Hírek, aktualitások

Pályázat a fiatalok sportos életmódjáért

Szerző: MTI - kormany.hu - nupi.hu - 2011. december 15.

image.jpg

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

 

Előreláthatólag nyolcszázmillió forintos pályázatot ír ki az Új Széchenyi Terv keretében a fiatalok egészségre, sportos életmódra való nevelése érdekében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).
Az ezzel kapcsolatos szerdai sajtótájékoztatón Balogh Gábor miniszterelnöki tanácsadó kifejtette, hogy az Európai Uniótól származó összeg egyik fele módszertani-szakmai anyagok készítésével nyerhető el, míg a másikat országos sportrendezvényekre lehet majd fordítani.

image.jpg

Fotó: archív

 

"Ezzel a mintegy kilencezer főt érintő pályázati konstrukcióval indítjuk útjára a diák- és szabadidősportot megújítani kívánó, hosszú távú programot" - jelentette be Balogh Gábor. "Néhány hónapja együttműködési szándéknyilatkozatot írtunk alá Szócska Miklóssal, a NEFMI egészségügyért felelős államtitkárával, eszerint az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programjának egészségfejlesztést célzó konstrukciói révén megkezdődhet az a program, amely a fizikai aktivitási szint növelését és a testmozgás életmódba épülését helyezi középpontba. A végső változat elkészítésében szakmai támogatást nyújtott a NEFMI Czene Attila vezette sportért felelős államtitkársága is."
A miniszterelnöki tanácsadó hozzátette: a konstrukció - melynek hátterében a kormány első, ilyen jellegű intézkedése áll az EU-csatlakozás óta - válaszokat keres olyan kérdésekre is, mint a hátrányos helyzetű és veszélyeztetett célcsoportok társadalmi beilleszkedése.
A diákokat megcélzó, szemléletformáló program célja, hogy a rendszeresen sportolók lakossági aránya szempontjából Magyarország a jelenlegi tíz százalékról felzárkózzon a 30-35 százalék EU-átlaghoz.

 

A népegészségügyi programok részeként a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség társadalmi egyeztetésre bocsájtotta az Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok sporttal kapcsolatos pályázati konstrukcióit. Annak érdekében, hogy a lakosság általános egészségügyi állapota javuljon fókuszba kell állítani a sportot, a rendszeres sport fontosságát - fogalmazott Szócska Miklós a programot bemutató sajtótájékoztatón.

Balogh Gábor rámutatott: a program azért is jelentős, mert Magyarország uniós csatlakozása óta a Kormány első alkalommal döntött úgy, hogy önálló támogatási konstrukciót indít az Európai Szociális Alapon keresztül, kifejezetten az egészséges életmód és a sport ösztönzésének érdekében.

 

Bővebben (a pályázatok feltüntetésével):

http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-eroforras-miniszterium/egeszsegugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/uj-palyazatok-hozzak-mozgasba-magyarorszagot

 

Háttér:

Mintegy 18,078 milliárd forintos keretösszegben jelennek meg életmód- és humánerőforrás fejlesztési programok december második felében. Az érintett felhívások - 4 egészségfejlesztési és 1 egészségügyi humánerőforrás-fejlesztési célt szolgáló kiírás - társadalmi egyeztetés céljából már részletesen is olvashatók a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és az Új Széchenyi Terv honlapján.

A megjelent 5 pályázati felhívás főbb adatait a következőek (2011. decemberben megjelent TÁMOP 6. felhívások) :

TAMOP-6.1.2/LHH/11/A 
Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben 
1 033 325 000 Ft

TAMOP-6.1.2/LHH/11/B 
Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben 
2 182 586 370 Ft

TÁMOP-6.1.2/11/3 
Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok a kistérségekben  
5 000 000 000 Ft

TÁMOP-6.1.2/11/2 
Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok – A lakosság egészségfejlesztését szolgáló fizikai aktivitás szakmai támogatása és a szabadidő-sportolói közösségek bővítése 
800 000 000 Ft

TÁMOP-6.2.2/A/11/1 
Képzési programok az egészségügyi ágazat szolgáltatás-fejlesztése érdekében 
9 062 316 322 Ft

A pályázatokat az Ügynökség Infovonalán és az Új Széchényi Terv honlap Partnerség aloldalán lehet véleményezni.

(kormany.hu)

 

 

 

 


Kapcsolódó linkek:

2011 decemberi híreink

Az NSI által támogatott sportpszichológiai előadássorozat negyedik és idén egyben utolsó előadását tartotta meg dr. Szabó Attila december 9-én az Nemzeti Sport Intézet tárgyalóban.

