Hírek, aktualitások

Sportvezetés: Szabó Tamás és Lukács Zsuzsanna is előadott a tatai főtitkári értekezleten

Szerző: sportolonemzet.hu - nupi.hu - 2011. december 07.

image.jpgimage.jpg

Kétnapos szövetségi főtitkári értekezletet tart a Tatai Edzőtáborban a Nemzeti Sportszövetség és a NEFMI Sportért Felelős Államtitkársága. A konferencia témáját a magyar sport szervezeti és koncepcionális kérdései adták. A nyitónapon Dr. Szabó Tamás, a Nemzeti Sport Intézet (NSI) főigazgatója és Lukács Zsuzsanna főigazgató-helyettes is előadást tartott.

image.jpgimage.jpg

A sportszövetségek tisztségviselői számára rendezett eseményen a hétfő este elfogadott új Sporttörvény részleteiről is tájékoztatta a NEFMI Sportért Felelős Államtitkársága a sportszövetségek illetékeseit. A kedden kezdődött, a sportszakma civil oldalának vezetői részvételével zajló egyeztetésen Szekeres Pál, a NEFMI sportért
felelős helyettes államtitkára és Gémesi György, az NSSZ elnöke köszöntötte a megjelenteket.

image.jpgimage.jpg

 

A konferencián Dr. Szabó Tamás, a NEFMI háttérintézményeként működő NSI főigazgatója, a MOB alelnöke, a hazai utánpótlás-nevelés helyzetéről adott átfogó ismertetést. Előadásában a tehetségmenedzselés aktualitásait, lehetőségeit elemezte. Az intézetvezető ábrákon keresztül szemléltette a Sport XXI. és a Héraklész program működésének eredményeit, röviden kitért a társasági adóval kapcsolatos támogatások sportági igényeire és az akadémiai programokra is. Szabó Tamás a hallgatóság felé jövőképet is vázolt, melyben a londoni olimpia kvótaesélyeit is elemezte sportági bontásban, a Héraklész programban való részvétel és eredményesség tükrében.

Dr Szabó Tamás előadása letölthető innen.

image.jpgimage.jpg

A főtitkári értekezleten Lukács Zsuzsanna, az NSI főigazgató-helyettese tájékoztatást adott a látvány csapatsportok társasági adóból történő támogatásának legfontosabb elemeiről. Előadásában bemutatta az új finanszírozási konstrukció legfőbb jellemzőit, összefoglalta az eddigi tapasztalatokat, és kitért a támogatásnak a magyar sportéletre tapasztalható hatásaira. Lukács Zsuzsanna beszélt a jogszabályi háttérről, a támogatás folyamatáról, ismertette az eddig beérkezett kérelmeket. Előadásában részletezte a jogcímeket, melyek lehetnek személyi jellegű ráfordítások, kapcsolódhatnak képzéshez, versenyeztetéshez, tárgyi eszközbeszerzéshez, utánpótlásneveléshez. A főigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy az öt kiemelt sportág mellett közvetetten más sportágak is profitálhatnak az infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően.

image.jpgimage.jpg

A zártkörű szimpóziumon Szekeres Pál kiemelte, hogy hétfő este pont került azon hosszas folyamat végére, amely alapjaiban változtatja meg sportéletünket. „Az új struktúra kialakítását hosszas munkafolyamatok előzték meg, melyeket a sport köztestületekkel (azokkal, akik ma is itt vannak), valamint a magyar sportélet különféle ágazatainak irányításában, koordinálásában szerepet vállaló szakmai szervezetekkel közösen tekintett át az állami sportvezetés” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Szekeres Pál arról is szólt, hogy a közel 1,5 éve zajló társadalmi egyeztetések során kialakított sporttörvény egyszerűsíti, átláthatóbbá, hatékonyabbá, összességében várhatóan eredményesebbé teszi a hazai sportélet működését. „A módosítások hozzájárulnak a sportszakmai érdekek erőteljesebb érdekérvényesítéséhez és áttekinthetőbbé teszik a sport finanszírozási rendszerét is” - mondta a helyettes államtitkár, aki kitért arra is, hogy: „A szakmai szervezetekkel közösen kialakított új rendszer megszünteti az indokolatlan szervezeti túltagoltságot, az abból fakadó átfedéseket és a sportszakmán belüli információ áramlás javításával segíti a sportszakmai elveken alapuló döntéshozatalt is. Az új dokumentum eredményeképp a jövőben követhetőbbé válik a sport támogatási és finanszírozási rendszere, a sportingatlan- és infrastruktúra területe, a sporttudomány, a sportegészségügy, a doppingellenes küzdelem.” Szekeres hozzátette, hogy Európai Uniós tagállam lévén pedig a képviseleti és diplomáciai feladatcsoport és a sport kommunikációja is teret kaphat.

