Hírek, aktualitások

Sportpolitika: Sportbizottság előtt az utánpótlás

Szerző: nupi.hu - 2011. november 23.

image.jpgimage.jpg

Az Országgyűlés Sport és turizmusbizottságának szerdai ülésén a magyar utánpótlás-nevelés is napirendre került. A Magyar Sport Házában tartott megbeszélésen az utánpótlás helyzetéről, eredményeiről, a Nemzeti Sport Intézet munkájáról Dr. Szabó Tamás főigazgató, a MOB alelnöke tartott előadással egybekötött tájékoztatást.

A Bánki Erik elnök vezette grémium értekezletén megjelent Czene Attila, a NEFMI sportért felelős államtitkára és Balogh Gábor miniszterelnöki tanácsadó is; az NSI részéről a különböző programok, részlegek vezetői.

 

image.jpg image.jpg

 

Dr. Szabó Tamás, felszólalását egy látványos prezentációval kezdte. A főigazgató ábrákon keresztül szemléltette a Nemzeti Sport Intézet által működtetett utánpótlás-nevelési programok működését, eredményeit. Az intézet-vezető, mint bevezetőjében elmondta, a jelenlegi tehetséggondozó programok 9-10 esztendősek, új struktúra van kialakulóban, ezzel párhuzamosan új források jelennek meg.

image.jpgimage.jpg

Szabó Tamás GeoMédia-térképekkel szemléltette a Héraklész Program területi eloszlását, a sportágak által kijelölt edzéscentrumokat, a Sport XXI. Programban támogatott egyesületek, valamint a közoktatási és egyesületi típusú sportiskolák országos elhelyezkedését.

A főigazgató bemutatta a Sport XXI. Programban támogatott sportágak pénzügyi felhasználását a 2004. és 2011. közötti időszakra vonatkozóan. A Héraklész Programmal kapcsolatban rövid elemzést adott sportági bontásban a pénzfelhasználás és az eredményesség tekintetében.

image.jpgimage.jpg

Szabó Tamás, a bevezetőben is említett új forrásról, a látvány csapatsportok társaságiadó-kedvezményből származó támogatásáról is beszélt az öt érintett sportág igényeit jogcímenként elemezve.

„Úton London felé” című fejezetében diagramokkal szemléltette, hogy az eddig megszerzett londoni olimpiai kvóták jelentős része olyan sportolókhoz köthető, akik jelenleg, vagy korábban a Héraklész Program támogatottjai voltak. Amíg Pekingben 38 % héraklészes és 62 % nem héraklészes sportoló volt az arány, addig London esetében már közel 70 % a héraklészesek részvétele.

image.jpgimage.jpg

A beszámolót követően a képviselők több témát felvetettek: többek közt az edzőképzéssel, a játékos-menedzserekkel, a sportiskolákkal, a mindennapos testneveléssel kapcsolatosan. A jelenlévők megfogalmazták: cél az utánpótlásbázis szélesítése, ennek legalkalmasabb terepe az iskola. A főigazgató az edzők képzésével kapcsolatban megjegyezte, szükségét látja egy akkreditált képzési rendszer kidolgozásának.

image.jpgimage.jpg

Szót kért Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke is, aki az NSI-vel való együttműködést szorgalmazta. Mint mondta, a korábbi tárgyalások alapján úgy látja, az intézmény, meglátása szerint nyitott a fogyatékkal élő parasportolók támogatására, a meglévő módszertani elemekre való csatlakozásra.

image.jpgimage.jpg

Bánki Erik bizottságvezető a napirendi pont lezárásaként elismerését fejezte ki Szabó Tamás felé, az intézet működését és az utánpótlás-nevelés terén elért eredményesség tekintetében; sok sikert kívánt a folytatáshoz.

 

Dr Szabó Tamás NSI főigazgató előadása letölthető innen

 

 

 

 


Kapcsolódó linkek:

2011 novemberi híreink

A Magyar Sporttudományi Társaság Sporttáplálkozási Szakbizottsága, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Edzõk Társasága és a Coca-Cola TESTÉBRESZTÕ, "Hidratáció a klinikai és a sportági gyakorlatban" címmel szervez konferenciát a Magyar Sport Házában december 7-én.

A Nemzeti Sportszövetség és Nemzeti Erõforrás Minisztérium Sportért Felelõs Államtitkársága közös szervezésű első digitális konferenciájára december elsején, a Magyar Sport Házában kerül sor. Téma: a Kooperációk és szinergiák a megváltozó magyar sportban. Az előadások mellett sportszakmai kerekasztal beszélgetésre is sor kerül. Az előadók közt Dr. Szabó Tamás, NSI-főigazgató is szerepel.

Az Országgyűlés Sport és turizmusbizottságának szerdai ülésén a magyar utánpótlás-nevelés is napirendre került. A Magyar Sport Házában tartott megbeszélésen az utánpótlás helyzetéről, eredményeiről, a Nemzeti Sport Intézet munkájáról Dr. Szabó Tamás főigazgató, a MOB alelnöke tartott előadással egybekötött tájékoztatást.

