Hírek, aktualitások

Dopping: Képzés a doppingellenőrzésről

Szerző: antidopping.hu - 2011. november 18.

image.jpg

 

Összefoglaló képekkel a konferenciáról:

http://www.mob.hu/engine.aspx?page=showcontent&content=dopping_bunozok

 

 

Magyar Antidopping Csoport Hírlevél 2011/18

 

A jövőben a doppingdílerekre is lecsapnak a hatóságok, ha a parlament elfogadja a büntető törvénykönyv módosítását - hangsúlyozta Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a Magyar Antidopping Csoport konferenciáján. Czene Attila sportért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a magyar soros uniós elnökség idején három évre szóló doppingellenes munkatervet dolgoztak ki.

 

A doppingszerek terjesztőire akár öt év börtön várhat a megfelelő jogi szabályozással. A Btk. tervezett módosítása alapján egy-egy bűnszövetkezet dílereit kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik – jelezte Molnár Zoltán, a MOB főtitkára.

A sportvezető jelentős eredménynek nevezte, hogy az államtitkárság munkájának köszönhetően - az olimpiai bizottság korábbi tervei alapján - hamarosan a hatóságok is üldözik majd a dílereket.

Moln ár Zoltán megjegyezte, hogy a sportolókra ez nem vonatkozik, kivéve ha maguk is terjesztik a tiltott szereket, a versenyzők továbbra sem a polgári bíróságok, hanem a doppingeljárást lefolytató testület előtt felelnek.

Kiemelte, hogy az ellenőrzések szigorát nem lehet mérsékelni, a magyar sportnak nincs szüksége csalással elért eredményekre.

A főtitkár fontosnak nevezte a felvilágosító munkát, az olimpiai kerettagoknak részt kell venniük ilyen előadásokon, a jövő júliusi londoni kiutazásig pedig három negatív tesztre van szükségük.

Az olimpikonoknak nyilatkozatot is kell tenniük, hogy tisztán és fegyelmezetten, a szabályokat betartva készülnek és versenyeznek, a dokumentumokat pedig alá kell írniuk az érintett orvosoknak, edzőknek, csapatvezetőknek, szövetségi kapitányoknak, valamint az egyesületi és a szövetségi vezetőknek is.

Molnár Zoltán hoz zátette, hogy csak a közvetlen érintettek után vethető fel a MOB vagy az állami sportvezetés felelőssége az egyes esetekben.

Arról is beszélt, hogy a szabályokat kijátszókra, a visszavonulásukat doppingolásra felhasználókra, majd vigyorogva visszatérőkre is lesújtanak. Akik trükköznek, nem tartják be az előírásokat, azokat kizárhatják az olimpiáról - hangsúlyozta.

A MOB a jövőben sem támogatja étrend-kiegészítőkkel a sportolókat, nem is fogalmaznak meg ajánlásokat, de felhívják a versenyzők figyelmét a táplálék-kiegészítők alapos bevizsgálására – mondta kérdésre válaszolva Molnár Zoltán.

 

Czene Attila sportért felelős államtitkár arról beszélt a Magyar Antidopping Csoport konferenciáján, hogy a doppingellenes küzdelemben az uniós elnöki ciklus alatt számos egyeztetésen kellett vezető szerepet betöltenie. A magyar elnökség három évre uniós munkatervet dolgozott k i.

Azt az álláspontot támogatta ő maga és az unió is, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, hogy a WADA kiadásai nem emelkedhetnek, a tagállamoknak ne kelljen több pénzt fizetniük – hangsúlyozta Czene Attila.

 

A WADA alapító ülésének (Foundation Board) most hétvégi témái között ez a kérdés is központi szerepet kap majd, ahogy a szervezet kódexének előírásai, a követelményeknek való megfelelés és az ADAMS adatszolgáltató rendszer is.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője megjegyezte, hogy a nemzetközi tárgyalásokon, konferenciákon és a WADA alapító testületének ülésein a résztvevők megkülönböztetett figyelemmel kísérték Czene Attila felszólalásait, hiszen ő egyszerre képviselte hitelesen az állami sportvezetést és olimpiai bajnokként versenyzőket, a hitelességéhez így nem férhetett kétség.

