Hírek, aktualitások

Sportiskolák: Regionális sportfórum Nyíregyházán

Szerző: nupi.hu - 2011. november 14.

image.jpgimage.jpg

 

Két napos regionális sporttalálkozót és sportszakmai fórumot tartott az ország keleti régiójában található, közoktatási és egyesületi típusú sportiskolák részére november 11. és 12. között a nyíregyházi Arany János Gimnázium és Általános Iskola, Diákotthon és Gyermekek Átmeneti Otthona. A rendezvényt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárság háttérintézményeként működő Nemzeti Sport Intézet (NSI) is támogatta.

image.jpgimage.jpg

A fórumot Lipták Lajos, Nyíregyháza önkormányzatának Oktatási, Kulturális és Sportbizottságának vezetője nyitotta meg.

image.jpgimage.jpg

Első előadóként Kiss Lászlóné igazgatóhelyettes a vendéglátó iskolát, majd Dallos Sándorné testnevelő, szakedző, munkaközösség-vezető az intézményben helyet kapó közoktatási típusú sportiskola kiépítését, működését mutatta be.

Az iskolát 1976-ban alapították, 1989-ben 4 osztályos, majd 1991-ben 8 osztályos gimnáziumot indítottak. 2008-ban egy, majd 2011-ben újabb két tagiskolával bővültek; a tanulók száma idén megközelíti az 1800-at.

Az oktatási intézményt kezdettől fogva aktív sportélet jellemezte. Az infrastrukturális háttérhez saját uszoda, két tornaterem, kondicionáló terem és udvari sportpálya tartozik.

2007-ben indították közoktatási típusú sportiskolai osztályukat. Egyik kiemelkedő eredményük, hogy a SIOSZ idei gáláján harmadik helyezést szereztek.

A városban kiemelten jó kapcsolatuk van a NyírSulival, a Városi Diáksport-egyesülettel (VDSE), a megyei úszószövetséggel.

Saját rendezésű sportversenyei többek közt kézilabdában, röplabdában jelentősek, továbbá rendeznek 24 órás úszóversenyt és 12 órás kosárlabdatornát.

Kiemelt sportágaik az úszás, kézilabda, röplabda, atlétika és labdarúgás.

image.jpgimage.jpg

Korábbi kiemelkedő eredményeket elért sportolóik: Kökény Roland kajakos, Molnár Tamás atléta, Németh László súlyemelő, Szabó Tünde, Csabai Judit, Kovács Rita és Pécsi Anett úszó, valamint Kovács Rita hosszútávúszó.

 

 

image.jpg

image.jpgimage.jpg

Lehmann László, az NSI Sportiskolai programvezetője "A sportiskolák új rendszere" című felszólalásában bemutatta a sportiskolai rendszer elemeit, a köznevelési és az egyesületi jellegű sportiskolai típusok különböző formációit, továbbá tájékoztatást adott a sportiskolai rendszert érintő akciókutatás menetéről is. Prezentációjában GeoMédia térkép segítségével ismertette a magyarországi sportiskolák elhelyezkedését, beszélt a módszertani központok együttműködési hálójáról. A programvezető, mint mondta, a Sportiskolai programban mintegy 80 iskola és - az egyesületi típusú sportiskolákban sportoló fiatalokkal együtt - közel 20 ezer gyermek vesz részt.

image.jpgimage.jpg

Farkas Tibor, a Magyar Olimpiai Bizottság szakmai főmunkatársa az akadémiai utánpótlás-nevelés rendszerét,a képzéssel összefüggő feladatokat ismertette. A 12-19 éves fiataloknak lehetőséget adó akadémiákkal kapcsolatos feladatok között kiemelte a jogi környezet kialakítását, a fogalmi rendszer definiálását, az akkreditáció és a monitoringozás követelményrendszerének meghatározását.

Dr. Soós Csaba, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának (TF) egyetemi docense előadásában a tehetséggondozásról, a 6-10 esztendős gyermekek felkészítéséről beszélt.

A fórum záró előadását Kovács Géza, a Sportiskolák Országos Szövetségének elnöke, az Egri Városi Sportiskola igazgatója tartotta. Prezentációjában az 1997 óta működő SIOSZ működését, feladatait, eredményeit ismertette; beszédében kiemelte a 2007-ben elfogadott sportiskolai kerettanterv jelentőségét.

A zárszó alkalmával Románné Balogh Gizella, a vendéglátó Arany iskola igazgatója mondott köszönetet az előadóknak és a résztvevőknek.

image.jpgimage.jpg

A fórumon elhangzott néhány előadás letölthető anyaga:
- Farkas Tibor: Sportakadémiai rendszerű képzés
- Kovács Géza: Sportszakmai fórum Nyíregyázán - 2011.11.11.
- Kiss Lászlóné: Az Arany János gimnázium és általános iskola bemutatása
- Lehmann László: A sportiskolák új rendszere
Kapcsolódó linkek:

2011 novemberi híreink

A Magyar Sporttudományi Társaság Sporttáplálkozási Szakbizottsága, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Edzõk Társasága és a Coca-Cola TESTÉBRESZTÕ, "Hidratáció a klinikai és a sportági gyakorlatban" címmel szervez konferenciát a Magyar Sport Házában december 7-én.

A Nemzeti Sportszövetség és Nemzeti Erõforrás Minisztérium Sportért Felelõs Államtitkársága közös szervezésű első digitális konferenciájára december elsején, a Magyar Sport Házában kerül sor. Téma: a Kooperációk és szinergiák a megváltozó magyar sportban. Az előadások mellett sportszakmai kerekasztal beszélgetésre is sor kerül. Az előadók közt Dr. Szabó Tamás, NSI-főigazgató is szerepel.

