Hírek, aktualitások

Atlétika: Héraklész-díjas a fedettpályás-vébé indulói között

Szerző: MTI - nupi.hu - 2012. február 29.

image.jpg

Fotó: Jocha (Press) Károly (archív)

 

Három versenyző képviseli Magyarországot a márciusi fedettpályás atlétikai világbajnokságon.

A honi szövetség keddi tájékoztatása szerint a gátfutó Baji Balázs, a súlylökő Kürthy Lajos és a sprinter - még junior korú, Héraklész-díjas - Nguyen Anasztázia utazik Isztambulba.


Kürthy és Nguyen egyaránt győzött a február 11-én rendezett bécsi fedettpályás gálán. Előbbi 19,63 méteres eredménnyel nyert, utóbbi pedig - az általa tartott 60 méteres junior csúcsot megjavítva - 7.47 mp-s idővel lett első.


Baji január 27-én, Chemnitzben 60 m gáton egyéni csúcsot, egyben vb-szintet futott (7.72 mp), majd február 4-én, Luxemburgban második volt, 7.67 mp-re javítva egyéni rekordját. 
A fedettpályás vb jövő péntektől vasárnapig tart.

 


Kapcsolódó galéria:


Kapcsolódó linkek:

2012 februári híreink

Három versenyző képviseli Magyarországot a márciusi fedettpályás atlétikai világbajnokságon. A honi szövetség keddi tájékoztatása szerint a gátfutó Baji Balázs, a súlylökő Kürthy Lajos és a sprinter - még junior korú - Nguyen Anasztázia utazik Isztambulba.

A Magyar Sporttudományi Társaság rendezésében, a Szegedi Tudományegyetemen kerül megrendezésre május 24. és 26. között a IX. Országos Sporttudományi Kongresszus, melynek címe: Sporttudomány az egsészség és a teljesítmény szolgálatában.

Az NSI honlapja, a nupi.hu júniusban új külsővel, és a korábbiakhoz képest jelentősen bővebb tartalommal mutatkozott be az érdeklődőknek. Intézetünk hivatalos weboldalát - 9 hónapra visszamenőleg számolva - átlagosan 9 ezren keresik fel havonta; ez a szám idén már 13 ezer körül van.

Külön pavilont kap a csütörtöktől vasárnapig sorra kerülő Utazás kiállításon az olimpia. A kiállításon a KSI szakosztályai is megmutatkozhatnak. Az esemény sajtótájékoztatójára hétfőn került sor.

A Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban és a mellette lévő tornacsarnokban szombaton és vasárnap rendezték a Westend vívó világkupát, a versenyen 13 magyar vívó - köztük fiatalok - indult, de csak három szerepelhetett a 64-es táblán.

A Semmelweis Egyetem Nevelési- és Sporttudományi Doktori Iskolájában sikerrel védte meg társadalomtudományi témában írt tudományos, PhD doktori értekezését az NSI Kutató és Informatikai Osztályának munkatársa, Velenczei Attila, február 27-én.

A héraklészes Babos Tímea Mexikóban, óriási bravúrral megnyerte a 220 ezer dollár összdíjazású monterreyi keménypályás női tenisztornát. Tímea harminckilenc helyet javítva az egyéni legjobbjának számító 68. a női teniszezők legfrissebb világranglistáján.

A Győr Városi Egyetemi Csarnokban rendezték hétvégén az evezős ergométeres országos bajnokságot. A felnőtt és utánpótlás-korosztályoknak kiírt viadalon mintegy félezren ültek ergométerre. A legjobb időt a kvótaszerző Juhász Adrián „húzta”.

Alapszabály-módosító és tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Olimpiai Bizottság február 26-án. A közgyűlése vasárnap elfogadta a sporttörvény előírásait tartalmazó alapszabály módosítását, amely szerint az eddigi öt helyett egyetlen köztestület, a MOB veszi át az irányítást a magyar sportban, állami feladatokat ellátó civil szervezetként.

A Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése február 26-án új alapszabályt fogadott el. A dokumentum 11. paragrafusa az utánpótlás-nevelési feladatokat határozza meg.

A Győri Vízügy Spartacus hat kiválasztott utánpótláskorú sportolója részt vehetett a svájciak ergométeres nyílt országos bajnokságán, Zürichben. A versenyen francia, olasz, német és osztrák klubok is tiszteletüket tették. A győriek kiválóan versenyeztek, minden dicséretet megérdemelnek, hiszen ilyen nagy induló létszámú versenyen még sohasem vettek részt.

Új alapszabályt fogad el és új vezetőséget választ vasárnapi közgyűlésén a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a január 1-jén életbe lépett új sporttörvény előírásait követve. Az NSI által működtetett utánpótlás-nevelési programok a MOB hatáskörébe kerülnek.

