Hírek, aktualitások

Elismerés: Gyurta Dániel és Kovács Sarolta a Héraklész Gála fődíjasa

Szerző: nupi.hu - 2012. január 28.

image.jpgimage.jpg

 

Pénteken délután az Uránia Filmszínházban díjazták 2011-es eredményeik alapján a Héraklész programban szereplő legeredményesebb utánpótláskorú sportolókat. A Héraklész Gálán összesen 108 sportolót és edzőt jutalmaztak. Az összetett legjobbnak járó díjat az úszó Gyurta Dániel és az öttusázó Kovács Sarolta vihette haza.

A Nemzeti Sport Intézet (NSI) január 27-én szervezett gáláján a sportágankénti legjobb fiúk és leányok, a sportági összesítésben egyéni legjobbak, a 2-4 fős fiú- és leánycsapatok valamint csapatsport nagycsapatok legjobbjait jutalmazták. 

image.jpgimage.jpg

A díjátadásban sportvezetők – többek közt Dr. Szabó Tamás NSI-főigazgató, MOB-alelnök, Tóth József Héraklész-igazgató, Dr. Gémesi György NSSZ-elnök, továbbá sportági elnökök, főtitkárok –, olimpiai érmesek és világbajnokok – a sportpolitikáért felelős államtitkár Czene Attila és a miniszterelnöki tanácsadó Balogh Gábor mellett Magyar Zoltán, Vörös Zsuzsanna, Székely Bulcsú, Szabó Tünde – aki egyben az edzőtáborozó Gyurta díját is átvette –, Szabó Gabriella, Güttler Károly, Erdei Zsolt és Talmácsi Gábor – vettek részt.

 

Az összetett legjobb a mellúszó felnőtt világ- és rövidpályás Európa-bajnok Gyurta Dániel (edzője Széles Sándor) lett, a holtversenyben második ifjúsági világbajnok kalapácsvető Pásztor Bence (Zentai Tibor) és szintén ifi világelső Korisánszky Dávid György (Ludasi Róbert) kenus, valamint a harmadik helyezett junior Európa-bajnok, vb-második Herczeg Norbert (Konkoly István) ökölvívó előtt.

image.jpgimage.jpg

A hölgyeknél ezúttal az egyéni junior világbajnok, felnőtt egyéni és csapat vb-ezüstérmes Kovács Sarolta (edzője Szloboda József) ülhetett a trónra, második az Év sportolója díjat is elhódító, többszörös felnőtt világbajnok Csipes Tamara (Csipes Ferenc) kajakos, harmadik – megosztva – a kadet birkózó világbajnok Németh Zsanett (Nagy Lajos) és az U23-as cselgáncs Európa-bajnok Joó Abigél (Pánczél Gábor) lett.

 

A nagycsapatok díját az U20-as vb-második női vízilabda-válogatott (Antal Dóra, Bolonyai Flóra, Czigány Dóra, Illés Anna, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Kocsis Laura, Kövér Kis Réka, Molnár Tímea, Pardi Petra, Pengő Nikoletta, Somhegyi Noémi, Szabó Ivett; edzőjük Kelemen Attila, Kovács Imre) vehette át. A 2-4 fős csapatok kategóriáját az ifi vb-második női kajak négyes (Lucz Dóra, Nagy Flóra, Farkasdi Ramóna, Horváth Noémi; edzőik Fazekas Tibor, Agócs Mihály) és az ifi világbajnok férfi kajakos duó (Tótka Sándor, Hérics Dávid; edzőik Kovács Gábor, Tokár Krisztián) nyerte.

image.jpgimage.jpg

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportpolitikáért felelős államtitkára köszöntőjében elmondta: „Új, a sportéletet átható sporttörvény született, amely benneteket is érint, s amely remélem pozitív változást hoz majd az életetekben. Az utánpótlás-nevelés 2012 januárjától a Magyar Olimpiai Bizottsághoz, a magyar sportszakmai életet a jövőben egyedüliként irányító köztestülethez került. Úgy hiszem, ezzel a lépéssel végre a legjobb helyen a szakmában, a sportszakmai civilikumban születhetnek majd meg a számotokra – a ti jövőtök szempontjából is – igazán meghatározó sportszakmai döntések.”

