Hírek, aktualitások

Sportiskolák: Sportszakmai nap Kaposváron

Szerző: nupi.hu - 2012. április 21.

 image.jpgimage.jpg

Dunántúli, regionális sportszakmai és tehetséggondozó napot szervezett sportiskolák vezetői, szakemberei számára a Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium. Az eseményen a Nemzeti Sport Intézet (NSI) és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) programvezetői, munkatársai is részt vettek.

 image.jpgimage.jpg

A somogyi meghívásnak székesfehérvári, tatai, bajai, szekszárdi és dunaújvárosi iskolák tettek eleget. Az eseményen részt vett többek közt Lehmann László, a Sportiskolai program vezetője, valamint munkatársai, Farkas Tiborné és Székely László, illetve Pignitzky Dorottya, a Sport XXI. program osztályvezetője valamint Vasvári Ferenc kommunikációs munkatárs.

image.jpgimage.jpg

 

A program első napirendjeként Molnár Anna bemutatta az intézmény működését. Az 1979-ben épült és alapított, ma már négy emeleten 12 évfolyamos képzésnek helyt adó iskola igazgatója elmondta, hogy az általános iskolai oktatás mellett 4 és 8 évfolyamos gimnáziumi képzés is folyik; 2007 szeptembere óta pedig közoktatási típusú sportiskolai osztályt is működtetnek, melyhez a Nemzeti Sport Intézet komoly anyagi segítséget nyújt (a Sportiskolai program idén már a MOB keretén belül működik). Az iskolában 842 tanulóból 274 érintett a sportiskolai programban; a pedagógusok száma 71. A legnépszerűbb sportág a labdarúgás (31 %), majd az atlétika, kosárlabda, úszás, röplabda, vízilabda és a küzdősportok: ökölvívás, judo és birkózás. Az iskolát kiváló létesítményellátottság jellemzi: műfüves pálya, két tanuszoda, rekortán-ráfutópályás távolugrógödör, 660 nm-es tornaterem, a karzaton kondicionálóterem, továbbá egy kisebb tornaterem – ezek fejlesztésében, felújításában az NSI szintén komoly segítséget nyújtott.

 

image.jpgimage.jpg

Az intézmény diákjai kosárlabdában, leány labdarúgásban, lábteniszben, teremlabdarúgásban az országos diákolimpiákon, a III-VI. korcsoportban a 3-9. helyek valamelyikén értek el helyezéseket az elmúlt időszakban. Kiemelkedő sportolójuk Grabarics Máté és Kozics Barnabás labdarúgó, Harsányi Ádám lábtenisz-játékos, Kárpáti Emese cselgáncsozó, Knipli Csongor birkózó és az Európa-bajnok Dudás Dániel uszonyos úszó. A labdarúgó-csapat a 2011-es schio-i nemzetközi tornáról aranyéremmel tért haza.

 image.jpgimage.jpg

A szakmai program óralátogatással folytatódott; az NSI és a MOB munkatársai a sportági foglalkozások mellett a sporttörténet-órát hallgatták végig, melynek témája a nyári és a téli olimpiák bemutatása volt.

image.jpgimage.jpg

 

A sportszakmai nap kerekasztal-beszélgetéssel zárult, melynek központi témája a Köznevelési Törvény volt. A beszélgetés alkalmával Lehmann László először a sportirányításban zajló aktuális változást vázolta, mely szerint az NSI a jövőben a TAO-pénzek koordinációját végzi, az utánpótlás-nevelési programok – így a sportiskolai is – pedig a MOB szervezetén belül működnek a jövőben; így az NSI munkatársai a MOB személyi állományába kerülnek. A megbeszélésen a 2011 decemberében, a Magyar Közlönyben megjelent 190. törvény, a Köznevelési Törvény sportiskolai vonatkozásai kerültek reflektorfénybe. A jelenlévők a felvetett témák közt a heti öt testnevelésóra megvalósítását, a továbbképzések igényét, a monitoring kérdőívek részleteit, az elszámolások precizitását, a kerettanterv jövőjét és a Nemzeti Alaptanterv kérdéseit is megvitatták.

A programvezető, zárszavában elmondta: „sugárzik az intézményből a sportos arculat, gratulálok ehhez Molnár Anna igazgatónőnek és a kollégáknak!”.

image.jpgimage.jpg

 

Képgaléria nagyobb méretben a cikk végén!

 

 

 


Kapcsolódó galéria:


Kapcsolódó linkek:

2012 áprilisi híreink

Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója a nemzeti utánpótlás-nevelési programok elmúlt évtizedéről tartott prezentációt az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) konferenciájának pénteki munkaértekezletén. A nemzetközi fórumon a programok vezetői – Tóth József, Pignitzky Dorottya és Lehmann László – is részt vettek.

