Hírek, aktualitások

Úszás: Héraklészesek is elismerésben részesültek

Szerző: MTI - sportolonemzet.hu - nupi.hu - 2012. január 17.

image.jpg

Fotók: Kovács Attila/MTI

A 2011-es világbajnokságon és rövidpályás Európa-bajnokságon érmet szerzett magyar úszókat köszöntötték kedden a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) vezetői. A fiatalok jelentős részben a Héraklész program támogatottjai. A dobogón végzetteknek Réthelyi Miklós miniszter, Czene Attila sportért felelős államtitkár, valamint Szekeres Pál, sportért felelős helyettes államtitkár adta át az okleveleket az ünnepségen.

 

Az eseményen részt vett Jávor András, a NEFMI közigazgatási államtitkára és Schmidt Ágota, a nemzeti erőforrás miniszter kabinetfőnöke, Gyárfás Tamás a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke, Szabó Tünde, a MÚSZ főtitkára, Kalaus Valter, a Magyar Hosszútávúszók Szövetségének főtitkára és Balogh Gábor, a miniszterelnök sportügyekért felelős tanácsadója.

 

Elismerést érdemelt ki Gyurta Dániel, aki címét megvédve aranyérmes lett 200 m-es mellúszásban, míg Cseh László (200 m vegyes), Kis Gergő (800 m és 1500 m gyors), valamint Gercsák Csaba (25 km-es nyíltvízi úszás) harmadikként ért célba a nyári, sanghaji vb-n.


Réthelyi Miklós köszöntőjében a kemény munka és a szorgalom jutalmának minősítette az úszók által elért sikereket, amelyeknek - szavai szerint - nehéz gazdasági helyzetben más az akusztikájuk. "Ne feledjék - tette hozzá. - Magyarországnak hiteles példaképekre van szüksége." A miniszter reményének adott hangot, hogy a nyári londoni olimpián sokszor csendül magyar fel a magyar Himnusz az eredményhirdetések alkalmával.


Czene Attila, az olimpiai bajnok úszóból lett államtitkár 2012-re hasonlóképpen szép eredményeket kívánt, majd leszögezte: bízik benne, hogy maximum egy hónap múlva pénzben is "szépen jutalmazzák" a tavalyi világ-és Európa-bajnoki érmeseket.

image.jpg
A múlt évi, szczecini rövidpályás Eb-n is remekeltek a magyar úszók, akik tizenkét dobogós helyezést gyűjtöttek Lengyelországban. Cseh három aranyérmet nyert (200 m vegyes, 400 m vegyes, 200 m pillangó), továbbá egy bronzérmet is szerzett (200 m gyors), Gyurta a "szokásos" első helyet érdemelte ki sikerszámában. Egyformán ezüst és bronz lett a jutalma Jakabos Zsuzsannának (100 m vegyes, 400 m vegyes) és Verrasztó Evelynnek (200 m vegyes, 200 m gyors), utóbbi bátyja, Dávid egy második (400 m vegyes), Bernek Péter (200 m hát) és Takács Krisztián (100 m gyors) pedig egy-egy harmadik hellyel járult hozzá a magyar diadalsorozathoz a 25 méteres medencében rendezett kontinensviadalon.
Az érintettek közül Gercsák és Bernek nem tudott részt venni az ünnepségen, ők később kapják meg az elismerést.

 

A rendezvényen Réthelyi Miklós elismerő okleveleket adományozott:

Jakabos Zsuzsannának, a 2011-es rövid pályás szczecini Európa-bajnokságon 100 m vegyesúszásban elért ezüst, illetve 400 m vegyes úszásban elért bronz érméért.

Verrasztó Evelynnek, a 2011-es rövid pályás szczecini Európa-bajnokságon 200 m vegyesúszásban elért ezüst, illetve 200 m gyorsúszásban elért bronz érméért.

Bernek Péternek, a 2011-es rövid pályás szczecini Európa-bajnokságon 200 m hátúszásban elért bronz érméért.

Cseh Lászlónak, a 2011-es úszó világbajnokságon 200 m vegyesúszásban elért bronz érméért. Továbbá a 2011-es rövid pályás szczecini Európa-bajnokságon 200 m pillangóúszásban, 200 m vegyesúszásban és 400 m vegyesúszában elért aranyérméért, illetve 200 m gyorsúszásban megszerzett bronz érméért.

