Hírek, aktualitások

Kajak-kenu: Szakmai konferencia az utánpótlásképzésről

Szerző: kajakkenusport.hu - 2011. november 29.

image.jpg
Fotó: MKKSZ
125 edző részvételével zajlott le a hétvégén, Százhalombattán a hagyományos év végi szakmai konferencia, amelynek a témája ezúttal elsősorban az utánpótlásképzés volt.

Az MKKSZ minden évben más helyszínen rendezi meg az eseményt, hogy ezzel is megerősítse az adott településen a sportág pozícióját. Az rendezvény helyi elismertségére jellemző, hogy konferenciát a város polgármestere, Vezér Mihály nyitotta meg. A szervezésben részt vett és a rendezvény házigazdája lett a Százhalombattán működő Dunafüredi Vizisport Club, amely évek óta végez eredményes utánpótlásnevelő munkát. A konferenciát Vaskuti István, az MKKSZ szakmai alelnöke vezette.

 

„A másfél napos tanácskozás apropóját az adta, hogy próbáltuk közösen megkeresni azokat a gondokat, problémákat, amelyek a felnőtt versenyzők eredményességének csökkenéséhez vezettek – meséli Weisz Róbert. Azt próbáltuk megfejteni, hogy magában az utánpótlásképzésben van-e a probléma, vagy csak akkor kezdődnek a bajok, amikor az eredményes ifi versenyzők a felnőttek közé kerülnek. Természetesen megoszlottak a vélemények, mégis eredményes volt a szakmai vitafórum és nagyon jó előadásokat hallgattunk meg.”

 

A leghosszabb, edzéselméletről szóló előadást Dubecz József, a Testnevelési Egyetem docense tartotta, aki mélységében elemezte a kajak-kenu sportág edzéselméleti sajátosságait. Az utánpótláskorúak képzéséről két gyakorló edző, Borsodi Géza és Varga Béla beszélt, akik saját módszereikről és az általuk használt szisztémákról számoltak be.

Parti Zoltán, az iskolai képzés és sportági utánpótlásképzés kapcsolódási pontjairól és az ezt fejlesztő versenyrendszerről tartott előadást, a Sportrendszer Nonprofit Kft. ügyvezetője, Antal Ferenc pedig arról mesélt a szakembereknek, milyen lehetőségek adódhatnak arra, hogy klubok és szakosztályok külső pályázati források bevonásával is finanszírozhassák a működésüket.

 

Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkára, akit a közelmúltban az elnökség szakmai beleszólást biztosító jogokkal is felruházott, arról beszélt, hogy milyen úton, milyen irányba újítaná meg a szövetség a sportági képzést, amely maga után vonzza a versenyrendszer és támogatási rendszer átalakítását is a sportág hosszú távú eredményességének fenntarthatósága érdekében.

 

„Ez a tanácskozás a kezdete annak a szakmai stratégiai alkotó munkának, amelyről az elnökség a legutóbbi ülésén döntött. Ennek fókuszában elsősorban a képzési rendszer megújítása áll és ehhez alkalmassá szeretnénk tenni a versenyrendszert is. A szövetség ennek a kettőnek a segítésére továbbra is fenn fog tartani egy ösztönzési és támogatási rendszert” – foglalta össze saját előadásának legfontosabb elemeit Schmidt Gábor.

A konferencián felszólalt Dr. Baráth Etele, az MKKSZ elnöke is, aki a felnőtt versenyzők eredményességét elemezte, felhívta a figyelmet a negatív tendenciákra és kérte a szakembereket, hogy minél gyorsabban reagáljanak a fennálló problémákra. Horváth Péter sportágfejlesztési alelnök is tartott előadást a sportági képzés jellemzőiről és az edzői műhelyekben történő felkészítés lehetőségeiről.

Gondolatébresztő volt Moldvay Ildikó gyógytornász előadása is.