Mindössze a fiú14-es csapatunk tudott továbbjutni az Eb-selejtezőkből a fináléba, így a 2012-es fedettpályás Eb legjobb teljesítménye a Valkusz Máté- Zeljenka Martin- Kotormán Ákos trió nevéhez kötődik, akik negyedik helyen zártak.

Dr. Szabó Attila, az NSI tudományos tanácsadója elkészítette az intézet munkatársainak tudományos leltárát. A 6. kiadás, 2011-re vonatkozóan összesen 149 bejegyzéssel bővült; az összmunkák száma 631.

Továbbra is népszerű a Westend női párbajtőr Grand Prix, legalábbis ezt jelzi, hogy a hétvégi budapesti versenyre 184 vívó nevezett.

A Magyar Vívó Szövetség az idén is megrendezte a hagyományos Héraklész Junior Világ Kupa versenyt Gerevich György emlékére. A magyarok legnagyobb sikereként a 130 fős férfi kard mezőny élén a Vasas versenyzője (edzője: Szabó Bence) Szatmári András végzett.

A KSI a MOB-bal közös pavilonban lesz megtalálható az idei Utazás kiállításon, a Hungexpo F pavilonjában, március 1. és 4. között. A kilátogató érdeklődők így a zuglói klub szakosztályaival is megismerkedhetnek.

Babos Tímea 26 helyet előrelépett a női teniszezők legfrissebb világranglistáján, így a múlt héten a, bogotái WTA-torna elődöntőjéig menetelő magyar játékos a 107. helyen áll a rangsorban. A fiatal teniszezőnő a Héraklész program támogatottja, 2012-ben, sportága 2011-es legobb női sportolójaként Héraklész-díjat vehetett át.

A KSI-s Kasza Róbert aranyérmet nyert az öttusázók budapesti fedettpályás idénynyitó versenyén; nőknél a Héraklész-díjas Kovács Sarolta legjobb magyarként hatodik lett.

Az olimpiai kvalifikációs sorozat düsseldorfi állomásán, a német Grand Prix-n Joó Abigél az ötödik helyen végzett, a KSI SE 78 kilogrammos Európa-bajnok judósa ezúttal csupán egy hajszálra volt az éremszerzéstől.

Február 17-én, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi ülésén Borkai Zsolt elnöki tájékoztatója után egyhangúlag elfogadták a Sporttörvény változásait is tartalmazó módosított Alapszabály tervezetet.

A tornász Berki Krisztián és a kick-boxos Dancsó Zoltán lett az elmúlt év sportolója a Nemzeti Sportszövetségnél (NSSZ), amely a hagyományoknak megfelelően az idén is díjazta a hazai sportélet tavalyi legjobbjait. Az utánpótlás-kategóriát az öttusázó Kovács Sarolta nyerte.

Biatovszki Mira aranyérmes lett a junior lány puskások között a finnországi Heinola-Vieruma:kiban zajló légfegyveres Európa-bajnokság csütörtöki nyitónapján. Az UTE fiatal sportolónője a Héraklész program támogatottja.

Megjelent az NSI tájékoztató hírlevelének januári száma. A NUPinfo beszámol többek közt a Héraklész Gáláról, az első téli ifjúsági olimpiáról; a kiadvány tartalomában a sportiskolai és TAO-s cikkek éppúgy megtalálhatóak, mint a sportági hírek.

Az olimpia közelsége miatt a szokásosnál nagyobb mezőny jött össze az öttusázók budapesti fedettpályás idénynyitó versenyére, melyre szombaton és vasárnap kerül sor három helyszínen. A budapesti verseny után kezdődik a válogatást meghatározó Világkupa-sorozat, amelyen még pontokat lehet gyűjteni az olimpiai kvótaszerzéshez.

Remek játékkal nyerte meg a magyar ifjúsági jégkorong válogatott a Jégvilág U18 Négy Nemzet Tornát. Pedig nem volt könnyű dolga az ifiknek, ebben a korosztályban Szlovénia, Franciaország és Olaszország is magasabban jegyzett csapat a mieinknél. A következő megmérettetés az áprilisi székesfehérvári világbajnokság lesz az U18-as fiúknak, egy ilyen főpróba után mindenki bizakodó.

A Magyar Vívó Szövetség az idén is megrendezi a Héraklész Junior Világkupa versenyt Gerevich György emlékére. Február 18-19-én a Nemzeti Sportcsarnokban, a hazai junior vívóknak is drukkolhatnak a kilátogatók.

A Héraklész-díjas Nguyen Anasztázia 7,47 mp-re javította az általa tartott 60 méteres junior csúcsot a Bécsben megrendezett ASVÖ Vienna Indoor Gala versenyen. A Bp.Honvéd vágtázója ezzel az eredménnyel az első helyen végzett. Szintén győzött a korábbi csillagprogramos súlylökő, Kürthy Lajos.