image.jpgimage.jpg

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, Molnár Zoltán az átvett feladatokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy az új Sporttörvény szerint a közeljövőben bővül a MOB feladat- és hatásköre. Az eddigi öt helyett január elsejétől egyetlen köztestület, a Magyar Olimpiai Bizottság irányítja a civil magyar sportéletet. „A siker kulcsa az
lehet, ha a MOB nagy hangsúlyt fektet a civil szakszervezetekkel és az állami sportirányítással történő együttműködésre” – mondta a főtitkár. Az öt szakmai tagozat az olimpiai és a nem olimpai sportágak, a fogyatékkal élők sportja, a szabadidősport és a diák-, egyetemi és főiskolai sport lesz.

image.jpgimage.jpg

A NEFMI háttérintézményeként működő Nemzeti Sportközpontok (NSK) irányítását is ellátó kormánybiztos, Vígh László beszámolt az (NSK vagyonkezelésébe tartozó, kormányrendeletben nevesített) Olimpiai Központok jelenlegi helyzetéről, az elmúlt másfél évben elvégzett munkáról, valamint az olimpiai felkészülés támogatásáról. A kormánybiztos felszólalásában tájékoztatást adott a jelenleg futó fejlesztésekről, valamint a következő évek fejlesztési elképzeléseiről is.

image.jpgimage.jpg

Bardóczy Gábor, a NEFMI Sportért Felelős Államtitkárságának sportszakmai főosztályvezetője az új Sporttörvény szerint megváltozott struktúrával kapcsolatban elmondta, hogy a sportszakmai feladat- és hatáskörök felelősségi jogköreinek megosztása, letisztázása segíti a szakmai műhelyek és programok eddigieknél intenzívebb, stabilabb és a gazdasági lehetőségeket jobban kiaknázó támogatását is. A főosztályvezető ismertette az eddig kormánygaranciával rendelkező, pályázat előtt álló, hazai rendezésű eseményeket 2017-ig. A felsorolásban helyet kapott a - jelenleg pályázati szakaszban lévő - 2017-es győri EYOF is.

 

Az OSEI (Sportkórház) főigazgató főorvosa, Dr. Soós Ágnes a kórház fő feladatairól: a szűrővizsgálatokról, teljesítmény-dagnosztikai vizsgálatokról, táplálkozástudományi tanácsadásról, a rehabilitációról és az oktatásról (masszőr továbbképzés és újraélesztési tanfolyam); a hirtelen halálról és a Call Centerről beszélt. Előadását statisztikákkal színesítette.

 

A konferencián a szervezetek közötti - így az állami sportirányítással való - együttműködést több előadó is hangsúlyozta.

A keddi napot kerekasztal-beszélgetés zárta.

 

Lukács Zsuzsanna  NSI főigazgató-helyettes előadása letölthető innen.


Kapcsolódó linkek:

2011 decemberi híreink

Alapításának tízéves jubileumát ünnepelte az egri városháza dísztermében az Egri Városi Sportiskola. A 2001-es „születésű” EVSI évfordulóján az NSI részéről jelen volt Lehmann László Sportiskolai programvezető mellett Lukács Zsuzsanna főigazgató-helyettes is.