Gercsák Csabának, a 2011-es úszó világbajnokságon 25 km-es hosszútávúszásban elért bronz érméért.

Gyurta Dánielnek, a 2011-es úszó világbajnokságon 200 m mellúszásban elért arany érméért.

Továbbá a 2011-es rövid pályás szczecini Európa-bajnokságon szintén 200 m mellúszásban megszerzett arany érméért.

Kis Gergőnek, a 2011-es szczecini világbajnokságon 800 m gyorsúszásban és 1500 m gyorsúszásban is elért bronz érméért.

Takács Krisztiánnak, a 2011-es rövid pályás szczecini Európa-bajnokságon 100 m gyorsúszásban elért bronz érméért.

Verrasztó Dávidnak, a 2011-es rövid pályás szczecini Európa-bajnokságon 400 m vegyesúszásban elért ezüst érméért.

 

Oklevéllel ismerték el a világbajnokságon eredményesen szereplő versenyzők felkészítését végző edzők − Farkas András, Fehérvári Balázs, Széles Sándor, Turi György, Bene Vera, Hajós Gyula − munkáját is.

 

A miniszter elismerő oklevelet adományozott továbbá Kiss Lászlónak, a MÚSZ szövetségi kapitányának és Németh Zsoltnak, a hosszútávúszók szövetségi kapitányának is.

 

 

 Kapcsolódó galéria:


Kapcsolódó linkek:

2012 januári híreink

A héraklészes Nagyváradi Mercédesz bronzérmet szerzett az ifjúsági lányok versenyében az utánpótlás asztalitenisz Európa TOP 10-bajnokságon, a romániai Bodzán (Buzau). A KSI-s Lakatos Tamás 7. lett.

A héraklészes Baji Balázs 7.72 mp-es eredményt ért el 60 m gáton pénteken a hagyományos chemnitzi fedettpályás atlétikai versenyen és ezzel teljesítette a vb-szintet.

Pénteken délután az Uránia Filmszínházban díjazták 2011-es eredményeik alapján a Héraklész programban szereplő legeredményesebb utánpótláskorú sportolókat. A Héraklész Gálán összesen 108 sportolót és edzőt jutalmaztak. Az összetett legjobbnak járó díjat az úszó Gyurta Dániel és az öttusázó Kovács Sarolta vihette haza.

A január 27-ei Héraklész Gálán a 2011-ben, 20 olimpiai héraklészes sportágban legjobban teljesítő utánpótlás-korú sportolók elismerésére került sor, az Uránia Filmszínházban. A díjazottak teljes listáját ezúton adjuk közre.

Pénteken délután az Uránia Filmszínházban kerül sor 20 sportág legeredményesebb utánpótlás-korú sportolóinak ünnepére, a Héraklész Gálára. A 2002-ben indult Héraklész program sportolói 2011-ben rekordszámú, 342 darab 1-8. helyezést értek el a különböző korosztályos világ- és Európa-bajnokságokon; a gálán a legsikeresebb fiatalokat és edzőiket jutalmazzák.

Ezúton adjuk közre a Héraklész program sportolóinak, 2011-ben elért kiemelkedő eredményeit tartalmazó táblázatát. A tabella a fiatalok világ- és Európa-bajnokságokon elért első 8 helyezését tartalmazza, sportági bontásban.

Az innsbrucki téli ifjúsági olimpián a jégcsarnokban rendezték a rövidpályás vegyesváltók küzdelmét szombaton. A magyar Tóth Timea és Farkas Tamás az olasz Nicole Martinellivel és Milan Grugnival alkotta a "C" jelű vegyes váltót, mely végül az ötödik helyen fejezte be a viadalt.

Kékesi Márton 21. helyen zárt a férfi műlesiklás 62 fős mezőnyében az Innsbruckban zajló, első ifjúsági téli olimpián.

Kovács Attila és Gasparics Fanni egyaránt ezüstérmes lett a jégkorongozók egyéni ügyességi versenyszámában az Innsbruckban zajló, első ifjúsági téli olimpián, ezzel a magyar csapat megszerezte első érmeit az eseményen.