Hosszan tartó, súlyos betegség után hétfőn 82 éves korában elhunyt Barbacsy Imre, a Központi Sportiskola korábbi igazgatója. A testnevelőtanár és labdarúgó szakedző a sporthivatal munkatársa volt, majd a Vasas, később a Honvéd módszertani osztályán dolgozott. A Központi Sportiskola igazgatói teendőit 1986-tól nyugdíjba vonulásáig látta el.

A 78 kilogrammos Joó Abigél tűzbe hozta a Körcsarnok közönségét: a KSI SE Európa-bajnok judósa az ukrán Turksz és az olimpiai ezüstérmes kubai Castillo legyőzésével jutott el az elődöntőig, ahol az orosz Moszkaljuk bizonyult jobbnak. A bronzéremért a kanadai Roberge ellen ipponnal nyert a magyar judós.

Népes és rangos mezőny gyűlik össze a hétvégén a szombathelyi kötöttfogású Golden Grand Prix-viadalon. A fogásnem legrangosabb nemzetközi versenyei közé tartozó nagydíjon 18 ország jelezte részvételét. A magyar csapatban korábbi héraklészes fiatalok is szőnyegre léphetnek.

Ismét nagy ünnepre készül a magyar judo: február 11-én és 12-én, e hét szombaton és vasárnap olimpiai kvalifikációs viadalra kerül sor Budapesten: a Körcsarnokban a 49. Hungária Női Judo Világkupa résztvevői lépnek majd tatamira.

A tavaly októberi, tokiói világbajnokságon elért negyedik helyét tekinti kiindulópontnak a londoni olimpiára a KSI SE tornásza, Hidvégi Vid (edzője Laufer Béla), akinek alapvető célja az, hogy ott legyen a lólengés ötkarikás fináléjában.

Szerdától szombatig rendezik az 56. alkalommal kiírt Bocskai István ökölvívó emlékversenyt. A világ egyik legerősebb, magyar rendezésű amatőr tornájára 22 ország 134 bokszolója nevezett. A debreceni eseményen fiatalok is szorítóba lépnek.

A Nemzeti Sport Intézet, a Graboplast Győri Vízisport Egyesület Kajak-kenu Szakosztálya és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, a téli felkészülés végéhez közeledve 2012-ben is megrendezi a hagyományos fizikai felmérő versenyt

Budapesten edzőtáborozik február 20. és 21. között a női serdülő kézilabda-válogatott. Az összetartással megkezdődik a felkészülés az augusztusi, lengyelországi Olimpiai Reménységek Versenyére.

A Szlovén Utánpótlás Nemzetközi Bajnokságon a csapatverseny után - melyben egy magyar bronzérem született a serdülő fiú válogatott révén – az ifjúsági egyes és páros küzdelmek eredményhirdetésekor egyaránt magyar himnusz csendülhetett fel, a serdülő egyes és páros kategóriák fináléja pedig magyar érdekeltséggel zajlott.

Egyéni összetettben a döntőbe jutás a célja, ugrásban pedig javulni akar még Böczögő Dorina, a londoni olimpia egyetlen magyar női tornásza.

Legjobb magyarként Szilágyi Áron az ötödik helyen végzett a férfi kardozók vasárnap véget ért plovdivi Grand Prix-versenény. A vívó a Héraklész Csillagprogram támogatottja.

Az olimpikon tornásznak tisztelegve emléknapot tartottak Békésben február első napján. A programban az emlékezés mellett konferenciára is sor került. A Nemzeti Sport Intézetet Lehmann László sportiskolai programvezető és Farkas Márta, a szakmai program munkatársa képviselte.

A SYMA Csarnokban került megrendezésre a Magyar World Tour Nemzetközi Bajnokság, mely a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) 2012. évi versenysorozatának első állomása volt. Az eseményen mintegy 50 ország 360 sportolója vett részt, köztük héraklészes fiatalok. Ambrus Krisztina bronzéremig jutott.

Sajtónyilvános keretedzést tartottak kedden délután a Tüzér utcai Honvéd-Kipex Küzdősport Centrumban a cselgáncsozók. A judokák között olimpiai és világbajnok érmesek, köztük az utánpótlás kiválóságai is tatamira léptek. Jelen volt többek közt Tóth Krisztián, Karakas Hedvig, Baczkó Bernadett és Kovács Antal.


Hírarchivum

2012 - augusztus (2)
2012 - június (3)
2012 - május (5)
2012 - április (30)
2012 - március (45)
2012 - február (42)
2012 - január (36)
2011 - december (41)
2011 - november (47)
2011 - október (41)
2011 - szeptember (45)
2011 - augusztus (42)
2011 - július (31)
2011 - június (29)
2011 - május (4)
2011 - április (4)
2011 - március (9)