Hírek, aktualitások

Konferencia: Szabó Tamás az utánpótlás-nevelésről szólalt fel az első digitális fórumon

Szerző: sportolonemzet.hu - nupi.hu - 2011. december 01.

image.jpg

Fotó: Vasvári Ferenc/NSI

 

Bardóczy Gábor, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) Sportért Felelős Államtitkárság Sportszakmai Főosztályának vezetője Berényi Jánossal, a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ)  alelnökével közösen nyitotta meg és köszöntötte a NEFMI és az NSSZ által közösen szervezett digitális konferencia résztvevőit és az interneten érdeklődőket.

image.jpg

Fotók: Vörös Nándor/nssz.hu

 

Az első alkalommal megrendezett videokonferenciát „Kooperációk és szinergiák a megváltozó magyar sportban” címmel rendezték. A szimpózium alapmondata így hangzott: „A legfontosabb értékünk sportszakembereink szakmai tudása!”. A szervezők kiemelték, hogy a tudásfejlesztés alapvető kritériuma a XXI. századi sportszakmai törekvéseknek.

 

Bardóczy Gábor köszöntőjében elmondta, hogy a konferencia témája kettős üzenetet hordoz magában: „Egyrészt az együttműködés szükségességére hívja fel a figyelmet, hisz sportéletünk folyamatban lévő megújulása csak abban az esetben lehet hatékony és eredményes, ha megfelelő módon hasznosítja a kapcsolódó tudományterületek eredményeit és eszközrendszerét. Másrészt arra próbál rávilágítani, hogy a sport valóban egy olyan stratégiai ágazat, amely összetett társadalmi és gazdasági hatásokat eredményez az egészségügyben, az oktatásban, a nevelésben és a szociális ágazatban, valamint a turizmus területén egyaránt.”− fogalmazott a főosztályvezető.

 

A konferencián előadást tartott többek között Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, aki a sportról, mint stratégiai ágazatról fejtette ki gondolatait.

image.jpg

Az eseményen felszólalt Szabó Tamás, a NEFMI háttérintézményeként működő Nemzeti Sport Intézet (NSI) főigazgatója, a MOB alelnöke is. Szabó Tamás előadásában a hazai utánpótlás-nevelés rendszerének és az NSI által működtetett tehetséggondozó programok (Sport XXI., Héraklész és Sportiskolai program) sportszakmai kapcsolódási pontjait mutatta be.

image.jpg

Az NSSZ honlapján keresztül a konferenciát élőben is megtekinthették az érdeklődők. A nézők e-mailben és sms-ben feltett kérdéseit a felszólalásokat követő sportszakmai kerekasztal-beszélgetés során válaszolták meg a téma szakértői.

 


Kapcsolódó linkek:

2011 decemberi híreink

Alapításának tízéves jubileumát ünnepelte az egri városháza dísztermében az Egri Városi Sportiskola. A 2001-es „születésű” EVSI évfordulóján az NSI részéről jelen volt Lehmann László Sportiskolai programvezető mellett Lukács Zsuzsanna főigazgató-helyettes is.

Az NSI által támogatott sportpszichológiai előadássorozat negyedik és idén egyben utolsó előadását tartotta meg dr. Szabó Attila december 9-én az Nemzeti Sport Intézet tárgyalóban.

Steiner László, a Semmelweis Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója a keddi héraklészes értekezleten, lehetőségként kínálta az általa vezetett oktatási intézményben való tanulást, ahol az egyéni tanrendet is alakítva élsportolói osztályt működtetnek, a sportiskolai rendszerhez kívánnak csatlakozni.

Előreláthatólag nyolcszázmillió forintos pályázatot ír ki az Új Széchenyi Terv keretében a fiatalok egészségre, sportos életmódra való nevelése érdekében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Sajtótájékoztatón Balogh Gábor miniszterelnöki tanácsadó kifejtette, hogy az Európai Uniótól származó összeg egyik fele módszertani-szakmai anyagok készítésével nyerhető el, míg a másikat országos sportrendezvényekre lehet majd fordítani.

Megjelent a Nemzeti Sport Intézet tájékoztató kiadványának, a NUPinfo-nak a novemberi száma, mely honlapunkról letölthető. Főtt témái: Sportbizottság előtt az utánpótlás; Konferencia: Sport az oktatásban - oktatás a sportban II.

Háromnapos szakmai ökölvívó edző-továbbképzésre kerül sor Tatán. Az NSI keretei között működő Sport XXI. program által támogatott rendezvényen az intézet vezetői, munkatársai is előadást tartanak. Az eseményen kiemelt szerepet kap az utánpótlás-nevelés.

Schmitt Pál szerint a 2011-es év mérföldkő a magyar sport történetében, hiszen olyan új sporttörvényt fogadott el az Országgyűlés, amely óriási lehetőséget és egyben óriási felelősséget ad a Magyar Olimpiai Bizottságnak – a köztársasági elnök ezt a MOB szombati közgyűlésén megtartott beszédében mondta el.

„Pszichológia a sportban” címmel tart előadássorozatot az NSI tudományos tanácsadója, Dr. habil. Szabó Attila. Az edzőknek, sportoktatóknak kiírt, térítésmentes előadásokra idén eddig három alkalommal került sor, az idei záró esemény december 9-én „Verseny előtti szorongás: megfigyelés és mérés” címmel.

Kétnapos szövetségi főtitkári értekezletet tart a Tatai Edzőtáborban a Nemzeti Sportszövetség és a NEFMI Sportért Felelős Államtitkársága. A konferencia témáját a magyar sport szervezeti és koncepcionális kérdései adták. A nyitónapon Dr. Szabó Tamás NSI-főigazgató és Lukács Zsuzsanna főigazgató-helyettes is előadást tartott.

Az eddigi öt helyett január 1-jétől egyetlen köztestület, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) irányítja a magyar sportéletet, állami feladatokat ellátó civil szervezetként. A sporttörvény erről rendelkező módosítását hétfőn fogadta el a parlament, szigorítva egyúttal a doppingszabályokat.

A Nemzeti Sport Intézet támogatásával zajló őszi utánpótlás szakmai napok utolsó állomása Csurgó volt. A Zákányi Bálint régiót Baranya, Somogy és Zala megye alkotja. A szakmai továbbképzésen a 35 testnevelő tanár, edző hasznos és értékes előadásokat, bemutatókat láthatott, hallhatott.

Bardóczy Gábor, a NEFMI Sportért Felelős Államtitkárság Sportszakmai Főosztályának vezetője Berényi Jánossal, a Nemzeti Sportszövetség alelnökével közösen nyitotta meg és köszöntötte a NEFMI és az NSSZ által közösen szervezett digitális konferencia résztvevőit és az interneten érdeklődőket. A konferencia előadói között Szabó Tamás NSI-főigazgató is szerepelt.


Hírarchivum

2012 - április (10)
2012 - március (8)
2012 - február (6)
2012 - január (10)
2011 - december (12)
2011 - november (14)
2011 - október (7)
2011 - szeptember (1)
2011 - augusztus (2)
2011 - június (1)
2011 - május (2)
2011 - április (1)
2011 - március (1)