Tiszeker Ágnes megjegyezte, hogy a WADA ellenő ;rzése is a fontos kérdések között lesz a hétvégén, hiszen az ügynökség állam az államban, nyomást gyakorolhat országokra.

A Magyar Antidopping Csoport ellenőrzéséről azt mondta, hogy a WADA évenként vizsgálja a tagszervezetek tevékenységét, és a szervezet kötelezően elvárja az ISO-minősítést is. (A WADA legutóbb szeptemberben ellenőrizte a MACS munkáját, az ISO-minősítést pedig már áprilisban megkapta a szervezet.)

 

A következő időszakban a Magyar Olimpiai Bizottság orvosi testületének szakemberei is figyelemmel kísérik a nemzeti doppingellenes szervezet működését - jelentette be Tiszeker Ágnes és Molnár Zoltán.

A Magyar Antidopping Csoport vezetője a tanfolyammal egybekötött konferencia első szakaszában a doppingolás történetéről, a tiltott szerekről, az egészségi kockázatokról és az ellenőrzések fontosságáról beszélt.

Kiemelte, hogy nem legalizálható a doppingolás, nem lehet hagyni, hogy a sportolók veszélyes anyagokkal rombolják szervezetüket.

Az ingyenes tanfolyamra csaknem kétszázan jelentkeztek, a 15 órás OKJ-s képzés végén a tesztet megfelelően kitöltők oklevelet kapnak.


 


Kapcsolódó linkek:

2011 novemberi híreink

A Magyar Sporttudományi Társaság Sporttáplálkozási Szakbizottsága, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Edzõk Társasága és a Coca-Cola TESTÉBRESZTÕ, "Hidratáció a klinikai és a sportági gyakorlatban" címmel szervez konferenciát a Magyar Sport Házában december 7-én.

A Nemzeti Sportszövetség és Nemzeti Erõforrás Minisztérium Sportért Felelõs Államtitkársága közös szervezésű első digitális konferenciájára december elsején, a Magyar Sport Házában kerül sor. Téma: a Kooperációk és szinergiák a megváltozó magyar sportban. Az előadások mellett sportszakmai kerekasztal beszélgetésre is sor kerül. Az előadók közt Dr. Szabó Tamás, NSI-főigazgató is szerepel.

Az Országgyűlés Sport és turizmusbizottságának szerdai ülésén a magyar utánpótlás-nevelés is napirendre került. A Magyar Sport Házában tartott megbeszélésen az utánpótlás helyzetéről, eredményeiről, a Nemzeti Sport Intézet munkájáról Dr. Szabó Tamás főigazgató, a MOB alelnöke tartott előadással egybekötött tájékoztatást.

Szerdán mutatták be a "Hogyan Válasszak sportágat" című könyv második kiadását. A sajtótájékoztatón Nagy János szerkesztő mellett megjelent többek közt Czene Attila államtitkár, Molnár Zoltán MOB-főtitkár, Dr. Szabó Tamás, NSI-főigazgató és Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Nagyszabású szakmai konferenciát szervez a MediaBook Kiadó – az utanpotlassport.hu kiadója – az utánpótlássportról, az utánpótlás-nevelésről, annak legégetőbb kérdéseiről azzal a szándékkal, hogy a témakörök legjelesebb hazai szakértőinek bevonásával segítséget nyújtson a fiatal sportolók felkészítésével foglalkozók számára mindennapi munkájukhoz. A konferencia keretében a résztvevők számára lehetőség nyílik kérdéseket intézni az előadókhoz, s aktív szerepelt vállalhatnak az úgynevezett kerekasztal-beszélgetések közben is. Az esemény egyik támogatója a Nemzeti Sport Intézet.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézete és az ELTE Sport Kft. a Nemzeti Sport Intézet (NSI) közreműködésével szakmai konferenciát szervezett az „Oktatás a Sportban – Sport az Oktatásban” címmel. Az eseményen a testnevelés és az iskolai sport témakörén belül, a sport- és az oktatásfejlesztés, a sportiskolák kerültek középpontba. Az NSI részéről előadást tartott Lehmann László, moderátori feladatokat az előadó mellett Dr. Szabó Attila és Velenczei Attila látott el.