A Magyar Antidopping Csoport január 19-ei hírlevelén keresztül elérhetővé tette az aktuális, 2012-es tiltólistát. A felsorolás honlapunkról is elérhető.

Kovács Attila és Gasparics Fanni jégkorongozó bejutott az ügyességi verseny negyeddöntőjébe az innsbrucki ifjúsági téli olimpián. Pályára lépett a sílövő Panyik Dávid, a sífutó Bodnár Zénó, a lesikló Úry Zsuzsanna és a két gyorskorcsolyázó: Farkas Tamás és Tóth Tímea.

Kínai világsztárokkal és népes magyar versenyzői létszámmal Budapesten kezdődik kedden az idei ITTF World Tour sorozat. Január 17. és 21. között Magyarország második alkalommal lesz házigazdája a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) versenysorozatába tartozó eseménynek. Program, magyar indulók.

Antwerpenben, a Flanders Kupa elnevezésű hagyományos belgiumi viadalon szerepeltek a úszóink az elmúlt hétvégén. A héraklészesekkel felálló magyar válogatott, ezúttal is sikert sikerre halmozott.

A 2011-es világbajnokságon és rövidpályás Európa-bajnokságon érmet szerzett magyar úszókat köszöntötték kedden a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) vezetői. A fiatalok jelentős részben a Héraklész program támogatottjai.

Megjelent az Nemzeti Sport Intézet tájékoztató kiadványának decemberi, sorrendben 110. száma.A lapban többek közt beszámolót olvashatnak a tatai főtitkári értekezletről, a KSI Bajnokok vacsorájáról, az Év sportolója választásról, továbbá megtekinthetik a Héraklész-sportolók 2011-es eredményességi táblázatát, benne sportági bontásban a 342 darab 1-8. helyezést.

Az Egyesült Államokban tanuló héraklészes Erdélyi Zsófia teljesítette az olimpiai A szintet vasárnap a houstoni maratoni futóversenyen. A 23 éves atléta 2:36:56 óra alatt ért célba, a londoni játékokon való induláshoz pedig 2:37:00 órán belül kell teljesíteni.

Bor Barna, Karakas Hedvig és Joó Abigél is az ötödik helyen végzett a Kazahsztánban megrendezett World Judo Masters versenyén. Mindhárman közel álltak a továbbjutáshoz, s igazi klasszistól szenvedtek vereséget.

Az ünnepélyes megnyitó után hétvégén kezdetét vette Innsbruckban az első ifjúsági téli olimpia. A jövő vasárnapig tartó korosztályos csúcseseményen 6 sportág 15 szakágának 63 versenyszámában több mint ezer 14-18 év közötti sportoló vesz részt. Magyarországot 9 versenyző képviseli.

A hazai szövetség második alkalommal rendezi meg a Hungarian Open-t. A verseny az ITTF GAC World Tour körverseny része. Ez a sorozat 15 versenyből áll és az év végén egy nagydöntővel végződik, ahol a sorozat bajnokai mérik majd össze erejüket. A viadalon héraklészes sportolók is asztal mellé állnak.

A KSI-s Hidvégi Vid és a héraklészes Böczögő Dorina e heti londoni kvótaszerzésével 85-re nőtt - a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) összesítése szerint - az idei nyári játékokra nevezhető versenyzők száma. A keretben több héraklészes sportoló is jelen van.

Laufer Béla tanítványa, a KSI-s Hidvégi Vid, miután kvótát szerzett a londoni olimpiára, az ötödik helyen zárta a lólengés csütörtöki döntőjét a tornászok londoni, olimpiai kvalifikációs tesztversenyén.

A magyar csapat számítása szerint a Héraklész csillagprogramos Böczögő Dorina olimpiai kvótát szerzett szerdán, a tornászok londoni tesztversenyén. A hivatalos eredmény a nemzetközi szövetségtől csütörtökön napközben várható.

"Útmutató a látvány-csapatsportok társasági adóból való közvetett állami támogatásának felhasználásához és elszámolásához" címmel került fel honlapunkra értékes előadás-anyag, melyet Lukács Zsuzsanna, az NSI főigazgató-helyettese adott elő.

A hazai szövetség számítása szerint Hidvégi Vid, a KSI tornásza a Londonban zajló olimpiai tesztversenyen kvótát szerzett a nyári, londoni olimpiára. Laufer Béla tanítványa így a világbajnok Berki Krisztiánnal együtt utazhat az angol fővárosba, az ötkarikás játékokra.

