Hírek, aktualitások


2011. július 4. - "Új törvények, új lehetőségek a sportfinanszírozásban" szakmai konferencia

2011. június 4-én zsúfolásig megtelt a Magyar Sportok Háza központi előadóterme. A szakmai konferencián résztvevő egyesületek vezetői a új sportfinanszírozás rendszeréről, a múlt héten elfogadott társasági és osztalékadó törvény módosításáról hallhattak előadásokat, tehették fel kérdéseiket.
Az alábbiakban letöltheti három előadó teljes előadásának anyagait.

A előadás címe: Változóban a sport. A sportfinanszírozás új rendszere
Előadó: Czene Attila, NEFMI, államtitkár
Az előadás letöltése (pdf)

A előadás címe: A sportfinanszírozás közvetett állami támogatásának új modellje
Előadó: Dr. Fazekas Attila, NEFMI, főosztályvezető
Az előadás letöltése (pdf)

A előadás címe: A Nemzeti Sport Intézet szerepe a támogatási rendszerben
Előadó: Lukács Zsuzsanna, NSI, főigazgató-helyettes
Az előadás letöltése (pdf)
2011. június 28. - Elfogadták a látvány-csapatsportok támogatását biztosító törvényt

Az Országgyűlés hétfőn 280 támogató szavazattal, 9 nem és 37 tartózkodás mellett elfogadta a sport támogatásával összefüggő egyes törvények módosítását.
Ennek értelmében társasági-adókedvezményt kaphatnak az öt látvány-csapatsport valamelyikét támogató vállalkozások.
A Bánki Erik, Szalay Ferenc, Seszták Miklós, Csizi Péter és Hadházy Sándor fideszes politikusok önálló képviselői indítványaként elfogadott módosítás értelmében társaságiadó-kedvezményt kapnak azok a vállalkozások, amelyek látvány-csapatsportot támogatnak. E csapatsportok közé tartozik a jégkorong, a kézilabda, a kosárlabda, a labdarúgás, és a vízilabda.
Egyaránt támogathatók ily módon a látvány-csapatsportágak sportszövetségei, a szövetségek tagjaként működő amatőr és hivatásos sportszervezetek, a látvány-csapatsport fejlesztése érdekében létrejött közhasznú alapítványok, valamint egyes sportköztestületek is. A támogatás felhasználható a többi között utánpótlás-nevelésre, a csapatok bizonyos működési jellegű ráfordításaira és infrastruktúra-fejlesztésre.
Az adókedvezmény a látvány-csapatsport támogatását biztosító támogatási igazolás alapján vehető igénybe. Az igazolást a sportszervezetek és alapítványok esetében a sportági szövetségek, a szövetségek és köztestületek tekintetében a Nemzeti Sport Intézet (NSI) állítja ki, míg az ellenőrző funkciót minden szervezet esetében az NSI látja el.
A törvény azon rendelkezései, amelyek a hivatásos csapatok támogatására vonatkoznak, az Európai Bizottság jóváhagyó határozatának meghozatalát követő 15. napon lépnek hatályba, míg más részei július 1-én.