Hírek, aktualitások

TAO: Sajtótájékoztató Egerben

Szerző: agriasport.hu - 2012. április 05.

image.jpg

Eger országos összevetésben is jó példa a társasági és osztalékadóról szóló törvény lehetőségeinek kihasználásában. Az április 3-án Egerben tartott sajtótájékoztatón Lukács Zsuzsanna, a Magyar Kézilabda Szövetség ügyvezető igazgatója és Bardóczy Gábor, a Nemzeti Sport Intézet főigazgatója értékelte az elmúlt hónapok munkáját, és beszámolt a TAO-val kapcsolatos aktuális tudnivalókról.

 

 

Látványsportok, látványos eredmények. Eger országos összevetésben is jó példa a társasági és osztalékadóról szóló törvény lehetőségeinek kihasználásában. Az öt látványsporttal foglalkozó sportszervezet együttműködve sikeresen pályázott. Az egri egyesületek számára összesen 436 milliós támogatást hagytak jóvá a 2011. nyarán beadott sportágfejlesztési programok megvalósítására. A sikeres pályázatok a www.agriasport.hu-n is elérhetőek, a labdarúgó klubnál már a megvalósítási jelentés első része is szerepel a TAO-s programpontnál. Habis László polgármester szerint a törvényi szabályozás és kormányzati szándék új alapokra helyezte a magyar sportban az utánpótlásnevelést. Az Egri Városi Sportiskola és városi klubok példás módon összefogva éltek a lehetőséggel. A második pályázati körben a városi stadion és körcsarnok megújulásáráról van szó. Örömömteli eredmény, hogy a városban mintegy másfélszeresére emelkedett az edzéseket látogató gyermekek létszáma. Az érintett egri sportszervezetek a nyár folyamán beadták négy évre szóló elképzeléseiket, s a szakmai programokat évente frissíteni, aktualizálni kell. A részletes anyagokat az április 2-i határidőre benyújtották.


 


Nyilvánosság mindenekelőtt. Az április 3-án Egerben tartott sajtótájékoztatón Lukács Zsuzsanna, a Magyar Kézilabda Szövetség ügyvezető igazgatója és Bardóczy Gábor, a Nemzeti Sportintézet főigazgatója értékelte az elmúlt hónapok munkáját, és beszámolt a TAO-val kapcsolatos aktuális tudnivalókról.

Habis László, Eger polgármestere bevezetőjében kiemelte: három nagyon fontos beruházás-csomag indulhat el a TAO-program kapcsán a városban.
1. Az Egri Futball Club Kft. - 2012/13-ra vonatkozó - 300 millió Ft-os létesítmény-felújítási projektjét jóváhagyásra benyújtotta a szövetségnek. A beadvány a következő fejlesztéseket tartalmazza: a Szentmarjay Tibor Városi Stadion teljes felújítása a nézőtér, a futópálya, a szükséges vizesblokkok és a beléptető rendszer, a játékos kijáró, az öltözők és kiegészítő helyiségek megújításával. A Szentmarjay Stadion főépületben komoly felújítás: fűtés-korszerűsítés, öltözők teljes körű felújítása, VIP-helyiség kialakítása „vezetési ponttal”. A Felsővárosi Sporttelepen egy kis műfüves pályával bővül a „sportfelület”, valamint szabadtéri kondiparkot telepítünk. Utóbbi a Szentmarjay Stadionban is lesz.


 


Évtizedes elmaradást pótolva. 2. Az Egri Városi Sportiskola Kézilabda Szakosztálya révén - több mint 350 millió Ft-os összegben - megújul a Kemény Ferenc Sportcsarnok és az érsekkerti edzőterem. A Körcsarnokban fűtés-korszerűsítés, a hatályos jogszabályoknak megfelelő nyílászárók beszerelése, a kuporit üveg cseréje valósul meg. Füst- és tűzjelző, valamint kamerarendszer telepítése, szigetelés, festés, világítás-rekonstrukció is szerepel a nagy ívű programban. A küzdőtér parkettája teljesen megújul, kicseréljük az eredményjelzőt és a küzdőtér oldalfal- és álmennyezet-burkolatát, valamint a mobil palánkokat. A fenntartó sportiskola mobil lelátókat és kispadokat szerez be, a Körcsarnok teljes körűen akadálymentes lesz.

3. A Hadnagy úti edzőteremben szivacskézilabda csarnokot alakítunk ki, fűtés-korszerűsítéssel, nyílászárók cseréjével és a küzdőtér padozatának megújításával. További projektelemek: öltözők, szertárak megújítása, világítás cseréje, hangtechnika és eredményjelzés biztosítása. A kosárlabda utánpótlásnak köszönhetően - 18 millió Ft-ból - megújulhat a Tinódi iskola tornaterme.

Lukács Zsuzsanna, Magyar Kézilabda Szövetség ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy Eger példaértékű az országban. Az összefogás és lendület példa más városok, sportágak számára. Az utánpótlásnevelésben megduplázódik a gyerekek száma. Egerben felismerték, hogy a TAO-s forrásokból olyan tárgyi beruházások jöhetnek létre, amelyek hosszú távra szólnak.