Az ifjúsági olimpiai játékok témája állt a középpontban az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) Budapesten zajló 33. konferenciájának szombati, harmadik napján.

Remek magyar eredményekkel folytatódott az oroszországi Cseljabinszkban zajló 61. Judo Európa-bajnokság, az olimpiai kvalifikációs sorozat utolsó állomása. A 78 kilogrammosok között a KSI-s Joó Abigél négy ippongyőzelemmel megszerezte pályafutásának második Európa-bajnoki címét.

Tekintettel arra, hogy a látványcsapatsport támogatását biztosító támogatási igazolás kiállításáról, felhasználásáról, a támogatás elszámolásának, ellenőrzésének, visszafizetésének szabályairól szóló rendelet módosításáról szóló rendelet által előírt sportfejlesztési program benyújtási határideje, április 30-a pihenőnap és május 1-je munkaszüneti nap, május 2.

Április 28. és 28. között rendezi a Magyar Olimpiai Bizottság az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) 33. szakmai konferenciáját, melyen a 47 európai tagállam delegáltjai, vezetői, az olimpiai szervezőbizottságok, a nemzetközi és a kontinentális olimpiai bizottságok vezetői, képviselői, valamint társ- és sportszervezetek vesznek részt. A témák közt utánpótlás-vonatkozások is szerepelnek.

Kialakult a májusi női torna Európa-bajnokságra utazó magyar csapat, amelyben szerepel a londoni olimpiai kvótát januárban megszerző héraklészes Böczögő Dorina, továbbá a ksi-s Divéky Luca és Al-Salty Dália is.

Csütörtökön rajtol a 61. Európa-bajnokság, a Budapesttől háromezer kilométerre fekvő orosz városban, Cseljabinszkban. A dél-uráli településen kilenc judósunk képviseli majd a magyar színeket, köztük a héraklészes, ksi-s Európa-bajnok, Joó Abigél.

A héraklészes Fuchs Renáta 5., a Szingapúrban ifjúsági olimpiai bajnokságot nyerő Dudás Eszter 26. helyen végzett az izraeli Eilatban zajló triatlon Európa-bajnokságon, a nők mezőnyében. A junior Papp Dávid 6. lett.

Horvátországban versenyzett a magyar ifjúsági országúti kerékpáros válogatott. A korosztályos világkupa-sorozat második állomásán 20 nemzet versenyzői álltak rajthoz. Az 52. Isztriai Körversenyen a KSI Schwinn Csepel SE kerekese, Kenyeres Ábel összetettben a 20. helyen zárt, eredménye világkupa-pontot ér.

Dunántúli, regionális sportszakmai és tehetséggondozó napot szervezett sportiskolák vezetői, szakemberei számára a Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium. Az eseményen az NSI és a MOB programvezetői, munkatársai is részt vettek.

A Nemzeti Sport Intézet (NSI) munkatársai folytatják a látvány-csapatsportágak támogatásához kapcsolódó sportfejlesztési programok helyszíni szemléit, a beérkezett részelszámolások és hiánypótlások feldolgozását. Az öt látvány-csapatsportágat támogató - társasági adókedvezményekből elkülönített - forrásnak köszönhetően várhatóan sok száz kisebb-nagyobb projekt valósulhat meg a közeljövőben országszerte.

A hazai doppingellenes tevékenységet ellátó Magyar Antidopping Csoport (MACS) kedden sajtótájékoztatót tartott a Magyar Sport Házában. Az elhangzottak a londoni olimpiai kerettel, köztük a fiatalokkal kapcsolatban is komoly jelentőséggel bírnak.

A magyar U18-as jégkorong-válogatott a 6. helyen zárt a székesfehérvári, korosztályos divízió I/B csoportos világbajnokságon; csapatunk helyezése a csoportból való kiesést eredményezte.

A látványcsapatsport támogatását biztosító első támogatási időszak hamarosan az utolsó harmadához érkezik, egyre több tapasztalat áll a szakszövetségek és a bírálat mellett az ellenőrzést végző Nemzeti Sport Intézet rendelkezésére.

Sajtóreggelit szervezett a Magyar Olimpiai Bizottság annak kapcsán, hogy alig több mint 100 nap múlva kezdődik a londoni olimpia. A hétfői eseményen a már kvótát szerző, és várható londoni résztvevők mellett újságírók is részt vettek; sportolók közül több jelenlegi, vagy korábbi héraklészes is megjelent.

Ötödik alkalommal rendezte meg Székesfehérváron az ALBA RAGIA ATLÉTIKAI KLUB Utánpótlás Atlétikai Központ az ARAK AKTIV versenysorozat városi döntõjét. 3 versenyszámban csaptak össze az iskolai fordulókból továbbjutott osztályok a "legAKTIVabb osztály" és a "legAKTIVabb iskola" címekért.