 

Dr. Szabó Tamás zárszavában az elmúlt tíz esztendő sikereire tekintett vissza; az évtizedben a magyar fiatalok a korosztályos európai és világversenyeken, olimpiákon összesen 1336 érmet szereztek, ebből tavaly 156-ot; az évi több mint 300 első nyolc helyezés valamelyike már tendencia, 2011-ben ez a szám 342 volt. „Az eredményekhez elengedhetetlen a versenyzők, edzők, szakvezetők és szülők áldozatos munkája” – hangsúlyozta a Nemzeti Sport Intézet főigazgatója. Az intézetvezető kitért a magyar sportirányítás változásaira is. A MOB alelnöki tisztségét is betöltő sportvezető a jövőt vázolva a Londonig és a riói olimpiáig vezető útról is beszélt: „amíg a Héraklész program támogatottjai közül Pekingben több mint 30, addig London esetében közel 70, Rióban akár 100 százalék lehet a fiatalok részvétele”.

image.jpgimage.jpg

A Héraklész Gála egyéni díjazottjai: Madarász Dóra, Szudi Ádám (asztalitenisz, edzőjük Vámossyné Oláh Zsuzsanna és Türei Ferenc), Nguyen Anasztázia, Deák Nagy Marcell (atlétika, Szabó Dezső, Benkő Ákos), Németh Zsanett, Rizmajer György (birkózás, Nagy Lajos, Takács Ferenc), Bácskai Dominika, Kaszás Kornél (evezés, Mácsik Miklós, Kiss László), Németh Attila (jégkorong, Szabó István Pál), Polyák Krisztina, Tóth Krisztián (judo, Nagysolymosi Sándor, Pánczél Gábor), Lucz Dóra, Korisánszky Dávid (kajak-kenu, Rasztotzky János, Ludasi Róbert). Klivinyi Kinga, Faluvégi Rudolf (kézilabda, Gyurka János, Stranigg Ferenc), Szabó Fanni, Perl Zoltán (kosárlabda, Székely Norbert, Váradi Attila), Nagy Kornélia Kitti, Herczeg Norbert (ökölvívás, Nagy Lajos, Konkoly István), Kovács Sarolta, Demeter Bence (öttusa, Szloboda József, Demeter József), Stefanik Orsolya, Gergye Roland (röplabda, Németh Lajos, Buzek László), Nemes Adrienn, Biatovszki Máté (sportlövészet, Pál-Plichta Györgyi, Kissné Oroszi Edit), Szűcs Petra, Soóky Gergely (súlyemelés, Szűcs Endre, Soóky Zoltán), Babos Tímea, Szintai Dávid (tenisz, Barátosi Levente, Kisantal Péter), Makra Noémi, Vágner Levente (torna, Unyatinszki Mihály, Unyatinszkiné Karakas Júlia, Janik Pál), Kovács Zsófia, Pap Dávid (triatlon, Dr. Zakariás Géza, Füri Ilona), Sztankovics Anna, Biczó Bence (úszás, Virth Balázs, Sántics Béla), Márton Anna, Iliasz Nikolasz (vívás, Gárdos Gábor, Szabó Bence), Keszthelyi Rita, Vámos Márton (vízilabda, Mihók Attila, Horváth János). 

image.jpgimage.jpg

Különdíjat kapott a Nemzeti Sporttól Demeter Bence öttusázó, a Sportime magazintól a női kajak négyes és férfi kajak kettes; a Grepton Informatikai Zrt-től és a Royalsekt Zrt-től az egyéni összetett helyezett leányok és fiúk, az Optic World-től az egyéni összetett 2-3. helyezett leányok és fiúk; az Aquademia Kft-től és a WIS Zrt-től (Spirit Hotel, Sárvár) az egyéni összetett győztes leány és fiú: Gyurta Dániel és Kovács Sarolta.