Steiner László, a Semmelweis Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója a keddi héraklészes értekezleten, lehetőségként kínálta az általa vezetett oktatási intézményben való tanulást, ahol az egyéni tanrendet is alakítva élsportolói osztályt működtetnek, a sportiskolai rendszerhez kívánnak csatlakozni.

Előreláthatólag nyolcszázmillió forintos pályázatot ír ki az Új Széchenyi Terv keretében a fiatalok egészségre, sportos életmódra való nevelése érdekében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Sajtótájékoztatón Balogh Gábor miniszterelnöki tanácsadó kifejtette, hogy az Európai Uniótól származó összeg egyik fele módszertani-szakmai anyagok készítésével nyerhető el, míg a másikat országos sportrendezvényekre lehet majd fordítani.

Megjelent a Nemzeti Sport Intézet tájékoztató kiadványának, a NUPinfo-nak a novemberi száma, mely honlapunkról letölthető. Főtt témái: Sportbizottság előtt az utánpótlás; Konferencia: Sport az oktatásban - oktatás a sportban II.

Háromnapos szakmai ökölvívó edző-továbbképzésre kerül sor Tatán. Az NSI keretei között működő Sport XXI. program által támogatott rendezvényen az intézet vezetői, munkatársai is előadást tartanak. Az eseményen kiemelt szerepet kap az utánpótlás-nevelés.

Kétezer-tizenegy őszén az MGKSI felépítésében, vezetésében, oktatói stábjában alapvető változások álltak be. Az első tábor szeptember 26-30., a második november 7-11., a harmadik november 29-december 3. között zajlott le, a negyedik tábort pedig december 18-22. közé tervezzük.

Schmitt Pál szerint a 2011-es év mérföldkő a magyar sport történetében, hiszen olyan új sporttörvényt fogadott el az Országgyűlés, amely óriási lehetőséget és egyben óriási felelősséget ad a Magyar Olimpiai Bizottságnak – a köztársasági elnök ezt a MOB szombati közgyűlésén megtartott beszédében mondta el.

„Pszichológia a sportban” címmel tart előadássorozatot az NSI tudományos tanácsadója, Dr. habil. Szabó Attila. Az edzőknek, sportoktatóknak kiírt, térítésmentes előadásokra idén eddig három alkalommal került sor, az idei záró esemény december 9-én „Verseny előtti szorongás: megfigyelés és mérés” címmel.

Kétnapos szövetségi főtitkári értekezletet tart a Tatai Edzőtáborban a Nemzeti Sportszövetség és a NEFMI Sportért Felelős Államtitkársága. A konferencia témáját a magyar sport szervezeti és koncepcionális kérdései adták. A nyitónapon Dr. Szabó Tamás NSI-főigazgató és Lukács Zsuzsanna főigazgató-helyettes is előadást tartott.

Az eddigi öt helyett január 1-jétől egyetlen köztestület, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) irányítja a magyar sportéletet, állami feladatokat ellátó civil szervezetként. A sporttörvény erről rendelkező módosítását hétfőn fogadta el a parlament, szigorítva egyúttal a doppingszabályokat.

A Nemzeti Sport Intézet támogatásával zajló őszi utánpótlás szakmai napok utolsó állomása Csurgó volt. A Zákányi Bálint régiót Baranya, Somogy és Zala megye alkotja. A szakmai továbbképzésen a 35 testnevelő tanár, edző hasznos és értékes előadásokat, bemutatókat láthatott, hallhatott.

A triatlonisták hagyományos év végi szakmai továbbképzésére december 3-4-én Százhalombattán, a Hotel Trainingben kerül sor. Az előadások kiemelt témái idén a futással lesznek kapcsolatosak. A részvételi költségeket az NSI Sport XXI. program biztosítja. Az előadók a triatlon sportág és a futás hazai prominensei közül kerülnek ki.

Bardóczy Gábor, a NEFMI Sportért Felelős Államtitkárság Sportszakmai Főosztályának vezetője Berényi Jánossal, a Nemzeti Sportszövetség alelnökével közösen nyitotta meg és köszöntötte a NEFMI és az NSSZ által közösen szervezett digitális konferencia résztvevőit és az interneten érdeklődőket. A konferencia előadói között Szabó Tamás NSI-főigazgató is szerepelt.


Hírarchivum

2012 - május (3)
2012 - április (10)
2012 - március (10)
2012 - február (5)
2012 - január (10)
2011 - december (13)
2011 - november (17)
2011 - október (8)
2011 - szeptember (2)
2011 - augusztus (1)
2011 - július (1)
2011 - június (9)
2011 - május (1)
2011 - április (2)
2011 - március (2)