Hírek, aktualitások

Sportiskolák: Névadó ünnepség az egri Kemény iskolában

Szerző: agriasport.hu - 2011. augusztus 31.

image.jpg
Fotók: agriasport.hu/Zagyi Tibor
Kemény Ferenc Sportiskola és Általános Iskola néven működik tovább Eger sporttagozatos általános iskolája, az egykori 10-es. Az intézmény az Egri Városi Sportiskola bázisát adja, emellett a közoktatási típusú iskolák között országosan a harmadik legjobbnak bizonyult a 2011 áprilisában tartott egri díjkiosztó gálán. A Kemény diákjait sportos életvitelre nevelik, mind az igazgató, Kékesi László, mind a kollektíva - köztük több ismert, kiváló sportoló és edző - rengeteget tett Eger sportjáért. Az iskola már régóta méltó arra, hogy Kemény Ferenc neve és az olimpiai jelző mellett hivatalosan is viselje a sportiskola elnevezést – hangsúlyozta köszöntőjében Habis László polgármester. A Körcsarnokban tartott névadó egyben városi tanévnyitó is volt, közel 800 gyermek részvételével.

Dr. Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára nyitotta meg a sportiskolás tanévet, és köszöntőjében kiemelte: hazánkban 22 olimpiai iskola működik, melyek az ötkarikás mozgalom nagyjainak nevét viselik. Ezekben az intézményekben összesen 10.800 gyermek találkozhat rendszeresen az olimpiai eszmeiséggel, beszélgethet nagy magyar bajnokokkal, tanulhat a magyar sikerekről.


Lehmann László, a Nemzeti Sportintézet pedagógiai csoportjának vezetője egy tanulságos mesét hozott útravalóul az ünnepelt egri iskolának, és elmondta: hazánkban 55 településen van közoktatási típusú sportiskola.

 

Kékesi László igazgató elmondta: majd két évtizedes álma, hogy sportiskola legyen a 10-esből, s amikor az EVSI megalakult, ez az álom igen távol került a valóságtól. Teltek-múltak az évek, s a Kemény egyre jobban és jobban szerepelt a különböző megmérettetéseken, és valóra vált a régóta dédelgetett terv. A névadón az Imola-cégcsoport vezetője, az egykori 10-es diákja, Tóth Imre adta át az iskola új zászlaját az intézményvezetőnek.

Az egri Kemény Ferenc Sportiskola és Általános Iskola nem egy a sok közül, ezt erősítette meg beszédében Habis László polgármester is. Kifejtette ugyanakkor: nem közhely, hogy Eger iskolaváros, sőt, ez a kifejezés igen jól szimbolizálja a város szellemiségének, mindennapjainak a lényegét. Szent-Györgyi Albertet idézve úgy fogalmazott: „olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája. Eger első embere büszkeséggel mondta el: tapasztalata mondatja vele azt, hogy Eger iskolái kitűnőek, alkalmasak a hivatásuk betöltésére, a fiatalok felkészítésére, versenyszellemre, becsületre és tartásra nevelnek, minőséget képviselnek. Bizonyíték erre az az évente megtartott ünnepség, ahol a megye diáksága sereglik össze és a tanulmányi versenyek helyezettjeinek dukáló díjakat adják át. Az elismerések, oklevelek 2/3-át egri iskolák tanulói kapják – mondta büszkén Eger polgármestere.

Habis László aláhúzta: az eredmények mögött ott a felkészítő tanárok munkája, Eger pedagógusainak elkötelezettsége, áldozatkészsége, a fiatalok szorgalma, ambíciója és ott van a szülők támogatása, figyelme is. Persze az iskolák sem mentesek a gondoktól, mégis oda kell figyelni az eredményekre, szükséges bíztatni azokat, akik a szép sikerek kovácsai, hogy folytassák áldozatos munkájukat.
A megyeszékhely vezetője hangsúlyozta: a mai névadó és tanévnyitó Szent-Györgyi Albert két értékes gondolata köré csoportosítható: „olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája”, valamint „a sport a test útján nyitja meg a lelket.” Az iskola az életre tanít, a sport pedig „a legfontosabb polgári erényekre, az összetartásra, az önfeláldozásra, az egyéni érdek teljes alárendelésére, a kitartásra, a tettrekészségre, a gyors elhatározásra, az önálló megítélésre, az abszolút tisztességre, és mindenekelőtt a "fair play", a nemes küzdelem szabályaira.” – idézte ismét Szent-Györgyi professzort Eger polgármestere.