Szerdán mutatták be a "Hogyan Válasszak sportágat" című könyv második kiadását. A sajtótájékoztatón Nagy János szerkesztő mellett megjelent többek közt Czene Attila államtitkár, Molnár Zoltán MOB-főtitkár, Dr. Szabó Tamás, NSI-főigazgató és Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Nagyszabású szakmai konferenciát szervez a MediaBook Kiadó – az utanpotlassport.hu kiadója – az utánpótlássportról, az utánpótlás-nevelésről, annak legégetőbb kérdéseiről azzal a szándékkal, hogy a témakörök legjelesebb hazai szakértőinek bevonásával segítséget nyújtson a fiatal sportolók felkészítésével foglalkozók számára mindennapi munkájukhoz. A konferencia keretében a résztvevők számára lehetőség nyílik kérdéseket intézni az előadókhoz, s aktív szerepelt vállalhatnak az úgynevezett kerekasztal-beszélgetések közben is. Az esemény egyik támogatója a Nemzeti Sport Intézet.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézete és az ELTE Sport Kft. a Nemzeti Sport Intézet (NSI) közreműködésével szakmai konferenciát szervezett az „Oktatás a Sportban – Sport az Oktatásban” címmel. Az eseményen a testnevelés és az iskolai sport témakörén belül, a sport- és az oktatásfejlesztés, a sportiskolák kerültek középpontba. Az NSI részéről előadást tartott Lehmann László, moderátori feladatokat az előadó mellett Dr. Szabó Attila és Velenczei Attila látott el.

A jövőben a doppingdílerekre is lecsapnak a hatóságok, ha a parlament elfogadja a büntető törvénykönyv módosítását - hangsúlyozta Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a Magyar Antidopping Csoport konferenciáján. Czene Attila sportért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a magyar soros uniós elnökség idején három évre szóló doppingellenes munkatervet dolgoztak ki.

Oktatás a sportban - sport az oktatásban II. címmel újabb konferencia kerül megrendezésre. A szakmai összejövetel témája a sport- és az oktatásfejlesztés közös feladatai lesznek. Az esemény az ELTE Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetében, az ELTE SPORT Kft. szervezésében valósul meg november 17-én. A rendezvényen az NSI ismét képviselteti magát.

Két napos regionális sporttalálkozót és sportszakmai fórumot tartott az ország keleti régiójában található, közoktatási és egyesületi típusú sportiskolák részére november 11. és 12. között a nyíregyházi Arany János Gimnázium és Általános Iskola, Diákotthon és Gyermekek Átmeneti Otthona. A rendezvényt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárság háttérintézményeként működő Nemzeti Sport Intézet (NSI) is támogatta. Az NSI részéről Lehmann László Sportiskolai programvezető adott elő.

Az Arany János Gimnázium és Általános Iskola, Diákotthon és Gyermekek Átmeneti Otthona szervezésében megvalósuló kétnapos, regionális Sportiskolák Napja alkalmával, a pénteki fórumot szombaton a fiatalok összecsapásai követték. Az ország keleti régiójának sportiskolásai négy sportágban mérkőztek.

Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta a látvány-csapatsportágak támogatását ösztönző, Magyarország által beterjesztett társasági adókedvezményeket. Ma megjelenő sajtóközleményében az EB jelezte: a magyarok által kidolgozott új finanszírozási eljárás közérdekű célt szolgál és az unió számára teljes mértékben elfogadható.

Kétnapos tanfolyamot szervez a Magyar Antidopping Csoport. November 16-án és 17-én a Magyar Sportok Házában a képzésre jelentkezők minden fontos információt megtudhatnak a doppingolás történetéről, a szerek típusairól, a várható hatásokról és egészségügyi következményekről, a magyar doppingellenes programról, a jogi szabályozásról, az ellenőrzésről, a minták analíziséről, a táplálék-kiegészítők veszélyeiről és a londoni olimpia előtti felkészülésről.

Regionális sporttalálkozót és sportszakmai fórumot szervez az ország keleti régiójában található közoktatási és egyesületi típusú sportiskolák részére a nyíregyházi Arany János Gimnázium és Általános Iskola november 11. és 12.-én. A programban szerepel többek közt Lehmann László NSI Pedagógiaicsoport-vezető előadása is.

Egerben és Békéscsabán tart november 3-án előadást a társaságiadó sportra vonatkozó támogatási lehetőségeit illetően Lukács Zsuzsanna, a Nemzeti Sport Intézet főigazgató-helyettese. A kedvezmény a látvány-csapatsportokkal kapcsolatos.


Hírarchivum

2012 - április (10)
2012 - március (8)
2012 - február (6)
2012 - január (10)
2011 - december (12)
2011 - november (14)
2011 - október (7)
2011 - szeptember (1)
2011 - augusztus (2)
2011 - június (1)
2011 - május (2)
2011 - április (1)
2011 - március (1)