 

 


Bardóczy Gábor, az NSI főigazgatója elmondta: "az országgyülés előtt folyamatban van a törvénymódosítás, várhatóan április 10-én lesz a zárószavatás változásokról. Párhuzamosan zajlik a kormányrendelet módosítása. Április 2-án éjfélig lehetett benyújtani az új pályázatokat. Akik lemaradtak, azoknak április közepén megnyitásra kerül az újabb lehetőség és április 30-lesz az új határidő. Akkor zárul véglegesen. A 2011. december 31-i záráskor azt állapítottuk meg, hogy a sportszervezetek a jóváhagyott 31 milliárd forintból 24 milliárdot használtak fel. Az elszámolásokból az is kiderült, hogy mintegy 10 milliárd forint visszajutott az államkasszába, bérek járulékok formájában. Vagyik az összes adóbevétel kiesés 13,7 milliárd volt. Brüsszelben 4 éves időtartamra hagyták jóvá ezt a sporttámogatási lehetőséget, 80 milliárd forintos limitált összeggel. A 2011-es év végén az Év embere kitüntetést a sport napilap szerint a TAO kapta. Szeretnénk ha sikeres pályázatok és szabályos elszámolások segítségével 2012-ben is hasonló elismerést kapna a TAO".

A főigazgató ismertette a TAO-s pályázatok Heves megyei és egri adatait.


 Vitathatatlan egri eredmény, hogy mind az öt sportág készített sportágfejlesztési programot.
Rázsi Botond, Eger sportot felügyelő alpolgármestere a fejlesztési céloknál kiemelte, hogy a vízilabda klubok együttműködésével TAO-s forrásból a Termál Fürdő területén megvalósul az 50 méteres versenymedence sátorral fedése. A 2 éve hiányzó műjégpálya sorsa is rendeződik. A fűtőmű beruházás megvalósul és kész lesz a jégpálya is. A helyi klub a TAO-s forrásokból a pálya befedését szeretné majd megoldani.

 


  

 


Kapcsolódó linkek:

2012 áprilisi híreink

Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója a nemzeti utánpótlás-nevelési programok elmúlt évtizedéről tartott prezentációt az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) konferenciájának pénteki munkaértekezletén. A nemzetközi fórumon a programok vezetői – Tóth József, Pignitzky Dorottya és Lehmann László – is részt vettek.

Tekintettel arra, hogy a látványcsapatsport támogatását biztosító támogatási igazolás kiállításáról, felhasználásáról, a támogatás elszámolásának, ellenőrzésének, visszafizetésének szabályairól szóló rendelet módosításáról szóló rendelet által előírt sportfejlesztési program benyújtási határideje, április 30-a pihenőnap és május 1-je munkaszüneti nap, május 2.

Április 28. és 28. között rendezi a Magyar Olimpiai Bizottság az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) 33. szakmai konferenciáját, melyen a 47 európai tagállam delegáltjai, vezetői, az olimpiai szervezőbizottságok, a nemzetközi és a kontinentális olimpiai bizottságok vezetői, képviselői, valamint társ- és sportszervezetek vesznek részt. A témák közt utánpótlás-vonatkozások is szerepelnek.

Dunántúli, regionális sportszakmai és tehetséggondozó napot szervezett sportiskolák vezetői, szakemberei számára a Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium. Az eseményen az NSI és a MOB programvezetői, munkatársai is részt vettek.

A látványcsapatsport támogatását biztosító első támogatási időszak hamarosan az utolsó harmadához érkezik, egyre több tapasztalat áll a szakszövetségek és a bírálat mellett az ellenőrzést végző Nemzeti Sport Intézet rendelkezésére.

A Magyar Olimpiai Bizottság április 13-ai ülésén az utánpótlás-nevelés is napirendre került. A grémium többek közt egyhangúlag elfogadta a Héraklész-, a Sport XXI. és a Sportiskolai programok idei támogatását.

A Nemzeti Sport Intézet (NSI) munkatársai megkezdték és folyamatosan végzik a látvány-csapatsportágak támogatásához kapcsolódó kérelmek alapján a támogatásból megvalósuló sportfejlesztési programok ellenőrzését és a megújuló, vagy újonnan épülő létesítmények helyszíni szemléjét.

Eger országos összevetésben is jó példa a társasági és osztalékadóról szóló törvény lehetőségeinek kihasználásában. Az április 3-án Egerben tartott sajtótájékoztatón Lukács Zsuzsanna, a Magyar Kézilabda Szövetség ügyvezető igazgatója és Bardóczy Gábor, a Nemzeti Sport Intézet főigazgatója értékelte az elmúlt hónapok munkáját, és beszámolt a TAO-val kapcsolatos aktuális tudnivalókról.

Tájékoztatjuk a sportszervezeteket, hogy a 107/2011. (VI. 30.) Korm. rendelet 11. §. (2) bekezdése értelmében a támogatott szervezetnek a támogatás felhasználásáról negyedévente előrehaladási jelentést kell benyújtania az ellenőrző szervezet részére, kivéve, ha a jóváhagyott sportfejlesztési programmal kapcsolatban támogatási igazolás kiállítására még nem került sor.

Már működik az átalakuló Nemzeti Sport Intézet (NSI) TAO Irodája. Az NSI új székhelye a Magyar Sport Háza. Az elérhetőségeket alább közöljük.


Hírarchivum

2012 - április (10)
2012 - március (8)
2012 - február (6)
2012 - január (10)
2011 - december (12)
2011 - november (14)
2011 - október (7)
2011 - szeptember (1)
2011 - augusztus (2)
2011 - június (1)
2011 - május (2)
2011 - április (1)
2011 - március (1)