a magyarok kitettek magukért: egy 6., egy 7., és egy 9. hellyel zárták a vasárnap véget ért világversenyt.

Augusztus 4. és 14. között Hollandia öt városában rendezik a 8. Női Kézilabda Junior Európa-bajnokságot. A Gyurka János vezetőedző és Golovin Vladimir edző által irányított magyar U19-es válogatott az áprilisi, kalocsai selejtezőtornán a szintén továbbjutó Svédország, valamint Montenegró és Észtország előtt, csoportgyőztesként biztosította helyét a 16-os mezőnyben.

Három arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel a magyar junior-válogatott szerezte meg Németország mögött a második helyezést az éremtáblázaton a prágai junior Európa-kupa-viadalon. A KSI-s Tóth Krisztián aranyérmes lett.

E hét második felében a magyarok részvételével, az angliai Etonban rendezik az ifjúsági evezős világbajnokságot. Az evezősök minden olimpiát megelőző évben az ifjúsági vébével tesztelik a pályát, így van ez az idei, London melletti regatta esetében is.

Letették az esküt a kínai Sencsenben augusztus 12. és 23. között sorra kerülő nyári Universiadéra, az egyetemi és főiskolás sportolók csúcseseményére utazó magyar sportolók. A válogatottat jelentős számú Héraklész Csillagprogramos alkotja.

Szerdától Székesfehérváron rendezik az ifjúsági öttusázók Európa-bajnokságát, amelyen húsz ország 58 férfi és 52 női versenyzője áll rajthoz, köztük a szingapúri ifi olimpia ezüstérmese, a KSI-s Földházi Zsófia.

Három arannyal és egy ezüstéremmel, valamint két olimpiai kvótával sikeresen, a nemzetek rangsorában a legeredményesebbként fejezte be az angliai öttusa Európa-bajnokságot a Héraklészesekkel és KSI-s versenyzővel felálló magyar válogatott.

A napokban zajlik a 11. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) a Fekete-tenger partján található Trabzonban. A magyar fiatalok szorgosan gyűjtik a medálokat…

Bár elkiabálni vétek lenne, de egyre több jel mutat arra, hogy sok örömet szerezhet még a magyar szurkolóknak Tótka Sándor. A 2010-es év ifjúsági olimpiai bajnoka három érmet nyert a hétvégi korosztályos világbajnokságon, és mostantól teljes erővel a felnőtt MOL Kajak-Kenu Világbajnokságra készül.


Hírarchivum

2012 - augusztus (2)
2012 - június (3)
2012 - május (5)
2012 - április (30)
2012 - március (45)
2012 - február (42)
2012 - január (36)
2011 - december (41)
2011 - november (47)
2011 - október (41)
2011 - szeptember (45)
2011 - augusztus (42)
2011 - július (31)
2011 - június (29)
2011 - május (4)
2011 - április (4)
2011 - március (9)