 

„Ildikó egy egész más szemszögből nézi az edzésmódszereinket. Arról beszélt, hogy milyen gyakorlatokat kerüljenek az edzők a különböző életkorú versenyzőknél. A legfontosabb cél, hogy a szakemberek az utánpótlás korú sportolók izomzatát olyan irányba erősítsék, hogy felnőttként is legyenek jól terhelhetőek és elkerüljék a sérüléseket” – mondta az előadásról Weisz Róbert, aki a konferencia utolsó részében értékelte az idei versenyrendszer változásainak hatásait és felvázolta, hogy jövőre milyen újabb változások lesznek, valamint beszélt a 2012-es versenynaptárról is.

 

A konferencia a résztvevők szerint jól sikerült, a legtöbb edző jelezte, hogy egyre nagyobb az igény az ilyen jellegű szakmai továbbképzésekre. A szervezők a rendezvény létrejöttének segítéséért ezúttal is köszönetet mondanak Dr. Hegedűs Róbert világbajnok kajakosnak, Százhalombatta képviselő testületi tagjának és a Dunafüredi Vizisport Club elnökének, Valkusz Pálnak.

 

 

 


Kapcsolódó linkek:

2011 novemberi híreink

A Magyar Sporttudományi Társaság Sporttáplálkozási Szakbizottsága, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Edzõk Társasága és a Coca-Cola TESTÉBRESZTÕ, "Hidratáció a klinikai és a sportági gyakorlatban" címmel szervez konferenciát a Magyar Sport Házában december 7-én.

A Nemzeti Sportszövetség és Nemzeti Erõforrás Minisztérium Sportért Felelõs Államtitkársága közös szervezésű első digitális konferenciájára december elsején, a Magyar Sport Házában kerül sor. Téma: a Kooperációk és szinergiák a megváltozó magyar sportban. Az előadások mellett sportszakmai kerekasztal beszélgetésre is sor kerül. Az előadók közt Dr. Szabó Tamás, NSI-főigazgató is szerepel.

125 edző részvételével zajlott le a hétvégén, Százhalombattán a hagyományos év végi szakmai konferencia, amelynek a témája ezúttal elsősorban az utánpótlásképzés volt.

A Nemzeti Sport Intézet támogatásával zajló őszi utánpótlás szakmai napok soron következő állomása Győr volt. A Tóth László régiót Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye alkotja.

Az Országgyűlés Sport és turizmusbizottságának szerdai ülésén a magyar utánpótlás-nevelés is napirendre került. A Magyar Sport Házában tartott megbeszélésen az utánpótlás helyzetéről, eredményeiről, a Nemzeti Sport Intézet munkájáról Dr. Szabó Tamás főigazgató, a MOB alelnöke tartott előadással egybekötött tájékoztatást.

Szerdán mutatták be a "Hogyan Válasszak sportágat" című könyv második kiadását. A sajtótájékoztatón Nagy János szerkesztő mellett megjelent többek közt Czene Attila államtitkár, Molnár Zoltán MOB-főtitkár, Dr. Szabó Tamás, NSI-főigazgató és Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Nagyszabású szakmai konferenciát szervez a MediaBook Kiadó – az utanpotlassport.hu kiadója – az utánpótlássportról, az utánpótlás-nevelésről, annak legégetőbb kérdéseiről azzal a szándékkal, hogy a témakörök legjelesebb hazai szakértőinek bevonásával segítséget nyújtson a fiatal sportolók felkészítésével foglalkozók számára mindennapi munkájukhoz. A konferencia keretében a résztvevők számára lehetőség nyílik kérdéseket intézni az előadókhoz, s aktív szerepelt vállalhatnak az úgynevezett kerekasztal-beszélgetések közben is. Az esemény egyik támogatója a Nemzeti Sport Intézet.

