Hírek, aktualitások

Sportiskolák: Fókuszban a monitoring-rendszer az igazgatók országos értekezletén

Szerző: nupi.hu - 2011. október 19.

image.jpgimage.jpg

Mintegy 150 résztvevője volt a sportiskolai igazgatók első alkalommal rendezett országos értekezletének, melynek egyik fő témája a Sportiskolai program működésének monitoring-programja volt. A Magyar Sport Házában, a Nemzeti Sport Intézet (NSI) által szervezett szerdai rendezvényre meghívást kaptak a programban szereplő sportiskolák vezetői, kapcsolattartói.

image.jpg

Az eseményt Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára nyitotta meg, aki a tervezett strukturális átalakítások közt elmondta, hogy az NSI által koordinált, jól működő utánpótlás-programok a jövőben a MOB szervezeti keretei között fognak működni. A jelenlévő, utánpótlás-korosztállyal foglalkozó szakemberek munkáját dicsérve emlékeztetett, hogy az első ifjúsági olimpián a magyar fiatalok a nemzetek közötti versenyben az első tízben végeztek.


Kovács Géza, a Sportiskolák Országos Szövetségének meghatalmazott elnöke a szervezet működését, eredményeit ismertette, mint fogalmazott: „Az NSI meghatározó szakmai hátteret ad a sportiskolák működéséhez”.

image.jpg

Nagy János, a „Hogyan válasszak sportágat” című könyv szerkesztője, mint mondta, a napokban adták ki a második kiadást, mely már 118 sportágról ad ismeretet a fiataloknak; céljuk, hogy a kiadvány az ország minden oktatási intézményébe eljuthasson.

image.jpg

Dr. Füzi Ákos, a NEFMI Sport Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese a Sportiskolai program szerepét mutatta be a hazai utánpótlás-nevelés rendszerén belül. Ismertette az NSI által koordinált programokat, azok egymásra épülését. Az állami támogatások mellett hangsúlyozta a társasági-adó utánpótlásra és infrastrukturális fejlesztésekre fordítható összegének jelentőségét.


Lehmann László, az NSI Sportiskolai programjának csoportvezetője két témakörre tért ki. Először a sportiskolák megváltozott fogalmi rendszerén belül két kategóriát választott külön. A közoktatási típusú sportiskolákhoz sorolta az iskolai sportiskolákat, a sportkollégiumokat, az alapfokú sportiskolákat és a sport szakközépiskolákat; a nem-közoktatási típushoz az egyesületi sportiskolákat, a sportakadémiákat, az önkormányzati sportiskolákat és az utánpótlás-centrumokat. Másik témaként a program monitorozása került napirendre. Mint mondta: „vissza kell tekinteni az elmúlt esztendőkre, az évenkénti 100 milliós működési támogatás mit is hoz a konyhára”. A monitoring kiértékelése 2012 tavaszán várható.


Dr. Madarász Hedvig, a NEFMI Oktatási Államtitkárságának osztályvezetője a köznevelés új jogi és tartalmi szabályozásáról beszélt: kiemelt területei az intézmény-rendszeri háttér, a tanítási-képzési idő, a pedagógus életpálya-modell, a mindennapos testnevelés, a fenntartás és a finanszírozás voltak.

Rabi Ferencné, az augusztus óta önkormányzati fenntartású Csanádi Iskola és Pedagógiai Intézet megbízott igazgatója a közoktatási típusú sportiskolák számára nyújtható szakmai támogatásokat vázolta, melyek kiterjedhetnek a pedagógus-továbbképzésre, a szaktanácsadásra, a pedagógiai értékelésre, az igazgatási-pedagógiai szolgáltatásra.

image.jpg

A zárszó alkalmával Dr. Szabó Tamás NSI-főigazgató, MOB-alelnök a strukturális szervezeti átalakulásról bíztatóan nyilatkozott; mint megerősítette, a programra a jövőben is lesz anyagi forrás. A résztvevőkhöz fordulva hozzátette: „az eddigi években jól teljesítettek, a helyi pedagógiai tervek jók. Erős a sportiskolák lobbija, a program működni fog. Az, hogy ilyen számban eljöttek erre az értekezletre, a téma fontosságát mutatja.”

image.jpg

„Az értekezleten tájékoztattuk partnereinket az idei tanév sportiskolai feladatairól és a támogatásban részesülő sportiskolák sportiskolai programmenedzselési, pedagógiai és sportszakmai szempontú monitoringozásáról, továbbá a sportiskolai rendszer tartalmi szabályozási kérdéseiről és továbbfejlesztési lehetőségeiről” – összegzett Lehmann László, az esemény főszervezője.

 


Kapcsolódó linkek:

2011 októberi híreink

Honlapunkról letölthető a NUPinfo újabb száma. Témái között a sportági beszámolók mellett sporttudományos és sportiskolai témákról is tájékozódhatnak az olvasók, illetve ismét közre adunk egy Héraklész eredményességi táblázatot.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkára Czene Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere Páva Zsolt, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Borkai Zsolt fővédnökségével Pécsett tartotta ötödik országos kongresszusát a Magyar Edzők Társasága. A kétnapos eseményen a Nemzeti Sport Intézet (NSI) több munkatársa is előadást tartott.

Szerdán Szombathely, Győr, Pécs, Szeged, Nyíregyháza, Eger és Budapest helyszínekkel rendezték meg azt a videokonferenciát, melyen többek között Dr. Szabó Tamás, a Nemzeti Sport Intézet főigazgatója, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke is előadást tartott.

Mintegy 150 résztvevője volt a sportiskolai igazgatók első alkalommal rendezett országos értekezletének, melynek egyik fő témája a Sportiskolai program működésének monitoring-programja volt. A Magyar Sport Házában, a Nemzeti Sport Intézet (NSI) által szervezett szerdai rendezvényre meghívást kaptak a programban szereplő sportiskolák vezetői, kapcsolattartói.

A tatabányai Dózsa György Általános Iskolában regionális sportszakmai konferenciát tartottak október 14-én. Az eseményen a Nemzeti Sport Intézet képviseletében Lehmann László, a Sportiskolai program pedagógiaicsoport-vezetője "Utánpótlás-sportolók gondozási rendszere" címmel tartott előadást. Az NSI programvezetőjének következő előadására szerdán a Magyar Sport Házában kerül sor.

A Sportiskolai programban résztvevő közoktatási típusú sportiskolák (sportiskolai módszertani központok és sportiskolai követőiskolák) vezetői és szakmai kapcsolattartói számára országos szakmai értekezletet tart a Nemzeti Sport Intézet 2011. október 19-én, szerdán, 10-12 óra között a Magyar Sport Háza I. emeleti konferenciatermében.

Az egri Bitskey Aladár 50x21 méteres, 8 pályás fedett uszodában a Magyar Olimpiai Akadémia, Eger Város Önkormányzata és a Eger Thermál Kft.rendezésében került sor az olimpiai iskolák hagyományos úszóversenyére. A résztvevők közt több sportiskola diákja is vízbe ugrott.


Hírarchivum

2012 - április (10)
2012 - március (8)
2012 - február (6)
2012 - január (10)
2011 - december (12)
2011 - november (14)
2011 - október (7)
2011 - szeptember (1)
2011 - augusztus (2)
2011 - június (1)
2011 - május (2)
2011 - április (1)
2011 - március (1)