Hírek, aktualitások

Sakk: Táborok az Maróczy Géza Központi Sakkiskolában

Szerző: MGKSI - 2011. december 10.

image.jpgimage.jpg

2011. őszén az MGKSI felépítésében, vezetésében, oktatói stábjában alapvető változások álltak be. Csökkent a gyermekek létszáma, 15 gyerek lett felvéve. A csoportok száma csökkent kettőre, a csoportok edzői pályázaton nyerték el tisztségüket. A vezércsoport oktatója Molnár Béla nemzetközi mester, a királycsoporté Pintér József nemzetközi nagymester. Az MGKSI költségvetése az egykori 15-20 millióról 5 millió alá csökkent. A táborozók ismereteit meghívott előadók is bővítették, akik ellentétben a korábbi évekkel, térítésmentesen segítették a munkánkat.

image.jpgimage.jpg

Az első tábor szeptember 26-30., a második november 7-11., a harmadik november 29. és december 3.  között zajlott le, a negyedik tábort pedig december 18-22. közé tervezzük. Mindkét csoport edzője lehetőséget kapott, hogy a táborba meghívjon 2 gyereket, akik később esetleg felvételt nyerhessenek. A táborok továbbra is Csillebércen zajlanak, vannak bentlakók, és bejárók. A gyerekek költségeit idéntől a szülők fedezik, és nem kell önrészt fizetniük, ezért sajnos nagyobb arányú a bejáróké, mint korábban. Az első táborok után még több lett a bejáró, sajnos több szülő nehezen engedheti meg magának a kiadásokat. Korábban terveztem, hogy a táborok helyszínei változzanak, vidéken is legyenek, de a bejárók jelezték, nem tudják megengedni maguknak a vidéki túrákat. Öröm az ürömben, nagy a tisztelete az itt kapott edzéseknek, a gyerekek nagyon odateszik magukat!

image.jpgimage.jpg

A táborokban a sakkoktatáson kívül sportprogramok is vannak, reggeli torna, foci, asztalitenisz, hogy a gyerekek jobban bírják a napi 6-8 órás edzéseket. A táborok órarendjét az igazgató, az oktatott anyagot az edzők állítják össze. Eddigi meghívott előadóink voltak: Almási Zoltán nemzetközi nagymester (a bronzérmes csapat Eb-beszámolóval), Varga Zoltán nemzetközi nagymester (a férfi bajnokság beszámolóval), és Horváth József nemzetközi nagymester. Nagy siker mindig a vendég nagymester bemutatója, sajnos nehezebb a helyzet, mert régen ezért sokan pénzt kaptak, jelenleg nincs keret erre. Szerencsére ígéretem van több tervezett előadótól, hogy jönnek ingyen is a következő táborokba. A második tábort meglátogatta elnökünk, Dr. Seszták Miklós, a harmadikat Csörsz Ferenc elnökségi tag - örömmel látjuk, hogy munkánk fontos számukra is.

 

Marti György, az MGKSI megbízott igazgatója

 

 


Kapcsolódó linkek:

2011 decemberi híreink

Az NSI által támogatott sportpszichológiai előadássorozat negyedik és idén egyben utolsó előadását tartotta meg dr. Szabó Attila december 9-én az Nemzeti Sport Intézet tárgyalóban.

Steiner László, a Semmelweis Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója a keddi héraklészes értekezleten, lehetőségként kínálta az általa vezetett oktatási intézményben való tanulást, ahol az egyéni tanrendet is alakítva élsportolói osztályt működtetnek, a sportiskolai rendszerhez kívánnak csatlakozni.

Előreláthatólag nyolcszázmillió forintos pályázatot ír ki az Új Széchenyi Terv keretében a fiatalok egészségre, sportos életmódra való nevelése érdekében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Sajtótájékoztatón Balogh Gábor miniszterelnöki tanácsadó kifejtette, hogy az Európai Uniótól származó összeg egyik fele módszertani-szakmai anyagok készítésével nyerhető el, míg a másikat országos sportrendezvényekre lehet majd fordítani.