Az Országgyűlés Sport és turizmusbizottságának szerdai ülésén a magyar utánpótlás-nevelés is napirendre került. A Magyar Sport Házában tartott megbeszélésen az utánpótlás helyzetéről, eredményeiről, a Nemzeti Sport Intézet munkájáról Dr. Szabó Tamás főigazgató, a MOB alelnöke tartott előadással egybekötött tájékoztatást.

Szerdán mutatták be a "Hogyan Válasszak sportágat" című könyv második kiadását. A sajtótájékoztatón Nagy János szerkesztő mellett megjelent többek közt Czene Attila államtitkár, Molnár Zoltán MOB-főtitkár, Dr. Szabó Tamás, NSI-főigazgató és Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Nagyszabású szakmai konferenciát szervez a MediaBook Kiadó – az utanpotlassport.hu kiadója – az utánpótlássportról, az utánpótlás-nevelésről, annak legégetőbb kérdéseiről azzal a szándékkal, hogy a témakörök legjelesebb hazai szakértőinek bevonásával segítséget nyújtson a fiatal sportolók felkészítésével foglalkozók számára mindennapi munkájukhoz. A konferencia keretében a résztvevők számára lehetőség nyílik kérdéseket intézni az előadókhoz, s aktív szerepelt vállalhatnak az úgynevezett kerekasztal-beszélgetések közben is. Az esemény egyik támogatója a Nemzeti Sport Intézet.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézete és az ELTE Sport Kft. a Nemzeti Sport Intézet (NSI) közreműködésével szakmai konferenciát szervezett az „Oktatás a Sportban – Sport az Oktatásban” címmel. Az eseményen a testnevelés és az iskolai sport témakörén belül, a sport- és az oktatásfejlesztés, a sportiskolák kerültek középpontba. Az NSI részéről előadást tartott Lehmann László, moderátori feladatokat az előadó mellett Dr. Szabó Attila és Velenczei Attila látott el.

A jövőben a doppingdílerekre is lecsapnak a hatóságok, ha a parlament elfogadja a büntető törvénykönyv módosítását - hangsúlyozta Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a Magyar Antidopping Csoport konferenciáján. Czene Attila sportért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a magyar soros uniós elnökség idején három évre szóló doppingellenes munkatervet dolgoztak ki.

Oktatás a sportban - sport az oktatásban II. címmel újabb konferencia kerül megrendezésre. A szakmai összejövetel témája a sport- és az oktatásfejlesztés közös feladatai lesznek. Az esemény az ELTE Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetében, az ELTE SPORT Kft. szervezésében valósul meg november 17-én. A rendezvényen az NSI ismét képviselteti magát.

Két napos regionális sporttalálkozót és sportszakmai fórumot tartott az ország keleti régiójában található, közoktatási és egyesületi típusú sportiskolák részére november 11. és 12. között a nyíregyházi Arany János Gimnázium és Általános Iskola, Diákotthon és Gyermekek Átmeneti Otthona. A rendezvényt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárság háttérintézményeként működő Nemzeti Sport Intézet (NSI) is támogatta. Az NSI részéről Lehmann László Sportiskolai programvezető adott elő.

Az Arany János Gimnázium és Általános Iskola, Diákotthon és Gyermekek Átmeneti Otthona szervezésében megvalósuló kétnapos, regionális Sportiskolák Napja alkalmával, a pénteki fórumot szombaton a fiatalok összecsapásai követték. Az ország keleti régiójának sportiskolásai négy sportágban mérkőztek.

Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta a látvány-csapatsportágak támogatását ösztönző, Magyarország által beterjesztett társasági adókedvezményeket. Ma megjelenő sajtóközleményében az EB jelezte: a magyarok által kidolgozott új finanszírozási eljárás közérdekű célt szolgál és az unió számára teljes mértékben elfogadható.

Kétnapos tanfolyamot szervez a Magyar Antidopping Csoport. November 16-án és 17-én a Magyar Sportok Házában a képzésre jelentkezők minden fontos információt megtudhatnak a doppingolás történetéről, a szerek típusairól, a várható hatásokról és egészségügyi következményekről, a magyar doppingellenes programról, a jogi szabályozásról, az ellenőrzésről, a minták analíziséről, a táplálék-kiegészítők veszélyeiről és a londoni olimpia előtti felkészülésről.

Regionális sporttalálkozót és sportszakmai fórumot szervez az ország keleti régiójában található közoktatási és egyesületi típusú sportiskolák részére a nyíregyházi Arany János Gimnázium és Általános Iskola november 11. és 12.-én. A programban szerepel többek közt Lehmann László NSI Pedagógiaicsoport-vezető előadása is.

Egerben és Békéscsabán tart november 3-án előadást a társaságiadó sportra vonatkozó támogatási lehetőségeit illetően Lukács Zsuzsanna, a Nemzeti Sport Intézet főigazgató-helyettese. A kedvezmény a látvány-csapatsportokkal kapcsolatos.


Hírarchivum

2012 - április (10)
2012 - március (8)
2012 - február (6)
2012 - január (10)
2011 - december (12)
2011 - november (14)
2011 - október (7)
2011 - szeptember (1)
2011 - augusztus (2)
2011 - június (1)
2011 - május (2)
2011 - április (1)
2011 - március (1)