Pupp Réka ragyogóan szerepelt az oroszországi ifjúsági Európa-kupa viadalon: a paksi Atomerőmű SE 44 kilogrammos judósa megszerezte második érmét a korosztályos sorozatban, a zágrábi győzelem után Tverben ezüstérmet vehetett át.

Tibolya Péter a harmadik, a héraklészes Tóth Adrienn a hetedik helyen végzett hétvégén, a százhalombattai Trigránit öttusa Világkupa-versenyen.

A Magyar Olimpiai Bizottság április 13-ai ülésén az utánpótlás-nevelés is napirendre került. A grémium többek közt egyhangúlag elfogadta a Héraklész-, a Sport XXI. és a Sportiskolai programok idei támogatását.

A sportot támogató Társasági adókedvezmények (TAO) gazdasági hatásairól tartott előadást a Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) III. tavaszi találkozóján Bardóczy Gábor, az NSI megbízott főigazgatója.

A korábban tervezett harminc helyett 34 fős csapatot hagyott jóvá a május 21. és 27. közötti debreceni Európa-bajnokságra a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöksége. A testületi döntés értelmében 19 férfi és 15 nő alkotja a reményteljes fiatalokkal bővült hazai válogatottat a magyarországi kontinensviadalon.

Székesfehérváron megkezdődött az U18-as korosztály divízió 1/b csoportjának jégkorong világbajnoksága. Az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban a nyitónapon a magyar válogatott is pályára lépett.

2012. tavaszán 5. alkalommal rendezte meg Székesfehérváron az Alba Regia Atlétikai Klub Utánpótlás Atlétikai Központ az ARAK AKTIV versenysorozatot. A „legAKTIVabb évfolyam” és a „legAKTIVabb iskola” címekért 384 gyermek versenyez majd április 14-én, szombaton 10 órától a Sóstói Stadion atlétika pályáján.

A nemzetek éremtáblázatán a hatodik helyen végzett a magyar héraklészes válogatott a moszkvai kadet és junior világbajnokságon. Fiataljaink 1 arany-, 2 ezüst- és 2 bronzéremmel tértek haza húsvétkor az orosz fővárosból.

Berki Krisztián győzött lólengésben a kínai Cepóban (Zibo) rendezett A-kategóriás, meghívásos tornász világkupán. A KSI SE kvótása, Hidvégi Vid nyolcadikként fejezte be a viadalt.

Sikerrel, több mint 120 kerekessel rendezte a 35. alkalommal kiírt KSI-kupát a zuglói klub kerékpáros szakosztálya. Az U11-eseknél taroltak a balassagyarmatiak, a többi korosztályban pedig – az U15 kivételével – a viadalt rendező KSI-sek.

A Nemzeti Sport Intézet (NSI) munkatársai megkezdték és folyamatosan végzik a látvány-csapatsportágak támogatásához kapcsolódó kérelmek alapján a támogatásból megvalósuló sportfejlesztési programok ellenőrzését és a megújuló, vagy újonnan épülő létesítmények helyszíni szemléjét.

Eger országos összevetésben is jó példa a társasági és osztalékadóról szóló törvény lehetőségeinek kihasználásában. Az április 3-án Egerben tartott sajtótájékoztatón Lukács Zsuzsanna, a Magyar Kézilabda Szövetség ügyvezető igazgatója és Bardóczy Gábor, a Nemzeti Sport Intézet főigazgatója értékelte az elmúlt hónapok munkáját, és beszámolt a TAO-val kapcsolatos aktuális tudnivalókról.

Tájékoztatjuk a sportszervezeteket, hogy a 107/2011. (VI. 30.) Korm. rendelet 11. §. (2) bekezdése értelmében a támogatott szervezetnek a támogatás felhasználásáról negyedévente előrehaladási jelentést kell benyújtania az ellenőrző szervezet részére, kivéve, ha a jóváhagyott sportfejlesztési programmal kapcsolatban támogatási igazolás kiállítására még nem került sor.

Már működik az átalakuló Nemzeti Sport Intézet (NSI) TAO Irodája. Az NSI új székhelye a Magyar Sport Háza. Az elérhetőségeket alább közöljük.


Hírarchivum

2012 - augusztus (2)
2012 - június (3)
2012 - május (5)
2012 - április (30)
2012 - március (45)
2012 - február (42)
2012 - január (36)
2011 - december (41)
2011 - november (47)
2011 - október (41)
2011 - szeptember (45)
2011 - augusztus (42)
2011 - július (31)
2011 - június (29)
2011 - május (4)
2011 - április (4)
2011 - március (9)