Beszédében az egri városvezető kitért Kemény Ferenc életművére, kifejtve, hogy mindaz, amit Kemény tett, hallhatatlan, és ezért az újkori olimpiai mozgalom egyik életre hívója, a Magyar Olimpiai Bizottság alapítója méltó arra, hogy Egerben is sportcsarnok és iskola viselje a nevét. „Kemény Ferenc egészen biztosan teljes mellszélességgel támogatná az ötletet és széles bajsza alatt megjelenne egy elégedett mosoly, ha hallhatná, hogy az 1996 óta Kemény Ferenc Általános Iskolaként működő, a pályán elért sikerekben gazdag intézményünk pecsétjében az ő neve mellett mától hivatalosan is ott szerepel a Sportiskola kifejezés. Büszke lenne, ahogyan mi is büszkék vagyunk.” – szögezte le Habis László. 
Hozzátette: „Kemény Ferenc életműve méltó arra is, hogy mellszobra ékesítse Egerben a Megyeháza udvarát, az egykori vármegyebörtön, a jelenlegi Heves Megyei Sportmúzeum épületét. Olimpiai szentélyről van szó. Itt ragadom meg az alkalmat, hogy ünnepélyesen bejelentsem: ezt a messze földön híres, páratlan olimpiai ereklyéket, magyar, heves megyei és egri sikereknek örök emléket állító gyűjteményt - egri polgárok kezdeményezésére - hamarosan az alapítóról, gyűjtőről, igazgatóról, a Sportmúzeum kedves mindeneséről, Dr. Székely Ferencről nevezzük el.
Vannak Egerben olimpiai bajnokaink, olimpikonjaink, de talán nincs még egy olyan egri polgár, aki az ötkarikás eszme fenntartásáért, terjesztéséért, a helyi sportsikerek ápolásáért ennyit tett volna. Kitartó és áldozatos munkájáért Dr. Székely Ferencnek régóta kijár már ez az elismerés, s ezt a tervünket Kemény Ferenc valószínűleg szintúgy büszke bólintással nyugtázná.”

A névadó gyorsan átment "városi tanévnyitóba": külön bevonuló zene és nagy taps dukált az új egri elsősöknek, akik közül többen - köztük Biros Péter olimpiai bajnok pólós nagyobbik fia, Samu is - verset mondtak. A szakmai üzenetet és az egri önkormányzat iránymutatását Rázsi Botond alpolgármester osztotta meg az egybegyűlt pedagógusokkal és diákokkal: az iskola sikere közös teljesítmény függvénye, nincs tanári boldogság sikeres diákok és támogató szülők nélkül.

Zentai L
Képek: Zagyi Tibor


Kapcsolódó linkek:

2011 augusztusi híreink

Kemény Ferenc Sportiskola és Általános Iskola néven működik tovább Eger sporttagozatos általános iskolája, az egykori 10-es. Az intézmény az Egri Városi Sportiskola bázisát adja, emellett a közoktatási típusú iskolák között országosan a harmadik legjobbnak bizonyult a 2011 áprilisában tartott egri díjkiosztó gálán.

A 2011-12-es tanévtől Zugló önkormányzatának fenntartásába kerül a Csanádi Árpád Általános Iskola, Sportiskola, Középiskola és Pedagógiai Intézet. A a kiemelkedő hagyományokkal rendelkező iskola nemcsak Zuglónak és a fővárosnak, hanem olimpiai, világ- és Európa-bajnokai révén Magyarországnak is hírnevet szerzett. Az intézmény - az általuk kidolgozott és akkreditált sportiskolai tanterv révén - szinte valamennyi magyarországi sportiskola sportszakmai munkáját segíti.


Hírarchivum

2012 - április (10)
2012 - március (8)
2012 - február (6)
2012 - január (10)
2011 - december (12)
2011 - november (14)
2011 - október (7)
2011 - szeptember (1)
2011 - augusztus (2)
2011 - június (1)
2011 - május (2)
2011 - április (1)
2011 - március (1)