Szalay Ferenc szerint a gazdasági válság ellenére a költségvetés bírni fogja a társasági adóból levonható, sporttámogatásokra fordított összeg jelenlegi szintjét, s az nem fog csökkenni a későbbiekben.

Az előző évek hagyományaihoz híven, idén is minden evezősedzőt, és evezősbarátot szeretettel hívnak a január 14-15-én megrendezésre kerülő evezős edzői továbbképzésre és fórumra a szervezők. Az eseményen az utánpótlás-nevelés is terítékre kerül.

Decemberi, szolnoki edzőtáborozását követően Bukarestben, FIBA-tornán vett részt a magyar U15-ös kosárlabda-válogatott. A fiatalok öt mérkőzést játszottak, végül a negyedik helyen zártak. A csapat edzőtábora, szereplése a Sport XXI. program támogatásával valósult meg.

Hétvégén Kerekegyházán zárult az ötfutamos, második alkalommal kiírt SuperCross terepkerékpár-verseny sorozat. Az U19-es fiúk versenyét 100 százalékos teljesítménnyel Rózsa Balázs, a KSI Schwinn – Csepel SE kerekese nyerte.

A férfiaknál a KSI-s Hidvégi Vid (Laufer Béla tanítványa) és Rácz Attila, a nőknél Böczögő Dorina és Gombás Laura utazik szombaton a tornászok londoni előolimpiájára, amelyen ötkarikás kvótát lehet szerezni.

Az U16-os korosztályban a leányok számára Pasaréten, a fiúknak a lengyelországi Szczyrkben rendezték az Olimpiai Reménységek Versenyét (ORV). A hölgyeknél magyar győzelem született, az urak a második helyen zártak.

Pénteken tesznek fogadalmat az első ifjúsági téli olimpiára utazó magyar fiatalok. A láng már úton van, január 13-án a megnyitóval kezdetét veszik Innsbruckban a korosztályos ötkarikás játékok, melyeken összesen 1048 fiatal indulhat; 6 sportágban 9 magyar sportoló képviselheti a piros-fehér-zöld színeket.

A jelenleg zajló nemzetközi jégkorongszezon eddigi legnagyobb meglepetését produkálta a magyar női U18-as válogatott azzal, hogy megnyerte a norvégiai divízió I-es világbajnokságot, és jövőre a világ legjobb nyolc csapata között szerepelhet - írta csütörtökön a nemzetközi szövetség (IIHF) honlapja.

A világ legjobb nyolc csapata közé jutott a magyar női U18-as jégkorong-válogatott, miután az utolsó forduló eredményeitől függetlenül megnyerte a tromsöi divízió I-es világbajnokságot. A sikernek köszönhetően, a felnőtt csapatot benevezte a magyar szövetség (MJSZ) a 2014-es szocsi olimpia idén novemberben esedékes előselejtezőjére.

Immár kilencedik alkalommal került megrendezésre a Central European Countries Junior Meeting elnevezésű körverseny. A rangos nemzetközi úszóeseménynek Miskolc városa adott otthont december közepén.

A Gyermek Kupa 2011-es szezonjában bonyolították először a 4 Képző Központ rendezésében a Régiós Jamboree-t. Az NSI Sport XXI. programjának támogatásával Pécsen, Sopronban és Budapesten december 28-án, Szolnokon december 29-én a különböző területekről érkező csapatok mérhették össze erejüket, maximálisan a szakmai szempontokra koncentrálva.

Alapvető változás állt be január elsején a hazai sportéletben: a hónap elején az eddigi öt helyett egyetlen köztestület, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) veszi át az irányító szerepet, állami feladatokat ellátó civil szervezetként. Az utánpótlás-programok szintén a MOB égisze alatt fognak működni.


Hírarchivum

2012 - augusztus (2)
2012 - június (3)
2012 - május (5)
2012 - április (30)
2012 - március (45)
2012 - február (42)
2012 - január (36)
2011 - december (41)
2011 - november (47)
2011 - október (41)
2011 - szeptember (45)
2011 - augusztus (42)
2011 - július (31)
2011 - június (29)
2011 - május (4)
2011 - április (4)
2011 - március (9)