Az NSI által támogatott sportpszichológiai előadássorozat negyedik és idén egyben utolsó előadását tartotta meg dr. Szabó Attila december 9-én az Nemzeti Sport Intézet tárgyalóban.

Steiner László, a Semmelweis Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója a keddi héraklészes értekezleten, lehetőségként kínálta az általa vezetett oktatási intézményben való tanulást, ahol az egyéni tanrendet is alakítva élsportolói osztályt működtetnek, a sportiskolai rendszerhez kívánnak csatlakozni.

Előreláthatólag nyolcszázmillió forintos pályázatot ír ki az Új Széchenyi Terv keretében a fiatalok egészségre, sportos életmódra való nevelése érdekében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Sajtótájékoztatón Balogh Gábor miniszterelnöki tanácsadó kifejtette, hogy az Európai Uniótól származó összeg egyik fele módszertani-szakmai anyagok készítésével nyerhető el, míg a másikat országos sportrendezvényekre lehet majd fordítani.

Megjelent a Nemzeti Sport Intézet tájékoztató kiadványának, a NUPinfo-nak a novemberi száma, mely honlapunkról letölthető. Főtt témái: Sportbizottság előtt az utánpótlás; Konferencia: Sport az oktatásban - oktatás a sportban II.

Háromnapos szakmai ökölvívó edző-továbbképzésre kerül sor Tatán. Az NSI keretei között működő Sport XXI. program által támogatott rendezvényen az intézet vezetői, munkatársai is előadást tartanak. Az eseményen kiemelt szerepet kap az utánpótlás-nevelés.

Schmitt Pál szerint a 2011-es év mérföldkő a magyar sport történetében, hiszen olyan új sporttörvényt fogadott el az Országgyűlés, amely óriási lehetőséget és egyben óriási felelősséget ad a Magyar Olimpiai Bizottságnak – a köztársasági elnök ezt a MOB szombati közgyűlésén megtartott beszédében mondta el.

„Pszichológia a sportban” címmel tart előadássorozatot az NSI tudományos tanácsadója, Dr. habil. Szabó Attila. Az edzőknek, sportoktatóknak kiírt, térítésmentes előadásokra idén eddig három alkalommal került sor, az idei záró esemény december 9-én „Verseny előtti szorongás: megfigyelés és mérés” címmel.

Kétnapos szövetségi főtitkári értekezletet tart a Tatai Edzőtáborban a Nemzeti Sportszövetség és a NEFMI Sportért Felelős Államtitkársága. A konferencia témáját a magyar sport szervezeti és koncepcionális kérdései adták. A nyitónapon Dr. Szabó Tamás NSI-főigazgató és Lukács Zsuzsanna főigazgató-helyettes is előadást tartott.

Az eddigi öt helyett január 1-jétől egyetlen köztestület, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) irányítja a magyar sportéletet, állami feladatokat ellátó civil szervezetként. A sporttörvény erről rendelkező módosítását hétfőn fogadta el a parlament, szigorítva egyúttal a doppingszabályokat.

A Nemzeti Sport Intézet támogatásával zajló őszi utánpótlás szakmai napok utolsó állomása Csurgó volt. A Zákányi Bálint régiót Baranya, Somogy és Zala megye alkotja. A szakmai továbbképzésen a 35 testnevelő tanár, edző hasznos és értékes előadásokat, bemutatókat láthatott, hallhatott.

Bardóczy Gábor, a NEFMI Sportért Felelős Államtitkárság Sportszakmai Főosztályának vezetője Berényi Jánossal, a Nemzeti Sportszövetség alelnökével közösen nyitotta meg és köszöntötte a NEFMI és az NSSZ által közösen szervezett digitális konferencia résztvevőit és az interneten érdeklődőket. A konferencia előadói között Szabó Tamás NSI-főigazgató is szerepelt.


Hírarchivum

2012 - április (10)
2012 - március (8)
2012 - február (6)
2012 - január (10)
2011 - december (12)
2011 - november (14)
2011 - október (7)
2011 - szeptember (1)
2011 - augusztus (2)
2011 - június (1)
2011 - május (2)
2011 - április (1)
2011 - március (1)