A jövőben a doppingdílerekre is lecsapnak a hatóságok, ha a parlament elfogadja a büntető törvénykönyv módosítását - hangsúlyozta Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a Magyar Antidopping Csoport konferenciáján. Czene Attila sportért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a magyar soros uniós elnökség idején három évre szóló doppingellenes munkatervet dolgoztak ki.

Oktatás a sportban - sport az oktatásban II. címmel újabb konferencia kerül megrendezésre. A szakmai összejövetel témája a sport- és az oktatásfejlesztés közös feladatai lesznek. Az esemény az ELTE Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetében, az ELTE SPORT Kft. szervezésében valósul meg november 17-én. A rendezvényen az NSI ismét képviselteti magát.

Két napos regionális sporttalálkozót és sportszakmai fórumot tartott az ország keleti régiójában található, közoktatási és egyesületi típusú sportiskolák részére november 11. és 12. között a nyíregyházi Arany János Gimnázium és Általános Iskola, Diákotthon és Gyermekek Átmeneti Otthona. A rendezvényt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárság háttérintézményeként működő Nemzeti Sport Intézet (NSI) is támogatta. Az NSI részéről Lehmann László Sportiskolai programvezető adott elő.

Az Arany János Gimnázium és Általános Iskola, Diákotthon és Gyermekek Átmeneti Otthona szervezésében megvalósuló kétnapos, regionális Sportiskolák Napja alkalmával, a pénteki fórumot szombaton a fiatalok összecsapásai követték. Az ország keleti régiójának sportiskolásai négy sportágban mérkőztek.

Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta a látvány-csapatsportágak támogatását ösztönző, Magyarország által beterjesztett társasági adókedvezményeket. Ma megjelenő sajtóközleményében az EB jelezte: a magyarok által kidolgozott új finanszírozási eljárás közérdekű célt szolgál és az unió számára teljes mértékben elfogadható.

Kétnapos tanfolyamot szervez a Magyar Antidopping Csoport. November 16-án és 17-én a Magyar Sportok Házában a képzésre jelentkezők minden fontos információt megtudhatnak a doppingolás történetéről, a szerek típusairól, a várható hatásokról és egészségügyi következményekről, a magyar doppingellenes programról, a jogi szabályozásról, az ellenőrzésről, a minták analíziséről, a táplálék-kiegészítők veszélyeiről és a londoni olimpia előtti felkészülésről.

Regionális sporttalálkozót és sportszakmai fórumot szervez az ország keleti régiójában található közoktatási és egyesületi típusú sportiskolák részére a nyíregyházi Arany János Gimnázium és Általános Iskola november 11. és 12.-én. A programban szerepel többek közt Lehmann László NSI Pedagógiaicsoport-vezető előadása is.

Egerben és Békéscsabán tart november 3-án előadást a társaságiadó sportra vonatkozó támogatási lehetőségeit illetően Lukács Zsuzsanna, a Nemzeti Sport Intézet főigazgató-helyettese. A kedvezmény a látvány-csapatsportokkal kapcsolatos.


Hírarchivum

2012 - április (10)
2012 - március (8)
2012 - február (6)
2012 - január (10)
2011 - december (12)
2011 - november (14)
2011 - október (7)
2011 - szeptember (1)
2011 - augusztus (2)
2011 - június (1)
2011 - május (2)
2011 - április (1)
2011 - március (1)