Több mint 100 csapat vett részt Szegeden, a Sport XXI. Markovits-kupa röplabdatornán. A szervezők a mini és gyermek-korosztályú fiataloknak írták ki a viadalt, melyet az NSI Sport XXI. Programja esztendők óta támogat. A torna győztesei Kaposvárról, Kecskemétről, Békéscsabáról, Nyíregyházáról és Egerből kerültek ki.

Sport XXI. Markovits-kupa röplabdatornára kerül sor ezen a hétvégén, Szegeden. A szervezők a mini és gyermek-korosztályú fiataloknak írták ki a viadalt, melyet az NSI Sport XXI. Programja esztendők óta támogat.

A jövőben a doppingdílerekre is lecsapnak a hatóságok, ha a parlament elfogadja a büntető törvénykönyv módosítását - hangsúlyozta Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a Magyar Antidopping Csoport konferenciáján. Czene Attila sportért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a magyar soros uniós elnökség idején három évre szóló doppingellenes munkatervet dolgoztak ki.

Oktatás a sportban - sport az oktatásban II. címmel újabb konferencia kerül megrendezésre. A szakmai összejövetel témája a sport- és az oktatásfejlesztés közös feladatai lesznek. Az esemény az ELTE Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetében, az ELTE SPORT Kft. szervezésében valósul meg november 17-én. A rendezvényen az NSI ismét képviselteti magát.

Negyedik alkalommal rendezte meg az Alba Regia Atlétikai Klub Utánpótlás Atlétikai Központ az AKTIV versenysorozat döntőjét. A két éve futó programban 8 székesfehérvári általános iskola több mint 2000 tanulója vett már részt, a szombati városi döntőn 4 fiú és 4 lány alkotta csapatok küzdöttek a „Fehérvár „LegAKTIVabb” Iskolája” címért.

Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta a látvány-csapatsportágak támogatását ösztönző, Magyarország által beterjesztett társasági adókedvezményeket. Ma megjelenő sajtóközleményében az EB jelezte: a magyarok által kidolgozott új finanszírozási eljárás közérdekű célt szolgál és az unió számára teljes mértékben elfogadható.

A Magyar Atlétikai Szövetség kétnapos szakmai konferenciát szervez a Nemzeti Sport Intézet támogatásával. Az utánpótlás-nevelést fókuszba állító eseményre november 12-13-án, a Dunaújvárosi Főiskolán kerül sor. Az előzetes jelentkezések alapján mintegy 100 szakemberre számítanak a szervezők.

Kétnapos tanfolyamot szervez a Magyar Antidopping Csoport. November 16-án és 17-én a Magyar Sportok Házában a képzésre jelentkezők minden fontos információt megtudhatnak a doppingolás történetéről, a szerek típusairól, a várható hatásokról és egészségügyi következményekről, a magyar doppingellenes programról, a jogi szabályozásról, az ellenőrzésről, a minták analíziséről, a táplálék-kiegészítők veszélyeiről és a londoni olimpia előtti felkészülésről.

A váci sportcsarnokban folytatódtak az őszi kézilabda utánpótlásedzői továbbképzések. A Nemzeti Sport Intézet Sport XXI. Programjának támogatásával megrendezésre kerülő őszi utánpótlás szakmai napok soron következő állomása Vác volt. A Kovács László régióhoz tartozó Pest és Nógrád megyéből szép számmal érkeztek testnevelő tanárok és edzők a szakmai napra.

Egerben és Békéscsabán tart november 3-án előadást a társaságiadó sportra vonatkozó támogatási lehetőségeit illetően Lukács Zsuzsanna, a Nemzeti Sport Intézet főigazgató-helyettese. A kedvezmény a látvány-csapatsportokkal kapcsolatos.


Hírarchivum

2012 - május (3)
2012 - április (10)
2012 - március (10)
2012 - február (5)
2012 - január (10)
2011 - december (13)
2011 - november (17)
2011 - október (8)
2011 - szeptember (2)
2011 - augusztus (1)
2011 - július (1)
2011 - június (9)
2011 - május (1)
2011 - április (2)
2011 - március (2)