Megjelent a Nemzeti Sport Intézet tájékoztató kiadványának, a NUPinfo-nak a novemberi száma, mely honlapunkról letölthető. Főtt témái: Sportbizottság előtt az utánpótlás; Konferencia: Sport az oktatásban - oktatás a sportban II.

Háromnapos szakmai ökölvívó edző-továbbképzésre kerül sor Tatán. Az NSI keretei között működő Sport XXI. program által támogatott rendezvényen az intézet vezetői, munkatársai is előadást tartanak. Az eseményen kiemelt szerepet kap az utánpótlás-nevelés.

Kétezer-tizenegy őszén az MGKSI felépítésében, vezetésében, oktatói stábjában alapvető változások álltak be. Az első tábor szeptember 26-30., a második november 7-11., a harmadik november 29-december 3. között zajlott le, a negyedik tábort pedig december 18-22. közé tervezzük.

Schmitt Pál szerint a 2011-es év mérföldkő a magyar sport történetében, hiszen olyan új sporttörvényt fogadott el az Országgyűlés, amely óriási lehetőséget és egyben óriási felelősséget ad a Magyar Olimpiai Bizottságnak – a köztársasági elnök ezt a MOB szombati közgyűlésén megtartott beszédében mondta el.

„Pszichológia a sportban” címmel tart előadássorozatot az NSI tudományos tanácsadója, Dr. habil. Szabó Attila. Az edzőknek, sportoktatóknak kiírt, térítésmentes előadásokra idén eddig három alkalommal került sor, az idei záró esemény december 9-én „Verseny előtti szorongás: megfigyelés és mérés” címmel.

Kétnapos szövetségi főtitkári értekezletet tart a Tatai Edzőtáborban a Nemzeti Sportszövetség és a NEFMI Sportért Felelős Államtitkársága. A konferencia témáját a magyar sport szervezeti és koncepcionális kérdései adták. A nyitónapon Dr. Szabó Tamás NSI-főigazgató és Lukács Zsuzsanna főigazgató-helyettes is előadást tartott.

Az eddigi öt helyett január 1-jétől egyetlen köztestület, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) irányítja a magyar sportéletet, állami feladatokat ellátó civil szervezetként. A sporttörvény erről rendelkező módosítását hétfőn fogadta el a parlament, szigorítva egyúttal a doppingszabályokat.

A Nemzeti Sport Intézet támogatásával zajló őszi utánpótlás szakmai napok utolsó állomása Csurgó volt. A Zákányi Bálint régiót Baranya, Somogy és Zala megye alkotja. A szakmai továbbképzésen a 35 testnevelő tanár, edző hasznos és értékes előadásokat, bemutatókat láthatott, hallhatott.

A triatlonisták hagyományos év végi szakmai továbbképzésére december 3-4-én Százhalombattán, a Hotel Trainingben kerül sor. Az előadások kiemelt témái idén a futással lesznek kapcsolatosak. A részvételi költségeket az NSI Sport XXI. program biztosítja. Az előadók a triatlon sportág és a futás hazai prominensei közül kerülnek ki.

Bardóczy Gábor, a NEFMI Sportért Felelős Államtitkárság Sportszakmai Főosztályának vezetője Berényi Jánossal, a Nemzeti Sportszövetség alelnökével közösen nyitotta meg és köszöntötte a NEFMI és az NSSZ által közösen szervezett digitális konferencia résztvevőit és az interneten érdeklődőket. A konferencia előadói között Szabó Tamás NSI-főigazgató is szerepelt.


Hírarchivum

2012 - május (3)
2012 - április (10)
2012 - március (10)
2012 - február (5)
2012 - január (10)
2011 - december (13)
2011 - november (17)
2011 - október (8)
2011 - szeptember (2)
2011 - augusztus (1)
2011 - július (1)
2011 - június (9)
2011 - május (1)
2011 - április (2)
2011 - március (2)