image.jpgimage.jpg

Díjazottak, eredmények:

http://www.nupi.hu/download/heraklesz/heraklesz_gala_2012_dijazottak.pdf

 

A héraklészes sportolók 2011-es eredményességi táblázata:

http://www.nupi.hu/nupi/hirek/2012/1/heraklesz_eredmenyessegi_tablazat_2011


Kapcsolódó linkek:

2012 januári híreink

Pénteken délután az Uránia Filmszínházban díjazták 2011-es eredményeik alapján a Héraklész programban szereplő legeredményesebb utánpótláskorú sportolókat. A Héraklész Gálán összesen 108 sportolót és edzőt jutalmaztak. Az összetett legjobbnak járó díjat az úszó Gyurta Dániel és az öttusázó Kovács Sarolta vihette haza.

A január 27-ei Héraklész Gálán a 2011-ben, 20 olimpiai héraklészes sportágban legjobban teljesítő utánpótlás-korú sportolók elismerésére került sor, az Uránia Filmszínházban. A díjazottak teljes listáját ezúton adjuk közre.

Pénteken délután az Uránia Filmszínházban kerül sor 20 sportág legeredményesebb utánpótlás-korú sportolóinak ünnepére, a Héraklész Gálára. A 2002-ben indult Héraklész program sportolói 2011-ben rekordszámú, 342 darab 1-8. helyezést értek el a különböző korosztályos világ- és Európa-bajnokságokon; a gálán a legsikeresebb fiatalokat és edzőiket jutalmazzák.

Ezúton adjuk közre a Héraklész program sportolóinak, 2011-ben elért kiemelkedő eredményeit tartalmazó táblázatát. A tabella a fiatalok világ- és Európa-bajnokságokon elért első 8 helyezését tartalmazza, sportági bontásban.

A Magyar Antidopping Csoport január 19-ei hírlevelén keresztül elérhetővé tette az aktuális, 2012-es tiltólistát. A felsorolás honlapunkról is elérhető.

Megjelent az Nemzeti Sport Intézet tájékoztató kiadványának decemberi, sorrendben 110. száma.A lapban többek közt beszámolót olvashatnak a tatai főtitkári értekezletről, a KSI Bajnokok vacsorájáról, az Év sportolója választásról, továbbá megtekinthetik a Héraklész-sportolók 2011-es eredményességi táblázatát, benne sportági bontásban a 342 darab 1-8. helyezést.

"Útmutató a látvány-csapatsportok társasági adóból való közvetett állami támogatásának felhasználásához és elszámolásához" címmel került fel honlapunkra értékes előadás-anyag, melyet Lukács Zsuzsanna, az NSI főigazgató-helyettese adott elő.

Immár kilencedik alkalommal került megrendezésre a Central European Countries Junior Meeting elnevezésű körverseny. A rangos nemzetközi úszóeseménynek Miskolc városa adott otthont december közepén.

A Gyermek Kupa 2011-es szezonjában bonyolították először a 4 Képző Központ rendezésében a Régiós Jamboree-t. Az NSI Sport XXI. programjának támogatásával Pécsen, Sopronban és Budapesten december 28-án, Szolnokon december 29-én a különböző területekről érkező csapatok mérhették össze erejüket, maximálisan a szakmai szempontokra koncentrálva.

Alapvető változás állt be január elsején a hazai sportéletben: a hónap elején az eddigi öt helyett egyetlen köztestület, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) veszi át az irányító szerepet, állami feladatokat ellátó civil szervezetként. Az utánpótlás-programok szintén a MOB égisze alatt fognak működni.


Hírarchivum

2012 - április (10)
2012 - március (8)
2012 - február (6)
2012 - január (10)
2011 - december (12)
2011 - november (14)
2011 - október (7)
2011 - szeptember (1)
2011 - augusztus (2)
2011 - június (1)
2011 - május (2)
2011 - április (1)
2011 - március (1)